Mazurek cytrynowy na palonym maśle

To przeciwieństwo tradycyjnego mazurka – obezwładniająco słodkiego. Lekki i rześki niczym nadchodząca wiosna. Oto mazurek cytrynowy na palonym maśle.

Znacie już te smaki. Moją ulubioną tartą jest ta cytrynowa na palonym maśle i sporą dawką soli. Zamieniłem ją w mazurek i lekko udoskonaliłem. Tym razem krem przygotowuję na słodzonym mleku skondensowanym, dzięki któremu krem ma bosko kremową konsystencję. Przygotowanie kremu też podrasowałem, aby był mniej “piaskowy”. Jestem tym razem bardziej powściągliwy z solą, ale lubicie “funky” słodkości, zwiększcie ilość trzykrotnie!

Mazurek cytrynowy na palonym maśle

Mazurek cytrynowy na palonym maśle
20 porcji
Spód
100 g masła
¼ szklanki (30 g) cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 żółtko z dużego jajka
1 szklanka (130 g) mąki pszennej

Masa
2 duże jajka
2 żółtka z dużych jajek
1 ¼ szklanki (400 g) słodzonego mleka skondensowanego
1 ½ łyżki startej skórki cytrynowej
⅔ szklanki (150 g) świeżo wyciśniętego soku cytrynowego (z 4 – 5 cytryn)
cukier puder, do posypania

1. Przygotuj spód: rozpuść masło na patelni o jasnym dnie na umiarkowanej mocy. Gotuj, aż stanie się bursztynowe i będzie orzechowo pachnieć, 6 – 8 minut. Momentalnie przelej do średniej wielkości metalowej miski. Przełóż do lodówki do wystygnięcia, aż masło zacznie gęstnieć i być kremowe, 20 – 30 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Blaszkę 20 x 20 cm lub tortownicę 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

3. Do palonego masła dodaj cukier puder, sól i żółtko, wymieszaj. Wsyp mąkę, wymieszaj do połączenia. Wylep ciastem spód formy. Piecz, aż spód będzie zarumieniony, około 25 minut. Całkowicie wystudź.

4. Przygotuj masę: w dużej misce wymieszaj do połączenia jajka, żółtka, skondensowane mleko, skórkę i sok cytrynowy. Przelej na wystudzony spód i piecz, aż masa cytrynowa się zetnie, około 18 minut (nie chcesz, aby się przypaliła!). Wystudź całkowicie, a następnie przełóż do lodówki na 3 – 4 godziny, aby masa całkowicie stężała.

5. Pokrój mazurek na 20 równych części. Posyp cukrem pudrem i rozkoszuj się niczym lemoniadą latem!

Rady/porady
Mazurek można zrobić w wersji pomarańczowej. Będzie on jednak trochę słodszy.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Mazurek cytrynowy na palonym maśle
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

158 komentarzy

Aga 21 marca, 2024 - 1:53 pm

hej, super pomysł:)
czy można zamienić cukier puder w przepisie jakąś alternatywą? jeśli tak, co byś polecił?

Reply
rozkoszny 21 marca, 2024 - 5:39 pm

można dodać klasyczny cukier, ale lepiej się sprawdzi puder jako, że szybciutko rozpuści się w masełku

Reply
Zuzanna 12 kwietnia, 2024 - 9:04 am

Zrobiłam mazurka na blaszce 24cm, zwiększyłam proporcje do 1,44-1,5. Ciacho pycha, orzeźwiająco cytrynowe, właśnie taka tarta 🙂 Smak kojarzy mi się z ciepłą wiosną. Jestem ciekawa wersji pomarańczwej i chyba się na nią pokuszę. Plus dla przepisu za nieskomplikowane wykonanie. Jedyny mankament jaki mam, to niestety ciacho jest dla mnie dużo za słodkie. Boję się, że jak dam mniej mleczka skondesowanego, to masa nie zwiąże. Może opcją byłoby zrobienie dla mojej blaszki powiększonego spodu, a zostawienie proporcji masy dla blaszki 20cm?

Reply
Kasia 21 marca, 2024 - 2:37 pm

Wygląda wspaniale! Chętnie przetestuje! Mam jedno pytanie – czy jest opcja aby zastąpić żółtko, lub bez żółtek??? z góry dziękuję za poradę

Reply
rozkoszny 21 marca, 2024 - 5:39 pm

w masie niestety nie

Reply
Anna 21 marca, 2024 - 6:23 pm

Czy zwykła sól może byc?

Reply
Marta Klepacka 28 marca, 2024 - 5:59 pm

Nie chciało skleić mi się ciasto, chlupnęłam kapkę śmietanki i już było ok. Co mogło pójść nie tak? P S ciasto pycha…

Reply
Gosia 21 marca, 2024 - 2:38 pm

Hej, o jakich wymiarach blachę zastosowałeś do upieczenia mazurka ?

Reply
rozkoszny 21 marca, 2024 - 5:41 pm

hej, tak jak piszę w przepisie 20 x 20 cm

Reply
Agata Chamczyk 27 marca, 2024 - 2:18 pm

Hej mam pytanko. Czy taki Mazurek trzeba potem przechowywać w lodówce czy może stać w temperaturze pokojowej? I czy sernik baskijski pk upieczeniu i odstaniu tych 8 godz ma być orzechowywany w lodówce czy temperaturze pokojowej?
Z góry dzięki.. 😉

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:27 pm

Najlepiej w lodówce

Reply
Karolina 21 marca, 2024 - 2:40 pm

Jaka powinna byc wielkosc blachy?

Reply
Karolina 21 marca, 2024 - 2:41 pm

Nie doczytałam.. juz wiem 😀 na pewno wypróbuje

Reply
rozkoszny 21 marca, 2024 - 5:41 pm

20 x 20 cm lub tortownica 23 cm

Reply
ayyy 21 marca, 2024 - 2:48 pm

Cześć, na jakich rozmiarów formę, mniej więcej, są składniki?

Reply
rozkoszny 21 marca, 2024 - 5:41 pm

20 x 20 cm

Reply
Katarzyna 21 marca, 2024 - 5:18 pm

Czy można wykorzystać mleko skondensowane bez cukru?

Reply
rozkoszny 21 marca, 2024 - 5:42 pm

nie polecam

Reply
Aneta 20 kwietnia, 2024 - 6:35 pm

Niestety jak drugi zleciłam komuś kupno składników to brał jak stało i akurat trafiło na niesłodzone 😂 Nie wyszło, masa się w ogóle nie ścięła, wszystko pływało, chociaż siedziało w piekarniku dłużej niż zakładał przepis. Ze składników z przepisu jest jak marzenie 😍

Reply
Kinga 21 marca, 2024 - 6:08 pm

A czy skondensowane mleko kokosowe daloby tu rade?

Reply
rozkoszny 21 marca, 2024 - 6:49 pm

nigdy nie używałem

Reply
Beata 21 marca, 2024 - 6:36 pm

Czy można użyć do spodu mąki migdałowej lub orkiszowej?

Reply
rozkoszny 21 marca, 2024 - 6:49 pm

Można

Reply
M 21 marca, 2024 - 7:29 pm

Czy w przypadku opcji pomarańczowej (zapowiada się smakowicie!) dodać tyle samo skórki i soku, co w wersji cytrynowej?

Reply
rozkoszny 22 marca, 2024 - 5:42 pm

Tak

Reply
Monika 21 marca, 2024 - 8:12 pm

Czy można zamienić na cos Mleczko skondensowane ? Mogę miec problem z jego dostępnością😟

Reply
rozkoszny 22 marca, 2024 - 5:42 pm

Możesz zrobić masą z przepisu na tartę cytrynową

Reply
Katarzyna 21 marca, 2024 - 9:14 pm

Na jakim ogniu palić maslo, żeby nie przesadzić?
Przepis brzmi super 😍

Reply
rozkoszny 22 marca, 2024 - 5:42 pm

umiarkowanym!

Reply
Gosia 22 marca, 2024 - 7:28 am

Czy można zastąpić cukier puder czekoladową polewą lub posypać orzechami?

Reply
Kornelia 30 marca, 2024 - 3:43 pm

Zastąpić nikt Ci nie zakazuje, ale cytryna i czekolada to połączenie, które nie wszystkim mogło by zasmakować. Jeśli masz taką zachciankę to to zrób, w kuchni najlepsza zabawa to eksperyment!

Reply
M 22 marca, 2024 - 10:52 am

Rozkoszny, love you! Nie mogę się przez ciebie zdecydować który przepis wybrać na święta!! Najchętniej zrobiłbym wszystkie 🫢

Reply
rozkoszny 22 marca, 2024 - 5:43 pm

czego się powstrzymywać? :p

Reply
Wika 22 marca, 2024 - 10:59 am

Czy „ścinanie” masy też w 180 st. i góra-dół?

Reply
rozkoszny 22 marca, 2024 - 5:43 pm

Tak, zgadza się

Reply
Magdalena 22 marca, 2024 - 11:00 am

Wygląda obłędnie i będziemy testować!!! Pytanko tylko, czy blacha o średnicy 18cm da radę z taką iloscią masy czy należy ją zmniejszyć proporcjonalnie do wielkości formy?

Reply
rozkoszny 22 marca, 2024 - 5:43 pm

Tak, trzeba zmniejszyć

Reply
Anna 22 marca, 2024 - 1:36 pm

Jaka temperatura na pieczenie z kremem cytrynowym? Czy dalej 180 stopni ? Piekę na Wielkanoc, musi być perfect. Podwajam tylko formę bo chętnych duuużo😍

Reply
rozkoszny 22 marca, 2024 - 5:44 pm

Tak!

Reply
Justyna 22 marca, 2024 - 2:12 pm

A można zaszaleć i zamiast cytryny dodać pastę pistacjową? Wiem, że to będzie całkiem inny smak, ale ten krem brzmi jak świetna baza do szaleństw smakowych <3

Reply
rozkoszny 22 marca, 2024 - 5:44 pm

myślę, że cytryna zabije smak pistacji :3

Reply
Paulina 22 marca, 2024 - 5:23 pm

I właśnie tym przepisem zamierzam szpanować w te Święta:D

Reply
rozkoszny 22 marca, 2024 - 5:44 pm

de nada!

Reply
Paulina 22 marca, 2024 - 5:25 pm

P.S Robię na półce miejsce na kolejną książkę!

Reply
Anna 22 marca, 2024 - 7:49 pm

A można do spodu użyć stewii zamiast cukru?🙂

Reply
Kasia 23 marca, 2024 - 8:52 am

Jak przechowywać to ciasto już po upieczeniu, w kolejnych dniach? W lodówce?

Reply
rozkoszny 23 marca, 2024 - 4:39 pm

Tak, najlepiej w lodówce

Reply
Kasia 23 marca, 2024 - 10:46 am

Fajny pomysł z wytłuszczeniem potrzebnych sprzętów, dzięki!

Reply
Julia 23 marca, 2024 - 2:55 pm

Czy spód wyjdzie na mące bezglutenowej ?

Reply
rozkoszny 23 marca, 2024 - 4:42 pm

Tak , powinien wyjść

Reply
Nadia 23 marca, 2024 - 8:10 pm

Boskie! Dzięki wielki!

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:07 am

Bardzo się cieszę!

Reply
Marzena 23 marca, 2024 - 8:58 pm

W jakiej temperaturze piec z masą cytrynową?

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:08 am

Takiej samej jak spód – 180 C

Reply
Aga 24 marca, 2024 - 9:04 am

Ten mazurek jest obłędny, polecam wszystkim! Faktycznie smakuje jak cytrynowa lemoniada latem 🙂

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:00 am

<3

Reply
Patryk 24 marca, 2024 - 12:30 pm

Dla przyrządzających bezglutenową wersję polecam mieszanki z firmy Schar. Przy sernikach się sprawdziły i nikt nie wyczuł różnicy 😉

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:08 am

Dzięki za tip!

Reply
Monika 28 marca, 2024 - 5:57 pm

Robię robię na święta:) trzymaj kciuki

Reply
Ruta 24 marca, 2024 - 1:07 pm

Jezeli taki mazurek nie zrobi wrażenia na mojej tesciowej, to juz chyba nic jej nie dogodzi.

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:01 am

zrobi!

Reply
Ania 24 marca, 2024 - 3:47 pm

Bardzo smaczny i orzeźwiający. Na pewno będę do niego wracać, zwłaszcza latem 🙂 Ale u mnie te 15 minut to zdecydowanie za krótko, masa jest ciut lejąca, nawet po całej nocy w lodówce. Następnym razem muszę potrzymać kilka minut dłużej.

Reply
Izabela 21 kwietnia, 2024 - 5:47 pm

Ja trzymałam 30 minut w piekarniku i super, w ogóle nic się nie przypaliło. Oczywiście wszystko w 180 stopniach

Reply
Magda 24 marca, 2024 - 4:42 pm

Te obrączki są świetne. Skąd takie?

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:02 am

jakie obrączki?

Reply
Karolina 25 marca, 2024 - 1:05 pm

Pewnie chodzi o pierścionki 🙂

Reply
Magda 26 marca, 2024 - 12:09 pm

Tak 😀 Obrączki, które masz na palcu.

Reply
Ewa 29 marca, 2024 - 10:45 am

obstawiam, że to z Kopi

Robert 25 marca, 2024 - 10:29 am

Jaki może być powód, że masa się nie ścięła prawidłowo? Pieczony zgodnie z wytycznymi, nawet przetrzymany dłużej jak 15 min i noc w lodówce nie pomogła.

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:07 am

Odmierzałaś składniki szklankami czy wagą?

Reply
Robert 25 marca, 2024 - 2:25 pm

wagą i wszystkie gramaturowo (nie rozbijałem płynnych na ml)

Reply
agata 25 marca, 2024 - 10:43 am

,,Momentalnie przelej do średniej wielkości metalowej miski. Przełóż do lodówki do wystygnięcia, aż masło zacznie gęstnieć i być kremowe, 20 – 30 minut.,, GORACE do lodówki, ? czy najpierw przestudzić ??

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:07 am

Jak się spieszysz to od razu do lodówki, jak nie – to lepiej wystudzić najpierw w temperaturze pokojowej

Reply
Daria 25 marca, 2024 - 3:53 pm

Przyszłam tu zadać to samo pytanie, dziękuję 😅

Reply
Magda 25 marca, 2024 - 4:54 pm

Helpunku, jak z przechowywaniem tego mazurka? Czy jak zrobię 2 dni przed świętami to będzie nadal pyszny? Czy traci na kruchości i lepiej wybrać coś innego?

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 6:52 pm

jest ok! traci ciut kruchości z czasem, ale jak każdy mazurek

Reply
Agnieszka 25 marca, 2024 - 7:58 pm

Czy można użyć masła klarowanego do rozpuszczenia?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 9:18 am

nie, z klarowanego nie wyjdzie palone masło

Reply
Adrianna 26 marca, 2024 - 10:47 am

Cześć. Chciałabym zrobić ten mazurek w formie mini tartaletek. Czy na górę pasowałaby beza włoska, czy będzie za słodko?
Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:29 pm

Można dodać bezę, mazurek sam w sobie jest raczej po kwaśnej stronie

Reply
Weronika Zilborowicz 26 marca, 2024 - 4:51 pm

Czy można poszczególne elementy (surowe ciasto, masa) przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu upieczenia?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 6:01 pm

Tak, można

Reply
Alicja 26 marca, 2024 - 6:01 pm

Czy można zamiast soli morskiej dodać zwykłą? Pozdrawiam😊

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 5:28 pm

Tak, ale proszę dać mniej

Reply
Gabriela 27 marca, 2024 - 8:44 am

Czy można wcześniej upiec spód, np. w piątek?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:21 pm

Tak, można

Reply
Justyna 27 marca, 2024 - 6:57 pm

Czy ten mazurek wychodzi tak kwaśny jak tarta cytrynowa?

Reply
rozkoszny 28 marca, 2024 - 11:42 am

Tak

Reply
Maria 27 marca, 2024 - 10:10 pm

Podzielić na 20 kawałków ?, to znaczy każdy kawałek 1cm na 1cm skoro blaszka 20 na20.

Reply
Marta 28 marca, 2024 - 1:09 pm

Nie no, to by wyszło pani 400 kawałków. Około 4,5cm na 4,5 cm żeby wyszło 20 kwadratowych kawałków na blaszce 20×20

Reply
Joanna 28 marca, 2024 - 8:38 pm

blachę na 20 kawałków, a nie każdy brzeg blachy 😉 powinny kawałki 4x5cm.

Reply
I love math 28 marca, 2024 - 8:56 pm

Blaszka 20 na 20 daje pole 400. Podzielić na 20 kawałków oznacza że każdy ma pole 20. Mogą być to zatem kawałki np 4 cm na 5 cm.

Takie matematyczne wyliczenia 😉

Reply
Celina 28 marca, 2024 - 9:06 pm

😁Jak zrobisz z blaszki 20 x 20 -centymetrowe kawałki to będziesz ich miała 400 😁

Reply
Elwira 28 marca, 2024 - 1:19 pm

Co innego polecasz na wierzch zamiast cukru pudru?

Reply
rozkoszny 29 marca, 2024 - 10:59 am

może bezę włoską?

Reply
Kinga 28 marca, 2024 - 1:50 pm

Czy mogę prosić o proporcje na tortownicę 32cm ?

Reply
Gośka 4 kwietnia, 2024 - 9:22 pm

Pomnóż składniki przez 1.9

Reply
Justyna 28 marca, 2024 - 8:53 pm

A czy jedna szklanka to nie 160 g mąki?

Reply
Ola 29 marca, 2024 - 1:58 pm

tak, 1 szkl to 160g maki

Reply
AGA 30 marca, 2024 - 10:47 am

W takim razie tutaj dodać 130 g maki do spodu czy 160 g?

Reply
Barbara 28 marca, 2024 - 9:33 pm

Coś jest nie tak z proporcjami – ilość ciasta na tak dużą blaszkę jest bardzo masła, 1 żółtko – następnym razem zrobię x2. 20 porcji z blaszki 23cm? Masa smakuje jednak przepysznie.

Reply
Epa 28 marca, 2024 - 10:30 pm

Co mogło pójść nie tak? spód wypłynął na wierzch 🙁

Reply
Ada 31 marca, 2024 - 12:43 pm

A dobrze upiekłaś/łeś spód i wystudziłeś przed nalaniem masy i ponownym upieczeniu?

Reply
Kasia 21 kwietnia, 2024 - 10:48 pm

Mialam dokładnie to samo!
Spod w lodówce siedział całą noc przed robieniem masy, więc na pewno był wystudzony.

Przy serwowaniu obróciłam ciasto do góry nogami i wszystkim smakowało 😉

Reply
Mo 29 marca, 2024 - 8:30 am

Zrobiłam, przypiekł mi się trochę spod niestety. Następnym razem wezmę na 170 stopni. Jednak tarta i tak jest pyszna i wszyscy się zachwycają.

Reply
Mirella 29 marca, 2024 - 2:27 pm

Proszę o podanie temperatury pieczenia masy:))) czy piec na oko?:)))

Reply
rozkoszny 29 marca, 2024 - 3:27 pm

temperatura jest podana w przepisie

Reply
Celina 29 marca, 2024 - 8:05 pm

Cudowny smak !

Reply
rozkoszny 30 marca, 2024 - 11:29 am

<3

Reply
Magda 29 marca, 2024 - 8:36 pm

Chciałabym zrobić od razu podwójną porcję na wielkiej blasze 35×40. Czy muszę coś zrobic z tą masą żeby się na pewno ścięła? Rozumiesz, nie ma co się rozdrabniać, czymże wszak jest 20 porcji wobec niezmierzonego cytrynowego apetytu dużej rodziny… Pozdrowienia!

Reply
rozkoszny 30 marca, 2024 - 11:31 am

jak zrobisz wedle przepisu i zachowasz proporcję to na pewno się zetnie 🙂

Reply
Marlena 30 marca, 2024 - 9:22 am

U mnie to samo – masa się nie ścięła prawidłowo, dodatkowo wsiąknęła w spód, zrobił się puchaty zamiast kruchego. A na wierzchu zrobił się „omlet”.
Ale ja tu upatruję powodów po swojej stronie! Zamiast mleka skondensowanego dodałam mleko zagęszczone, które sama dosładzałam (na pewno było za mało cukru w objętości tego płynu, ale inaczej wyszłoby za słodkie 🤷‍♀️ także jednak trzeba było drugi raz skoczyć do sklepu…. ). No i robiłam z podwójnej porcji – a piekłam na raz, na tej samej temp, ale w dwóch blaszkach. Chyba nie ścięło się, bo było „za mało mocy” na taką porcję.
Szkoda mi bardzo, ale analizowałam długo i nie widzę innej możliwości powodu, tego co wyszło – składniki odmierzałam na wadze, robilam poza tymi odstępstwami zgodnie z przepisem.
Także – cóż – drugie podejście zrobię innym razem!
Teraz zastanawiam się czy to w ogóle jeść co mi wyszło 😂
Także – nie polecam mleka zagęszczonego i polecam robić zgodnie z przepisem! 🙈
Pozdrowienia!

Reply
rozkoszny 30 marca, 2024 - 11:38 am

Morał tego jest taki: robić z przepisem 😛

Reply
Sjka 30 marca, 2024 - 9:55 am

Po wlaniu masy całe ciasto poszło do góry a masa na spód….co mogło pójść nie tak?

Reply
Zuzanna 30 marca, 2024 - 11:02 am

Zwiększam gramaturę dwukrotnie, ile czasu piec?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2024 - 11:39 am

Trzeba sięgnąć po większą foremkę – wtedy czas pieczenia pozostaje bez zmian

Reply
zuza 30 marca, 2024 - 12:39 pm

ja z niecodziennym pytaniem – ile wiecej trzeba cukru jeśli mam mleko skondensowanie NIESŁODZONE (bo tylko takie znalazłam lactofree) i czy to ma prawo wyjść

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:22 pm

Nie, to dam zupełnie inny efekt

Reply
Naszprychowani 30 marca, 2024 - 12:44 pm

A można posłodzić to mleko skondensowane niesłodzone? 🙈

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:22 pm

Nie, lepiej sięgnąć po przepis na tartę cytrynową, który linkuję we wpisie

Reply
Kate 30 marca, 2024 - 3:10 pm

400 ml czy 400 g? Mleka ?

Reply
Paulina 30 marca, 2024 - 4:05 pm

Pyszne, kremowe, idealnie słodko kwaśne.

Reply
Alicja 30 marca, 2024 - 7:00 pm

Mam mleko skondensowane niesłodzone niestety, czy mogę go użyć ? A jak nie to jak go przekształcić do takiego które mogę użyć?

Reply
Wikinia 30 marca, 2024 - 7:23 pm

Ile kalorii ma takie ciasto?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:25 pm

nie wiem, szczęśliwi kalorii nie liczą!

Reply
Alicja 30 marca, 2024 - 7:54 pm

Właśnie wlałam masę na rozgrzany spód… życzcie mi powodzenia 😀
Następnym razem przeczytam cały przepis zanim zacznę coś piec 😀

Reply
Lena S 30 marca, 2024 - 8:51 pm

Wyszło ?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:26 pm

dobry pomysł :p

Reply
Maja 30 marca, 2024 - 7:57 pm

czy jesteś w 100% pewny czasu pieczenia po wylaniu masy cytrynowej? U mnie po 18 minutach masa była kompletnie płynna i po wsadzeniu na noc do lodówki nie stężała. Na następny dzień zrobiłam drugi raz to ciasto i piekłam 36 minut – masa się ścięła i już nie płynie. Jest tak jak powinno być.

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:26 pm

Jestem pewny 🙂 może coś źle odmierzyłaś?

Reply
Lena S 30 marca, 2024 - 8:51 pm

Wywalę na gòrę drugą warstwę- krem pistacjowy na mascarpone i białej czeko. Nie pogryzie się z cytryną?

Reply
Paulina 31 marca, 2024 - 10:22 am

Czesc! Mazurek już prawie zjedzony, wyszedł pyszny choć mój jest mało kwasny. Wydaje mi sie, ze to fajna baza do eksperymentów. Pomyślałam o podmienieniu soku z cytryny na przykład na przecedzony sok z malin i zapieczenie na górze bezy z pozostałych białek- myślisz, że to ma prawo się udać?
Dzięki! Paulina

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:28 pm

hej, tak, ale na pewno wyjdzie dużo bardziej słodko

Reply
ola 31 marca, 2024 - 6:50 pm

Najlepszy mazurek jaki do tej pory robiłam <3 Cudownie cytrynowy – w zasadzie to wręcz kwaśny – ale mi to jak najbardziej odpowiada i mimo mojego lekkiego niedowierzania, że palone masło zmienia smak, okazało się, że zmienia xd i to na lepsze. Dzięki za wspaniały przepis!

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:33 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Gabriela 31 marca, 2024 - 7:09 pm

Wszystko wyszło idealnie w/g przepisu, przepyszny, rodzinka zachwycona smakiem 🙂 wysłałam zdjęcie

Reply
Gabriela 31 marca, 2024 - 7:14 pm

Mazurek wyszedł przepyszny, rodzinka zachwycona smakiem, wrzuciłam zdjęcie 🙂

Reply
Maria 31 marca, 2024 - 9:23 pm

Wyszedł wspaniały mazurek, dziękuję za ten przepis <3

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:30 pm

<3

Reply
Monika 31 marca, 2024 - 9:36 pm

Dzięki za ten przepis. Mazurek wyszedł obłędnie i znikł błyskawicznie.

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:30 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Ola 1 kwietnia, 2024 - 8:59 pm

Był na naszym świątecznym stole i wszystkim smakował, masa przepyszna! Na pewno zrobię go też latem, idealny na letnią kawkę na tarasie!

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:30 pm

miód na moje serce

Reply
Monika 16 lipca, 2024 - 5:04 pm

Czy można piec spód (po prostu ciasto kruche) ze „wsadem” cytrynowym – ale razem? Czy musi być to najpierw upieczony spód i wystudzony,aby później dać środek cytrynowy?

Reply
Baska 2 kwietnia, 2024 - 11:36 am

Michał pomyślałbys o tarcie na tym pysznym spodzie ale z górna warstwa pistacjowego sernika baskijskiego.Zestawienie byłoby pyszne ale i mniejsze bo taki duży sernik to raczej tylko na większe spotkania typu swieta a na letnie weekendy za duży.

Reply
San091 2 kwietnia, 2024 - 11:57 am

Wow jestem w szoku i cała rodzina tez 😁 Wyszedł obłędny w smaku a przepis była tak prosty i jasny ze naprawdę sobie z nim poradziłam. Dziękuję 😘

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:31 pm

<3

Reply
Renata 2 kwietnia, 2024 - 5:51 pm

Cudowny i wspaniały! Zostanie ze mną na zawsze. Ja go trochę udekorowałam- małymi rozetkami z bitej śmietany dookoła, a na każdej z nich fiołek! Zachwyt!

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:31 pm

bosko!

Reply
Eliza 2 kwietnia, 2024 - 9:36 pm

Ile czasu można przechowywać upieczony mazurek w lodówce?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:32 pm

około 3 dni

Reply
Gośka 4 kwietnia, 2024 - 9:36 pm

No nie, tyle to nie. Czas połowicznego zaniku tego mazurka to pół dnia.

Reply
Klara 5 kwietnia, 2024 - 4:08 pm

czy zamiast soku ze świeżo wyciskanej cytryny można dać taki gotowy ze szklanej/plastikowej buteleczki?

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2024 - 5:57 pm

nie polecam

Reply
iza 9 kwietnia, 2024 - 10:56 am

Pierwszy raz piekłam mazurka a już cytrynowy to w ogóle, mega smaczny jak robisz według przepisu to nie prawa się nie udać.

Reply
Anita 27 kwietnia, 2024 - 12:49 pm

Czy można zrobić spód w wersji słonej?

Reply
rozkoszny 10 maja, 2024 - 12:35 pm

Tak

Reply
Ala 10 maja, 2024 - 12:16 pm

JAKIE TO JEST PRZEPYSZNE!!!!!!

Reply

Leave a Comment