Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, z dużą ilością kwaśnych jabłek, które kontrastują ze słodkim, kremowym frostingiem o charakterze syropu klonowego. Między zębami strzelają ziarenka cukru trzcinowego i uprażone orzechy laskowe – jesienne rozkosze.
Niedawno miała miejsce premiera nowej książki Yotama Ottolenghiego i Helen Goh – Słodko. Jest bardzo, i to nie tylko ze względu na ilość cukru użytą w przepisach, a pomysły zaproponowane czytelnikom. Babka z ananasem i anyżem gwiazdkowym oraz tarteletki z orzechami włoskimi, melasą i szałwią w cukrze muszą chwilę poczekać, bo moim pierwszym wyborem był “ottolenghiowy” klasyk z jego londyńskich butików, ale w nowym wydaniu. Dorzuciłem swoje trzy grosze i nasze wspólne rezultaty dziś wam prezentuję;)
Oliwa z oliwek w cieście może wydawać się trochę dziwna, ale zaufajcie – wypiek zyskuje głębszy, ciekawy smak, a z każdym dniem jest coraz lepszy. Oliwne aromaty świetnie kontrastują z winnymi, kwaśnymi jabłkami, które z kolei przełamują słodycz kremu, który skąpany jest w syropie klonowym i ziarenkach cukru. Może właśnie frosting kradnie całe show: ma bardzo ciekawy smak palonego karmelu, który da się wyczuć w syropie i mimo jego słodkości, ma się ochotę na więcej. Dajcie znać co myślicie!
Oliwne ciasto z jabłkami i kremem z syropu klonowego:
Ciasto:
350 g mąki
¾ łyżeczki cynamonu
1 ½ łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (800 g)
180 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
150 ml oliwy extra virgin, dobrej jakości*
2 duże jajka “zerówki” i dodatkowe 2 białka
drobno starta skórka z 1 cytryny
75 ml mleka
Krem:
100 g masła, miękkiego
100 g jasnego cukru trzcinowego
85 g syropu klonowego
220 g serka kremowego typu philadelphia
Dekoracja:
50 g uprażonych i obranych ze skórki orzechów laskowych
syrop klonowy
cukier trzcinowy
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia dno i boki okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, tak aby papier wystawał nad formę.
Przesiej mąkę z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia i sodą. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój jabłka w kostkę o boku około 2 cm.
W misce miksera planetarnego z mieszadłem łopatkowym umieść cukier, cukier waniliowy, oliwę, jajka i skórkę z cytryny. Ucieraj na średnich obrotach przez około 8 minut, aż masa zjaśnieje, podwoi objętość i nieco zgęstnieje. Nie zwiększaj obrotów, mogą powstawać niechciane pęcherzyki powietrza. Dodaj do masy przygotowane jabłka i 75 ml mleka. Wsyp mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszaj.
Do czystej miski wlej białka i ubij na niezbyt sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z ciastem. Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj je łopatką. Piecz 55 minut, czyli do momentu kiedy wbity patyczek w ciasto będzie wychodził suchy. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia.
Międzyczasie przygotuj krem. W misce z mieszadłem łopatkowym umieść masło, cukier trzcinowyi syrop klonowy. Utrzyj na jasną, puszystą masę. Dodaj twaróg partiami po jednej czwartej i ucieraj jeszcze około 2 minuty.
Ciasto wyjmij z formy i przełóż na paterę. Rozsmaruj na nim krem. Posyp orzechami, cukrem i syropem klonowym – wedle uznania, gdyż ciasto jest już dość słodkie. Podawaj z czarną kawą lub gorzką herbatą.
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
* na początek preferowana oliwa grecka – zazwyczaj jest delikatniejsza od włoskiej czy hiszpańskiej
14 komentarzy
Intrygujące ciasto 🙂
A na książkę mam ogromną ochotę 🙂
Spróbuj tego ciasta i jeśli Ci posmakują, to możesz pisać list do Mikołaja 🙂
Coś nie do końca zgadza się skład kremu z jego wykonaniem. Rozumiem że masło utrzeć z cukrem trzcinowym i syropem klonowym a nie z cukrem brązowym?
Krem:
100 g masła, miękkiego
100 g jasnego cukru trzcinowego
85 g syropu klonowego
220 g serka kremowego
Międzyczasie przygotuj krem. W misce z mieszadłem łopatkowym umieść masło, cukier brązowy i cukier trzcinowy. Utrzyj na jasną, puszystą masę. Dodaj twaróg partiami po jednej czwartej i ucieraj jeszcze około 2 minuty.
Cześć, cukier trzcinowy i brązowy to ten sam składnik – już poprawiam. Uciekł gdzieś mi ten syrop klonowy. Mam nadzieję, że wszystko wyszło:)
Cześć, wydaje mi się że cukier brązowy to nie zawsze to samo. Cukier brązowy CZASEM jest to mieszanka białego cukru i karmelu. Cukier trzcinowy zawiera w sobie melasę więc smak może być inny. Obstawiam mimo wszystko, że w tym przepisie nie będzie dużej różnicy w smaku.
Intrygujący przepis. Czy mąka ryżowa sprawdzi się w tym przepisie?
obawiam się, że nie, ale można spróbować z mieszanką mąk bezglutenowych do pieczenia
Jaka forma będzie najlepsza? (wielkość)
23 cm 🙂
Czy da się zrobić to ciasto bez miksera planetarnego?
Można także zwykłym mikserem!
Dzięki! Rozkosznych Świat dla Ciebie!
Jak długo można przechowywać to ciasto oliwne w lodówce po nałożeniu kremu? Chodzi mi o to czy zrobiony w piątek będzie można podać w gościom w niedzielę?
Tak, spokojnie