To przeciwieństwo tradycyjnego mazurka – obezwładniająco słodkiego. Lekki i rześki niczym nadchodząca wiosna. Oto mazurek cytrynowy na palonym maśle.
Znacie już te smaki. Moją ulubioną tartą jest ta cytrynowa na palonym maśle i sporą dawką soli. Zamieniłem ją w mazurek i lekko udoskonaliłem. Tym razem krem przygotowuję na słodzonym mleku skondensowanym, dzięki któremu krem ma bosko kremową konsystencję. Przygotowanie kremu też podrasowałem, aby był mniej “piaskowy”. Jestem tym razem bardziej powściągliwy z solą, ale lubicie “funky” słodkości, zwiększcie ilość trzykrotnie!
Mazurek cytrynowy na palonym maśle
20 porcji
Spód
100 g masła
¼ szklanki (30 g) cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 żółtko z dużego jajka
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
Masa
2 duże jajka
2 żółtka z dużych jajek
1 ¼ szklanki (400 g) słodzonego mleka skondensowanego
1 ½ łyżki startej skórki cytrynowej
⅔ szklanki (150 g) świeżo wyciśniętego soku cytrynowego (z 4 – 5 cytryn)
cukier puder, do posypania
1. Przygotuj spód: rozpuść masło na patelni o jasnym dnie na umiarkowanej mocy. Gotuj, aż stanie się bursztynowe i będzie orzechowo pachnieć, 6 – 8 minut. Momentalnie przelej do średniej wielkości metalowej miski. Przełóż do lodówki do wystygnięcia, aż masło zacznie gęstnieć i być kremowe, 20 – 30 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Blaszkę 20 x 20 cm lub tortownicę 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
3. Do palonego masła dodaj cukier puder, sól i żółtko, wymieszaj. Wsyp mąkę, wymieszaj do połączenia. Wylep ciastem spód formy. Piecz, aż spód będzie zarumieniony, około 25 minut. Całkowicie wystudź.
4. Przygotuj masę: w dużej misce wymieszaj do połączenia jajka, żółtka, skondensowane mleko, skórkę i sok cytrynowy. Przelej na wystudzony spód i piecz, aż masa cytrynowa się zetnie, około 18 minut (nie chcesz, aby się przypaliła!). Wystudź całkowicie, a następnie przełóż do lodówki na 3 – 4 godziny, aby masa całkowicie stężała.
5. Pokrój mazurek na 20 równych części. Posyp cukrem pudrem i rozkoszuj się niczym lemoniadą latem!
Rady/porady
Mazurek można zrobić w wersji pomarańczowej. Będzie on jednak trochę słodszy.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
158 komentarzy
hej, super pomysł:)
czy można zamienić cukier puder w przepisie jakąś alternatywą? jeśli tak, co byś polecił?
można dodać klasyczny cukier, ale lepiej się sprawdzi puder jako, że szybciutko rozpuści się w masełku
Zrobiłam mazurka na blaszce 24cm, zwiększyłam proporcje do 1,44-1,5. Ciacho pycha, orzeźwiająco cytrynowe, właśnie taka tarta 🙂 Smak kojarzy mi się z ciepłą wiosną. Jestem ciekawa wersji pomarańczwej i chyba się na nią pokuszę. Plus dla przepisu za nieskomplikowane wykonanie. Jedyny mankament jaki mam, to niestety ciacho jest dla mnie dużo za słodkie. Boję się, że jak dam mniej mleczka skondesowanego, to masa nie zwiąże. Może opcją byłoby zrobienie dla mojej blaszki powiększonego spodu, a zostawienie proporcji masy dla blaszki 20cm?
Wygląda wspaniale! Chętnie przetestuje! Mam jedno pytanie – czy jest opcja aby zastąpić żółtko, lub bez żółtek??? z góry dziękuję za poradę
w masie niestety nie
Czy zwykła sól może byc?
Nie chciało skleić mi się ciasto, chlupnęłam kapkę śmietanki i już było ok. Co mogło pójść nie tak? P S ciasto pycha…
Hej, o jakich wymiarach blachę zastosowałeś do upieczenia mazurka ?
hej, tak jak piszę w przepisie 20 x 20 cm
Hej mam pytanko. Czy taki Mazurek trzeba potem przechowywać w lodówce czy może stać w temperaturze pokojowej? I czy sernik baskijski pk upieczeniu i odstaniu tych 8 godz ma być orzechowywany w lodówce czy temperaturze pokojowej?
Z góry dzięki.. 😉
Najlepiej w lodówce
Jaka powinna byc wielkosc blachy?
Nie doczytałam.. juz wiem 😀 na pewno wypróbuje
20 x 20 cm lub tortownica 23 cm
Cześć, na jakich rozmiarów formę, mniej więcej, są składniki?
20 x 20 cm
Czy można wykorzystać mleko skondensowane bez cukru?
nie polecam
Niestety jak drugi zleciłam komuś kupno składników to brał jak stało i akurat trafiło na niesłodzone 😂 Nie wyszło, masa się w ogóle nie ścięła, wszystko pływało, chociaż siedziało w piekarniku dłużej niż zakładał przepis. Ze składników z przepisu jest jak marzenie 😍
A czy skondensowane mleko kokosowe daloby tu rade?
nigdy nie używałem
Czy można użyć do spodu mąki migdałowej lub orkiszowej?
Można
Czy w przypadku opcji pomarańczowej (zapowiada się smakowicie!) dodać tyle samo skórki i soku, co w wersji cytrynowej?
Tak
Czy można zamienić na cos Mleczko skondensowane ? Mogę miec problem z jego dostępnością😟
Możesz zrobić masą z przepisu na tartę cytrynową
Na jakim ogniu palić maslo, żeby nie przesadzić?
Przepis brzmi super 😍
umiarkowanym!
Czy można zastąpić cukier puder czekoladową polewą lub posypać orzechami?
Zastąpić nikt Ci nie zakazuje, ale cytryna i czekolada to połączenie, które nie wszystkim mogło by zasmakować. Jeśli masz taką zachciankę to to zrób, w kuchni najlepsza zabawa to eksperyment!
Rozkoszny, love you! Nie mogę się przez ciebie zdecydować który przepis wybrać na święta!! Najchętniej zrobiłbym wszystkie 🫢
czego się powstrzymywać? :p
Czy „ścinanie” masy też w 180 st. i góra-dół?
Tak, zgadza się
Wygląda obłędnie i będziemy testować!!! Pytanko tylko, czy blacha o średnicy 18cm da radę z taką iloscią masy czy należy ją zmniejszyć proporcjonalnie do wielkości formy?
Tak, trzeba zmniejszyć
Jaka temperatura na pieczenie z kremem cytrynowym? Czy dalej 180 stopni ? Piekę na Wielkanoc, musi być perfect. Podwajam tylko formę bo chętnych duuużo😍
Tak!
A można zaszaleć i zamiast cytryny dodać pastę pistacjową? Wiem, że to będzie całkiem inny smak, ale ten krem brzmi jak świetna baza do szaleństw smakowych <3
myślę, że cytryna zabije smak pistacji :3
I właśnie tym przepisem zamierzam szpanować w te Święta:D
de nada!
P.S Robię na półce miejsce na kolejną książkę!
A można do spodu użyć stewii zamiast cukru?🙂
Jak przechowywać to ciasto już po upieczeniu, w kolejnych dniach? W lodówce?
Tak, najlepiej w lodówce
Fajny pomysł z wytłuszczeniem potrzebnych sprzętów, dzięki!
Czy spód wyjdzie na mące bezglutenowej ?
Tak , powinien wyjść
Boskie! Dzięki wielki!
Bardzo się cieszę!
W jakiej temperaturze piec z masą cytrynową?
Takiej samej jak spód – 180 C
Ten mazurek jest obłędny, polecam wszystkim! Faktycznie smakuje jak cytrynowa lemoniada latem 🙂
<3
Dla przyrządzających bezglutenową wersję polecam mieszanki z firmy Schar. Przy sernikach się sprawdziły i nikt nie wyczuł różnicy 😉
Dzięki za tip!
Robię robię na święta:) trzymaj kciuki
Jezeli taki mazurek nie zrobi wrażenia na mojej tesciowej, to juz chyba nic jej nie dogodzi.
zrobi!
Bardzo smaczny i orzeźwiający. Na pewno będę do niego wracać, zwłaszcza latem 🙂 Ale u mnie te 15 minut to zdecydowanie za krótko, masa jest ciut lejąca, nawet po całej nocy w lodówce. Następnym razem muszę potrzymać kilka minut dłużej.
Ja trzymałam 30 minut w piekarniku i super, w ogóle nic się nie przypaliło. Oczywiście wszystko w 180 stopniach
Te obrączki są świetne. Skąd takie?
jakie obrączki?
Pewnie chodzi o pierścionki 🙂
Tak 😀 Obrączki, które masz na palcu.
obstawiam, że to z Kopi
Jaki może być powód, że masa się nie ścięła prawidłowo? Pieczony zgodnie z wytycznymi, nawet przetrzymany dłużej jak 15 min i noc w lodówce nie pomogła.
Odmierzałaś składniki szklankami czy wagą?
wagą i wszystkie gramaturowo (nie rozbijałem płynnych na ml)
,,Momentalnie przelej do średniej wielkości metalowej miski. Przełóż do lodówki do wystygnięcia, aż masło zacznie gęstnieć i być kremowe, 20 – 30 minut.,, GORACE do lodówki, ? czy najpierw przestudzić ??
Jak się spieszysz to od razu do lodówki, jak nie – to lepiej wystudzić najpierw w temperaturze pokojowej
Przyszłam tu zadać to samo pytanie, dziękuję 😅
Helpunku, jak z przechowywaniem tego mazurka? Czy jak zrobię 2 dni przed świętami to będzie nadal pyszny? Czy traci na kruchości i lepiej wybrać coś innego?
jest ok! traci ciut kruchości z czasem, ale jak każdy mazurek
Czy można użyć masła klarowanego do rozpuszczenia?
nie, z klarowanego nie wyjdzie palone masło
Cześć. Chciałabym zrobić ten mazurek w formie mini tartaletek. Czy na górę pasowałaby beza włoska, czy będzie za słodko?
Pozdrawiam 🙂
Można dodać bezę, mazurek sam w sobie jest raczej po kwaśnej stronie
Czy można poszczególne elementy (surowe ciasto, masa) przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu upieczenia?
Tak, można
Czy można zamiast soli morskiej dodać zwykłą? Pozdrawiam😊
Tak, ale proszę dać mniej
Czy można wcześniej upiec spód, np. w piątek?
Tak, można
Czy ten mazurek wychodzi tak kwaśny jak tarta cytrynowa?
Tak
Podzielić na 20 kawałków ?, to znaczy każdy kawałek 1cm na 1cm skoro blaszka 20 na20.
Nie no, to by wyszło pani 400 kawałków. Około 4,5cm na 4,5 cm żeby wyszło 20 kwadratowych kawałków na blaszce 20×20
blachę na 20 kawałków, a nie każdy brzeg blachy 😉 powinny kawałki 4x5cm.
Blaszka 20 na 20 daje pole 400. Podzielić na 20 kawałków oznacza że każdy ma pole 20. Mogą być to zatem kawałki np 4 cm na 5 cm.
Takie matematyczne wyliczenia 😉
😁Jak zrobisz z blaszki 20 x 20 -centymetrowe kawałki to będziesz ich miała 400 😁
Co innego polecasz na wierzch zamiast cukru pudru?
może bezę włoską?
Czy mogę prosić o proporcje na tortownicę 32cm ?
Pomnóż składniki przez 1.9
A czy jedna szklanka to nie 160 g mąki?
tak, 1 szkl to 160g maki
W takim razie tutaj dodać 130 g maki do spodu czy 160 g?
Coś jest nie tak z proporcjami – ilość ciasta na tak dużą blaszkę jest bardzo masła, 1 żółtko – następnym razem zrobię x2. 20 porcji z blaszki 23cm? Masa smakuje jednak przepysznie.
Co mogło pójść nie tak? spód wypłynął na wierzch 🙁
A dobrze upiekłaś/łeś spód i wystudziłeś przed nalaniem masy i ponownym upieczeniu?
Mialam dokładnie to samo!
Spod w lodówce siedział całą noc przed robieniem masy, więc na pewno był wystudzony.
Przy serwowaniu obróciłam ciasto do góry nogami i wszystkim smakowało 😉
Zrobiłam, przypiekł mi się trochę spod niestety. Następnym razem wezmę na 170 stopni. Jednak tarta i tak jest pyszna i wszyscy się zachwycają.
Proszę o podanie temperatury pieczenia masy:))) czy piec na oko?:)))
temperatura jest podana w przepisie
Cudowny smak !
<3
Chciałabym zrobić od razu podwójną porcję na wielkiej blasze 35×40. Czy muszę coś zrobic z tą masą żeby się na pewno ścięła? Rozumiesz, nie ma co się rozdrabniać, czymże wszak jest 20 porcji wobec niezmierzonego cytrynowego apetytu dużej rodziny… Pozdrowienia!
jak zrobisz wedle przepisu i zachowasz proporcję to na pewno się zetnie 🙂
U mnie to samo – masa się nie ścięła prawidłowo, dodatkowo wsiąknęła w spód, zrobił się puchaty zamiast kruchego. A na wierzchu zrobił się „omlet”.
Ale ja tu upatruję powodów po swojej stronie! Zamiast mleka skondensowanego dodałam mleko zagęszczone, które sama dosładzałam (na pewno było za mało cukru w objętości tego płynu, ale inaczej wyszłoby za słodkie 🤷♀️ także jednak trzeba było drugi raz skoczyć do sklepu…. ). No i robiłam z podwójnej porcji – a piekłam na raz, na tej samej temp, ale w dwóch blaszkach. Chyba nie ścięło się, bo było „za mało mocy” na taką porcję.
Szkoda mi bardzo, ale analizowałam długo i nie widzę innej możliwości powodu, tego co wyszło – składniki odmierzałam na wadze, robilam poza tymi odstępstwami zgodnie z przepisem.
Także – cóż – drugie podejście zrobię innym razem!
Teraz zastanawiam się czy to w ogóle jeść co mi wyszło 😂
Także – nie polecam mleka zagęszczonego i polecam robić zgodnie z przepisem! 🙈
Pozdrowienia!
Morał tego jest taki: robić z przepisem 😛
Po wlaniu masy całe ciasto poszło do góry a masa na spód….co mogło pójść nie tak?
Zwiększam gramaturę dwukrotnie, ile czasu piec?
Trzeba sięgnąć po większą foremkę – wtedy czas pieczenia pozostaje bez zmian
ja z niecodziennym pytaniem – ile wiecej trzeba cukru jeśli mam mleko skondensowanie NIESŁODZONE (bo tylko takie znalazłam lactofree) i czy to ma prawo wyjść
Nie, to dam zupełnie inny efekt
A można posłodzić to mleko skondensowane niesłodzone? 🙈
Nie, lepiej sięgnąć po przepis na tartę cytrynową, który linkuję we wpisie
400 ml czy 400 g? Mleka ?
Pyszne, kremowe, idealnie słodko kwaśne.
Mam mleko skondensowane niesłodzone niestety, czy mogę go użyć ? A jak nie to jak go przekształcić do takiego które mogę użyć?
Ile kalorii ma takie ciasto?
nie wiem, szczęśliwi kalorii nie liczą!
Właśnie wlałam masę na rozgrzany spód… życzcie mi powodzenia 😀
Następnym razem przeczytam cały przepis zanim zacznę coś piec 😀
Wyszło ?
dobry pomysł :p
czy jesteś w 100% pewny czasu pieczenia po wylaniu masy cytrynowej? U mnie po 18 minutach masa była kompletnie płynna i po wsadzeniu na noc do lodówki nie stężała. Na następny dzień zrobiłam drugi raz to ciasto i piekłam 36 minut – masa się ścięła i już nie płynie. Jest tak jak powinno być.
Jestem pewny 🙂 może coś źle odmierzyłaś?
Wywalę na gòrę drugą warstwę- krem pistacjowy na mascarpone i białej czeko. Nie pogryzie się z cytryną?
Czesc! Mazurek już prawie zjedzony, wyszedł pyszny choć mój jest mało kwasny. Wydaje mi sie, ze to fajna baza do eksperymentów. Pomyślałam o podmienieniu soku z cytryny na przykład na przecedzony sok z malin i zapieczenie na górze bezy z pozostałych białek- myślisz, że to ma prawo się udać?
Dzięki! Paulina
hej, tak, ale na pewno wyjdzie dużo bardziej słodko
Najlepszy mazurek jaki do tej pory robiłam <3 Cudownie cytrynowy – w zasadzie to wręcz kwaśny – ale mi to jak najbardziej odpowiada i mimo mojego lekkiego niedowierzania, że palone masło zmienia smak, okazało się, że zmienia xd i to na lepsze. Dzięki za wspaniały przepis!
bardzo się cieszę!
Wszystko wyszło idealnie w/g przepisu, przepyszny, rodzinka zachwycona smakiem 🙂 wysłałam zdjęcie
Mazurek wyszedł przepyszny, rodzinka zachwycona smakiem, wrzuciłam zdjęcie 🙂
Wyszedł wspaniały mazurek, dziękuję za ten przepis <3
<3
Dzięki za ten przepis. Mazurek wyszedł obłędnie i znikł błyskawicznie.
bardzo się cieszę!
Był na naszym świątecznym stole i wszystkim smakował, masa przepyszna! Na pewno zrobię go też latem, idealny na letnią kawkę na tarasie!
miód na moje serce
Czy można piec spód (po prostu ciasto kruche) ze „wsadem” cytrynowym – ale razem? Czy musi być to najpierw upieczony spód i wystudzony,aby później dać środek cytrynowy?
Michał pomyślałbys o tarcie na tym pysznym spodzie ale z górna warstwa pistacjowego sernika baskijskiego.Zestawienie byłoby pyszne ale i mniejsze bo taki duży sernik to raczej tylko na większe spotkania typu swieta a na letnie weekendy za duży.
Wow jestem w szoku i cała rodzina tez 😁 Wyszedł obłędny w smaku a przepis była tak prosty i jasny ze naprawdę sobie z nim poradziłam. Dziękuję 😘
<3
Cudowny i wspaniały! Zostanie ze mną na zawsze. Ja go trochę udekorowałam- małymi rozetkami z bitej śmietany dookoła, a na każdej z nich fiołek! Zachwyt!
bosko!
Ile czasu można przechowywać upieczony mazurek w lodówce?
około 3 dni
No nie, tyle to nie. Czas połowicznego zaniku tego mazurka to pół dnia.
czy zamiast soku ze świeżo wyciskanej cytryny można dać taki gotowy ze szklanej/plastikowej buteleczki?
nie polecam
Pierwszy raz piekłam mazurka a już cytrynowy to w ogóle, mega smaczny jak robisz według przepisu to nie prawa się nie udać.
Czy można zrobić spód w wersji słonej?
Tak
JAKIE TO JEST PRZEPYSZNE!!!!!!