Kiedyś Niki Segnit, autorka „Leksykonu smaków” powiedziała mi podczas wywiadu, że rabarbar z imbirem to połączenie, którego istnie nie cierpi. Że to jak zamknięcie dwóch niegrzecznych chłopców w małym pokoju. Cóż, jeśli tym pomieszczeniem jest brytfanka z maślano, kokosowym sufitem, to ja się się piszę.
Uwielbiam to zestawienie. Rabarbar, jak i imbir, posiadają młodzieńczego pazura, o którym mówiła Niki. I tak, może w innych okolicznościach mogłoby być to za dużo, jak na jedno danie, ale kruszonka jest jak matczyna miłość – otula, uspokaja, koi.
To mogłoby być tyle, ale kruszonka aż prosi, żeby zabrać ją w bardziej egzotyczne klimaty. Dodatek pasty z kokosa nadaje wrażenia sączenia ambrozji podczas wakacji pod palmami. Zapraszam na pokład.
Na moim Tiktoku znajdziecie film instruktażowy z przygotowywania rabarbaru pod kruszonką!
Imbirowy rabarbar pod kokosową kruszonką
forma około 15 cm, dla 2 osób
Nadzienie
500 g rabarbaru
100 g cukru
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Kruszonka
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej
¼ szklanki pasty z kokosa (100% miąższu kokosa) lub wiórek kokosowych
¼ szklanki (50 g) cukru
¼ łyżeczki soli
80 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza (góra-dół).
2. Rabarbar pokrój na około 5 cm kawałki. Nie trzeba go obierać. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zasyp cukrem, dodaj imbir i mąkę, jeśli używasz – soki będą bardziej zżelowane. Dokładnie obtocz rabarbar w imbirowym cukrze.
3. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z pastą kokosową, cukrem i solą. Dodaj masło, rozetrzyj je między palcami, aż do powstania masy o konsystencji mokrego piasku. Posyp kruszonką przygotowany rabarbar. Piecz około 30 minut, aż rabarbarowe soki zabulgoczą, a kruszonka nabierze rumieńców.
Rady/porady
Pastę kokosową można zastąpić powszechniej dostępnymi wiórkami, ale kruszonka na niej wchodzi jak wakacje pod palmami.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
10 komentarzy
Ostatnio za sprawą Bena Tisha wypróbowałam rabarbar pieczony z imbirem i melasą z granata. Jeśli rabarbar z imbirem jest jak zamknięcie dwóch niegrzecznych chłopców w jednym pokoju, to powyższe trio musi być całym stadem rozbrykanych łobuzów zamkniętych w szkole. Doznania level hard! Cudowne na mocno miodowej, kremowej owsiance lub budyniu jaglanym 😋
Wypróbuję to dokazujące zgromadzenie!
Wspaniały przepis!
Czy mogę prosić o rekomendację zastąpienia mąki pszennej jakąś alternatywą bezglutenową? Zastanawiam się nad teff lub ryżową… dzięki!
Kruszonka nie wymaga glutenu, więc sprawdzi się każda. Wybierz taką, która najbardziej Ci smakuje
Niestety w sklepie dostałam krem kokosowy 🙁 czy może być ?
obawiam się, że to jest tłusta śmietanka kokosowa, więc nie – ale na pewno użyjesz w miejscu mleczka kokosowego
Czy moze być krem kokosowy?
Przepraszam, powtórzyłam pytanie…
A co myślisz o paście od Pi-Nuts? Warta kupienia?
Rozkoszny, jaką można być przyczyna rozpuszczania się kruszonka, która dotyka owoców? Po dniu robi się ciągnąca przy krojeniu, czyżbym jej nie upiekła do końca? Bo drożdżówki wyjmuję z piekarnika kiedy jest jeszcze całkiem jasna.
A po upieczeniu nie ciągnie się tak? Jeśli nie, to wszystko jest okej. Ew możesz spróbować piec dłużej następnym razem