Ulubiona szarlotka

Jest taka, jaką lubię najbardziej. Z dużą ilością kwaskowatych jabłek, uduszonych na podsmażonej skórce cytryny i cynamonie. I z dużą ilością ciasta, ale nie byle jakiego: maślanego, leciutko słonego i pachnącego orzechami (których wcale nie zawiera).

Uwielbiam to robić. Odpalać piekarnik w zimne wieczory, rozgrzewając wszystko dookoła (siebie także), i wypełniać mieszkanie zapachami: smażonych jabłek na cynamonie oraz maślanego ciasta. Słuchać pytań domowników, co tak cudnie pachnie i kiedy będzie gotowe. A potem w końcu jeść, jeszcze ciepłą, ze smakami rozpływającymi się na języku.

Zawsze byłem fanem szarlotek z jednym “ale”. W dzieciństwie szarlotka z pianką mamy była moim numerem jeden, który potrafiłem zjeść w nieprzyzwoitych ilościach. Mama szarlotki nie słodziła wcale, zachowując słodko-kwaśny smak, będący dla mnie do teraz kluczowym wyznacznikiem, czy mi jabłecznik zasmakuje czy też nie.

Balans jest kluczowy. Jabłka muszą być kwaskowate: duszę je na podsmażonej skórce z cytryny, a potem zaostrzam jeszcze sokiem. Ciasto wielowarstwowe smakowo, ubogacone o orzechowe nuty palonego masła oraz konkretną dawkę soli, która przypilnuje, żeby nikt przypadkiem nie nudził.

CO i DLACZEGO TAK WAŻNEGO

1. Jabłka. Musi to być kwaśna odmiana, która zbalansuje słodycz ciasta. Lubię sięgać po szarą renetę, antonówkę i golden delcious.
2. Przesmażanie cynamonu i cytryny. Ten trik sprawa, że smaki się zaokrąglają i bardziej wybrzmiewają na finiszu.
3. Masło. Ulubionym epitetem szarlotki jest “maślany, czyż nie? Nie ma co się oszczędzać. Masło dodatkowo “palę”, zamieniając je w beurre noisette, masło orzechowe, pięknie pachnące i wprost uzależniające.
4. Sól. Do wszystkich wypieków dodaję soli, jako jednego z czynników, które najbardziej wydobywają smak, ale tutaj sypię jej odrobinę więcej, aby było lekko wyczuwalna na języku. Jest to uzależniające, zobaczycie.

Filmik instruktażowy z przygotowania szarlotki znajdziecie na moim IGTV!

Ulubiona szarlotka 1

Ulubiona szarlotka
tortownica 24 cm
Jabłka
1,5 kg kwaśnych jabłek, jak Golden Delicious, Ligol
2 łyżki masła
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
cukier (opcjonalnie)

Ciasto
3 szklanki (400 g) mąki pszennej + do podsypania
⅔ szklanki (130 g) cukru
1 ½ łyżeczki drobnej soli morskiej (zob. Rady/porady)
270 g masła
1 żółtko

brązowy cukier
lody waniliowe (opcjonalnie)

1. Zacznij od przygotowywania jabłek. Obierz je i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło w dużym garnku. Smaż skórkę z cytryny i cynamon, aż uwolnią swoje aromaty, około 30 sekund. Dodaj jabłka i szczyptę soli, smaż przez około 30 – 40 minut, aż zaczną się rozpadać na mus, ale wciąż część będzie w kawałkach (monitoruj sytuację, wszystko zależy od rodzaju jabłek, jakich używasz). Przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.

2. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

3. Przygotuj palone masło: w garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 8 – 10 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Natychmiast zdejmij z ognia.

4. Palone masło wmieszaj do mąki; połącz wszystko drewnianą łyżką, aż po powstania jednolitej, wilgotnej masy. Dodaj żółtko, jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do lodówki na około 20 minut, aby stężało. Połowę ciasta owiń w folię i przełóż do zamrażarki, drugą połowę obsyp odrobiną mąki i wylep spód tortownicy, tworząc 2 cm ranty. Odstaw do lodówki na około 20 minut, do stężenia.

5. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Wystudzone jabłka przełóż do tortownicy. Ciasto z zamrażarki rozkrusz po całej powierzchni szarlotki. Posyp wierzch odrobiną brązowego cukru. Piecz około 50 – 60 minut, do zezłocenia. Wystudź przed krojeniem, o ile możliwe.

Rady/porady
1. Palone masło i sól wznoszą ciasto na nowy poziom smaku. O zasadach przyrządzania palonego masła przeczytacie, o tutaj.
2. Sól jest lekko wyczuwalna (jak w solonym karmelu), co moim zdaniem sprawia, że smak szarlotki jest głębszy, wręcz uzależniający, ale jeśli nie lubisz takich klimatów – zmniejsz ilość soli do 1 płaskiej łyżeczki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!

Wasz,
Rozkoszny

Ulubiona szarlotka 2
Ulubiona szarlotka 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

72 komentarze

rozkoszny 6 lutego, 2020 - 2:49 pm

Sól do jabłek na końcu jak już będą uduszone. Tak, można użyć do obu — ale to musi być drobna sól

Reply
Karolina 27 listopada, 2020 - 11:05 am

Masło, którego używam jest solone. Czy dodawać jeszcze soli do ciasta? Pozdrawiam 😊

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 11:30 am

trudno powiedzieć, bo każde solone masło zawiera inną jego ilość – na wszelki wypadek nie

Reply
MARIUSZ 6 lutego, 2020 - 8:13 pm

nie podpiekasz spodu?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2020 - 8:54 pm

Nie, wystarczy, żeby spód i mus jabłkowy były schłodzone

Reply
Karolina 28 listopada, 2020 - 11:03 am

Jakiej użyć formy jeśli nie mam tortownicy? Ten przepis kusi bardzo, szczególnie w te chłodne dni.

Reply
rozkoszny 28 listopada, 2020 - 5:58 pm

można użyć formę 20 cm x 20 cm

Reply
Natalia 30 listopada, 2020 - 5:58 pm

A forma na tartę się nada? 🙂

rozkoszny 30 listopada, 2020 - 6:41 pm

myślę, że może być trochę za niska

Ania 14 maja, 2020 - 6:44 pm

Mam same słodkie jabłka. Dadzą radę?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2020 - 11:58 pm

Oczywiście, że da radę 🙂

Reply
MARIUSZ 8 lutego, 2020 - 12:55 am

zrobiłem- poezja 😉

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2020 - 8:45 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Monika 23 lutego, 2020 - 9:09 am

Można zamienić mąkę pszenną na orkiszową?
Pozdrawiam
Monika 🙂

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2020 - 12:49 pm

Tak, nie ma problemu. Najlepiej na orkiszową jasną, ale dodatek 1/3 pełnoziarnistej też będzie ok.
Pozdrawiam!

Reply
Beata 8 lutego, 2020 - 9:46 am

Czy do ciasta musi byc koniecznie bialy cukier ? Ma to jakies znaczenie ?

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2020 - 8:45 pm

Nie, możesz spokojnie użyć brązowy

Reply
Anka 9 lutego, 2020 - 1:59 pm

Najlepsza szarlotka jaką jedliśmy. Dziękuję w imieniu swoim i chłopaka. Powtórka za tydzień 🙂

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2020 - 2:01 pm

Na zdrowie! 😀

Reply
Adam 13 lutego, 2020 - 7:18 am

Tez mi sie nie udalo. Cos jest nie tak z tym ciastem

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2020 - 12:23 pm

Cześć, powiedz proszę co się nie udało? Zlokalizujemy problem. Wydaje mi się, że jest to dość proste ciasto, wychodzi większości czytelnikom

Reply
Kasia 13 lutego, 2020 - 7:30 pm

Masło gorace wmieszac do mąki?

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2020 - 12:26 pm

Tak, ale z ostudzone byłoby jeszcze lepsze. Nie chce mi się czekać 😛

Reply
Magda 14 lutego, 2020 - 10:15 pm

Czy można piec w formie do tarty? A nie w tortownicy?

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2020 - 12:16 pm

Tak, myślę, że się zmieści

Reply
Karolina 16 lutego, 2020 - 4:15 pm

Szarlotka była pieczona wczoraj, dzisiaj doczekała się bisu. Przepyszna 🙂

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2020 - 7:46 pm

Bardzo miło słyszeć!

Reply
Marcelina 16 lutego, 2020 - 8:09 pm

Czy spód moze byc miękki i piaskowy w konsystencji po upieczeniu? Zrobilam dzisiaj szarlotkę zgodnie z instrukcjami ale chyba cos poszlo nie tak… 🙁

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2020 - 7:10 pm

Spód jest piaskowy, ale nie miękki, powinien być lekko chrupiący. Piecz dłużej następnym razem

Reply
Ida 1 marca, 2020 - 10:43 am

Przepyszna. Chrupiąca, słodko- kwaśna:). Cudo:)

Reply
rozkoszny 1 marca, 2020 - 6:32 pm

bardzo się cieszę, że smakowała

Reply
Julia 3 marca, 2020 - 1:12 pm

Robiłam dwa razy i całość jest wyśmienita! Ciasto jednak było zbyt sypkie i jedno żółtko pozwolilo mu się lepiej trzymać, zachowując piaszczystosc i kruchość 🙂

Reply
rozkoszny 3 marca, 2020 - 11:24 pm

Proszę więc dać i żółtko! 🙂

Reply
Karolina 13 marca, 2020 - 9:28 pm

Wiadomo, że ciężko się powstrzymać przed spróbowaniem gorącej szarlotki, ale wtedy jest bardzo piaskowa- twardnieje po ostudzeniu. Dla mnie jednak zbyt słona, nie dodałam już soli do jabłek- nie bardzo rozumiem sens.

Reply
rozkoszny 13 marca, 2020 - 9:48 pm

taka jest koncepcja ten szarlotki – sól jako najistotniejszy nośnik smaku sprawiający, że wszystko smakuje „bardziej”, i tak jak pisałem we wstępie sól jest w niej istotnie wyczuwalna 🙂

Reply
Karolaj 16 marca, 2020 - 11:22 am

<3 widzę masło i od razu jestem zakochana! Mam pytanie, gdybyś miał polecić, który przepis lepiej wypróbować to poleciłbyś mi tę szarlotkę czy sernik baskijski? Może jeszcze jakiś inny przepis? Waham się między tymi dwoma!

Reply
rozkoszny 16 marca, 2020 - 2:53 pm

sernik to największy hit ostatnich miesięcy, ale ta szarlotka też jest wyjątkowa, szczególnie jeśli lubisz słodko-słone smaki jak np. solony kareml haha

Reply
Aga 27 marca, 2020 - 8:36 am

Zrobiłam według przepisu i jest bardzo smaczna jednak wg mnie ciasto jest trochę za tłuste. Czy ciasto udałoby się ze zmniejszoną ilością masła np. do 200g?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2020 - 11:22 am

Tak, ale wydaje mi się, że będzie trzeba dodać żółtko, aby ciasto się skleiło

Reply
Katarzyna 29 marca, 2020 - 11:10 am

Poezja. Idealna w swojej prostocie ale podkręcenie w postaci palonego masła i soli powoduje że robi się wykwintnie. Godna konkurencja na podium z moją popisową szarlotką którą robię od lat. Gratulacje.

Reply
rozkoszny 29 marca, 2020 - 2:10 pm

Bardzo miło mi to słyszeć! Dziękuję!

Reply
Wojtek 1 kwietnia, 2020 - 8:42 pm

Szarlotka powinna zmienić nazwę z Ulubionej na Express i mam tu na myśli przede wszystkim tempo konsumpcji. U mnie nie zdążyła ostygnąć. Świetny przepis. Dorzuciłem 1 jajko do ciasta i dodałem jedynie połowę soli. Przypuszczam, że w oryginale jest równie smaczna i aromatyczna. Szarlotka bez pudła.

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2020 - 8:48 pm

Dzięki! Tej rozpuści następnym razem powinny towarzyszyć i lody 🙂

Reply
Wojtek 1 kwietnia, 2020 - 8:55 pm

Lody były, a jakże! Oczywiście waniliowe 😉

Reply
Angelika 10 kwietnia, 2020 - 11:22 am

Hej.
Szarlotka, rewelacyjna i jaka prosta! Udało się zrobić palone maslo.

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2020 - 12:42 pm

Palone masełko życiem! Prawda?

Reply
M 10 kwietnia, 2020 - 10:36 pm

Właśnie zabieram się przygotowywanie, nurtuje mnie tylko czy skórka cytryny ma być starta? Czy w kawałku:)?

Reply
Anna S 26 kwietnia, 2020 - 11:23 pm

Michał mam pytanie, czy beurre noisette nie trzeba przefiltrować? Szarlotka wyszła bardzo dobra i chrupiąca. Moje dzieci stwierdziły, że smakuje jak jabłkowy crumble…
Pozdrawiam serdecznie

Reply
rozkoszny 27 kwietnia, 2020 - 11:14 pm

Nie, nie trzeba. Powstałoby wtedy masło klarowane

Reply
Marta 2 maja, 2020 - 5:10 pm

Czy można użyć maki krupczatki??

Reply
rozkoszny 3 maja, 2020 - 11:39 am

niestety wydaje mi się, że ciasto wyjdzie zbyt sypkie

Reply
alex 26 maja, 2020 - 10:50 am

Michał, zrobiłam idealny prezent na dzien matki:) Golden delicious, troszke mniej niz plaska łyzeczka soli ( nie dalam rady zaryzykowac), 58 minut pieczenia i voilà ! moja pierwsza i najlepsza! jedyna którą mogłabym jesc BEZ gałki lodów.
ps. poprosze o dokladny instruktaż dla tumoków jak zrobić palone maslo;)

Reply
rozkoszny 26 maja, 2020 - 2:06 pm Reply
Konst 6 sierpnia, 2020 - 9:03 pm

Hej! Bardzo zachęcający przepis! Mam do dyspozycji jedynie piekarnik gazowy, który nie zawsze chce ze mną współpracować – czy w tym przepisie jest coś, co powinnam mieć na uwadze, chcąc zrobić szarlotkę w takim piekarniku?

Reply
Paulina Pankalla-Katulska 29 września, 2020 - 1:15 pm

Obłędna! Ale myślę, że trzeba uważać na skórkę z cytryny. U mnie, mimo umycia i sparzenia, zepsuła wszystkie jabłka – były okropnie gorzkie. 🙁

Reply
rozkoszny 29 września, 2020 - 1:37 pm

trzeba pamiętać, aby ścierać skórkę (żółtą część), która jest jedynie kwaśna; błona (biała) ma tę niepożądaną goryczkę

Reply
Anna 12 października, 2020 - 6:25 pm

Z obawami będąc doświadczoną w życiu a z niewielkim doświadczeniem w sprawie wypieków podjęłam się szarlotki z solą. Jest bardzo smaczna, sól trzeba bardzo dokładnie wymieszać, gdyż jej smak nieco nierówno się u mnie rozłożył. Stosując się do jednej z porad zastosowałam 250 g masła i jajko. Polecam, Szarlotka jest przepysznie zaskakująca. Dziękuję za przepis.

Reply
Zosia 16 października, 2020 - 6:56 pm

Coś nie pykło w moim wykonaniu, piekła się ponad godzinę plus chwilę z samej góry a ciasto dalej piaszczyste 🙁

Reply
rozkoszny 17 października, 2020 - 2:03 pm

Ono jest dość piaszczyste w założeniu! 🙂

Reply
Agatte 17 października, 2020 - 8:50 pm

ciasto w smaku bardzo dobre ale niestety konsystencja ciasta zupełnie sypka, wierzch w ogóle sie nie upiekł a raczej podpalił, cukier nie rozpuścił, a spod zupełnie sie rozpada, czy to moze byc kwestia tego ze dala tylko 200g masła? wyszedł mus jabłkowy z kruszonka

Reply
rozkoszny 18 października, 2020 - 6:18 pm

Konsystencja jest sypka, ale ta ilość masła właśnie jest jej spoiwem. Jeśli wolisz bardziej kruchą i stałą w swojej formie, dodaj jedno żółtko i 200 g masła

Reply
Monika 18 października, 2020 - 8:12 pm

Szarlotek w życiu swym pochłonęłam wiele, oj wiele 🙂 Nigdy jednak jak do tej pory żadnej sama nie upiekłam. Ta szarlotka była pierwszą, jaką zrobiłam. Muszę powiedzieć, że jest to najlepsza szarlotka, jaką jadłam w życiu! Jest po prostu wspaniała, wyśmienita, otulająca, cudowna. I do tego jeszcze tak prosta w wykonaniu. Palone masło to jest strzał w dziesiątkę. Boże jak ta szarlotka pachnie….jest uzależniająca. Bardzo Ci dziękuję za ten przepis. Zabłysnęłam przed całą rodziną. Wszyscy byli zachwyceni. Szarlotka zniknęła w tempie błyskawicznym.

Reply
rozkoszny 18 października, 2020 - 10:34 pm

Bardzo się cieszę, że była tą pierwszą (i mam nadzieję nie ostatnią!)

Reply
Weronika 31 października, 2020 - 5:04 pm

Pytanie od nieogara: czy po upieczeniu wyciągamy ciasto czy studzimy w piekarniku? I czy pieczemy w termoobiegu?

Reply
rozkoszny 31 października, 2020 - 5:46 pm

Dwie odpowiedzi „nie” 🙂

Reply
Mikołaj 26 listopada, 2020 - 12:03 pm

Witam w ilu stopniach trzeba piec szarlotkę ?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 10:23 am

punkt 4: 190 stopni Celsjusza

Reply
Kasia 27 listopada, 2020 - 11:19 am

Pewien pan sprzedawał jabłka Golden Delicjusz 😉

Reply
Anna 27 listopada, 2020 - 3:02 pm

Czy myslisz ze uda sie z maka bezglutenowa?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 4:08 pm

myślę, że tak!

Reply
Reni 28 listopada, 2020 - 12:46 pm

Witam, chciałabym zrobić w formie 26cm,jak przeliczyć proporcje?

Reply
rozkoszny 28 listopada, 2020 - 5:58 pm

x 1.25

Reply

Leave a Comment