Przyjaciółka poprosiła mnie o pomoc. W cieście, dla swojego chłopca. Więc zabraliśmy się za topienie masła na najprostsze ciasto bretońskie quatre-quarts, gdzie każdy składnik waży dokładnie tyle samo. Ukręciliśmy żółtka z cukrem, ubiliśmy na błysk pianę mocą własnych mięśni i starliśmy skórkę z grejpfruta – bo jak wiadomo, miłość słodko-gorzka jest.
Quatre-quarts ma opinię najprostszego ciasta świata (polemizowałbym, wystawiając w te szranki mój prosty chlebek bananowy). W każdym razie, dzieci we Francji swoją przygodę kulinarną zaczynają właśnie od niego. Na pewno nie można się pogubić w odmierzaniu składników, bo wszystkie mają ważyć tyle samo -stąd też nazwa quatre-quarts, czyli cztery czwarte.
Lubię dodawać do niego sporo soli, aby wydobyć maślany smak, i sporo cytrusów: cytrynę, pomarańczę, grejpfruta, które swoją kwasowością-świeżością-gorzkością nadają mu rozkosznego charakteru. Ale eksperymentuj! Może z wanilią? Albo kakao i kawałkami czekolady? Woda różana? A może cynamon i kawałki orzechów włoskich?
Cytrusowe ciasto maślane – quatre-quart:
foremka 10 cm x 20 cm lub tortowncica 23 cm
4 duże jajka “zerówki”, żółtka i białka oddzielnie
250 g cukru
250 g masła, roztopionego i przestudzonego choć lekko
250 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
skórka otarta z cytryny, pomarańczy i grejpfruta
1. Ogrzejj wszytskie skłądniki do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Foremkę dokładnie nasmaruj masłem i obsyp mąką.
2. Żółtka utrzyj z połową cukru, na dość gładką, jasną masę. Dodaj masło, wymieszaj.
3. W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórki z cytrusów. Dodaj suche składniki do maślano-jajecznej masy.
4. Ubij białka ze szczyptą soli. Zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce (nie musisz być tak skrupulatny, jak przy bezie). Sztywne białka wmieszaj w trzech turach do wcześniej przygotowanej masy, rób to bardzo delikatnie, aby nie naruszyć zbytnio objętości, którą uzyskałeś ubijaniem. Całość przełóż do foremki. piecz 40 – 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeśli po upływie tego czasu patyczek nadal będzie wilgotny, ciasto należy przykryć folią i kontynuować pieczenie.
5. Pozostaw ciasto w foremce na 10 minut, a następne przełóż je na kratkę i studź jeszcze około 15 minut. Obsyp cukrem pudrem i wcinaj.
Rady:
Ciasto wychodzi słodkie i maślane. Nie można zmienić tutaj proporcji (np. redukując ilość cukru), bo istnieje zagrożenie, że wyjdzie zakalec.
Najlepiej smakuje w dzień upieczenia, ale owinięte ręcznikiem kuchennym i włożone do worka foliowego może być przechowywane do 3 dni. Najlepiej je zgrillować lub podsmażyć na maślę, naprawdę.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
5 komentarzy
Jaką mogą mogę zastąpić pszenną? Dla osoby bezgluten pytam
bez problemu powinno wyjść na mieszance mąk bezglutenowych
Czy mozna dac mniej cukru? np max 150g?
Może grozić zakalcem
Siemanko, czy dla podbicia cytrynowości można wycisnąć sok z jednej lub dwóch cytryn i dodać do masy? 😌