Jest taka, jaką lubię najbardziej. Z dużą ilością kwaskowatych jabłek, uduszonych na podsmażonej skórce cytryny i cynamonie. I z dużą ilością ciasta, ale nie byle jakiego: maślanego, leciutko słonego i pachnącego orzechami (których wcale nie zawiera).
Uwielbiam to robić. Odpalać piekarnik w zimne wieczory, rozgrzewając wszystko dookoła (siebie także), i wypełniać mieszkanie zapachami: smażonych jabłek na cynamonie oraz maślanego ciasta. Słuchać pytań domowników, co tak cudnie pachnie i kiedy będzie gotowe. A potem w końcu jeść, jeszcze ciepłą, ze smakami rozpływającymi się na języku.
Zawsze byłem fanem szarlotek z jednym “ale”. W dzieciństwie szarlotka z pianką mamy była moim numerem jeden, który potrafiłem zjeść w nieprzyzwoitych ilościach. Mama szarlotki nie słodziła wcale, zachowując słodko-kwaśny smak, będący dla mnie do teraz kluczowym wyznacznikiem, czy mi jabłecznik zasmakuje czy też nie.
Balans jest kluczowy. Jabłka muszą być kwaskowate: duszę je na podsmażonej skórce z cytryny, a potem zaostrzam jeszcze sokiem. Ciasto wielowarstwowe smakowo, ubogacone o orzechowe nuty palonego masła oraz konkretną dawkę soli, która przypilnuje, żeby nikt przypadkiem nie nudził.
CO i DLACZEGO TAK WAŻNEGO
1. Jabłka. Musi to być kwaśna odmiana, która zbalansuje słodycz ciasta. Lubię sięgać po szarą renetę, antonówkę i golden delicious.
2. Przesmażanie cynamonu i cytryny. Ten trik sprawa, że smaki się zaokrąglają i bardziej wybrzmiewają na finiszu.
3. Masło. Ulubionym epitetem szarlotki jest “maślany, czyż nie? Nie ma co się oszczędzać. Masło dodatkowo “palę”, zamieniając je w beurre noisette, masło orzechowe, pięknie pachnące i wprost uzależniające.
4. Sól. Do wszystkich wypieków dodaję soli, jako jednego z czynników, które najbardziej wydobywają smak, ale tutaj sypię jej odrobinę więcej, aby było lekko wyczuwalna na języku. Jest to uzależniające, zobaczycie.

Ulubiona szarlotka
tortownica 23 cm
Jabłka
1,5 kg kwaśnych jabłek, jak Golden Delicious, Ligol
2 łyżki masła
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
cukier (opcjonalnie)
Ciasto
3 szklanki (400 g) mąki pszennej + do podsypania
⅔ szklanki (130 g) cukru
1 ½ łyżeczki drobnej soli morskiej (zob. Rady/porady)
270 g masła
1 żółtko
brązowy cukier
lody waniliowe (opcjonalnie)
1. Zacznij od przygotowywania jabłek. Obierz je i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło w dużym garnku. Smaż skórkę z cytryny i cynamon, aż uwolnią swoje aromaty, około 30 sekund. Dodaj jabłka i szczyptę soli, smaż przez około 30 – 40 minut, aż zaczną się rozpadać na mus, ale wciąż część będzie w kawałkach (monitoruj sytuację, wszystko zależy od rodzaju jabłek, jakich używasz). Przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
2. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
3. Przygotuj palone masło: w garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 8 – 10 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Natychmiast zdejmij z ognia.
4. Palone masło wmieszaj do mąki; połącz wszystko drewnianą łyżką, aż po powstania jednolitej, wilgotnej masy. Dodaj żółtko, jeszcze raz wymieszaj. Połowę ciasta owiń folią spożywczą i przełóż do zamrażarki. Drugą połowę obsyp odrobiną mąki i wylep spód tortownicy, tworząc 2 cm ranty. Odstaw do lodówki na około 20 minut, do stężenia.
5. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Wystudzone jabłka przełóż do tortownicy. Ciasto z zamrażarki rozkrusz po całej powierzchni szarlotki. Posyp wierzch odrobiną brązowego cukru. Piecz około 50 – 60 minut, do zezłocenia. Wystudź przed krojeniem, o ile możliwe.
Rady/porady
1. Palone masło i sól wznoszą ciasto na nowy poziom smaku. O zasadach przyrządzania palonego masła przeczytacie, o tutaj.
2. Sól jest lekko wyczuwalna (jak w solonym karmelu), co moim zdaniem sprawia, że smak szarlotki jest głębszy, wręcz uzależniający, ale jeśli nie lubisz takich klimatów – zmniejsz ilość soli do 1 płaskiej łyżeczki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!
Wasz,
Rozkoszny


199 komentarzy
Sól do jabłek na końcu jak już będą uduszone. Tak, można użyć do obu — ale to musi być drobna sól
Masło, którego używam jest solone. Czy dodawać jeszcze soli do ciasta? Pozdrawiam 😊
trudno powiedzieć, bo każde solone masło zawiera inną jego ilość – na wszelki wypadek nie
Hej, czy w tej szarlotce sprawdzi się zamiana cytryny na pomarańczę? 😉
si!
Najlepsza jaką jedliśmy 😊❤️
Piekarnik na tryb „ góra-dół” czy termoobieg?
Tak
robie ją już czwarty raz i wszyscy zawsze są oczarowani
Nigdy nie jadłam lepszej szarlotki! Naprawdę prze-pysz-na!!! Brak słów.
Dziękuję za wszystkie wspaniałe przepisy. Jak dotąd każdy to strzał w dziesiątkę.
nie podpiekasz spodu?
Nie, wystarczy, żeby spód i mus jabłkowy były schłodzone
Jakiej użyć formy jeśli nie mam tortownicy? Ten przepis kusi bardzo, szczególnie w te chłodne dni.
można użyć formę 20 cm x 20 cm
A forma na tartę się nada? 🙂
myślę, że może być trochę za niska
piekę na kamieniu, wtedy spód jest rumiany i chrupiący 🙂
Jest najlepsza na świecie! Dwa razy robiłam w formie od tarty. Dzisiaj też zrobiłam, jabłka wyszły pyszne i ciasto w smaku też, ale spód się rozpada. Wyszło chyba bardziej kruche niż zwykle ciasto. Ale i tak jest najlepsze na świecie ☺️
Mam same słodkie jabłka. Dadzą radę?
Oczywiście, że da radę 🙂
zrobiłem- poezja 😉
bardzo się cieszę!
Można zamienić mąkę pszenną na orkiszową?
Pozdrawiam
Monika 🙂
Tak, nie ma problemu. Najlepiej na orkiszową jasną, ale dodatek 1/3 pełnoziarnistej też będzie ok.
Pozdrawiam!
Czy do ciasta musi byc koniecznie bialy cukier ? Ma to jakies znaczenie ?
Nie, możesz spokojnie użyć brązowy
Najlepsza szarlotka jaką jedliśmy. Dziękuję w imieniu swoim i chłopaka. Powtórka za tydzień 🙂
Na zdrowie! 😀
Masło gorace wmieszac do mąki?
Tak, ale z ostudzone byłoby jeszcze lepsze. Nie chce mi się czekać 😛
Czy można piec w formie do tarty? A nie w tortownicy?
Tak, myślę, że się zmieści
Cześć, powiedz proszę co się nie udało? Zlokalizujemy problem. Wydaje mi się, że jest to dość proste ciasto, wychodzi większości czytelnikom
Szarlotka była pieczona wczoraj, dzisiaj doczekała się bisu. Przepyszna 🙂
Bardzo miło słyszeć!
Rozkoszny, czy dałoby się czymś zastąpić jabłka? Wiem że to szarlotka ale mam domownika uczulonego na jabłka, a ciasto samo w sobie jest boskie.
rabarabrem, gruszkami?
Pan Tabletka polecał ze śliwkami
Robiłam ze śliwkami i nie polecam, te owoce mają zupełnie inną strukturę i puszczają dużo wody (chyba że ktoś ma na to sposób) przez co ciasto jest rozmokniete. Próbowałam z odmianą President, wyszło bardzo kwaśne więc jeśli ktoś chciałby spróbować polecam dodać cukru, bo aż wykręca 😀 Z jabłkami jest nie do pobicia, następnym razem spróbuję z gruszkami:)
Spód jest piaskowy, ale nie miękki, powinien być lekko chrupiący. Piecz dłużej następnym razem
Przepyszna. Chrupiąca, słodko- kwaśna:). Cudo:)
bardzo się cieszę, że smakowała
Robiłam dwa razy i całość jest wyśmienita! Ciasto jednak było zbyt sypkie i jedno żółtko pozwolilo mu się lepiej trzymać, zachowując piaszczystosc i kruchość 🙂
Proszę więc dać i żółtko! 🙂
Wiadomo, że ciężko się powstrzymać przed spróbowaniem gorącej szarlotki, ale wtedy jest bardzo piaskowa- twardnieje po ostudzeniu. Dla mnie jednak zbyt słona, nie dodałam już soli do jabłek- nie bardzo rozumiem sens.
taka jest koncepcja ten szarlotki – sól jako najistotniejszy nośnik smaku sprawiający, że wszystko smakuje „bardziej”, i tak jak pisałem we wstępie sól jest w niej istotnie wyczuwalna 🙂
<3 widzę masło i od razu jestem zakochana! Mam pytanie, gdybyś miał polecić, który przepis lepiej wypróbować to poleciłbyś mi tę szarlotkę czy sernik baskijski? Może jeszcze jakiś inny przepis? Waham się między tymi dwoma!
sernik to największy hit ostatnich miesięcy, ale ta szarlotka też jest wyjątkowa, szczególnie jeśli lubisz słodko-słone smaki jak np. solony kareml haha
Poezja. Idealna w swojej prostocie ale podkręcenie w postaci palonego masła i soli powoduje że robi się wykwintnie. Godna konkurencja na podium z moją popisową szarlotką którą robię od lat. Gratulacje.
Bardzo miło mi to słyszeć! Dziękuję!
Szarlotka powinna zmienić nazwę z Ulubionej na Express i mam tu na myśli przede wszystkim tempo konsumpcji. U mnie nie zdążyła ostygnąć. Świetny przepis. Dorzuciłem 1 jajko do ciasta i dodałem jedynie połowę soli. Przypuszczam, że w oryginale jest równie smaczna i aromatyczna. Szarlotka bez pudła.
Dzięki! Tej rozpuści następnym razem powinny towarzyszyć i lody 🙂
Lody były, a jakże! Oczywiście waniliowe 😉
<3
Hej.
Szarlotka, rewelacyjna i jaka prosta! Udało się zrobić palone maslo.
Palone masełko życiem! Prawda?
Właśnie zabieram się przygotowywanie, nurtuje mnie tylko czy skórka cytryny ma być starta? Czy w kawałku:)?
Skórka ma być starta, ale należy pamiętać o tym , aby nie ścierać białej części (błony), która jest gorzka
Michał mam pytanie, czy beurre noisette nie trzeba przefiltrować? Szarlotka wyszła bardzo dobra i chrupiąca. Moje dzieci stwierdziły, że smakuje jak jabłkowy crumble…
Pozdrawiam serdecznie
Nie, nie trzeba. Powstałoby wtedy masło klarowane
Czy można użyć maki krupczatki??
niestety wydaje mi się, że ciasto wyjdzie zbyt sypkie
Michał, zrobiłam idealny prezent na dzien matki:) Golden delicious, troszke mniej niz plaska łyzeczka soli ( nie dalam rady zaryzykowac), 58 minut pieczenia i voilà ! moja pierwsza i najlepsza! jedyna którą mogłabym jesc BEZ gałki lodów.
ps. poprosze o dokladny instruktaż dla tumoków jak zrobić palone maslo;)
Zapraszam do lektury: https://www.rozkoszny.pl/tarta-malinowa-na-palonym-masle/ !
Hej! Bardzo zachęcający przepis! Mam do dyspozycji jedynie piekarnik gazowy, który nie zawsze chce ze mną współpracować – czy w tym przepisie jest coś, co powinnam mieć na uwadze, chcąc zrobić szarlotkę w takim piekarniku?
Obłędna! Ale myślę, że trzeba uważać na skórkę z cytryny. U mnie, mimo umycia i sparzenia, zepsuła wszystkie jabłka – były okropnie gorzkie. 🙁
trzeba pamiętać, aby ścierać skórkę (żółtą część), która jest jedynie kwaśna; błona (biała) ma tę niepożądaną goryczkę
Z obawami będąc doświadczoną w życiu a z niewielkim doświadczeniem w sprawie wypieków podjęłam się szarlotki z solą. Jest bardzo smaczna, sól trzeba bardzo dokładnie wymieszać, gdyż jej smak nieco nierówno się u mnie rozłożył. Stosując się do jednej z porad zastosowałam 250 g masła i jajko. Polecam, Szarlotka jest przepysznie zaskakująca. Dziękuję za przepis.
Cieszę się, że smakowała! Faktycznie mąkę trzeba dobrze wymieszać z solą!
Ono jest dość piaszczyste w założeniu! 🙂
Konsystencja jest sypka, ale ta ilość masła właśnie jest jej spoiwem. Jeśli wolisz bardziej kruchą i stałą w swojej formie, dodaj jedno żółtko i 200 g masła
Szarlotek w życiu swym pochłonęłam wiele, oj wiele 🙂 Nigdy jednak jak do tej pory żadnej sama nie upiekłam. Ta szarlotka była pierwszą, jaką zrobiłam. Muszę powiedzieć, że jest to najlepsza szarlotka, jaką jadłam w życiu! Jest po prostu wspaniała, wyśmienita, otulająca, cudowna. I do tego jeszcze tak prosta w wykonaniu. Palone masło to jest strzał w dziesiątkę. Boże jak ta szarlotka pachnie….jest uzależniająca. Bardzo Ci dziękuję za ten przepis. Zabłysnęłam przed całą rodziną. Wszyscy byli zachwyceni. Szarlotka zniknęła w tempie błyskawicznym.
Bardzo się cieszę, że była tą pierwszą (i mam nadzieję nie ostatnią!)
Pytanie od nieogara: czy po upieczeniu wyciągamy ciasto czy studzimy w piekarniku? I czy pieczemy w termoobiegu?
Dwie odpowiedzi „nie” 🙂
Witam w ilu stopniach trzeba piec szarlotkę ?
punkt 4: 190 stopni Celsjusza
Pewien pan sprzedawał jabłka Golden Delicjusz 😉
Czy myslisz ze uda sie z maka bezglutenowa?
myślę, że tak!
Witam, chciałabym zrobić w formie 26cm,jak przeliczyć proporcje?
x 1.25
Zrobiłem. JAKIE TO JEST DOBRE! I łatwe do zrobienia. 😍😍😍
Mój człowiek <3
Teraz w komentarzach zauważyłam, że jest żeby piec bez termoobiegu, a ja piekłam z termoobiegiem! Na szczęście siostra mojego chłopaka jak poszła do kuchni to wyłączyła termoobieg już po 10 minutach, bo, cytuje, „coś się przypala to wasze ciasto”. Na szczęście wszystko się udało, szarlotka wyszła wyśmienita, a zapomniałam schłodzić ciasto już w formie w lodówce i dalej była OBŁĘDNA. Zjedliśmy połowę i jutro druga połowa w planach na śniadanie 😀
u mie zawsze góra-dół, cieszę się, że siostra chłopaka uratowała sytuację!
A na górze rozumiem jest cukier puder? Czy mąka?
Ile mniej więcej zajmuje cały proces?
Jutro z rana się zabieram do roboty 🙂
Cukeir puder 🙂
Kilka godzin wraz z chłdozeniem
Upiekłam dzisiaj i mimo ze piekę szarlotki regularnie i wydawało mi się, że przepis z którego korzystałam do tej pory jest super, to w takim razie Twój przepis jest sztosem! Genialne i proste, a palone masło i sól zrobiły całą robotę! 🙂
<3
Hej, mam dość trywialne pytanie, ale bardzo zależy mi na tym, aby szarlotka na Boże Narodzenie była totalnie IDEALNA, zatem zaryzykuję:
czy jabłka lepiej zrobić sobie dzień wcześniej i poczekać aż się „przegryzą” i całkowicie ostygną, czy lepiej przygotować i schłodzić tego samego dnia, którego będę piekła szarlotkę? A może totalnie nie ma to znaczenia? 😀
Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych i przede wszystkim bezpiecznych Świąt <3
Cześć, totalnie nie ma to znaczenie! Możesz sobie rozłożyć pracę, aby być spokojna ze wszystkim ^^
Czy można użyć gotowych jabłek ze słoika? Mam już takie w domu i chciałabym je do czegoś wykorzystać,. Czy jeden duzy słoik wystarczy? 🙂
powinien wystarczyć
Tortownica, powinna mieć 23 czy 24? w przepisie podane są dwie wielkości.
Czy można zrobić w mniejszej, po przeliczeniu miar?
23 cm! ale będzie i 24 cm
Czy 1,5 kg jabłek dotyczy jabłek surowych, przed obraniem i wydrążeniem?
surowych, będzie ich dużo!
Już na etapie mieszania ciasta zapach był tak obłędny, że wszystkim ciekła ślinka, a po wyjęciu z piekarnika… to najrozkoszniejsza szarlotka, jaką upiekłam, a piekłam wieeele. Ma świetną proporcję smaku i wyglądu do pracochłonności hahaha
Palone masło i sól to totalny HIT <3
Cała rodzina zachwycona – no po prostu najlepsza szarlotka w życiu!
bardzo się cieszę <3
Pierwszy raz w życiu paliłam masło. O Jezusku w morelkach, co to jest za zapach…najcudowniejszy na świecie. Chciałabym mieć takie perfumy. A szarlotka oczywiście mniam mniam 👌
mi też się marzą takie perfumy…
pewnie mało istotne, ale który cukier będzie lepszy do spodu: biały czy brązowy?
używam białego, ale możesz te użyć brązowego, ciasto będzie bardziej karmelowe, mniej chrupiące
Czy zwiększać ilość składników do formy 28 cm ?
tak
Czy cukier kokosowy da radę?
Czy mama bezglutenowa nie zepsuje efektu ?
A jak z zachowaniem szarlotki na drugi dzień? Niestety muszę upiec wieczorem. Jak najlepiej przechować ja przez noc ? W lodowce ? Czy mocno ucierpi na smaku?
będzie ok!
Soli zdecydowanie za dużo – wiele moich znajomych próbowało i niestety. Ale przepis wypróbuje jeszcze na pewno tylko bez soli. Polecam bo zamiast pszennej dałam sama żytnia i wyszło dobre a to rzadkość
Basiu, to jest idea tej szarlotki – żeby było czuć w niej sól 🙌
a co myślisz o zamianie jabłek na rabarbar ?
będzie pysznie!
Hej, upiekłam wczoraj na 75. urodziny ukochanego dziadka i byłam zestresowana, że dla osób przyzwyczajonych do „tradycyjnych” smaków te szalone smaki szarlotki nie trafią. ALE ALE TO CIACHO ZROBIŁO FURORĘ a dziadkowie jeszcze dzisiaj zadzwonili żeby powspominać jak im smakowało i że ten smak masła był niesamowity. Oczywiście ciacho (jeszcze lekko ciepłe) zostało pochłonięte z gałką lodów waniliowych. Dzięki wielkie Rozkoszny za rozkoszny przepis 🙂
PS. Dodałam tylko łyżeczkę soli bo jednak to dziadkowie, ale babcia stwierdziła że jest super bo smakuje jak słony karmel także eksperyment zakończony sukcesem 🙂
hej, rodzina rozkosznych smakoszy!
Czy zakalec z cukrem chrupiącym pod zębami może być efektem niedokładnego wymieszania? 🙁
obstawiałbym zbyt krótki czas pieczenia lub za słaby piekarnik – podkręć go następnym razem 🙂
Można użyć mąki krupczatki?
Niestety nie
Zdecydowanie 1,5 łyżeczki soli to za dużo.Na mój gust 1 bardzo płaska łyżeczka w zupełności wystarczy.
Sól jest lekko wyczuwalna (jak w solonym karmelu), co moim zdaniem sprawia, że smak szarlotki jest głębszy, wręcz uzależniający, ale jeśli nie lubisz takich klimatów – zmniejsz ilość soli do 1 płaskiej łyżeczki. Ważne, żeby była to drobna sól morska. Sól stołowa jest bardziej skoncentrowana, a przez to bardziej słona
Zawsze mam jeden i ten sam dylemat🤦♀️ Czy lepiej piec z termoobiegiem? Czy też bez? 🙂
Bez!
Ile masła do skórki i cynamonu, a ile do palenia?
Jak w przepisie: 3 łyżki do jabłek, 270 g do ciasta
Po serniku baskijskim myślałam, że już nic go nie przebije, ale chyba jednak na prowadzenie wysunęła się właśnie ta szarlotka. Dziś zrobiłam ją po raz trzeci, przepis jest idealny, palone masło i sól rzeczywiście wznoszą ciasto na jakiś kosmiczny poziom <3 naprawdę za każdym kęsem nie mogę się nadziwić jak przepyszne jest to ciasto 🙂 już chyba nie zrobię w życiu innej szarlotki, jest perfekcyjna 🙂
miód na moje serce <3
Czy można spód z tej szarlotki użyć do szarlotki pomarańczowej z przepisu z Pana książki?
Można!
Czy mogę użyć masła klarowanego?
Nie, nie można z niego zrobić masła palonego
Smak extra.czy ciasto ma się nie TRZYMAĆ kup….
Nie, ma się zlepić. Proszę obejrzeć film
Nie udało mi się zrobić palonego masła. Wyszło coś co się rozwarstwiło i cześć przypominała kaszkę 🤷🏻♀️ Trudno. Zrobiłam z roztopionym masłem. Wyczuwalny cukier? Czy tak ma być?
Może to nie było masło, a margaryna albo mix tłuszczowy?
Rewelacyjny przepis. Masło palone i sól dają super smak. Pycha!
<3
Hej, powiedz proszę, jak mam prostokątna blachę o wymiarach 33,5 x 21,5 cm jak powinnam zwiększyć proporcje ?
Oryginalna powierzchnia ciasta dla tortownicy o średnicy 23 cm wynosi pi x r x r = 3.14 x 11.5 x 11.5 = 415 centymetrów kwadratowych.
Powierzchnia Twojej blachy wynosi 33.5 x 21.5 = 720 centymetrów kwadratowych.
Proporcję do zwiększenia składników uzyskamy, dzieląc większą powierzchnię przez mniejszą: 720 / 415 = 1.73, czyli np. zamiast 1.5 kg jabłek dać 1.5 x 1.73 = 2.6 kg, zamiast 400 g mąki dać 400 x 1.73 = 694 = około 700 g, i tak dalej.
Wiem że ten komentarz po czasie, ale może się komuś przyda i sobie przeliczy dla swojej blaszki.
Moje ciasto choć trzymałam się proporcji co do grama jest bardzo baaardzo suche, wręcz jak kruszone. Co poszło nie tak?
Cóż jest to ciasto kruche 😉
Pokochaliśmy tą szarlotkę!!! Chciałabym do niej dodać piankę z przepisu na szarlotkę z wodą różaną, czy można tak zrobić? Jak ewentualnie to by wpłynęło na czas i sposób pieczenia?
Proszę zrobić tak jak w przepisie na szarlotkę różną, podmieniając ciasto
Czy zamiast cukru białego mogę dodać ksylitol/erytrytol? Ile, czy myślisz, że wtedy ciasto wyjdzie?
Podbijam pytanie 🙂 Czy zamiast cukru można użyć erytrytolu i w jakiej proporcji?
Chciałabym zrobić wersję z jasną mąką orkiszową i erytrytolem. 🙂
Mam pytanko czy brak proszku do pieczenia jest celowy?
Tak, nie używamy tutaj proszku do pieczenia
Mi również to solone ciasto nie podeszło, a dałam tylko łyżeczkę… także dla mnie sól tylko w Twoim rewelacyjnym przepisie na baskijski! 🙂
Hej! Miałam zupełne ciążowe zaćmienie mózgu podczas zakupów i kupiłam jabłka Ligol zamiast którejś z wymienionych przez Ciebie odmian. Myślisz że mogę ratować się dokwaszeniem ich większą ilością cytryny?
Ligol da radę!
Hej, czy mółbyś doprecyzować jaką opcję wybrać jeśli szarlotka miałaby być mniej „piaszczysta”? Gdzieś pisałeś, żeby wtedy dać 200dag masła + jedno jajko (jedno jajako na całe ciasto, czy jedno dodatkowe jajko oprócz żółtka)…? ktoś gdzieś pisał o 230g masła i żółtku. Napisz proszę dokładnie co mogłabym zrobić:)
Hej, proszę dodać 200 g masła i jedno całe jajko
Sól + Cukier = Miłość
Szarlotka cudo 🙂
Szarlotka fajna, świeże, ale robiłam dwa razy i niestety spód zakalec, proponuję jednak wcześniej zapiec spód, zawsze tak robię i na moje nieszczęście posłuchałam Cię rozkoszny! 😉
Może piekarnik źle grzeje? Wszystkim innym wychodzi 🙂
Cześć! Czy takie jabłka z masłem, skórką i cynamonem moge zapasteryzować ? 🙂
Czemu szarlotka „ciągnie” się na drugi dzień ?
Robiłam już 2x i w smaku sztosik tylko ta konsystencja drugiego dnia 🙁
Hmm, nie powiedziałbym, że się ciągnie, jest raczej sypka
To ja chyba miałam podobną sytuację. Ciasto wyglądało jakby było takie surowe, lepkie. Następnym razem spróbuję dłużej potrzymać w piekarniku 😉
Uwielbiam gotowanie z Tobą. Mam jedna prośbę – czy mógłbyś podawać orientacyjny czas przygotowania? To byłoby bardzo wspierające. Z góry bardzo Dziękuje ❤️
Podawanie czasu mija się z celem, bo wiadomo, że osoba doświadczona gotuje gotuje dużo szybciej niż taka co dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni, a różne osoby korzystają z bloga 🙂
Cześć. Dziękuję za przepyszny przepis. Początkowo nie mogłam się przyzwyczaić do soli, ale później faktycznie był ten uzależniający efekt 😀 Fakt, że to niestety była stołowa sól, ale w takim razie dobrze, że dałam jej mniej niż w przepisie. Mam jeszcze pytanie o ciasto pod i nad warstwą jabłek, które na drugi dzień zrobiło się takie białe, ciągnące jakby surowe. Czy to przez wilgoć z jabłek i może tak być, czy może za krótko piekłam i faktycznie to surowe ciasto?
Hmm, nie spotkałem się z tym – więc może za krótko?
Oj, a takie dobre było! No nic, wszyscy żyją, a następnym razem po prostu będę trzymała dłużej w piekarniku 🙂
Robiłam szarlotki z różnych przepisów i za każdym razem czegoś mi brakowało.
W końcu znalazłam przepis idealny!
Pełnia smaku 🙂
Najlepsza❤️
Hej, czy mogę zamienić biały cukier na ksylitol albo erytrytol? 🙂
Hej! Szarlotka jest rewelacyjna <3 Chciałabym ją zrobić dla znajomych, musiałabym tylko pominąć żółtko w cieście, czy jest szansa, że ciasto wyjdzie? 🙂
Piekę już trzeci raz, za każdym razem zachwyca tak samo 💛
Uda się z mąką orkiszową?
tak, mąką orkiszową jasną
Najtrudniejsze jest to ostatnie: ostudzić przed krojeniem. U mnie się nigdy nie udaje.
I znowu się nie udało. Krzyczała zjedz mnie natychmiast. To zjedliśmy
Jeśli chcę zamienić jabłka na śliwki, to czy śliwki przygotowuję jak jablka? 🙂
Może być pomarańcza zamiast cytryny? Tzn skórka i sok?
tak, jak najbardziej
Czy można dzień wcześniej przygotować ciasto i jabłka, a następnego dnia upiec? Aby było gotowe ok. 10.00, a przy tym nie wstawać specjalnie na krojenie jabłek i robienie palonego masła.
tak, można
Spód wyszedł mi nie wypieczony. Ugotował się zamiast upiec. Kruszonka wyszła miękka. Ciasto podczas krojenia tak się rozpadało, że nabierałem je łyzką.
Mam ten sam problem. Przedłużyłam pieczenie do 65min, jednak spód wyszedł surowy 🙁
Co poprawić? Przedłużyć jeszcze bardziej pieczenie czy podnieść temperaturę?
Baskijski z tego samego piekarnika wychodził w sam raz 🙂
spróbuj może podnieść temperaturę
Witam. Bardzo dobra szarlotka:) zamieniłam cytrynę na pomarańcze, dałam jedna płaska łyżeczkę soli do ciasta (łyżeczka taka mniejsza 😉), i tez myślałam, że się nie upiekła (50 min) ale gdy ostygła to się dało jakoś pokroić:) mam jednak pytania: czy ciasto ma być takie mega plastyczne? Może było zbyt luźne dlatego się rozlatywało? Przy krojeniu na wystudzonej szarlotce, ona się jednak rozpłaszcza:) nie da się ukroić ładnego zwartego kawałka. Troche taki ciapiasty wychodzi:) Czy to wina jabłek? Miałam takie kulinarne z biedry:) poza tym naprawdę pyszna:)
A moje ciasto po upieczeniu jest bardzo sypkie. Takie ma byc? Jest pyszna ale sypiąca się 🙂
Już piekłam z 3 razy jest pyszna ale chciałbym dziś zrobić ale w kokilkach 🙂 jak sądzisz ile piec i w jakiej temperaturze?
W przepisie jest 50-60 minut a filmie 40-50, czyli jak w końcu ? Właśnie jest w piekarniku…. Też zajadałam się surowym ciastem, z tym palonym masłem to totalny sztos !!
Skoro masło palone smakiem przypomina orzechy laskowe, to co sądzisz o wykorzystaniu w tym przepisie masła z orzechów laskowych? Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
Jeszcze lepsza drugiego dnia ❤️
Noga z pieczenia zgłasza wykonanie mega szarlotki!! POLECAM🍎🍏
Chcę zrobić duża blaszkę tego pysznego jabłecznika na roczek synka, czy jak podwoje składniki to mogę wtedy użyć dużej blaszki zamiast torfowej? Czy może powinnam potroić? Jakieś rady jakie proporcje użyć do dużej blachy?
Najlepsza szarlotka, jaką jadłam <3
Wyśmienita, najlepsza na świecie. A czy można ją upiec w tartaletkach, jak wtedy zmodyfikować ? pieczenie
Ekstra, mega wyśmienita, najlepsza na świecie. A czy można ją upiec w tartaletkach, jak wtedy zmodyfikować ? pieczenie
Czy przy formie 26 cm trzeba zwiększyć składniki i czas pieczenia?
Zwiększamy ilość składników proporcjonalnie
Jest przepyszna! Następnym razem jak ją będę robić wypróbuję trik mojej mamy, wylepione ciasto poruszę cynamonem i od razu wyłożę gorące jabłka. Jakimś cudem jej jabłka nigdy nie wsiąkają w ciasto 🙂 szarlotka przepyszna!!! 🥧🍏🍎🍏♥️💚 😋😋😋
Zrobiłam z mąką krupczatką i ciasto wyszło mi sypkie 🙁 jednak da się zepsuć tak prosty przepis
Nie może być krupczatki :/
OMG! To ciasto….niebo w kazdej dotad nakarmionej nia gebie.Wg mnie na zimno najlepsza bez lodow i custardow.
Cudo! Rewelacja! Niebo w gębie! Pychota! Rozwijające się z każdym kęsem, uzupełniające i przeplatające się smaki. Nie jadłam lepszej szarlotki! Zjedzony każdy okruszek! Teraz też będzie to MOJA ULUBIONA SZARLOTKA! Upiekłam do pracy na urodziny, odtąd… obchodzić je będę przynajmniej raz w miesiącu ;-).
Dziękuję za wspaniały przepis. W kuchni trzeba być odważnym odkrywcą i od dzisiaj taka będę :-). Dziękuję, że mnie wciągnąłeś do tej kulinarnej podróży 🙂