Panna cotta exotica

Panna cotta exotica, czyli taka, która smakuje jak tropikalne wakacje. Z mango, marakują i kawałkami czekolady, ale w dwóch opcjach: zmieszana i osobno.

Na blogu znajdziecie już przepis na “inną pannę cottę” z maślanką i różanymi malinami. W tym przepisie stosuję podobny zabieg dodania czegoś rześkiego do masy śmietankowej. Tym razem jest to jednak jogurt. Nie mogę zdecydować, czy chcę, aby panna cotta exotica była żółciutko zmieszana, czy śnieżnobiała z sosem podanym osobno, więc wybór pozostawiam wam! Oto panna cotta z mango, marakują i czekoladą!

Panna cotta exotica

Panna cotta exotica
4 porcji
2 szklanki (500 g) śmietany kremówki 36%
1 laskiej wanilii, ziarenka
⅓ szklanki (80 g) cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 szklanka (230 g) jogurtu śmietankowego lub greckiego
3 ½ łyżeczki żelatyny w proszku
4 łyżki wody
1 szklanka (250 ml) pulpy mango z puszki
2 owoce marakui
¼ szklanki (40 g) czekolady mlecznej, posiekanej

1. Przełóż śmietankę do średniego rondla wraz z ziarenkami z laski wanilii, cukrem i solą. Dobrze wymieszaj do rozprowadzenia wanilii w całej śmietance. Podgrzej do rozpuszczenia cukru. Dodaj jogurt i wymieszaj do połączenia.

2. Zalej żelatynę wodą w małym garnuszki i odstaw do napęcznienie na 10 minut. Delikatnie podgrzej na małym ogniu jedynie do rozpuszczenia. Uważaj, aby nie zagotować żelatyny, bo straci swoje właściwości.

3. Cały czas mieszając trzepaczką, wlej płynną żelatynę. Ostudź całkowicie i włóż na 10 – 15 minut do lodówki, aby masa lekko zgęstniała.

4. W misce wymieszaj pulpę mango z miąższem owoców marakui i posiekaną czekoladą.

5. Natłuść delikatnie olejem 4 miseczek. Przelej trochę więcej niż połowę masy do dwóch z nich. Do reszty masy wlej ⅔ przygotowanego sosu mango-marakuja. Wymieszaj i przelej pannę cottę do pozostałych dwóch foremek. Wstaw do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc.

6. Przed podaniem włóż na kilkanaście sekund każdą miseczkę do garnka z gorącą wodę. Następnie wyłóż pannę cottę bezpośrednio na talerzyk, na którym ma być serwowana. Wersje białe podawaj z żółtym sosem

Rady/porady
Jeśli chcesz użyć agaru, będziesz go potrzebować 1 ½ łyżeczki. Zagotuj go w śmietance z resztą składników, a następnie dodaj jogurt i postępuj dalej jak w przepisie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Panna cotta exotica
Panna cotta exotica
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment