Brioszki z kremem z białej czekolady i malinami

Zapach ciasta drożdżowego jest w moim domu ulubionym. Jakimś sposobem drożdżówki przeróżnej masy znikają w zatrważającym tempie. Może to z powodów mniejszych wyrzutów sumienia? Drożdżówka to przecież nie deser, nie są ciężkie jak brownie czy słodkie jak beza. Ja lubię jednak takie maksymalnie wymuskane w smaku, zero kompromisów.

Ciasto brioche maślane i lekkie jak piórko, a jako nadzienie słodziutki krem z białej czekolady, do tego trochę kwaśnych, jeszcze letnich, malin dla przełamania smaku. W piekarniku krem się skarmelizuje, za sprawą dużej ilości cukru w mleku skondensowanym i utworzy skorupkę, która będzie lekko się ciągnąć, skrywając w sobie owoce. Czy takie brioszki mają prawo nie zostać zjedzone szybciej niż w kilka chwil po wyjęciu z piekarnika?

Brioszki z kremem z białej czekolady i malinami 8 Brioszki z kremem z białej czekolady i malinami 9

Równie szybko się je robi jak konsumuje. Używam często do nich ciasta, które zostanie mi z brioche. Robię od razu trzy porcje i wykorzystuję tyle ile jest mi potrzeba, a resztę mrożę. Potem tylko wyjąć na noc do lodówki i rano już gotowe do użycia. Szybko formuję brioszki, nadziewam kremem z białej czekolady, który jest równie ekspresowy. Z nim jest o tyle problem, że trudno powstrzymać się od ciągłego “kosztowania”. Na wszelki wypadek zróbcie całą porcję i testujcie swoją silną wolę, a w razie braku hamulców sytuacja będzie bezpieczna.

Podaję przepis na brioszki ekspresowe, dla tych którym nie widzi się praca z niemalże kilogramowym ciastem – są równie pyszne. Zdjęcia w przepisie pochodzą z obu wariantów; te mniejsze, bardziej płaskie i eleganckie to z ciasta mrożonego a te puchate i majestatyczne z ekspresowego. Oceńcie sami, które smaczniejsze i koniecznie dajcie znać!

Brioszki z kremem z białej czekolady i malinami 10

Brioszki z kremem z białej czekolady i malinami*:
9 – 11 sztuk
250 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
30 g cukru
5 g drożdży suchych
szczypta soli
70 ml mleka
2 duże jajka “zerówki”
120 g masła

* można użyć ⅓ ciasta na niezawodną brioche. Po nocnym wyrastaniu/odmrażaniu wyjmij z lodówki od razu przystąp do pracy.

Wszystkie składniki powinny być zimne.

W mikserze wymieszaj mąkę, cukier, suche drożdże i sól. Dodaj mleko, 2 jajka i kontynuuj miksowanie do otrzymania gładkiej masy (5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie). Wyjmij masło z lodówki i ubij je wałkiem, aby zrobiło się plastyczne, ale wciąż chłodne. Porwij je na kawałki i nie przerywając mieszania, dodawaj kawałek po kawałku. Nie ma potrzeby czekać z kolejną porcją, aż poprzednia zostanie wmieszana. Po podaniu całego masła wyrabiaj jeszcze przez około 5 minut. Gotowe, gładkie ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na całą noc w lodówce lub na 1 1/2 – 2 h w temperaturze pokojowej.

Kolejnego dnia ciasto wyjmij z lodówki i odstaw na 30 minut, następnie krótko wyrób. Przygotuj jedną dużą blachę do pieczenia lub dwie mniejsze – wyłóż je papierem do pieczenia.

Wyrobione ciasto rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką na grubość około 1 – 1 ½ cm. Za pomocą małej miseczki lub szklanki wytnij krążki (zrobiłem ich 9 – wyszły bardzo duże i puszyste, ale spokojnie na kolejne dwie też starczy ciasta, będą bardziej estetyczne). Przełóż je na blachę do pieczenia. Przykryj folią spożywczą lub ręczniczkiem kuchennym, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Brioszki z kremem z białej czekolady i malinami 11

Nadzienie z białej czekolady i malin:
½ porcji kremu z białej czekolady z tego przepisu* (radzę zrobić z całej porcji i skropić resztą brioszki po upieczeniu)
2 garści malin, mrożonych lub swieżych
1 żółtko + 1 łyżka mleka

*krem można zrobić z wyłącznie z mleka słodzonego zagęszczonego, podczas pieczenia skarmelizuje się i będzie lekko ciągnący.

Na środku każdego krążka ułóż łyżkę kremu z białej czekolady oraz kilka malin. Pozostaw brioszki do wyrośnięcia na 1 ½ – 2 godziny.

Żółtko dokładnie rozkłóć z mlekiem. Posmaruj nim brzegi brioszek na chwilę przed włożeniem do piekarnika. Piecz drożdżówki w 180 stopniach przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Podoba się przepis? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny

Wasz,
Rozkoszny

Brioszki z kremem z białej czekolady i malinami 12 Brioszki z kremem z białej czekolady i malinami 13 Brioszki z kremem z białej czekolady i malinami 14

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

10 komentarzy

Aga 8 sierpnia, 2017 - 1:27 pm

Wyszły zajebiście 🙂

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2017 - 1:28 pm

dzięki 🙂

Reply
Sandra 15 sierpnia, 2017 - 11:02 am

Mój ulubiony przepis z bloga 🙂

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 11:06 am

cieszę się bardzo 😀

Reply
Michel9 15 sierpnia, 2017 - 11:04 am

Najlepsze drożdzówki jakie jadłem, będę robił jeszcze raz 🙂

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 11:06 am

gwarantuje, że będziesz do nich wracał wielokrotnie 😉

Reply
Hania 15 sierpnia, 2017 - 11:12 am

Czy mogę użyć mrożonych owoców?

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 11:12 am

Tak 🙂

Reply
Maria 24 kwietnia, 2020 - 11:28 pm

A czy nadzienie z mielonych migdałów pasowałoby ? Jeżeli tak to proszę o radę jak zrobić?

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2020 - 12:43 pm Reply

Leave a Comment