Duszone tofu w sosie gochujang

Jeśli myślicie, że tofu może być smaczne jedynie smażone i chrupiące, zatrzymajcie się tutaj. Gdy choć raz udusicie je w sosie gochujang aksamitnie wykończonym masełkiem i olejem sezamowym, będziecie musieli je odtwarzać na replay’u.

Czytając “Płacząc w H Mart” Michelle Zauner, książkę opowiadającą o Amerykańce koreańskiego pochodzenia, która żegna matkę i szuka własnej tożsamości poprzez smaki i dania, na których się wychowała, miałem nieodpartą chęć spróbowania wszystkich wspomnianych przez autorkę dań kuchni koreańskiej. Odwiedzenia tytułowego “H Marta”, który w warszawskich warunkach byłby targowiskiem na Bakalarskiej. I zanurzania się w alejkach tamtejszych sklepów z żywnością azjatycką, które zawsze są jak kilka metrów kwadratowych innego świata.

Polecam wam tę książkę, a do lektury duszone tofu w sosie gochujang, na które natknąłem się kiedyś w zakamarkach kulinarnego koreańskiego TikToka (przepis tak prosty, że nawet nie musiałem znać języka, aby zrozumieć, co co chodzi). Może będzie musieli się wybrać do jakiegoś “H Marta”? Sos sojowy, rybny i pastę miso mam nadzieję, że już macie. Olej sezamowy to też magiczny, niesamowicie orzechów-nęcący składnik, który warto mieć w domowej spiżarni. A tytułowe gochujang? To ostra koreańska pasta z papryczki chili, soi i kleistego ryżu, które zostały poddane fermentacji. Skrywa w sobie wspaniały wielowymiarowy smak: wytrawny, słodki, umamiczny. Używa się jej w wielu tradycyjnych daniach kuchni koreańskiej czy przy przygotowywaniu kimchi. A w lodówce może stać latami!

Duszone tofu w sosie gochujang

Duszone tofu w sosie gochujang
2 – 3 porcje
3 łyżki pasty gochujang
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka jasnej pasty miso
1 łyżka miodu
2 kostki (2 x 170 g) naturalnego tofu
2 cm kłącza imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki
3 łyżki zimnego masła
1 łyżka oleju sezamowego
furikake lub prażony sezam, do podania

1. W dużej patelni połącz pastę gochujang, sos sojowy, rybny, pastę miso, miód i 1 szklankę (250 ml) wody.

2. Pokrój tofu na 1-cm plastry. Ułóż je na patelni w sosie. Dodaj plastry imbiru i 1 łyżkę masła rozerwaną na małe kawałki. Ustaw moc na średnią i zagotuj. Gotuj bez przykrycia, podlewając tofu, co chwilę, aż sos zredukuje się o jedną trzecią, około 8 minut.

3. Dodaj pozostałe 2 łyżki masła rozdrobnione na mniejsze części i olej sezamowy. Potrząsaj patelnią, robiąc kuliste ruchy, aż masełko się rozpuści i połączy z sosem, tworząc kremową emulsję.

4. Posyp furikake lub prażonym sezamem i podawaj z ryżem oraz ogórkiem skropionym limonka.

Rady/porady
Jeśli chcesz, aby danie było wegetariańskie, zamień sos rybny na dodatkową łyżkę sosu sojowego.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Duszone tofu w sosie gochujang
Duszone tofu w sosie gochujang
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

31 komentarzy

Ania 10 kwietnia, 2024 - 1:28 pm

A jeśli ktoś bardzo nie lubi tofu, może być jakieś mięsko?

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2024 - 6:48 pm

Z mięsem proces będzie już bardziej założony. Proszę dać szansę tofu, do niego wystarczy dobrze podejść

Reply
Paulina 14 maja, 2024 - 2:48 pm

Robiłam z krewetkami i wychodzi spoczko

Reply
Agata 11 kwietnia, 2024 - 10:41 am

Da radę pominąć miso i będzie pyszne wciąż?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2024 - 11:03 am

z pastą miso dużo lepsze, ale można dodać ciut więcej sosu sojowego w zamian

Reply
Marcelina 13 kwietnia, 2024 - 8:56 am

Czy tempeh też się nada?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2024 - 5:04 pm

Tak, będzie ok

Reply
Ewelina 7 czerwca, 2024 - 12:54 pm

Przepyszne. Tofu nie lubię, ale w tej wersji uwielbiam.

Reply
zdrowomaniak 11 kwietnia, 2024 - 10:12 pm

Czy pastę gochujang dostanę gdzieś stacjonarnie? W jakimś większym markecie? Sprawdzałem w Auchan, ale nie było.

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2024 - 5:03 pm

Tak, w Kuchniach Świata czy w innych sklepach z żywnością azjatycką

Reply
Anita Eme 13 kwietnia, 2024 - 12:06 am

To jest MEGA słone. Pasta – słona, sos sojowy – słony, sos rybny – słony, miso – słone. Raczej jako marynata a nie sos.

Reply
Aneta 13 kwietnia, 2024 - 1:59 pm

Zrobiłam, wyszło, polecam <3

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2024 - 5:04 pm

cieszę się <3

Reply
Małgo 13 kwietnia, 2024 - 4:40 pm

A co zamiast sosu rybnego? 🙂

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2024 - 5:04 pm

sos sojowy

Reply
Alex 14 kwietnia, 2024 - 2:06 pm

Oj Rozkoszny, uwielbiam Cię całym sercem, kolejny świetny przepis. O co chodzi z tą wegetariańską poradą? Wymień sos rybny na sojowy, ale nadal używaj masła? Masło jest od krowy. Coś tu się bardzo pomieszało.

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2024 - 5:06 pm

Masło jest wegetariańskie 🙂
Wegetarianizm to wykluczenie mięsa, natomiast weganizm wszystkich produktów odzwierzęcych

Reply
Martyna 14 kwietnia, 2024 - 9:00 pm

Czy to jest bardzo ostre?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2024 - 5:07 pm

Dla osoby, która nie je ostrego danie może być bardzo ostre – dla przyzwyczajonego – średnio

Reply
Dorota 16 kwietnia, 2024 - 11:18 am

niestety w żadnym sklepie nie mogę znaleźć pasty gochujang, czy zamiast tego można dodać sriracha? pozdrawiam

Reply
marcin 9 maja, 2024 - 2:16 pm

pasta gochujang jest dostępną na allegro – zmów duża, można ja przechowywać w lodówce

Reply
Anna 21 maja, 2024 - 12:06 am

Ostatnio przy okazji azjatyckiego tygodnia tematycznego była nawet dostępna w Biedronce – 200g za bodajże 8zł.

Reply
Kasia 20 kwietnia, 2024 - 11:52 pm

To tofu to prawdziwa uczta 🥰😋

Reply
Katarzyna 17 maja, 2024 - 1:55 pm

Robilam dzisiaj: pyszne i aromatyczne! Cale szczescie ze dodalam tylko 2 a nie 3 lyzki pasty gochujang, bo nie przepadam za bardzo pikantnym smakiem.

Reply
Marta 18 maja, 2024 - 1:27 pm

Mnie się sos nie zredukował:/ co mogło być przyczyną?

Reply
rozkoszny 20 maja, 2024 - 6:12 pm

może za krótko gotowałaś?

Reply
KaGie 24 czerwca, 2024 - 12:00 pm

Mam gochugaru ale w formie suszonej papryki w płatkach, jak ją zastosować zamiast pasty?

Reply
Pjotr 8 sierpnia, 2024 - 4:18 pm

To są dwie różne rzeczy, smak będzie całkowicie inny, pasta jest fermentowana.

Reply
Aleksandra 21 sierpnia, 2024 - 6:19 pm

Czy pastę gochujang mogę zastąpić pastą chilli (taka na oleju i z innymi przyprawami azjatyckimi)?

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2024 - 5:10 pm

Proszę próbować

Reply
Adison 9 września, 2024 - 6:19 pm

Aaaaale słone

Reply

Leave a Comment