Ulubiona szarlotka

Jest taka, jaką lubię najbardziej. Z dużą ilością kwaskowatych jabłek, uduszonych na podsmażonej skórce cytryny i cynamonie. I z dużą ilością ciasta, ale nie byle jakiego: maślanego, leciutko słonego i pachnącego orzechami (których wcale nie zawiera).

Uwielbiam to robić. Odpalać piekarnik w zimne wieczory, rozgrzewając wszystko dookoła (siebie także), i wypełniać mieszkanie zapachami: smażonych jabłek na cynamonie oraz maślanego ciasta. Słuchać pytań domowników, co tak cudnie pachnie i kiedy będzie gotowe. A potem w końcu jeść, jeszcze ciepłą, ze smakami rozpływającymi się na języku.

Zawsze byłem fanem szarlotek z jednym “ale”. W dzieciństwie szarlotka z pianką mamy była moim numerem jeden, który potrafiłem zjeść w nieprzyzwoitych ilościach. Mama szarlotki nie słodziła wcale, zachowując słodko-kwaśny smak, będący dla mnie do teraz kluczowym wyznacznikiem, czy mi jabłecznik zasmakuje czy też nie.

Balans jest kluczowy. Jabłka muszą być kwaskowate: duszę je na podsmażonej skórce z cytryny, a potem zaostrzam jeszcze sokiem. Ciasto wielowarstwowe smakowo, ubogacone o orzechowe nuty palonego masła oraz konkretną dawkę soli, która przypilnuje, żeby nikt przypadkiem nie nudził.

CO i DLACZEGO TAK WAŻNEGO

1. Jabłka. Musi to być kwaśna odmiana, która zbalansuje słodycz ciasta. Lubię sięgać po szarą renetę, antonówkę i golden delicious.
2. Przesmażanie cynamonu i cytryny. Ten trik sprawa, że smaki się zaokrąglają i bardziej wybrzmiewają na finiszu.
3. Masło. Ulubionym epitetem szarlotki jest “maślany, czyż nie? Nie ma co się oszczędzać. Masło dodatkowo “palę”, zamieniając je w beurre noisette, masło orzechowe, pięknie pachnące i wprost uzależniające.
4. Sól. Do wszystkich wypieków dodaję soli, jako jednego z czynników, które najbardziej wydobywają smak, ale tutaj sypię jej odrobinę więcej, aby było lekko wyczuwalna na języku. Jest to uzależniające, zobaczycie.

Ulubiona szarlotka 1

Ulubiona szarlotka
tortownica 23 cm
Jabłka
1,5 kg kwaśnych jabłek, jak Golden Delicious, Ligol
2 łyżki masła
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
cukier (opcjonalnie)

Ciasto
3 szklanki (400 g) mąki pszennej + do podsypania
⅔ szklanki (130 g) cukru
1 ½ łyżeczki drobnej soli morskiej (zob. Rady/porady)
270 g masła
1 żółtko

brązowy cukier
lody waniliowe (opcjonalnie)

1. Zacznij od przygotowywania jabłek. Obierz je i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło w dużym garnku. Smaż skórkę z cytryny i cynamon, aż uwolnią swoje aromaty, około 30 sekund. Dodaj jabłka i szczyptę soli, smaż przez około 30 – 40 minut, aż zaczną się rozpadać na mus, ale wciąż część będzie w kawałkach (monitoruj sytuację, wszystko zależy od rodzaju jabłek, jakich używasz). Przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.

2. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

3. Przygotuj palone masło: w garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 8 – 10 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Natychmiast zdejmij z ognia.

4. Palone masło wmieszaj do mąki; połącz wszystko drewnianą łyżką, aż po powstania jednolitej, wilgotnej masy. Dodaj żółtko, jeszcze raz wymieszaj. Połowę ciasta owiń folią spożywczą i przełóż do zamrażarki. Drugą połowę obsyp odrobiną mąki i wylep spód tortownicy, tworząc 2 cm ranty. Odstaw do lodówki na około 20 minut, do stężenia.

5. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Wystudzone jabłka przełóż do tortownicy. Ciasto z zamrażarki rozkrusz po całej powierzchni szarlotki. Posyp wierzch odrobiną brązowego cukru. Piecz około 50 – 60 minut, do zezłocenia. Wystudź przed krojeniem, o ile możliwe.

Rady/porady
1. Palone masło i sól wznoszą ciasto na nowy poziom smaku. O zasadach przyrządzania palonego masła przeczytacie, o tutaj.
2. Sól jest lekko wyczuwalna (jak w solonym karmelu), co moim zdaniem sprawia, że smak szarlotki jest głębszy, wręcz uzależniający, ale jeśli nie lubisz takich klimatów – zmniejsz ilość soli do 1 płaskiej łyżeczki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić najlpeszą szarlotkę, film instruktażowy krok po kroku
Ulubiona szarlotka 2
Ulubiona szarlotka 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

199 komentarzy

rozkoszny 6 lutego, 2020 - 2:49 pm

Sól do jabłek na końcu jak już będą uduszone. Tak, można użyć do obu — ale to musi być drobna sól

Reply
Karolina 27 listopada, 2020 - 11:05 am

Masło, którego używam jest solone. Czy dodawać jeszcze soli do ciasta? Pozdrawiam 😊

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 11:30 am

trudno powiedzieć, bo każde solone masło zawiera inną jego ilość – na wszelki wypadek nie

Reply
Asia 28 kwietnia, 2021 - 4:25 pm

Hej, czy w tej szarlotce sprawdzi się zamiana cytryny na pomarańczę? 😉

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2021 - 5:11 pm

si!

Reply
Monika 6 października, 2021 - 9:12 am

Najlepsza jaką jedliśmy 😊❤️

natalia 9 grudnia, 2021 - 12:14 pm

Piekarnik na tryb „ góra-dół” czy termoobieg?

Reply
rozkoszny 9 grudnia, 2021 - 8:10 pm

Tak

Reply
Studentka - kulinarne dwie lewe ręce 23 grudnia, 2022 - 8:06 pm

robie ją już czwarty raz i wszyscy zawsze są oczarowani

Reply
Justyna 3 listopada, 2023 - 10:51 pm

Nigdy nie jadłam lepszej szarlotki! Naprawdę prze-pysz-na!!! Brak słów.
Dziękuję za wszystkie wspaniałe przepisy. Jak dotąd każdy to strzał w dziesiątkę.

Reply
MARIUSZ 6 lutego, 2020 - 8:13 pm

nie podpiekasz spodu?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2020 - 8:54 pm

Nie, wystarczy, żeby spód i mus jabłkowy były schłodzone

Reply
Karolina 28 listopada, 2020 - 11:03 am

Jakiej użyć formy jeśli nie mam tortownicy? Ten przepis kusi bardzo, szczególnie w te chłodne dni.

Reply
rozkoszny 28 listopada, 2020 - 5:58 pm

można użyć formę 20 cm x 20 cm

Reply
Natalia 30 listopada, 2020 - 5:58 pm

A forma na tartę się nada? 🙂

rozkoszny 30 listopada, 2020 - 6:41 pm

myślę, że może być trochę za niska

Sylwia 18 stycznia, 2021 - 2:27 pm

piekę na kamieniu, wtedy spód jest rumiany i chrupiący 🙂

Reply
Patrycja 8 stycznia, 2024 - 10:46 pm

Jest najlepsza na świecie! Dwa razy robiłam w formie od tarty. Dzisiaj też zrobiłam, jabłka wyszły pyszne i ciasto w smaku też, ale spód się rozpada. Wyszło chyba bardziej kruche niż zwykle ciasto. Ale i tak jest najlepsze na świecie ☺️

Reply
Ania 14 maja, 2020 - 6:44 pm

Mam same słodkie jabłka. Dadzą radę?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2020 - 11:58 pm

Oczywiście, że da radę 🙂

Reply
MARIUSZ 8 lutego, 2020 - 12:55 am

zrobiłem- poezja 😉

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2020 - 8:45 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Monika 23 lutego, 2020 - 9:09 am

Można zamienić mąkę pszenną na orkiszową?
Pozdrawiam
Monika 🙂

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2020 - 12:49 pm

Tak, nie ma problemu. Najlepiej na orkiszową jasną, ale dodatek 1/3 pełnoziarnistej też będzie ok.
Pozdrawiam!

Reply
Beata 8 lutego, 2020 - 9:46 am

Czy do ciasta musi byc koniecznie bialy cukier ? Ma to jakies znaczenie ?

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2020 - 8:45 pm

Nie, możesz spokojnie użyć brązowy

Reply
Anka 9 lutego, 2020 - 1:59 pm

Najlepsza szarlotka jaką jedliśmy. Dziękuję w imieniu swoim i chłopaka. Powtórka za tydzień 🙂

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2020 - 2:01 pm

Na zdrowie! 😀

Reply
Kasia 13 lutego, 2020 - 7:30 pm

Masło gorace wmieszac do mąki?

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2020 - 12:26 pm

Tak, ale z ostudzone byłoby jeszcze lepsze. Nie chce mi się czekać 😛

Reply
Magda 14 lutego, 2020 - 10:15 pm

Czy można piec w formie do tarty? A nie w tortownicy?

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2020 - 12:16 pm

Tak, myślę, że się zmieści

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2020 - 12:23 pm

Cześć, powiedz proszę co się nie udało? Zlokalizujemy problem. Wydaje mi się, że jest to dość proste ciasto, wychodzi większości czytelnikom

Reply
Karolina 16 lutego, 2020 - 4:15 pm

Szarlotka była pieczona wczoraj, dzisiaj doczekała się bisu. Przepyszna 🙂

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2020 - 7:46 pm

Bardzo miło słyszeć!

Reply
Julia 7 września, 2023 - 3:07 pm

Rozkoszny, czy dałoby się czymś zastąpić jabłka? Wiem że to szarlotka ale mam domownika uczulonego na jabłka, a ciasto samo w sobie jest boskie.

Reply
rozkoszny 8 września, 2023 - 6:16 pm

rabarabrem, gruszkami?

Reply
Asia 30 września, 2023 - 3:51 pm

Pan Tabletka polecał ze śliwkami

Reply
JULIA 30 października, 2023 - 8:38 pm

Robiłam ze śliwkami i nie polecam, te owoce mają zupełnie inną strukturę i puszczają dużo wody (chyba że ktoś ma na to sposób) przez co ciasto jest rozmokniete. Próbowałam z odmianą President, wyszło bardzo kwaśne więc jeśli ktoś chciałby spróbować polecam dodać cukru, bo aż wykręca 😀 Z jabłkami jest nie do pobicia, następnym razem spróbuję z gruszkami:)

rozkoszny 17 lutego, 2020 - 7:10 pm

Spód jest piaskowy, ale nie miękki, powinien być lekko chrupiący. Piecz dłużej następnym razem

Reply
Ida 1 marca, 2020 - 10:43 am

Przepyszna. Chrupiąca, słodko- kwaśna:). Cudo:)

Reply
rozkoszny 1 marca, 2020 - 6:32 pm

bardzo się cieszę, że smakowała

Reply
Julia 3 marca, 2020 - 1:12 pm

Robiłam dwa razy i całość jest wyśmienita! Ciasto jednak było zbyt sypkie i jedno żółtko pozwolilo mu się lepiej trzymać, zachowując piaszczystosc i kruchość 🙂

Reply
rozkoszny 3 marca, 2020 - 11:24 pm

Proszę więc dać i żółtko! 🙂

Reply
Karolina 13 marca, 2020 - 9:28 pm

Wiadomo, że ciężko się powstrzymać przed spróbowaniem gorącej szarlotki, ale wtedy jest bardzo piaskowa- twardnieje po ostudzeniu. Dla mnie jednak zbyt słona, nie dodałam już soli do jabłek- nie bardzo rozumiem sens.

Reply
rozkoszny 13 marca, 2020 - 9:48 pm

taka jest koncepcja ten szarlotki – sól jako najistotniejszy nośnik smaku sprawiający, że wszystko smakuje „bardziej”, i tak jak pisałem we wstępie sól jest w niej istotnie wyczuwalna 🙂

Reply
Karolaj 16 marca, 2020 - 11:22 am

<3 widzę masło i od razu jestem zakochana! Mam pytanie, gdybyś miał polecić, który przepis lepiej wypróbować to poleciłbyś mi tę szarlotkę czy sernik baskijski? Może jeszcze jakiś inny przepis? Waham się między tymi dwoma!

Reply
rozkoszny 16 marca, 2020 - 2:53 pm

sernik to największy hit ostatnich miesięcy, ale ta szarlotka też jest wyjątkowa, szczególnie jeśli lubisz słodko-słone smaki jak np. solony kareml haha

Reply
Katarzyna 29 marca, 2020 - 11:10 am

Poezja. Idealna w swojej prostocie ale podkręcenie w postaci palonego masła i soli powoduje że robi się wykwintnie. Godna konkurencja na podium z moją popisową szarlotką którą robię od lat. Gratulacje.

Reply
rozkoszny 29 marca, 2020 - 2:10 pm

Bardzo miło mi to słyszeć! Dziękuję!

Reply
Wojtek 1 kwietnia, 2020 - 8:42 pm

Szarlotka powinna zmienić nazwę z Ulubionej na Express i mam tu na myśli przede wszystkim tempo konsumpcji. U mnie nie zdążyła ostygnąć. Świetny przepis. Dorzuciłem 1 jajko do ciasta i dodałem jedynie połowę soli. Przypuszczam, że w oryginale jest równie smaczna i aromatyczna. Szarlotka bez pudła.

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2020 - 8:48 pm

Dzięki! Tej rozpuści następnym razem powinny towarzyszyć i lody 🙂

Reply
Wojtek 1 kwietnia, 2020 - 8:55 pm

Lody były, a jakże! Oczywiście waniliowe 😉

Reply
rozkoszny 6 grudnia, 2020 - 3:01 pm

<3

Reply
Angelika 10 kwietnia, 2020 - 11:22 am

Hej.
Szarlotka, rewelacyjna i jaka prosta! Udało się zrobić palone maslo.

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2020 - 12:42 pm

Palone masełko życiem! Prawda?

Reply
M 10 kwietnia, 2020 - 10:36 pm

Właśnie zabieram się przygotowywanie, nurtuje mnie tylko czy skórka cytryny ma być starta? Czy w kawałku:)?

Reply
rozkoszny 6 grudnia, 2020 - 2:59 pm

Skórka ma być starta, ale należy pamiętać o tym , aby nie ścierać białej części (błony), która jest gorzka

Reply
Anna S 26 kwietnia, 2020 - 11:23 pm

Michał mam pytanie, czy beurre noisette nie trzeba przefiltrować? Szarlotka wyszła bardzo dobra i chrupiąca. Moje dzieci stwierdziły, że smakuje jak jabłkowy crumble…
Pozdrawiam serdecznie

Reply
rozkoszny 27 kwietnia, 2020 - 11:14 pm

Nie, nie trzeba. Powstałoby wtedy masło klarowane

Reply
Marta 2 maja, 2020 - 5:10 pm

Czy można użyć maki krupczatki??

Reply
rozkoszny 3 maja, 2020 - 11:39 am

niestety wydaje mi się, że ciasto wyjdzie zbyt sypkie

Reply
alex 26 maja, 2020 - 10:50 am

Michał, zrobiłam idealny prezent na dzien matki:) Golden delicious, troszke mniej niz plaska łyzeczka soli ( nie dalam rady zaryzykowac), 58 minut pieczenia i voilà ! moja pierwsza i najlepsza! jedyna którą mogłabym jesc BEZ gałki lodów.
ps. poprosze o dokladny instruktaż dla tumoków jak zrobić palone maslo;)

Reply
rozkoszny 26 maja, 2020 - 2:06 pm Reply
Konst 6 sierpnia, 2020 - 9:03 pm

Hej! Bardzo zachęcający przepis! Mam do dyspozycji jedynie piekarnik gazowy, który nie zawsze chce ze mną współpracować – czy w tym przepisie jest coś, co powinnam mieć na uwadze, chcąc zrobić szarlotkę w takim piekarniku?

Reply
Paulina Pankalla-Katulska 29 września, 2020 - 1:15 pm

Obłędna! Ale myślę, że trzeba uważać na skórkę z cytryny. U mnie, mimo umycia i sparzenia, zepsuła wszystkie jabłka – były okropnie gorzkie. 🙁

Reply
rozkoszny 29 września, 2020 - 1:37 pm

trzeba pamiętać, aby ścierać skórkę (żółtą część), która jest jedynie kwaśna; błona (biała) ma tę niepożądaną goryczkę

Reply
Anna 12 października, 2020 - 6:25 pm

Z obawami będąc doświadczoną w życiu a z niewielkim doświadczeniem w sprawie wypieków podjęłam się szarlotki z solą. Jest bardzo smaczna, sól trzeba bardzo dokładnie wymieszać, gdyż jej smak nieco nierówno się u mnie rozłożył. Stosując się do jednej z porad zastosowałam 250 g masła i jajko. Polecam, Szarlotka jest przepysznie zaskakująca. Dziękuję za przepis.

Reply
rozkoszny 6 grudnia, 2020 - 2:59 pm

Cieszę się, że smakowała! Faktycznie mąkę trzeba dobrze wymieszać z solą!

Reply
rozkoszny 17 października, 2020 - 2:03 pm

Ono jest dość piaszczyste w założeniu! 🙂

Reply
rozkoszny 18 października, 2020 - 6:18 pm

Konsystencja jest sypka, ale ta ilość masła właśnie jest jej spoiwem. Jeśli wolisz bardziej kruchą i stałą w swojej formie, dodaj jedno żółtko i 200 g masła

Reply
Monika 18 października, 2020 - 8:12 pm

Szarlotek w życiu swym pochłonęłam wiele, oj wiele 🙂 Nigdy jednak jak do tej pory żadnej sama nie upiekłam. Ta szarlotka była pierwszą, jaką zrobiłam. Muszę powiedzieć, że jest to najlepsza szarlotka, jaką jadłam w życiu! Jest po prostu wspaniała, wyśmienita, otulająca, cudowna. I do tego jeszcze tak prosta w wykonaniu. Palone masło to jest strzał w dziesiątkę. Boże jak ta szarlotka pachnie….jest uzależniająca. Bardzo Ci dziękuję za ten przepis. Zabłysnęłam przed całą rodziną. Wszyscy byli zachwyceni. Szarlotka zniknęła w tempie błyskawicznym.

Reply
rozkoszny 18 października, 2020 - 10:34 pm

Bardzo się cieszę, że była tą pierwszą (i mam nadzieję nie ostatnią!)

Reply
Weronika 31 października, 2020 - 5:04 pm

Pytanie od nieogara: czy po upieczeniu wyciągamy ciasto czy studzimy w piekarniku? I czy pieczemy w termoobiegu?

Reply
rozkoszny 31 października, 2020 - 5:46 pm

Dwie odpowiedzi „nie” 🙂

Reply
Mikołaj 26 listopada, 2020 - 12:03 pm

Witam w ilu stopniach trzeba piec szarlotkę ?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 10:23 am

punkt 4: 190 stopni Celsjusza

Reply
Kasia 27 listopada, 2020 - 11:19 am

Pewien pan sprzedawał jabłka Golden Delicjusz 😉

Reply
Anna 27 listopada, 2020 - 3:02 pm

Czy myslisz ze uda sie z maka bezglutenowa?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 4:08 pm

myślę, że tak!

Reply
Reni 28 listopada, 2020 - 12:46 pm

Witam, chciałabym zrobić w formie 26cm,jak przeliczyć proporcje?

Reply
rozkoszny 28 listopada, 2020 - 5:58 pm

x 1.25

Reply
Kris 5 grudnia, 2020 - 7:46 pm

Zrobiłem. JAKIE TO JEST DOBRE! I łatwe do zrobienia. 😍😍😍

Reply
rozkoszny 6 grudnia, 2020 - 12:09 pm

Mój człowiek <3

Reply
Basia 6 grudnia, 2020 - 12:27 am

Teraz w komentarzach zauważyłam, że jest żeby piec bez termoobiegu, a ja piekłam z termoobiegiem! Na szczęście siostra mojego chłopaka jak poszła do kuchni to wyłączyła termoobieg już po 10 minutach, bo, cytuje, „coś się przypala to wasze ciasto”. Na szczęście wszystko się udało, szarlotka wyszła wyśmienita, a zapomniałam schłodzić ciasto już w formie w lodówce i dalej była OBŁĘDNA. Zjedliśmy połowę i jutro druga połowa w planach na śniadanie 😀

Reply
rozkoszny 6 grudnia, 2020 - 12:10 pm

u mie zawsze góra-dół, cieszę się, że siostra chłopaka uratowała sytuację!

Reply
Marta 10 grudnia, 2020 - 2:26 am

A na górze rozumiem jest cukier puder? Czy mąka?
Ile mniej więcej zajmuje cały proces?
Jutro z rana się zabieram do roboty 🙂

Reply
rozkoszny 11 grudnia, 2020 - 12:06 pm

Cukeir puder 🙂
Kilka godzin wraz z chłdozeniem

Reply
Izabela 12 grudnia, 2020 - 6:49 pm

Upiekłam dzisiaj i mimo ze piekę szarlotki regularnie i wydawało mi się, że przepis z którego korzystałam do tej pory jest super, to w takim razie Twój przepis jest sztosem! Genialne i proste, a palone masło i sól zrobiły całą robotę! 🙂

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 7:40 pm

<3

Reply
Aga 19 grudnia, 2020 - 7:17 pm

Hej, mam dość trywialne pytanie, ale bardzo zależy mi na tym, aby szarlotka na Boże Narodzenie była totalnie IDEALNA, zatem zaryzykuję:
czy jabłka lepiej zrobić sobie dzień wcześniej i poczekać aż się „przegryzą” i całkowicie ostygną, czy lepiej przygotować i schłodzić tego samego dnia, którego będę piekła szarlotkę? A może totalnie nie ma to znaczenia? 😀
Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych i przede wszystkim bezpiecznych Świąt <3

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2020 - 1:19 pm

Cześć, totalnie nie ma to znaczenie! Możesz sobie rozłożyć pracę, aby być spokojna ze wszystkim ^^

Reply
Ania 20 grudnia, 2020 - 7:13 pm

Czy można użyć gotowych jabłek ze słoika? Mam już takie w domu i chciałabym je do czegoś wykorzystać,. Czy jeden duzy słoik wystarczy? 🙂

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2020 - 12:43 pm

powinien wystarczyć

Reply
Marta Kwiatkowska 22 grudnia, 2020 - 1:48 pm

Tortownica, powinna mieć 23 czy 24? w przepisie podane są dwie wielkości.
Czy można zrobić w mniejszej, po przeliczeniu miar?

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2020 - 2:27 pm

23 cm! ale będzie i 24 cm

Reply
Jakub 22 stycznia, 2021 - 7:28 pm

Czy 1,5 kg jabłek dotyczy jabłek surowych, przed obraniem i wydrążeniem?

Reply
rozkoszny 23 stycznia, 2021 - 1:26 pm

surowych, będzie ich dużo!

Reply
Natka 16 lutego, 2021 - 3:15 pm

Już na etapie mieszania ciasta zapach był tak obłędny, że wszystkim ciekła ślinka, a po wyjęciu z piekarnika… to najrozkoszniejsza szarlotka, jaką upiekłam, a piekłam wieeele. Ma świetną proporcję smaku i wyglądu do pracochłonności hahaha
Palone masło i sól to totalny HIT <3
Cała rodzina zachwycona – no po prostu najlepsza szarlotka w życiu!

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 12:08 am

bardzo się cieszę <3

Reply
Ewelina 27 lutego, 2021 - 4:15 pm

Pierwszy raz w życiu paliłam masło. O Jezusku w morelkach, co to jest za zapach…najcudowniejszy na świecie. Chciałabym mieć takie perfumy. A szarlotka oczywiście mniam mniam 👌

Reply
rozkoszny 27 lutego, 2021 - 4:55 pm

mi też się marzą takie perfumy…

Reply
z 27 marca, 2021 - 10:01 am

pewnie mało istotne, ale który cukier będzie lepszy do spodu: biały czy brązowy?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2021 - 11:02 am

używam białego, ale możesz te użyć brązowego, ciasto będzie bardziej karmelowe, mniej chrupiące

Reply
Ania 23 kwietnia, 2021 - 11:45 am

Czy zwiększać ilość składników do formy 28 cm ?

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2021 - 1:01 pm

tak

Reply
Asia 23 kwietnia, 2021 - 10:54 pm

Czy cukier kokosowy da radę?
Czy mama bezglutenowa nie zepsuje efektu ?

Reply
Ola 29 kwietnia, 2021 - 4:50 pm

A jak z zachowaniem szarlotki na drugi dzień? Niestety muszę upiec wieczorem. Jak najlepiej przechować ja przez noc ? W lodowce ? Czy mocno ucierpi na smaku?

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2021 - 5:41 pm

będzie ok!

Reply
Basia 6 maja, 2021 - 4:14 pm

Soli zdecydowanie za dużo – wiele moich znajomych próbowało i niestety. Ale przepis wypróbuje jeszcze na pewno tylko bez soli. Polecam bo zamiast pszennej dałam sama żytnia i wyszło dobre a to rzadkość

Reply
rozkoszny 6 maja, 2021 - 11:11 pm

Basiu, to jest idea tej szarlotki – żeby było czuć w niej sól 🙌

Reply
zofia 13 maja, 2021 - 9:57 pm

a co myślisz o zamianie jabłek na rabarbar ?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2021 - 7:13 pm

będzie pysznie!

Reply
Paulina 2 czerwca, 2021 - 2:06 pm

Hej, upiekłam wczoraj na 75. urodziny ukochanego dziadka i byłam zestresowana, że dla osób przyzwyczajonych do „tradycyjnych” smaków te szalone smaki szarlotki nie trafią. ALE ALE TO CIACHO ZROBIŁO FURORĘ a dziadkowie jeszcze dzisiaj zadzwonili żeby powspominać jak im smakowało i że ten smak masła był niesamowity. Oczywiście ciacho (jeszcze lekko ciepłe) zostało pochłonięte z gałką lodów waniliowych. Dzięki wielkie Rozkoszny za rozkoszny przepis 🙂

Reply
Paulina 2 czerwca, 2021 - 2:11 pm

PS. Dodałam tylko łyżeczkę soli bo jednak to dziadkowie, ale babcia stwierdziła że jest super bo smakuje jak słony karmel także eksperyment zakończony sukcesem 🙂

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2021 - 7:22 pm

hej, rodzina rozkosznych smakoszy!

Reply
Alicja 30 sierpnia, 2021 - 10:00 pm

Czy zakalec z cukrem chrupiącym pod zębami może być efektem niedokładnego wymieszania? 🙁

Reply
rozkoszny 31 sierpnia, 2021 - 1:48 pm

obstawiałbym zbyt krótki czas pieczenia lub za słaby piekarnik – podkręć go następnym razem 🙂

Reply
Daria 9 września, 2021 - 9:19 pm

Można użyć mąki krupczatki?

Reply
rozkoszny 11 września, 2021 - 1:50 pm

Niestety nie

Reply
Jowita 12 września, 2021 - 8:00 am

Zdecydowanie 1,5 łyżeczki soli to za dużo.Na mój gust 1 bardzo płaska łyżeczka w zupełności wystarczy.

Reply
rozkoszny 12 września, 2021 - 12:07 pm

Sól jest lekko wyczuwalna (jak w solonym karmelu), co moim zdaniem sprawia, że smak szarlotki jest głębszy, wręcz uzależniający, ale jeśli nie lubisz takich klimatów – zmniejsz ilość soli do 1 płaskiej łyżeczki. Ważne, żeby była to drobna sól morska. Sól stołowa jest bardziej skoncentrowana, a przez to bardziej słona

Reply
Kasia 12 września, 2021 - 9:05 am

Zawsze mam jeden i ten sam dylemat🤦‍♀️ Czy lepiej piec z termoobiegiem? Czy też bez? 🙂

Reply
rozkoszny 12 września, 2021 - 12:05 pm

Bez!

Reply
Troska 17 września, 2021 - 9:47 am

Ile masła do skórki i cynamonu, a ile do palenia?

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:20 pm

Jak w przepisie: 3 łyżki do jabłek, 270 g do ciasta

Reply
Mariola 18 września, 2021 - 11:21 pm

Po serniku baskijskim myślałam, że już nic go nie przebije, ale chyba jednak na prowadzenie wysunęła się właśnie ta szarlotka. Dziś zrobiłam ją po raz trzeci, przepis jest idealny, palone masło i sól rzeczywiście wznoszą ciasto na jakiś kosmiczny poziom <3 naprawdę za każdym kęsem nie mogę się nadziwić jak przepyszne jest to ciasto 🙂 już chyba nie zrobię w życiu innej szarlotki, jest perfekcyjna 🙂

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:23 pm

miód na moje serce <3

Reply
Justyna 7 grudnia, 2021 - 7:36 pm

Czy można spód z tej szarlotki użyć do szarlotki pomarańczowej z przepisu z Pana książki?

Reply
rozkoszny 7 grudnia, 2021 - 9:34 pm

Można!

Reply
Kasia 9 grudnia, 2021 - 4:20 pm

Czy mogę użyć masła klarowanego?

Reply
rozkoszny 9 grudnia, 2021 - 8:11 pm

Nie, nie można z niego zrobić masła palonego

Reply
MARTA 11 grudnia, 2021 - 5:16 pm

Smak extra.czy ciasto ma się nie TRZYMAĆ kup….

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2021 - 12:11 pm

Nie, ma się zlepić. Proszę obejrzeć film

Reply
Gosia 12 grudnia, 2021 - 11:08 pm

Nie udało mi się zrobić palonego masła. Wyszło coś co się rozwarstwiło i cześć przypominała kaszkę 🤷🏻‍♀️ Trudno. Zrobiłam z roztopionym masłem. Wyczuwalny cukier? Czy tak ma być?

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2021 - 12:10 pm

Może to nie było masło, a margaryna albo mix tłuszczowy?

Reply
Alina 14 grudnia, 2021 - 1:47 pm

Rewelacyjny przepis. Masło palone i sól dają super smak. Pycha!

Reply
rozkoszny 14 grudnia, 2021 - 4:11 pm

<3

Reply
Agata 15 grudnia, 2021 - 2:47 pm

Hej, powiedz proszę, jak mam prostokątna blachę o wymiarach 33,5 x 21,5 cm jak powinnam zwiększyć proporcje ?

Reply
Aga 20 września, 2024 - 7:49 am

Oryginalna powierzchnia ciasta dla tortownicy o średnicy 23 cm wynosi pi x r x r = 3.14 x 11.5 x 11.5 = 415 centymetrów kwadratowych.
Powierzchnia Twojej blachy wynosi 33.5 x 21.5 = 720 centymetrów kwadratowych.
Proporcję do zwiększenia składników uzyskamy, dzieląc większą powierzchnię przez mniejszą: 720 / 415 = 1.73, czyli np. zamiast 1.5 kg jabłek dać 1.5 x 1.73 = 2.6 kg, zamiast 400 g mąki dać 400 x 1.73 = 694 = około 700 g, i tak dalej.
Wiem że ten komentarz po czasie, ale może się komuś przyda i sobie przeliczy dla swojej blaszki.

Reply
Gabriela 23 grudnia, 2021 - 10:20 pm

Moje ciasto choć trzymałam się proporcji co do grama jest bardzo baaardzo suche, wręcz jak kruszone. Co poszło nie tak?

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2021 - 12:42 pm

Cóż jest to ciasto kruche 😉

Reply
Klaudia 5 stycznia, 2022 - 8:44 pm

Pokochaliśmy tą szarlotkę!!! Chciałabym do niej dodać piankę z przepisu na szarlotkę z wodą różaną, czy można tak zrobić? Jak ewentualnie to by wpłynęło na czas i sposób pieczenia?

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2022 - 11:24 am

Proszę zrobić tak jak w przepisie na szarlotkę różną, podmieniając ciasto

Reply
Największą fanka rozkosznych przepisów 21 stycznia, 2022 - 11:22 am

Czy zamiast cukru białego mogę dodać ksylitol/erytrytol? Ile, czy myślisz, że wtedy ciasto wyjdzie?

Reply
Alicja 16 września, 2022 - 9:29 pm

Podbijam pytanie 🙂 Czy zamiast cukru można użyć erytrytolu i w jakiej proporcji?
Chciałabym zrobić wersję z jasną mąką orkiszową i erytrytolem. 🙂

Reply
Ada 13 lutego, 2022 - 7:02 pm

Mam pytanko czy brak proszku do pieczenia jest celowy?

Reply
rozkoszny 14 lutego, 2022 - 6:48 pm

Tak, nie używamy tutaj proszku do pieczenia

Reply
Paulina 20 marca, 2022 - 2:38 pm

Mi również to solone ciasto nie podeszło, a dałam tylko łyżeczkę… także dla mnie sól tylko w Twoim rewelacyjnym przepisie na baskijski! 🙂

Reply
Kasia 2 maja, 2022 - 11:22 am

Hej! Miałam zupełne ciążowe zaćmienie mózgu podczas zakupów i kupiłam jabłka Ligol zamiast którejś z wymienionych przez Ciebie odmian. Myślisz że mogę ratować się dokwaszeniem ich większą ilością cytryny?

Reply
rozkoszny 2 maja, 2022 - 12:44 pm

Ligol da radę!

Reply
Beata 26 sierpnia, 2022 - 3:27 pm

Hej, czy mółbyś doprecyzować jaką opcję wybrać jeśli szarlotka miałaby być mniej „piaszczysta”? Gdzieś pisałeś, żeby wtedy dać 200dag masła + jedno jajko (jedno jajako na całe ciasto, czy jedno dodatkowe jajko oprócz żółtka)…? ktoś gdzieś pisał o 230g masła i żółtku. Napisz proszę dokładnie co mogłabym zrobić:)

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2022 - 11:41 am

Hej, proszę dodać 200 g masła i jedno całe jajko

Reply
Justyna 28 września, 2022 - 7:09 pm

Sól + Cukier = Miłość
Szarlotka cudo 🙂

Reply
Kasia 1 listopada, 2022 - 8:14 am

Szarlotka fajna, świeże, ale robiłam dwa razy i niestety spód zakalec, proponuję jednak wcześniej zapiec spód, zawsze tak robię i na moje nieszczęście posłuchałam Cię rozkoszny! 😉

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2022 - 1:10 pm

Może piekarnik źle grzeje? Wszystkim innym wychodzi 🙂

Reply
Kaś 13 listopada, 2022 - 6:06 pm

Cześć! Czy takie jabłka z masłem, skórką i cynamonem moge zapasteryzować ? 🙂

Reply
Julia 21 grudnia, 2022 - 10:26 am

Czemu szarlotka „ciągnie” się na drugi dzień ?
Robiłam już 2x i w smaku sztosik tylko ta konsystencja drugiego dnia 🙁

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2022 - 10:56 am

Hmm, nie powiedziałbym, że się ciągnie, jest raczej sypka

Reply
Magda 15 marca, 2023 - 5:19 pm

To ja chyba miałam podobną sytuację. Ciasto wyglądało jakby było takie surowe, lepkie. Następnym razem spróbuję dłużej potrzymać w piekarniku 😉

Reply
Kasia 3 stycznia, 2023 - 1:29 pm

Uwielbiam gotowanie z Tobą. Mam jedna prośbę – czy mógłbyś podawać orientacyjny czas przygotowania? To byłoby bardzo wspierające. Z góry bardzo Dziękuje ❤️

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2023 - 1:41 pm

Podawanie czasu mija się z celem, bo wiadomo, że osoba doświadczona gotuje gotuje dużo szybciej niż taka co dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni, a różne osoby korzystają z bloga 🙂

Reply
Magda 14 marca, 2023 - 11:52 am

Cześć. Dziękuję za przepyszny przepis. Początkowo nie mogłam się przyzwyczaić do soli, ale później faktycznie był ten uzależniający efekt 😀 Fakt, że to niestety była stołowa sól, ale w takim razie dobrze, że dałam jej mniej niż w przepisie. Mam jeszcze pytanie o ciasto pod i nad warstwą jabłek, które na drugi dzień zrobiło się takie białe, ciągnące jakby surowe. Czy to przez wilgoć z jabłek i może tak być, czy może za krótko piekłam i faktycznie to surowe ciasto?

Reply
rozkoszny 14 marca, 2023 - 4:10 pm

Hmm, nie spotkałem się z tym – więc może za krótko?

Reply
Magda 15 marca, 2023 - 5:17 pm

Oj, a takie dobre było! No nic, wszyscy żyją, a następnym razem po prostu będę trzymała dłużej w piekarniku 🙂

Reply
Małgorzata 22 maja, 2023 - 8:29 pm

Robiłam szarlotki z różnych przepisów i za każdym razem czegoś mi brakowało.
W końcu znalazłam przepis idealny!
Pełnia smaku 🙂
Najlepsza❤️

Reply
Nikola 15 czerwca, 2023 - 8:44 pm

Hej, czy mogę zamienić biały cukier na ksylitol albo erytrytol? 🙂

Reply
Natalia 25 września, 2023 - 1:43 pm

Hej! Szarlotka jest rewelacyjna <3 Chciałabym ją zrobić dla znajomych, musiałabym tylko pominąć żółtko w cieście, czy jest szansa, że ciasto wyjdzie? 🙂

Reply
Jola 27 września, 2023 - 2:14 pm

Piekę już trzeci raz, za każdym razem zachwyca tak samo 💛

Reply
Monika 18 października, 2023 - 1:04 pm

Uda się z mąką orkiszową?

Reply
rozkoszny 20 października, 2023 - 12:47 pm

tak, mąką orkiszową jasną

Reply
Małgośka 20 października, 2023 - 1:20 pm

Najtrudniejsze jest to ostatnie: ostudzić przed krojeniem. U mnie się nigdy nie udaje.

Reply
Małgośka 20 października, 2023 - 4:32 pm

I znowu się nie udało. Krzyczała zjedz mnie natychmiast. To zjedliśmy

Reply
Daria 22 października, 2023 - 2:35 am

Jeśli chcę zamienić jabłka na śliwki, to czy śliwki przygotowuję jak jablka? 🙂

Reply
Anita 11 listopada, 2023 - 9:19 am

Może być pomarańcza zamiast cytryny? Tzn skórka i sok?

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2023 - 12:37 pm

tak, jak najbardziej

Reply
Joanna 14 listopada, 2023 - 4:16 pm

Czy można dzień wcześniej przygotować ciasto i jabłka, a następnego dnia upiec? Aby było gotowe ok. 10.00, a przy tym nie wstawać specjalnie na krojenie jabłek i robienie palonego masła.

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2023 - 12:33 pm

tak, można

Reply
Łukasz 18 listopada, 2023 - 6:48 pm

Spód wyszedł mi nie wypieczony. Ugotował się zamiast upiec. Kruszonka wyszła miękka. Ciasto podczas krojenia tak się rozpadało, że nabierałem je łyzką.

Reply
Natalia 20 listopada, 2023 - 10:41 pm

Mam ten sam problem. Przedłużyłam pieczenie do 65min, jednak spód wyszedł surowy 🙁
Co poprawić? Przedłużyć jeszcze bardziej pieczenie czy podnieść temperaturę?
Baskijski z tego samego piekarnika wychodził w sam raz 🙂

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 4:37 pm

spróbuj może podnieść temperaturę

Reply
Mru 12 grudnia, 2023 - 9:25 am

Witam. Bardzo dobra szarlotka:) zamieniłam cytrynę na pomarańcze, dałam jedna płaska łyżeczkę soli do ciasta (łyżeczka taka mniejsza 😉), i tez myślałam, że się nie upiekła (50 min) ale gdy ostygła to się dało jakoś pokroić:) mam jednak pytania: czy ciasto ma być takie mega plastyczne? Może było zbyt luźne dlatego się rozlatywało? Przy krojeniu na wystudzonej szarlotce, ona się jednak rozpłaszcza:) nie da się ukroić ładnego zwartego kawałka. Troche taki ciapiasty wychodzi:) Czy to wina jabłek? Miałam takie kulinarne z biedry:) poza tym naprawdę pyszna:)

Reply
Ewelina 31 grudnia, 2023 - 11:38 am

A moje ciasto po upieczeniu jest bardzo sypkie. Takie ma byc? Jest pyszna ale sypiąca się 🙂

Reply
Iwona 11 stycznia, 2024 - 6:23 pm

Już piekłam z 3 razy jest pyszna ale chciałbym dziś zrobić ale w kokilkach 🙂 jak sądzisz ile piec i w jakiej temperaturze?

Reply
Sylwia 20 stycznia, 2024 - 12:27 pm

W przepisie jest 50-60 minut a filmie 40-50, czyli jak w końcu ? Właśnie jest w piekarniku…. Też zajadałam się surowym ciastem, z tym palonym masłem to totalny sztos !!

Reply
Paula 26 stycznia, 2024 - 11:04 am

Skoro masło palone smakiem przypomina orzechy laskowe, to co sądzisz o wykorzystaniu w tym przepisie masła z orzechów laskowych? Ciasto wygląda bardzo apetycznie.

Reply
Karolina 16 marca, 2024 - 7:50 pm

Jeszcze lepsza drugiego dnia ❤️

Reply
Agnieszka 17 marca, 2024 - 1:45 pm

Noga z pieczenia zgłasza wykonanie mega szarlotki!! POLECAM🍎🍏

Reply
Natalia 24 marca, 2024 - 10:22 am

Chcę zrobić duża blaszkę tego pysznego jabłecznika na roczek synka, czy jak podwoje składniki to mogę wtedy użyć dużej blaszki zamiast torfowej? Czy może powinnam potroić? Jakieś rady jakie proporcje użyć do dużej blachy?

Reply
K 26 czerwca, 2024 - 9:16 pm

Najlepsza szarlotka, jaką jadłam <3

Reply
Jola 13 sierpnia, 2024 - 11:23 am

Wyśmienita, najlepsza na świecie. A czy można ją upiec w tartaletkach, jak wtedy zmodyfikować ? pieczenie

Reply
Jola 13 sierpnia, 2024 - 11:23 am

Ekstra, mega wyśmienita, najlepsza na świecie. A czy można ją upiec w tartaletkach, jak wtedy zmodyfikować ? pieczenie

Reply
martyna 19 sierpnia, 2024 - 12:01 pm

Czy przy formie 26 cm trzeba zwiększyć składniki i czas pieczenia?

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2024 - 5:05 pm

Zwiększamy ilość składników proporcjonalnie

Reply
Amelia 8 października, 2024 - 8:23 am

Jest przepyszna! Następnym razem jak ją będę robić wypróbuję trik mojej mamy, wylepione ciasto poruszę cynamonem i od razu wyłożę gorące jabłka. Jakimś cudem jej jabłka nigdy nie wsiąkają w ciasto 🙂 szarlotka przepyszna!!! 🥧🍏🍎🍏♥️💚 😋😋😋

Reply
Marlena 20 grudnia, 2024 - 11:28 am

Zrobiłam z mąką krupczatką i ciasto wyszło mi sypkie 🙁 jednak da się zepsuć tak prosty przepis

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2024 - 1:02 pm

Nie może być krupczatki :/

Reply
KASIA 18 stycznia, 2025 - 3:27 pm

OMG! To ciasto….niebo w kazdej dotad nakarmionej nia gebie.Wg mnie na zimno najlepsza bez lodow i custardow.

Reply
AGA 24 stycznia, 2025 - 1:32 pm

Cudo! Rewelacja! Niebo w gębie! Pychota! Rozwijające się z każdym kęsem, uzupełniające i przeplatające się smaki. Nie jadłam lepszej szarlotki! Zjedzony każdy okruszek! Teraz też będzie to MOJA ULUBIONA SZARLOTKA! Upiekłam do pracy na urodziny, odtąd… obchodzić je będę przynajmniej raz w miesiącu ;-).
Dziękuję za wspaniały przepis. W kuchni trzeba być odważnym odkrywcą i od dzisiaj taka będę :-). Dziękuję, że mnie wciągnąłeś do tej kulinarnej podróży 🙂

Reply

Leave a Comment