Oliwne ciasto z jabłkami i kremem z syropu klonowego

Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, z dużą ilością kwaśnych jabłek, które kontrastują ze słodkim, kremowym frostingiem o charakterze syropu klonowego. Między zębami strzelają ziarenka cukru trzcinowego i uprażone orzechy laskowe – jesienne rozkosze.

Niedawno miała miejsce premiera nowej książki Yotama Ottolenghiego i Helen Goh – Słodko. Jest bardzo, i to nie tylko ze względu na ilość cukru użytą w przepisach, a pomysły zaproponowane czytelnikom. Babka z ananasem i anyżem gwiazdkowym oraz tarteletki z orzechami włoskimi, melasą i szałwią w cukrze muszą chwilę poczekać, bo moim pierwszym wyborem był “ottolenghiowy” klasyk z jego londyńskich butików, ale w nowym wydaniu. Dorzuciłem swoje trzy grosze i nasze wspólne rezultaty dziś wam prezentuję;)

Oliwa z oliwek w cieście może wydawać się trochę dziwna, ale zaufajcie – wypiek zyskuje głębszy, ciekawy smak, a z każdym dniem jest coraz lepszy. Oliwne aromaty świetnie kontrastują z winnymi, kwaśnymi jabłkami, które z kolei przełamują słodycz kremu, który skąpany jest w syropie klonowym i ziarenkach cukru. Może właśnie frosting kradnie całe show: ma bardzo ciekawy smak palonego karmelu, który da się wyczuć w syropie i mimo jego słodkości, ma się ochotę na więcej. Dajcie znać co myślicie!

Oliwne ciasto z jabłkami i kremem z syropu klonowego 5

Oliwne ciasto z jabłkami i kremem z syropu klonowego 6

Oliwne ciasto z jabłkami i kremem z syropu klonowego:
Ciasto:
350 g mąki
¾ łyżeczki cynamonu
1 ½ łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (800 g)
180 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
150 ml oliwy extra virgin, dobrej jakości*
2 duże jajka “zerówki” i dodatkowe 2 białka
drobno starta skórka z 1 cytryny
75 ml mleka

Krem:
100 g masła, miękkiego
100 g jasnego cukru trzcinowego
85 g syropu klonowego
220 g serka kremowego typu philadelphia

Dekoracja:
50 g uprażonych i obranych ze skórki orzechów laskowych
syrop klonowy
cukier trzcinowy

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia dno i boki okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, tak aby papier wystawał nad formę.

Przesiej mąkę z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia i sodą. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój jabłka w kostkę o boku około 2 cm.

W misce miksera planetarnego z mieszadłem łopatkowym umieść cukier, cukier waniliowy, oliwę, jajka i skórkę z cytryny. Ucieraj na średnich obrotach przez około 8 minut, aż masa zjaśnieje, podwoi objętość i nieco zgęstnieje. Nie zwiększaj obrotów, mogą powstawać niechciane pęcherzyki powietrza. Dodaj do masy przygotowane jabłka i 75 ml mleka. Wsyp mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszaj.

Do czystej miski wlej białka i ubij na niezbyt sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z ciastem. Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj je łopatką. Piecz 55 minut, czyli do momentu kiedy wbity patyczek w ciasto będzie wychodził suchy. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia.

Międzyczasie przygotuj krem. W misce z mieszadłem łopatkowym umieść masło, cukier trzcinowyi syrop klonowy. Utrzyj na jasną, puszystą masę. Dodaj twaróg partiami po jednej czwartej i ucieraj jeszcze około 2 minuty.

Ciasto wyjmij z formy i przełóż na paterę. Rozsmaruj na nim krem. Posyp orzechami, cukrem i syropem klonowym – wedle uznania, gdyż ciasto jest już dość słodkie. Podawaj z czarną kawą lub gorzką herbatą.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

* na początek preferowana oliwa grecka – zazwyczaj jest delikatniejsza od włoskiej czy hiszpańskiej

Oliwne ciasto z jabłkami i kremem z syropu klonowego 7 Oliwne ciasto z jabłkami i kremem z syropu klonowego 8

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

11 komentarzy

gin 30 listopada, 2017 - 6:55 pm

Intrygujące ciasto 🙂
A na książkę mam ogromną ochotę 🙂

Reply
rozkoszny 30 listopada, 2017 - 7:13 pm

Spróbuj tego ciasta i jeśli Ci posmakują, to możesz pisać list do Mikołaja 🙂

Reply
kedev 2 grudnia, 2017 - 5:11 pm

Coś nie do końca zgadza się skład kremu z jego wykonaniem. Rozumiem że masło utrzeć z cukrem trzcinowym i syropem klonowym a nie z cukrem brązowym?
Krem:
100 g masła, miękkiego
100 g jasnego cukru trzcinowego
85 g syropu klonowego
220 g serka kremowego

Międzyczasie przygotuj krem. W misce z mieszadłem łopatkowym umieść masło, cukier brązowy i cukier trzcinowy. Utrzyj na jasną, puszystą masę. Dodaj twaróg partiami po jednej czwartej i ucieraj jeszcze około 2 minuty.

Reply
rozkoszny 3 grudnia, 2017 - 2:57 pm

Cześć, cukier trzcinowy i brązowy to ten sam składnik – już poprawiam. Uciekł gdzieś mi ten syrop klonowy. Mam nadzieję, że wszystko wyszło:)

Reply
daktylova 17 lutego, 2018 - 8:11 pm

Intrygujący przepis. Czy mąka ryżowa sprawdzi się w tym przepisie?

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2018 - 10:38 am

obawiam się, że nie, ale można spróbować z mieszanką mąk bezglutenowych do pieczenia

Reply
JK 26 października, 2018 - 12:00 pm

Jaka forma będzie najlepsza? (wielkość)

Reply
rozkoszny 26 października, 2018 - 12:32 pm

23 cm 🙂

Reply
Maciek 21 grudnia, 2019 - 3:15 pm

Czy da się zrobić to ciasto bez miksera planetarnego?

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2019 - 3:57 pm

Można także zwykłym mikserem!

Reply
Maciek 23 grudnia, 2019 - 4:48 pm

Dzięki! Rozkosznych Świat dla Ciebie!

Reply

Leave a Comment