Oto lepsza nutella. Lepsza, bo zrobiona z 4-składników, bo można jeść ją bez ograniczeń.
Nie wiem, jak wy, ale ja w dzieciństwie ukradkiem regularnie nurkowałem z łyżką (albo nawet bez) w spiżarni w poszukiwaniu nutelli i jadłem ją w wprost ze słoika. Oczywiście obsmarowywałem nią też naleśniki, gofry i wszelkie grzanki. Dorosłość zaczęła się wtedy, gdy zrozumiałem, że można takie boskie smarowidło łatwo zrobić w domu, ale bez niepotrzebnych dodatków. I jeść je bez ograniczeń.

Lepsza nutella
na 1 duży słoik
1 szklanka (250 ml) napoju z prażonych migdałów
1 tabliczka (100 g) czekolady o zawartości 70% kakao
1 szklanka (130 g) orzechów laskowych, prażonych
2 łyżki miodu
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1. W małym garnku zagotuj napój migdałowy. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę połamaną na kostki. Mieszaj, aż się rozpuści.
2. Przełóż do pojemnika blendera orzechy, czekoladowe mleko, miód i sól. Zblenduj do powstania gładkiej masy, około 5 minut. Krem będzie dość rzadki, ale tak ma być! Przelej go do słoika i odstaw do lodówki, aby stężał, 1 – 2 godziny. Można go przechowywać do 2 tygodni.
3. Lepszą nutellę można stosować, jak sobie tylko zamarzycie, ale ja najbardziej lubię ją na grzance z chleba na zakwasie skropiona oliwą extra virgin i obsypana sola morską w płatkach.
Rady/porady
Jeśli masz surowe orzechy, upraż je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) przez około 15 minut. Następnie używając ręcznika kuchennego, pocieraj nimi, aby pozbyć się skórki. Zrób to uważnie, bo w tej skórce skrywa się gorzki smak.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

20 komentarzy
Cudna! Jak długo i w jakich warunkach ją przechowujesz?
do 2 tygodni w lodówce zamknięty w słoiczku
A czy orzeszki ziemne też się sprawdzą? Bądź inne niż laskowe?
nie, tutaj nie będą pasować
Obłędne ♥️ akurat mam nadmiar orzechów makadamia. Nadadzą się?
Z ciekawości, jakiej czekolady użyłeś? Masz jakieś konkretne do polecenia? 🙂
lindt 70%
Jakiego napoju migdałowego używasz? Z gotowców trudno mi kiedyś było znaleźć taki bez gumy guar i innego zła 🙁
Ecomil Migdałowy czerwony bez zbędnych dodatków najlepszy
alpro prażony migdał
Czy mleko z orzecha laskowego da dobry efekt?
Czy można użyć zwykłego krowiego mleka?
tak
CY mogę zastąpić miód?
syropem klonnowym, ewentualnie cukrem, ale rozpuszczamy je wraz z czekoladą
15 min 180° u mnie za dużo na prażenie.. przypiekły się za mocno. Spróbuję jeszcze raz. Myślę żeby zrobić z nie prazonych orzechow 🤔
I co, dobra ta nutella tak szczerze?
Niedobra, dlatego dodałem przepis 😉
Przechowywać do 2 tyg?! Nie ma szans! To jest za dobre. Świetne proporcje, nie za słodka, nawet wyjęta z lodówki ma świetną konsystencje. Rzadko kiedy udaje mi się ją donieść do kromki chleba, uwielbiam prosto ze słoika 🤗
Jaki blender uzywasz? 🙂