Kopytka z garmażerki nadają się tylko do jednego, do pieczenia. Po 30 minutach w piekarniku stają się kremowymi obłoczkami z chrupiącą skorupką. Tutaj towarzyszą im grzyby, brukselka o seksapilu karmelizowanej cytryny i parmezanowa skorupka.
Kopytka, ale mogę być też gnocchi. Wbrew pozorom te drugie chyba łatwiej kupić, choć kopytka wyjdą delikatniejsze. Dodatki to już fantazja. Na tym polu można eksperymentować. Jeśli nie lubisz brukselki, zastąp ją brokułem. Grzybów? Tofu też się nada etc.
To danie warto mieć w repertuarze szybkich, tygodniowych obiadów.
Pieczone kopytka z grzybami, brukselką, cytryną i rozmarynem
2 – 3 porcje
500 g kopytek lub gnocchi
500 g brukselki, przekrojone na połówki
250 g grzybów (boczniaków lub pieczarek), przekrojonymi na połówki
1 szalotka lub mała cebula, pokrojona w pióra
1 łyżka rozmarynu, posiekanego
½ cytryny, pokrojonej cienko na plasterki
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki oliwy extra virgin
1 szklanka (90 g) parmezanu lub dziugasa, startego
świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Kopytka wymieszaj z brukselkami, grzybami, szalotką, rozmarynem, cytryną, solą i oliwą. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Piecz aż brukselki lekko zmiękną, a kopytka otoczy cienka chrupiąca powłoka, około 10 minut.
3. Posyp cały wierzch parmezanem. Piecz aż się wysuszy, a kopytka będą chrupiące, około 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. To kompletne, jednoblachowe danie i nic już mu nie potrzeba, ale zielona sałata w cytrynowym winegrecie byłaby miłym komplementem.
Rady/porady
Nie pomijaj plasterków cytryny, to właśnie dzięki nim brukselka staje się seksi. Pamiętaj tylko, by pokroić cytrynę bardzo cienko. W przeciwnym razie będzie niejadalna.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
53 komentarze
Kiedyś robiłam w ten sposób makaron, najchętniej penne, a na wierzch jakiś ser pleśniowy… Ale o kopytkach nigdy nie pomyślałam… Człowiek uczy się całe życie! 🙂
Tylko makaron trzeba wcześniej ugotować, kopytek nie 🙂
No chyba że kopytka robi się samemu, to najpierw trzeba ugotować 😇
A nie trzeba gotować jak jest pomidor np 🥰
A można to zrobić z mrożona brukselka? Jeśli tak to trzeba ją wcześniej ugotować?
Nie, proszę po prostu dodać mrożoną
Czy jeśli kupię gotowe gniocchi w torebce powinnam je najpierw ugotować jak w przepisie?
Nie, gnocchi będą pieczone
Czym można zastąpić rozmaryn? Tymianek się nada? Niestety z rozmarynem nie lubimy się 🙂 a przepis zapowiada się rozkosznie!
Tymianek będzie ok!
Czy można użyć innego warzywa zamiast brukselki? Moja dziewczyna ma love-hate relationship z brukselką i mówi, że wyczerpała już limit brukselki na ten miesiąc (zjadła aż trzy sztuki 😅)
Spróbujcie z brokułem!
Będzie robione!!
Prosty przepis a coś nowego jednak, tego chyba szukamy w gotowaniu.
Dzięki.
Staram się o takie przepisy właśnie! 🙂
Bardzo ciekawe połączenie, jednak wedlug mnie wyszlo za suche. Dodałam sos z oleju z wiesiolka, musztardy, octu jablkowego i syropu klonowego – mega dopelnia, polecam.
Obłędne danie!
Smacznego!
Czy można ewentualnie wykorzystać ugotowany wcześniej makaron ?
Efekt Rozkosznego: brak brukselek w okolicznych sklepach. Czy kalafior w zamian – będzie ok?
Tak, ale brokuł lepiej tutaj wypadnie!
Dokładnie! Ani świeżego, ani mrożonego 😀 startuję dziś z kalafiorem 😀
Zrobiłam dzisiaj z kopytkami dyniowymi, obłęd mistrzostwo świata, pycha i jeszcze raz pycha, dziękuję za przepis
Smacznego!
Przepyszne 😃 miały być 2-3 porcje a takie dobre, że zjadłam wszystko sama 🙈
Przepyszne, dzięki temu przepisowi przekonałam się do znienawidzonej za dziecka brukselki.
super
U mnie wyszlo niestety zbyt kwasne, zbyt cytrynowe.. czy taki mial byc efekt koncowy czy po prostu moja polowka cytryny byla za duza?
Odczarowałeś rozkosznie brukselkę 😉
Dziękuję ❤️
Czy zastępując brukselkę świeżym brokułem należy go wcześniej podgotować ? 😊
Nie, pieczemy surowy!
Dzień dobry! Czy możemy dodać zamiast boczniaków/pieczarek borowiki lub podgrzybki, które zalegają w zamrażalniku? 🙂
Dzień dobry, można!
Bardzo, bardzo dobre i najlepsze , że wrzucasz wszystko na jedną blachę , potem do piekarnika i już nie przejmujesz się resztą 😉
Góra-dół czy termoobieg? 🙂
Zawsze góra-doł 🙂
Hej. Czy może być mrożona brukselka???
Czy może być suszony rozmaryn? I ile ew. suszonego dodać?
Rozkoszny!
Cytryna ze skórką czy obrana?
Cała!
Pyszne! Pełne smaku a przy tym banalnie proste do przygotowania. Twoje przepisy są świetne! Wykładając na blachę tą ilość jedzenia byłam przekonana że to wyjdzie dużo więcej ale to faktycznie jest ilość na ok 3 porcje.
A gdyby to danie miał zjeść totalny mięsożerca, to co by tutaj pasowało? Nie wiem, zmieszane razem lub podane „obok”..
Myślę, że grzyby są na tyle „mięsne”, że nie trzeba daniu już niczego innego
Zrobiłam sama kopytka dyniowe, bo pomyślałam, że kolorystycznie rozweselą dnie. A reszta wprost z przepisu… Z boczniakami… Pycha! Do tego była sałatka z cytrynowym vinegretem. Niebo w gębie 😁 I rzeczywiscie te plasterki cytryny tak wybuchały w ustach, że podnosiły danie na wyższy poziom. Oj! Żebyś słyszał te pomrukiwania przy jedzeniu. Dziękuję 💖 Szkoda, że nie mogę dołączyć zdjęcia „blaszki” 😉 Ale naprawdę polecam przepis 🙂
Brukselka się nie nadaję na tego typu przepisy. Zamiast się upiec po prostu schnie i jest surowa. Najlepiej wcześniej ugotować
Brukselka po 30 min w 220 stopniach surowa? 😉 Jest sucha, jeśli nie dodano oliwy.
Sweet Dżizas jakie to dobre! 3 dokładki i wciąż mało, a tu 100 dni do bikini zostało (nawet się rymuje :P)
Jakim zielskiem można posypać na wierzch przed podaniem? Pietruszka będzie pasować? 🙂
hej, najlepiej świeżym rozmarynem
Niestety mi wyszło strasznie gorzkie :/
Nie wiem czy to kwestia składników, ale robiłem wszystko zgodnie z przepisem
Wyszło mi zbyt kwaśne , jak uratować?
wymieszaj z warzywami albo sałatą
Świetny przepis! Przydaje się sporo pieprzu 😀 Porcja przygotowana ze składników podanych w przepisie mieści się w air fryer od Xiaomi. Zmniejszyłam jedynie temperaturę do 175 stopni i mieszałam co 5 min. Czas dokładnie taki, jak w piekarniku. Zdecydowanie hitem w tym daniu dla mnie były chrupiące boczniaki!