Dyniowa lazania z gorgonzolą

Gdybym miał wskazać najsmaczniejszą lasagne, byłaby to dyniowa lasagna przełamana gorgonzolą. Jedwabista i otulająca, ale tak pobudzająca receptory smakowe, że aż stają dęba.

Na blogu znajduje się już jeden przepis na wegetariańską lasagne – ze szpinakiem, czerwoną cebulą i oliwkami. Teraz czas na bardziej jesienną wersję. Szczerze mówiąc, ta pora roku sprzyja robieniu tego, bądź co bądź, czasochłonnego dania. Za oknem buro, ale życie rozjaśnia migocząca lampka piekarnika, a brzuch rozgrzewa ta cieplutko zapiekanka pełna smaku i rozkoszy.

Dyniowa lazania z gorgonzolą

Dyniowa lazania z gorgonzolą
4 porcje
½ dyni piżmowej (600 g), obranej i pokrojonej w dużą kostkę
3 małe pomidory (350 g)
½ białej cebuli, obranej i pokrojonej w ćwiartki
3 ząbki czosnku, obrane
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
około 11 suchych płatów (200 g) lasagne
¼ szklanki (60 ml) śmietanki 30%
1 łyżeczka octu z białego lub czerwonego wina
¼ łyżeczki płatków chili
150 g gorgonzoli
½ szklanki (50 g) parmezanu, startego
2 łyżki pestek dyni
sól morska, świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Wyłóż na blachę dynię, pomidory, cebulę, czosnek, rozmaryn i ¾ łyżeczki soli morskiej. Obtocz w oliwie i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Piecz aż dynia będzie miękka, około 35 minut.

3. W międzyczasie, przełóż płaty lasagne do dużej blachy na ciasto. Skrop odrobiną oliwy (będzoie zapobiegać sklejaniu się) i zalej ciepłą wodą z kranu.

4. Zblenduj połowę zawartości blachy warzyw (całą cebulę i czosnek) wraz z śmietanką, octem i płatkami chili. Sos powinien być gładki, kremowy i gęsty jak rzadki jogurt. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody. Dopraw solą i pieprzem, jeśli trzeba

5. Rozsmaruj 3 łyżki sosu dyniowego na naczyniu żaroodpornym do pieczenia o wielkości około 15 x 25 cm. Ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne, starając się, aby na siebie nie nachodziły. Można posłużyć się nożyczkami, wycinając je wedle potrzeby. Rozsmaruj około ¼ szklanki (60 ml) sosu, następnie ułóż kolejną warstwę ciasta, a na niej rozsmaruj znowu sosu i wyłóż upieczoną dynię oraz gorgonzolę. Przykryj ją warstwą płatów lasagne, pomsmaruj sosem dyniowymi i obsyp parmezanem, a następnie pestkami dyni.

6. Piecz aż ser się zarumieni i będzie chrupki, około 30 minut. Odstaw na 10 – 15 minut do przestygnięcia, dzięki czemu będzie lepiej się kroić. Podawaj z sałatą w rześkim winegrecie.

Rady/porady
Pamiętaj, aby sięgnąć po gorgonzolę dolce, z wersją picante lasagna może wyjść zbyt odjechana.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Dyniowa lazania z gorgonzolą 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

50 komentarzy

Sylwia 23 listopada, 2023 - 7:11 pm

Jak kroimy pomidory? I czy świeży rozmaryn można zastąpić suszonym? 😊

Reply
Czarek 24 listopada, 2023 - 3:33 pm

A co z octem i płatkami chilli? Są w składnikach a nie jest napisane kiedy ich użyć

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 4:39 pm

już poprawiłem brak!

Reply
Natalia 15 grudnia, 2023 - 1:54 pm

dynia ma mieć 600g po pokrojeniu i obraniu ze skórki?

Reply
rozkoszny 15 grudnia, 2023 - 2:48 pm

przed

Reply
Paulina 24 listopada, 2023 - 3:50 pm

Cześć, Rozkoszny! Jak ta lazania znosi przechowywanie w lodówce? Będzie dobra na drugi dzien? Dzięki!

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 4:39 pm

będzie jeszcze lepsza!

Reply
Paulina 30 listopada, 2023 - 12:49 pm

Potwierdzam, bardzo zyskuje na drugi dzień! Pogubiłam się w pewnym momencie i zapomniałam o occie i śmietance ale i tak była bardzo fajna 🙂

Reply
Natalia 15 grudnia, 2023 - 5:19 pm

Jak długo można ją przechowywać w lodówce?

Reply
Natalia Panek 24 listopada, 2023 - 6:31 pm

O matko! Zrobiłam lasagne i makaron z karmelizowaną cebulą i mi wyszło! Szok! Cudowne przepisy, blog i instagram odkryłam niedawno 🙂

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 4:34 pm

rozkoszuj się!

Reply
Anna 26 lutego, 2024 - 7:50 pm

Dzięki za tipa! U nas w sklepiku na wiosce nie uraczysz gorgonzoli, ale feta już się znajdzie 🙂

Reply
Anna 24 listopada, 2023 - 7:02 pm

Czy można czymś zastąpić gorgonzole? Jaki inny ser mógłby ją zastąpić? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 4:34 pm

może fetą?

Reply
Agnieszka 25 listopada, 2023 - 1:05 pm

Jaka temperatura pieczenia?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 6:52 pm

220 C

Reply
Paula 25 listopada, 2023 - 3:58 pm

Twoja dyniowa lazania jest cudowna, otulająca, idealna na aktualną pogodę.

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 6:53 pm

bardzo się ciesze, że smakuje!

Reply
Magdalena 17 grudnia, 2023 - 4:37 pm

Czy przygotowując lasagne na dzień wcześniej przed podaniem dla gości- po ułożeniu wszystkich warst zapiec i następnego dnia odgrzać w piekarniku czy może po przygotowaniu warstw schować do lodówki i upiec na drugi dzień tuż przed podaniem? Z góry dziękuję za odpowiedź i radę Rozkoszny! ♥️

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2023 - 1:13 pm

lepiej złożyć dzień przed i upiec przed podaniem

Reply
Magdalena 26 listopada, 2023 - 3:15 pm

W jakiej temperaturze piec lasagne?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 6:53 pm

220 C

Reply
Abdul 27 listopada, 2023 - 1:30 am

Panie Rozkoszny, jutro zabieram się za ten przepis, mam nadzieję że też mi wszystko wyjdzie i będzie wyglądać jak na zdjęciach.

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 4:34 pm

smacznego!

Reply
Iwona 27 listopada, 2023 - 2:19 pm

Czesc! A do czego dodawac ocet/wino? Jest w liscie skladnikow a w przepisie juz nie moge znalesc 🙁 Ale i bez tego lasagna wyszla pyszna!

Reply
EWELINA 27 listopada, 2023 - 5:37 pm

Ocet, płatki chilli i pestki z dyni nie są wspomniane w instrukcjach. Czy to są dodatki do sałatki czy powinno się je dodać do lasagnii?

Reply
Marta 28 listopada, 2023 - 3:34 pm

Zrobiłam. Smaczna, ale jak dla mnie zdecydowanie za słona – dałam więcej dyni niż w przepisie, soli zgodnie ze wskazówkami. Następnym zupełnie razem zrezygnuję z dodatku soli. Gorgonzola i parmezan w zupełności wystarczą :⁠-⁠)

Reply
Dominika Syroka 29 listopada, 2023 - 2:40 pm

Ocet dodaję do blendowania, czy tak?

Reply
rozkoszny 30 listopada, 2023 - 6:13 pm

tak

Reply
Marcin 29 listopada, 2023 - 8:27 pm

Facet to jest przepyszne!

Dodałem jedynie od siebie fety razem z gorgonzolą i dzięki temu słodycz z dyni przenika się ze słonością fety.

Dla mnie top

Reply
Paulina 30 listopada, 2023 - 12:48 pm

Hej, czy myślisz jest sens i możliwość zrobić to w formie zwykłego makaronu? Nie mam piekarnika

Reply
rozkoszny 5 grudnia, 2023 - 4:26 pm

tak, spokojnie

Reply
Hania 1 grudnia, 2023 - 3:18 pm

Do dyniowej lazani zamiast odrobimy octu jabłkowego dodałam żurawinowy ocet balsamiczny – wyszło cudnie 🙂

Reply
BBu 2 grudnia, 2023 - 9:31 am

Ktoś zrobił z pikantną gorgonzolą? Oczywiście nie doczytałam przepisu, kupiłam picante 🙂 próbować robić czy szukać innego przepisu na jej wykorzystanie?

Reply
Alicja 7 grudnia, 2023 - 4:02 pm

Właśnie się zabieram za robienie – też mam tylko pikantną 😂. Daj znać jak Ci wyszło!

Reply
Lidka 27 stycznia, 2024 - 4:24 pm

Robiłam z picante, wyszło ok 🙂

Reply
Kasia 4 grudnia, 2023 - 11:43 pm

Czy zamiast dyni piżmowej moge użyć dyni hokkaido? 🙂

Reply
rozkoszny 5 grudnia, 2023 - 4:27 pm

tak, można

Reply
Ola 16 grudnia, 2023 - 5:55 pm

Zrobiłam z pikantną i jak dla mnie była przepyszna 🙂 Dałam nieco mniej niż w przepisie obawiając się efektu ale następnym razem zaryzykuję większą ilością.

Reply
Ewa 18 grudnia, 2023 - 4:50 pm

A co by się wydarzyło gdyby dynie zamienić na bataty?

Reply
inia 27 stycznia, 2024 - 3:34 pm

Ja już wielokrotnie robiłiam taką podmiankę w innych przepisach i jest batat jest idealnym zamiennikiem dyni poza sezonem!

Reply
Ala 22 grudnia, 2023 - 10:50 am

Hej 🙂 Czy można użyć pomidorów z puszki? oraz użyć suszonego rozmarynu?

Reply
Reina 25 stycznia, 2024 - 9:29 pm

to jest niebo w gębie! mój mąż, który nienawidzi dyni zajadał się, aż miło! zjedliśmy we dwoje te 4 porcje na jeden obiad:) Rozkoszny jesteś boski!!! dzięx

Reply
Lidka 27 stycznia, 2024 - 4:30 pm

Robiłam lasagne z tego przepisu, ale proporcje dyni są nietrafione. 600g dyni piżmowej to prawie cała dynia, wiadomo – są różne dynie, ale ta była raczej standardowa i było to ważone bez skórki. Po upieczeniu, dynia tak się skurczyła, że wyszłoby z tego bardzo mało sosu i mało kawałków. Na szczęście miałam drugą dynię i wykorzystałam również ją, czyli ok. 2 kg dyni na cały przepis.
Poza tym, przepis bardzo dobry, lasagne jest smaczna 🙂

Reply
Ola 28 stycznia, 2024 - 4:57 pm

Namoczyłam 11 płatów lasagne, zostało mi 5 Naczynie podobnej wielkości.

Reply
Agata 5 lutego, 2024 - 8:56 pm

Drogi Rozkoszny! Przepis „w dechę”, sos boski, roztopiona gorgonzola słodka, słona, kremowa i charakterna jednocześnie, w połączeniu z sosem i rozmarynową dynią – cud miód! Tylko jedno pytanie (bo trochę schrzaniłam płaty lasagne – za długo trzymałam je w wodzie i w efekcie układałam sflaczałe i rozmiękłe „szmatki”) – ILE (mniej więcej) TRZYMASZ JE W CIEPŁEJ WODZIE Z KRANU? (dziękuję!!!!)

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2024 - 6:19 pm

Tak z 15-20 minut!

Reply
Agata 9 lutego, 2024 - 3:50 pm

Serdecznie dziękuję!

Reply
Ruta 6 lutego, 2024 - 2:47 pm

Popełniłam błąd, pisze by ostrzec, dałam za dużo warst ciasta na tą ilość masy, o kilka sztuk więcej niż w przepisie. To był spory błąd, za bardzo danie jest mączne, za mało dyniowe przez to.

Reply
Ewa G. 24 kwietnia, 2024 - 8:29 pm

Pyszna lasagne, bardzo dobre.

Mam prośbę, jako boomer (rocznik 86 😉 ) lubię sobie przepis wydrukować, żeby potem nie brudzić telefonu palcami w oliwie 😉 czy jest możliwa w przyszłości funkcja szybkiego drukowania listy zakupów plus samego przepisu? bo teraz trochę cierpię, wrzucając w Word, kasując foty…. byłabym wdzięczna!

Reply

Leave a Comment