Sałatka ze słodkiego arbuza puszczającego sok mieszający się z dressingiem z limonki, miodu, chili i sosu rybnego. Na to aromatyczna bazylia i chrupiące orzeszki ziemne. Letnia eksplozja smaków.
Arbuz wydaje się być bezpłciowym owocem. Smak ma, delikatnie mówiąc, umiarkowany. Ale jest słodki i zawiera dużo wody, dzięki czemu schłodzony stanowi świetną przekąskę. Już od jakiegoś czasu rozpoczął nowe życie, wchodząc na salony w odsłonie chodnikowej, a niedługo potem w połączeniu z fetą i jakąś zieleniną lądował w miskach, bardzo instagramfriendly. Ostatnio podpatrzyłem na profilu healthyish zestawienie go z limonką, sosem rybnym i bazylią. Dorzuciłem jeszcze miód i chili, wyszła prawdziwa orzeźwiająco eksplozja smaków.
Sałatka arbuzowa z limonką, orzeszkami i bazylią:
½ małego arbuza
1 limonka
1 łyżeczka sosu rybnego
2 łyżeczki miodu
garść bazylii świeżej
⅓ łyżeczki płatków chili
¼ orzeszków ziemnych
2 łyżki oliwy z oliwek
Arbuza pokrój na trójkąciki, wielkości jednego kęsa. Ułóż na półmisku lub przełóż do miski.
Orzeszki ziemne grubo posiekaj. Wymieszaj sok z limonki, miód, sos rybny, płatki chili i 1 łyżkę wody. Polej arbuza dressingiem, posyp listkami bazylii i przygotowanymi orzeszkami ziemnymi. Skrop całość oliwą z oliwek i dopraw ewentualnie odrobiną soli. Najlepiej smakuje schłodzona w upalny dzień.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
3 komentarze
Czy sos rybny można zastąpić innym np. balsamicznym lub winnym?
Najbliżej mu do sojowego, ale możesz spróbować z winnym – też będzie smacznie 🍴
Zrobiłam z sojowym – no po prostu ROZKOSZ!!! 🙂