Pieczone gnocchi z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

To obiad z rodzaju takich, które robi się sam się. Pieczone gnocchi z pomidorkami, mozzarellą i bazylią.

Każdy z nas potrzebuje takich obiadów w swoim repertuarze. Zero zachodu, szybko, ale pysznie. Używam gotowych gnocchi wprost z opakowania, które może średnio wypadają w gotowaniu, ale idealnie nadają się do pieczenia, bo po chwili w piekarniku stają się bosko chrupiące. Jeszcze mozzarella, bazylia i parmezan. Mieszamy i obiad gotowy.

Pieczone gnocchi z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

Pieczone gnocchi z pomidorkami, mozzarellą i bazylią
2 porcje
500 g pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku, obrane
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
400 g gnocchi
½ szklanki (45 g) startego parmezanu
1 kulka (125 g) mozzarelli
3 łyżki bazylii, porwanej w rękach lub posiekanej
świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół).

2. Przełóż pomidorki koktajlowe, czosnek oliwę i sól do dużej brytfanki. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Obtocz pomidory w oliwie i piecz, aż zmiękną, przez 15 – 20 minut.

3. Dołóż gnocchi i obtocz je w sokach zgromadzonych w brytfance. Piecz, aż staną się przypieką na chrupko, 15 – 20 minut. Dodaj parmezan, mozzarellę i bazylię. Wymieszaj do połączenia. Prawda, że proste?

Rady/porady
Użyj dobrych pomidorków koktajlowych – muszą być słodkie! Odmiana cherry jest dużo kwaśniejsza.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pieczone gnocchi z pomidorkami, mozzarellą i bazylią 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

23 komentarze

Aneta 30 stycznia, 2025 - 5:03 pm

Hej, czy gnocchi mogą być mrożone? Jakieś rekomendacje poproszę, dzięki

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2025 - 5:44 pm

mrożonych nie polecam

Reply
Katarzyna Kania 31 stycznia, 2025 - 2:04 pm

Hej, mam zapytanie.
Gnochi najpierw tradycyjnie gotujemy, a potem zapiekamy ?

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2025 - 5:25 pm

Nie, po prostu zapiekamy

Reply
Ola 31 stycznia, 2025 - 6:31 pm

Takie z Lidla gnocchi z pólki wyjdą?

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2025 - 8:35 pm

nie próbowałem tych konretnie, ale to te!

Reply
Paulina 31 stycznia, 2025 - 7:46 pm

Prze py szne!

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2025 - 8:35 pm

<3

Reply
Kinga 1 lutego, 2025 - 11:12 am

Przepyszne i aromatyczne! Zniknęło w kilkanaście minut 🙂

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2025 - 8:36 pm

cieszę się!

Reply
Aga 1 lutego, 2025 - 2:48 pm

Hej, co z czosnkiem, kiedy go dodać? Czy na początku z pomidorkami?

Reply
Aga 1 lutego, 2025 - 2:49 pm

A jest, że na początku, ok 🫢

Reply
Olga 3 lutego, 2025 - 2:56 pm

Cudownie rozkoszne ✨ niestety moje pomidorki były trochę kwaśne, więc dodałam trochę miodu – pyszka ✨💖

Reply
Jola 3 lutego, 2025 - 7:49 pm

Chodził za mną ten przepis odkąd zobaczyłam u Ciebie na IG. Dzisiaj zrobiłam. Obłędnie pyszne! Szybko się robi i rozpływa się w ustach. Dodaję na swoją listę ‚ulubionych’. Dziękuję 🙌

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2025 - 9:57 am

cieszę się!

Reply
Milena 3 lutego, 2025 - 8:18 pm

Świetny przepis. Uwielbiam takie obiady, które same się robią 🙂

Reply
Lena 8 lutego, 2025 - 7:29 pm

Hej 🙂
Termoobieg czy góra dół wystarczy ?
Mozzarella po upieczeniu ?

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2025 - 6:17 pm

hej, góra-dół

Reply
Lexie 11 lutego, 2025 - 7:20 pm

Proste, szybkie i OBŁĘDNIE pyszne! Mój faworyt na szybką cudowność!

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2025 - 4:41 pm

cieszę się!

Reply
Agnieszka 22 lutego, 2025 - 8:06 pm

Nie lubię i nie jem klusek z ziemniaków Ale to danie jest przepyszne!!! 😋

Reply
Dominika 23 lutego, 2025 - 2:14 pm

Samo się robi i jest pyszne. Zrobiłam też inną wersję z dodatkiem szynki parmenskiej❤️

Reply
Ula 26 lutego, 2025 - 7:37 pm

Bardzo dobre i szybkie danie, ale trochę zmodyfikowałam pod siebie, gdyż przeszkadzały mi upieczone skórki z pomidorków. Drugim razem dałam pomidory z puszki bez skórek. Dodatkowo dokroiłam surowych pomidorków do już upieczonego dania (surowa skórka mi nie przeszkadza🙈). Reszta bez zmian. Będę to powtarzać🙃

Reply

Leave a Comment