Nie ma co ukrywać. Przygotowanie lasagne to nie jest ekspresowe gotowanie w 20 minut. To projekt. Cała zabawa budowania i doprawiania poszczególnych warstw, tworzących jadalny komfort. Najbardziej lubię lasagne wegetariańską. Ragù bolońskiego podmieniam na kremowe nadzienie z ricotty i szpinaku doprawione oliwkami, ostrą cebulą oraz toną parmezanu. Ta rozkoszna ilość sera sprawia, że sos beszamelowy jest już całkowicie zbędny. Sytuacja win-win.
Nagle pojawiło się więcej czasu na rzeczy, na które go wcześniej nie było. Albo tak przynajmniej myśleliśmy. Lasagne ma dość ciężką do ugryzienia reputację: tłusta, mięsna, czasochłonna. W każdym micie jest ziarenko prawdy, ale tylko od nas zależy jak do niego podejdziemy. Jeśli przygotowanie lasagne z góry będziemy traktować jako zadanie do wykonania lub – co gorsza – przykry obowiązek, nie ma co się oszukiwać, będzie to męczarnia. Dla mnie jest to czynność niemalże tak relaksująca jak lepienie pierogów czy nieustanne mieszanie risotto z lampką wina w dłoni. Traktujmy to jako rozrywkę, której oddajemy się jedynie od czasu do czas, i sposób na rozpuszczenie bliskich.
Warto zapamiętać sobie jedną rzecz. W przygotowaniu lasagne może wydawać się, że na każdym kroku coś idzie źle, ale tak naprawdę wszystko jest na swoim miejscu.
Wegetariańska lasagne ze szpinakiem, czerwoną cebulą i oliwkami
forma 20 x 30 cm (lub 25 x 35 cm)
Sos pomidorowy
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 czerwona cebula (100 g), poszatkowana
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 puszki (800 g) pomidorów w puszce
500 g passaty pomidorowej
świeże zioła (można tutaj użyć gałązki po bazylii)
szczypta cukru (opcjonalnie)
sól morska
Nadzienie
3 łyżki oliwy
600 g szpinaku baby
800 g ricotty
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 szklanka (100 g) parmezanu
1 szklanka (20 g) bazylii
1 szklanka (150 g) czarnych oliwek, rozgniecionych w rękach
1 czerwona cebula (100 g), pokrojona w pióra
⅓ szklanki (80 g) kremówki
2 kostki (250 g) świeżej mozzarelli
świeżo mielony pieprz, sól
400 g (około 15 płatów) lasagne
2 kostki (250 g) świeżej mozzarelli
½ szklanki (50 g) parmezanu
1. Przygotuj sos pomidorowy (można do zrobić dzień lub dwa wcześniej). W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj czonsek, cebulę i spora szczyptę soli. Smaż, mieszając, aż cebula zmięknie, około 6-8 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Smaż aż zacznie ciemnieć, karmelizując się, około 2 minut. Dodaj pomidory w puszcze, passatę i garść lub dwie świeżych ziół (mogą być to jedynie łodygi po listkach bazylii, które wylądują w nadzieniem szpinakowym). Gotuj do zredukowania na dość gęsty sos, około 40 minut. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem, jeśli trzeba.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Rozgrzej oliwę w największym garnku lub patelni jaką posiadasz. Dodaj szpinak, gotuj go, aż zredukuje swoją objętość trzykrotnie, około minutę. Przełóż na sito. Za pomocą rąk, odciśnij go z nadmiaru wilgoci. Przełóż na deskę, poszatkuj.
3. W dużej misce połącz wszystkie składniki nadzienia, czyli: szpinak, ricottę, czosnek, parmezan, bazylię, czarne oliwki, cebulę, kremówkę i poszrapaną w dłoniach mozzarellę. Dopraw naprawdę hojną szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Skosztuj, jeśli trzeba dopraw bardziej.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza Płaty lasagny zalej najcieplejszą wodą z kranu. odstaw do zmięknięcia, na około 10 minut.
5. Blaszkę 20 x 30 cm (lub 25 x 35 cm) wysmaruj 3 łyżkami sosu pomidorowego. Ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne, starając się, aby na siebie nie nachodziły. Można posłużyć się nożyczkami, wycinając je wedle potrzeby. Rozsmaruj około ¼ szklanki sosu, następnie ułóż kolejną warstwę ciasta, a na niej rozsmaruj ¼ nadzienia. Przykryj ją warstwą płatów lasagne, pomsmaruj sosem pomidorowym i kontynuuj wedle tego schematu. Można też przygotować lasagne z mniejszą ilością makaronu, pomijając warstwę między sosem a nadzieniem.
6. Ostatnią warstwą lasagne powinien być sos pomidorowy. Posyp go poszarpaną w rękach mozzarellą, parmezanem i bazylią. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Owiń blaszkę folią aluminiową. Piecz przez 40 minut, następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut, aż ser się roztopi. Odczekaj 5-10 minut przed krojeniem.
Rady/porady
Nadzienie można modyfikować wedle uznania. Na przykład dobrze sprawdzi się tutaj pesto zamiast oliwek. Albo dodatkowa łyżeczka płatów chili dla orobiny ognia. Eksperymentujcie!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
38 komentarzy
Przepis jest fantastyczny! Muszę tylko znaleźć sposób na wymianę oliwek, bo nie mają one u mnie żadnych zwolenników. Jeśli dodam zamiast nich pesto, to wmieszać je po prostu do nadzienia?
tak, dokłądnie tak!
A czy masz jakiś tajemny sposób jak odgrzać lasagne na następny dzień żeby była równie pyszna? Nie ma opcji żeby taką porcję zjeść na raz 😋
A co można dodać zamiast cebuli, której jeść po prostu nie mogę? 🙁 Twoja lasagne wygląda „rozkosznie”! 🙂
Proszę pominąć i dodać płatki chili – żeby uzupełnić ostry, wyrazisty smak
Ilości składników wydają się ogromne. Na ile osób jest ten przepis? 🙂
Wychodzi 8 dużych kawałków lub 12 małych
Zrobiłam z połowy porcji i starczyło idealnie na rodzinny, czteroosobowy obiad. Jest przepyszna, zachwyciła moich mięsożernych krewnych a o to naprawdę ciężko.
Osobiście na drugi dzień kocham ją nawet bardziej.
na drugi dzień najlepsza!
Cześć Rozkoszny. Bardzo cenię Twoje przepisy, które zawsze mi wychodzą i uważam za genialne.
Chciałabym spróbować tej wegetariańskiej lasagne niestety nie mieszkam obecnie w Polsce i mam kłopot z kupnem ricotty.
Czym mogłabym ją zastąpić? Czy np. skyr dałby radę, czy jest zbyt kwaśny?
Pozdrawiam serdecznie,
MP
Może spróbuj wymieszać go z mascarpone?
Sporo pracy jak to przy lasagne, ale smak zdecydowanie rekompensuje włożony czas w to danie. Pycha. Polecam!
<3
Lasagne rewelacja, lepsza niz w wersji z miesem, wielkie dzieki za przepis.
cieszę się <3
Lasagne siedzi jeszcze w piekarniku. Ale jak to pachnie!!! Musi być pyszne 🙂
Zrobiłam ją właśnie (co prawda modyfikowałam ze względu na zawartość lodówki) i jest cudowna!
Czy w przepisie przecier pomidorowy dodawany do cebuli to koncentrat? W sklepach przecier i passata to ten sam produkt 😉
tak
Lasagne pyszna! uwielbiam ją! Zastanawiam się czy mogłabym złożyć ją dzień przed podaniem, a do pieca włożyć następnego dnia?
Można tak zrobić, ale lasagne ma to do siebie, ze odgrzane smakuje lepiej 🙂
A jakich płatów makaronu używasz? Jakiej firmy?
Można dodać coś innego zamiast szpinaku?
może jarmuż albo młoda kapusta?
ja uzylam cukinii – wersja pod inflacje 🙂
Chciałabym dopytać o warstwy lasagne po kolei, bo napisałeś 1/2 sosu na pierwszą warstwę makaronu, potem makaron i następnie 1/4 nadzienia. Nie rozumiem, jak mają iść poszczególne warstwy :// i ile ich ma byc
podbijam ten komentarz! ja również się pogubiłam w tej sekwencji!
Ta lasagna jest po prostu rozkoszna! ☺️ Idealna kiedy masz więcej czasu, można się zrelaksować już przy jej robieniu, a jej smak .. 😍 Zamieniałam oliwki właśnie z pesto i to był strzał w 10!
A co można dodać zamiast oliwek?
Kapary
Hejka! Czy można dodać mrożony szpinak zamiast świeżego?
Hej, tak, można
Hej czy można dać zamiast oliwek suszone pomidory? Kapary i oliwki nie wchodzą w grę.
To najlepsza lasagne jaka kiedykolwiek jadłam. Czasochlonna, ale warta kazdej minuty. Dziękuję za wspaniały przepis!
PS z braku świeżej bazylii użyłam świeżego Pesto z Biedronki – wyszło super!
niee mam wystarczającej ilości szpinaku, a więc czy będzie w porządku, jeśli brakującą część zastapie brokulem?
Tak
Czym zastąpić czosnek i cebulę, których nie mogę jeść 🙁
Ostre przyprawy/dodatki również odpadają..
Zrobiłam na ostatnią imprezę rodzinna i OMG – ale to pyszne! Kremowa i wspaniała. Najlepsza na kolejny dzien, odgrzewana. Polecam!