Jeśli myślicie, że tofu może być smaczne jedynie smażone i chrupiące, zatrzymajcie się tutaj. Gdy choć raz udusicie je w sosie gochujang aksamitnie wykończonym masełkiem i olejem sezamowym, będziecie musieli je odtwarzać na replay’u.
Czytając “Płacząc w H Mart” Michelle Zauner, książkę opowiadającą o Amerykańce koreańskiego pochodzenia, która żegna matkę i szuka własnej tożsamości poprzez smaki i dania, na których się wychowała, miałem nieodpartą chęć spróbowania wszystkich wspomnianych przez autorkę dań kuchni koreańskiej. Odwiedzenia tytułowego “H Marta”, który w warszawskich warunkach byłby targowiskiem na Bakalarskiej. I zanurzania się w alejkach tamtejszych sklepów z żywnością azjatycką, które zawsze są jak kilka metrów kwadratowych innego świata.
Polecam wam tę książkę, a do lektury duszone tofu w sosie gochujang, na które natknąłem się kiedyś w zakamarkach kulinarnego koreańskiego TikToka (przepis tak prosty, że nawet nie musiałem znać języka, aby zrozumieć, co co chodzi). Może będzie musieli się wybrać do jakiegoś “H Marta”? Sos sojowy, rybny i pastę miso mam nadzieję, że już macie. Olej sezamowy to też magiczny, niesamowicie orzechów-nęcący składnik, który warto mieć w domowej spiżarni. A tytułowe gochujang? To ostra koreańska pasta z papryczki chili, soi i kleistego ryżu, które zostały poddane fermentacji. Skrywa w sobie wspaniały wielowymiarowy smak: wytrawny, słodki, umamiczny. Używa się jej w wielu tradycyjnych daniach kuchni koreańskiej czy przy przygotowywaniu kimchi. A w lodówce może stać latami!
Duszone tofu w sosie gochujang
2 – 3 porcje
3 łyżki pasty gochujang
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka jasnej pasty miso
1 łyżka miodu
2 kostki (2 x 170 g) naturalnego tofu
2 cm kłącza imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki
3 łyżki zimnego masła
1 łyżka oleju sezamowego
furikake lub prażony sezam, do podania
1. W dużej patelni połącz pastę gochujang, sos sojowy, rybny, pastę miso, miód i 1 szklankę (250 ml) wody.
2. Pokrój tofu na 1-cm plastry. Ułóż je na patelni w sosie. Dodaj plastry imbiru i 1 łyżkę masła rozerwaną na małe kawałki. Ustaw moc na średnią i zagotuj. Gotuj bez przykrycia, podlewając tofu, co chwilę, aż sos zredukuje się o jedną trzecią, około 8 minut.
3. Dodaj pozostałe 2 łyżki masła rozdrobnione na mniejsze części i olej sezamowy. Potrząsaj patelnią, robiąc kuliste ruchy, aż masełko się rozpuści i połączy z sosem, tworząc kremową emulsję.
4. Posyp furikake lub prażonym sezamem i podawaj z ryżem oraz ogórkiem skropionym limonka.
Rady/porady
Jeśli chcesz, aby danie było wegetariańskie, zamień sos rybny na dodatkową łyżkę sosu sojowego.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
31 komentarzy
A jeśli ktoś bardzo nie lubi tofu, może być jakieś mięsko?
Z mięsem proces będzie już bardziej założony. Proszę dać szansę tofu, do niego wystarczy dobrze podejść
Robiłam z krewetkami i wychodzi spoczko
Da radę pominąć miso i będzie pyszne wciąż?
z pastą miso dużo lepsze, ale można dodać ciut więcej sosu sojowego w zamian
Czy tempeh też się nada?
Tak, będzie ok
Przepyszne. Tofu nie lubię, ale w tej wersji uwielbiam.
Czy pastę gochujang dostanę gdzieś stacjonarnie? W jakimś większym markecie? Sprawdzałem w Auchan, ale nie było.
Tak, w Kuchniach Świata czy w innych sklepach z żywnością azjatycką
To jest MEGA słone. Pasta – słona, sos sojowy – słony, sos rybny – słony, miso – słone. Raczej jako marynata a nie sos.
Zrobiłam, wyszło, polecam <3
cieszę się <3
A co zamiast sosu rybnego? 🙂
sos sojowy
Oj Rozkoszny, uwielbiam Cię całym sercem, kolejny świetny przepis. O co chodzi z tą wegetariańską poradą? Wymień sos rybny na sojowy, ale nadal używaj masła? Masło jest od krowy. Coś tu się bardzo pomieszało.
Masło jest wegetariańskie 🙂
Wegetarianizm to wykluczenie mięsa, natomiast weganizm wszystkich produktów odzwierzęcych
Czy to jest bardzo ostre?
Dla osoby, która nie je ostrego danie może być bardzo ostre – dla przyzwyczajonego – średnio
niestety w żadnym sklepie nie mogę znaleźć pasty gochujang, czy zamiast tego można dodać sriracha? pozdrawiam
pasta gochujang jest dostępną na allegro – zmów duża, można ja przechowywać w lodówce
Ostatnio przy okazji azjatyckiego tygodnia tematycznego była nawet dostępna w Biedronce – 200g za bodajże 8zł.
To tofu to prawdziwa uczta 🥰😋
Robilam dzisiaj: pyszne i aromatyczne! Cale szczescie ze dodalam tylko 2 a nie 3 lyzki pasty gochujang, bo nie przepadam za bardzo pikantnym smakiem.
Mnie się sos nie zredukował:/ co mogło być przyczyną?
może za krótko gotowałaś?
Mam gochugaru ale w formie suszonej papryki w płatkach, jak ją zastosować zamiast pasty?
To są dwie różne rzeczy, smak będzie całkowicie inny, pasta jest fermentowana.
Czy pastę gochujang mogę zastąpić pastą chilli (taka na oleju i z innymi przyprawami azjatyckimi)?
Proszę próbować
Aaaaale słone