To obiad z rodzaju takich, które robi się sam się. Pieczone gnocchi z pomidorkami, mozzarellą i bazylią.
Każdy z nas potrzebuje takich obiadów w swoim repertuarze. Zero zachodu, szybko, ale pysznie. Używam gotowych gnocchi wprost z opakowania, które może średnio wypadają w gotowaniu, ale idealnie nadają się do pieczenia, bo po chwili w piekarniku stają się bosko chrupiące. Jeszcze mozzarella, bazylia i parmezan. Mieszamy i obiad gotowy.

Pieczone gnocchi z pomidorkami, mozzarellą i bazylią
2 porcje
500 g pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku, obrane
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
400 g gnocchi
½ szklanki (45 g) startego parmezanu
1 kulka (125 g) mozzarelli
3 łyżki bazylii, porwanej w rękach lub posiekanej
świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół).
2. Przełóż pomidorki koktajlowe, czosnek oliwę i sól do dużej brytfanki. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Obtocz pomidory w oliwie i piecz, aż zmiękną, przez 15 – 20 minut.
3. Dołóż gnocchi i obtocz je w sokach zgromadzonych w brytfance. Piecz, aż staną się przypieką na chrupko, 15 – 20 minut. Dodaj parmezan, mozzarellę i bazylię. Wymieszaj do połączenia. Prawda, że proste?
Rady/porady
Użyj dobrych pomidorków koktajlowych – muszą być słodkie! Odmiana cherry jest dużo kwaśniejsza.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

23 komentarze
Hej, czy gnocchi mogą być mrożone? Jakieś rekomendacje poproszę, dzięki
mrożonych nie polecam
Hej, mam zapytanie.
Gnochi najpierw tradycyjnie gotujemy, a potem zapiekamy ?
Nie, po prostu zapiekamy
Takie z Lidla gnocchi z pólki wyjdą?
nie próbowałem tych konretnie, ale to te!
Prze py szne!
<3
Przepyszne i aromatyczne! Zniknęło w kilkanaście minut 🙂
cieszę się!
Hej, co z czosnkiem, kiedy go dodać? Czy na początku z pomidorkami?
A jest, że na początku, ok 🫢
Cudownie rozkoszne ✨ niestety moje pomidorki były trochę kwaśne, więc dodałam trochę miodu – pyszka ✨💖
Chodził za mną ten przepis odkąd zobaczyłam u Ciebie na IG. Dzisiaj zrobiłam. Obłędnie pyszne! Szybko się robi i rozpływa się w ustach. Dodaję na swoją listę ‚ulubionych’. Dziękuję 🙌
cieszę się!
Świetny przepis. Uwielbiam takie obiady, które same się robią 🙂
Hej 🙂
Termoobieg czy góra dół wystarczy ?
Mozzarella po upieczeniu ?
hej, góra-dół
Proste, szybkie i OBŁĘDNIE pyszne! Mój faworyt na szybką cudowność!
cieszę się!
Nie lubię i nie jem klusek z ziemniaków Ale to danie jest przepyszne!!! 😋
Samo się robi i jest pyszne. Zrobiłam też inną wersję z dodatkiem szynki parmenskiej❤️
Bardzo dobre i szybkie danie, ale trochę zmodyfikowałam pod siebie, gdyż przeszkadzały mi upieczone skórki z pomidorków. Drugim razem dałam pomidory z puszki bez skórek. Dodatkowo dokroiłam surowych pomidorków do już upieczonego dania (surowa skórka mi nie przeszkadza🙈). Reszta bez zmian. Będę to powtarzać🙃