Quiche na cieście z batata ze szpinakiem

Niektórzy narzekali, że wyborne quiche może okazać się za ciężkie na ich delikatne brzuszki. Mogę powiedzieć, że nie warto odmawiać sobie takie przyjemności, która napakowana jest szeregiem sezonowych warzyw, ale mam inną, równie smaczną propozycję.

Quiche na cieście z batata ze szpinakiem – opcja bezglutenowa. Jako spód robi tu cieniutko pokrojony słodki batat – wyborny. Nie ma tej chrupkości co oryginał, ale rekompensuje to kremowością i delikatną strukturą, na pewno świetnie odgrywa swą rolę. Zrezygnowałem też ze śmietanowego nadzienia – chlip- podmieniając go na farsz bogaty w białko oparty na jajkach i serze ricotta, który zawiera masę minerałów i wspiera regenerację po treningu. Komponuje się idealnie ze szpinakiem, lekko karmelizowaną cebulą i obowiązkowo fetą, który musi być tam gdzie szpinakowe liście. Teraz na pewno dacie się skusić!

Quiche na cieście z batata ze szpinakiem 3

Quiche na cieście z batata ze szpinakiem
forma 20 – 22 cm
2 – 4 porcje
Spód:
1 duży batat
olej ryżowy lub inny roślinny

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 20 – 22 cm wysmaruj olejem. Batata obierz i pokrój na cienkie plasterki. Możesz użyć mandoliny, specjalnej przystawki do robota kuchennego na talarki lub po prostu zrobić to pieczołowicie nożem jak ja. Batata przełóż do miski i polej łyżką oleju, przemieszaj rękami. Plasterki układaj w tortownicy na zakładkę, talarki przeznaczone na boki przekrój na pół, tak aby powstały półksiężyce, które z łatwością się dopasują. Piecz 20 minut.

Farsz:
1 łyżka masła klarowanego lub oleju
1 cebula
½ łyżeczki cukru brązowego
200 g szpinaku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
50 g fety
100 g sera ricotta
2 jaja “zerówki”
sól morska, świeżo mielony pieprz, feta

Roztop masło na średnim ogniu, cebulę pokrój na talarki i dodaj ją na patelnię. Dopraw sporą szczyptą soli i cukrem brązowym, smaż na średnim ogniu do lekkiego skarmelizowania, zajmie to ok. 10 minut.

Dodaj szpinak i przykryj patelnię na minutę. Odkryj i przemieszaj, gotuj do zredukowania objętości szpinaku. Dodaj ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej i pokruszony w rękach ser feta. Dopraw pieprzem i solą.

Jaja i ricottę zmieszaj w misce, dopraw solą i pieprzem.

Na podpieczone bataty wyłóż farsz szpinakowy, zalej go masą serowo-jajeczną. Posyp dodatkową porcją fety. Zapiekaj 25 – 30 minut w 190 stopniach. Podawaj na ciepło z sałatką lub na zimno. Sprawdzi się także w lunchboxie.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda upichciłeś. Możesz też wrzucić zdjęcie w komentarzu pod postem na facebookowym fanpage’u. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Quiche na cieście z batata ze szpinakiem 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment