Wyobraźcie sobie ciastko, które pachnie trochę jak orzechy, chrupie z brzegów, ale ogólnie ma strukturę niemalże ciągnącego karmelu, a w smaku przypomina trochę kajmak. Zatopione w nim są duże kawałki gorzkiej czekolady i ciągnącej, słodkiej krówki. Na osłodę życia.
Na blogu znajdziecie już jeden przepis na ciasteczka z czekoladą, ale że owych nigdy za dużo, to dzisiaj prezentuję wam nową wersję. Bardziej rozpustną, lubieżną wręcz, jeśli mierzymy ten epitet miarą słodkości. Nie brakuje w nich palonego masła, które pachnie niesamowicie pociągająco, orzechowo, tak że niewyjadanie surowego ciasta stanie się wyzwaniem. Żeby tego wszystkiego było mało w ciasteczkach roztapiają się duże kawałki gorzkiej czekolady i słodkiej krówki, która pod wpływie ciepła piekarnika się skarmelizuje i nadaje smak balansujący pomiędzy kajmakiem a karmelem. Jeszcze tylko trochę soli morskiej dla przełamania tej słodkości i zimnego mleka dla ugaszenia tego ciasteczkowego pożądania.
Ciasteczka z palonym masłem, gorzką czekoladą i krówkami:
18 sztuk
220 g masła
⅔ szklanki cukru trzcinowego
⅓ szklanki cukru białego
2 jajka “zerówki”
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ łyżeczki soli
120 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
100 g krówek
gruboziarnista sól morska
Masło roztopi i gotuj na umiarkowanym ogniu przez 6-8 minut, mieszając co chwilę, aż masło nabierze brązowego koloru i pięknego orzechowego zapachu. Odstaw i przestudź.
Międzyczasie pokrój czekoladę w dużą kostkę i podobnie postąp z krówkami. Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, solą morską i pokrojoną czekoladą oraz krówkami.
Dodaj cukier trzcinowy i biały do przestudzenia palonego masła. Za pomocą miksera lub robota zmiksuj do całkowitego połączenia, około minutę. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, zmiksuj ponownie. Wsyp przygotowane suche składniki i zmiksuj na małych obrotach. Odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Wtenczas masło zmieni stan skupienia, a mąka będzie miała czas na wchłonięcie wilgoci.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Formuj w kule o wielkości śliwki (50-55 g). Ułóż po 9 kul na jednej blaszce. Piecz pierwszą partię 13 minut – w momencie wyciągania ciastka powinny być jeszcze miękkie w środku. Pozostaw na blaszce jeszcze 10 minut (będą wtenczas się jeszcze dopiekały), a następnie przełóż na kratkę. Powtórz pieczenie z drugą partią. Ciasteczka posyp gruboziarnistą solą morską, nalej mleka i rozkoszuj się smakiem.
PS Moim zdaniem najlepsze są na drugi, trzeci dzień. Macie tyle zaparcia?
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
28 komentarzy
Czy mocno twardnieją na drugi dzień? Chyba je upiekę na tłusty czwartek 😊
nie, moim zdaniem na drugi dzień są nawet lepsze 🙂
No to zdecydowanie jutro zrobimy z moimi małymi pomocnikami-przeszkadzajkami😊
I pytanie techniczne: ciastka mają dopiekać się na zewnątrz piekarnika? Czy przełożyć te co wyżej to niżej?
trzeba wyjąć blaszkę z piekarnika i pozostawić ciastka na niej jeszcze 10 minut
Zrobiłam, są świetne. I ten zapach w domu!🤗😍
bardzo się cieszę <3
Zrobiłem je wczoraj. Kilka już zjadlem lecz większość zostawiłem za Twoją radą na dzisiaj. Poradziłem sobie bez miksera, ale wyszły bez większych zaskoczeń. Ciasteczka są dobre i zbalansowane smakowo (sól to klucz ;). Jedyne co bym chciał to żeby były bardziej kruche, ale to następnym razem to poprawie na własną reke bo sam pewnie coś pomyliłem w proporcjach jako że nie posiadam wagi xd Pozdrowienia z Łodzi 😉
Dziękuję za komentarz! Na blogu jest jeszcze prszpis na klasyczne chocolate chip i one są bardziej kruche (przy miękkim środku) 🙂
http://rozkoszny.pl/amerykanskie-chocolate-chip-cookies/
Moje ciastka połączyły się w piekarniku w jedną masę. Czy wiesz może gdzie mogłam popełnić błąd? 🙁
Piekłaś je na dwa razy, czy wszystkie jednocześnie?
Właśnie na dwa razy
One są płaskie, ale nie powinny się zlać hmmm Jeśli je schłodisz, to naturalnie będą mniej rozlazłe
moje ulubione, pieke je za każdym razem gdy najdzie mnie ochotą na słodkie. dokonałam niechcący modyfikacji i grubo ziarnista sol wyspałam do ciasta, ale chyba sprawia to ze są jeszcze lepsze. polecam każdemu miłośnikowi american cookies
brzmi fantastycznie!
Drogi rozkoszny,
ile ciasteczka mogą stać? Jestem sama w domu, a potrzebuję wykonać podwójną porcję żeby masło mi się nie zmarnowało ( a jak wiemy jest to teraz produkt drogi) i fajnie by było żeby ciasteczka wytrzymały tak 4-5 dni. Dadzą radę?
Z góry dzięki za odp
Nie marnuj masła, rób z podwójnej porcji! Będą zmieniały konsystencję, ale dadzą radę! 🍴🍪
Ile gram ma Twoja jedna szklanka? 🙂
240 ml
Lubię przepisy z tego bloga ale akurat te ciastka wychodzą mocno przeciętne – można powiedzieć smaczna ale niestety nadzwyczajności brak.
cóż, to są tylko ciastka z czekoladą 🙂 ale może spróbujesz innych przepisów z bloga na ciastka czekoladowe z bloga? teraz te są popularne: https://www.rozkoszny.pl/po-raz-kolejny-ciasteczka-z-czekolada/
Chyba najlepsze ciasteczka jakie jadłam❤️ Kolejny udany przepis:)
Mistrzostwo świata… serio… jeśli ktoś szaleje za słodyczami to pokocha. Nie umiem piec, gotować, nie miałam miksera, nawet nie użyłam białego cukru (po prostu 1 szklanka brązowego)… wow… nie mam pytań, będę je jeść do końca życia! Dziękuję!
<3
Ile soli wsypać do masy? Czy jeśli użyję zwykłej soli, udadzą się?
Czy ma znaczenie jakie krówki? Ciągnące czy kruche?
Jakie wolisz!
Czy zmiana cukru w całości albo chociaż części na słodzik np stewie lub erytrytol jest możliwa?