Lepsza nutella

Oto lepsza nutella. Lepsza, bo zrobiona z 4-składników, bo można jeść ją bez ograniczeń.

Nie wiem, jak wy, ale ja w dzieciństwie ukradkiem regularnie nurkowałem z łyżką (albo nawet bez) w spiżarni w poszukiwaniu nutelli i jadłem ją w wprost ze słoika. Oczywiście obsmarowywałem nią też naleśniki, gofry i wszelkie grzanki. Dorosłość zaczęła się wtedy, gdy zrozumiałem, że można takie boskie smarowidło łatwo zrobić w domu, ale bez niepotrzebnych dodatków. I jeść je bez ograniczeń.

Lepsza nutella

Lepsza nutella
na 1 duży słoik
1 szklanka (250 ml) napoju z prażonych migdałów
1 tabliczka (100 g) czekolady o zawartości 70% kakao
1 szklanka (130 g) orzechów laskowych, prażonych
2 łyżki miodu
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

1. W małym garnku zagotuj napój migdałowy. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę połamaną na kostki. Mieszaj, aż się rozpuści.

2. Przełóż do pojemnika blendera orzechy, czekoladowe mleko, miód i sól. Zblenduj do powstania gładkiej masy, około 5 minut. Krem będzie dość rzadki, ale tak ma być! Przelej go do słoika i odstaw do lodówki, aby stężał, 1 – 2 godziny. Można go przechowywać do 2 tygodni.

3. Lepszą nutellę można stosować, jak sobie tylko zamarzycie, ale ja najbardziej lubię ją na grzance z chleba na zakwasie skropiona oliwą extra virgin i obsypana sola morską w płatkach.

Rady/porady
Jeśli masz surowe orzechy, upraż je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) przez około 15 minut. Następnie używając ręcznika kuchennego, pocieraj nimi, aby pozbyć się skórki. Zrób to uważnie, bo w tej skórce skrywa się gorzki smak.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Lepsza nutella
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

20 komentarzy

Anna 30 marca, 2025 - 10:31 am

Cudna! Jak długo i w jakich warunkach ją przechowujesz?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 10:36 am

do 2 tygodni w lodówce zamknięty w słoiczku

Reply
Karolina 30 marca, 2025 - 11:40 am

A czy orzeszki ziemne też się sprawdzą? Bądź inne niż laskowe?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 6:08 pm

nie, tutaj nie będą pasować

Reply
Małgorzata 30 marca, 2025 - 6:54 pm

Obłędne ♥️ akurat mam nadmiar orzechów makadamia. Nadadzą się?

Reply
Ola 30 marca, 2025 - 6:56 pm

Z ciekawości, jakiej czekolady użyłeś? Masz jakieś konkretne do polecenia? 🙂

Reply
rozkoszny 31 marca, 2025 - 3:37 pm

lindt 70%

Reply
Jagoda 30 marca, 2025 - 7:06 pm

Jakiego napoju migdałowego używasz? Z gotowców trudno mi kiedyś było znaleźć taki bez gumy guar i innego zła 🙁

Reply
Alina 30 marca, 2025 - 9:19 pm

Ecomil Migdałowy czerwony bez zbędnych dodatków najlepszy

Reply
rozkoszny 31 marca, 2025 - 3:38 pm

alpro prażony migdał

Reply
Malgonia 30 marca, 2025 - 7:29 pm

Czy mleko z orzecha laskowego da dobry efekt?

Reply
Gosia 30 marca, 2025 - 8:43 pm

Czy można użyć zwykłego krowiego mleka?

Reply
rozkoszny 31 marca, 2025 - 3:39 pm

tak

Reply
Pati 30 marca, 2025 - 10:27 pm

CY mogę zastąpić miód?

Reply
rozkoszny 31 marca, 2025 - 3:39 pm

syropem klonnowym, ewentualnie cukrem, ale rozpuszczamy je wraz z czekoladą

Reply
Monika 2 kwietnia, 2025 - 9:01 am

15 min 180° u mnie za dużo na prażenie.. przypiekły się za mocno. Spróbuję jeszcze raz. Myślę żeby zrobić z nie prazonych orzechow 🤔

Reply
Syn koleżanki twojej mamy 15 kwietnia, 2025 - 7:20 pm

I co, dobra ta nutella tak szczerze?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2025 - 11:00 am

Niedobra, dlatego dodałem przepis 😉

Reply
Katarzyna 24 kwietnia, 2025 - 9:44 pm

Przechowywać do 2 tyg?! Nie ma szans! To jest za dobre. Świetne proporcje, nie za słodka, nawet wyjęta z lodówki ma świetną konsystencje. Rzadko kiedy udaje mi się ją donieść do kromki chleba, uwielbiam prosto ze słoika 🤗

Reply
Paulina 7 maja, 2025 - 6:58 pm

Jaki blender uzywasz? 🙂

Reply

Leave a Comment