Pieczone kopytka z grzybami, brukselką, cytryną i rozmarynem

Kopytka z garmażerki nadają się tylko do jednego, do pieczenia. Po 30 minutach w piekarniku stają się kremowymi obłoczkami z chrupiącą skorupką. Tutaj towarzyszą im grzyby, brukselka o seksapilu karmelizowanej cytryny i parmezanowa skorupka.

Kopytka, ale mogę być też gnocchi. Wbrew pozorom te drugie chyba łatwiej kupić, choć kopytka wyjdą delikatniejsze. Dodatki to już fantazja. Na tym polu można eksperymentować. Jeśli nie lubisz brukselki, zastąp ją brokułem. Grzybów? Tofu też się nada etc.

To danie warto mieć w repertuarze szybkich, tygodniowych obiadów.

Pieczone kopytka z grzybami, brukselką, cytryną i rozmarynem 1

Pieczone kopytka z grzybami, brukselką, cytryną i rozmarynem
2 – 3 porcje
500 g kopytek lub gnocchi
500 g brukselki, przekrojone na połówki
250 g grzybów (boczniaków lub pieczarek), przekrojonymi na połówki
1 szalotka lub mała cebula, pokrojona w pióra
1 łyżka rozmarynu, posiekanego
½ cytryny, pokrojonej cienko na plasterki
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki oliwy extra virgin
1 szklanka (90 g) parmezanu lub dziugasa, startego
świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Kopytka wymieszaj z brukselkami, grzybami, szalotką, rozmarynem, cytryną, solą i oliwą. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Piecz aż brukselki lekko zmiękną, a kopytka otoczy cienka chrupiąca powłoka, około 10 minut.

3. Posyp cały wierzch parmezanem. Piecz aż się wysuszy, a kopytka będą chrupiące, około 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. To kompletne, jednoblachowe danie i nic już mu nie potrzeba, ale zielona sałata w cytrynowym winegrecie byłaby miłym komplementem.

Rady/porady
Nie pomijaj plasterków cytryny, to właśnie dzięki nim brukselka staje się seksi. Pamiętaj tylko, by pokroić cytrynę bardzo cienko. W przeciwnym razie będzie niejadalna.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pieczone kopytka z grzybami, brukselką, cytryną i rozmarynem 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

53 komentarze

Agnieszka 27 stycznia, 2022 - 12:44 pm

Kiedyś robiłam w ten sposób makaron, najchętniej penne, a na wierzch jakiś ser pleśniowy… Ale o kopytkach nigdy nie pomyślałam… Człowiek uczy się całe życie! 🙂

Reply
rozkoszny 27 stycznia, 2022 - 7:47 pm

Tylko makaron trzeba wcześniej ugotować, kopytek nie 🙂

Reply
Klaudia 30 stycznia, 2022 - 11:27 am

No chyba że kopytka robi się samemu, to najpierw trzeba ugotować 😇

Reply
V 14 grudnia, 2022 - 3:47 pm

A nie trzeba gotować jak jest pomidor np 🥰

Reply
Kat 27 stycznia, 2022 - 5:43 pm

A można to zrobić z mrożona brukselka? Jeśli tak to trzeba ją wcześniej ugotować?

Reply
rozkoszny 27 stycznia, 2022 - 7:48 pm

Nie, proszę po prostu dodać mrożoną

Reply
Dagmara 27 stycznia, 2022 - 7:44 pm

Czy jeśli kupię gotowe gniocchi w torebce powinnam je najpierw ugotować jak w przepisie?

Reply
rozkoszny 27 stycznia, 2022 - 7:45 pm

Nie, gnocchi będą pieczone

Reply
Monika 27 stycznia, 2022 - 9:48 pm

Czym można zastąpić rozmaryn? Tymianek się nada? Niestety z rozmarynem nie lubimy się 🙂 a przepis zapowiada się rozkosznie!

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2022 - 5:43 pm

Tymianek będzie ok!

Reply
Maria 27 stycznia, 2022 - 10:48 pm

Czy można użyć innego warzywa zamiast brukselki? Moja dziewczyna ma love-hate relationship z brukselką i mówi, że wyczerpała już limit brukselki na ten miesiąc (zjadła aż trzy sztuki 😅)

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2022 - 5:43 pm

Spróbujcie z brokułem!

Reply
Blanka Genini 28 stycznia, 2022 - 9:18 am

Będzie robione!!

Reply
Ewelina 28 stycznia, 2022 - 12:36 pm

Prosty przepis a coś nowego jednak, tego chyba szukamy w gotowaniu.
Dzięki.

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2022 - 5:44 pm

Staram się o takie przepisy właśnie! 🙂

Reply
Marta 8 grudnia, 2023 - 1:57 pm

Bardzo ciekawe połączenie, jednak wedlug mnie wyszlo za suche. Dodałam sos z oleju z wiesiolka, musztardy, octu jablkowego i syropu klonowego – mega dopelnia, polecam.

Reply
Dorota 28 stycznia, 2022 - 6:27 pm

Obłędne danie!

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2022 - 5:48 pm

Smacznego!

Reply
Maria 29 stycznia, 2022 - 8:19 pm

Czy można ewentualnie wykorzystać ugotowany wcześniej makaron ?

Reply
Zuza 30 stycznia, 2022 - 12:09 pm

Efekt Rozkosznego: brak brukselek w okolicznych sklepach. Czy kalafior w zamian – będzie ok?

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2022 - 11:39 pm

Tak, ale brokuł lepiej tutaj wypadnie!

Reply
Ola 3 lutego, 2022 - 11:47 am

Dokładnie! Ani świeżego, ani mrożonego 😀 startuję dziś z kalafiorem 😀

Reply
Malgorzata 30 stycznia, 2022 - 6:17 pm

Zrobiłam dzisiaj z kopytkami dyniowymi, obłęd mistrzostwo świata, pycha i jeszcze raz pycha, dziękuję za przepis

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2022 - 11:40 pm

Smacznego!

Reply
Asia 30 stycznia, 2022 - 8:23 pm

Przepyszne 😃 miały być 2-3 porcje a takie dobre, że zjadłam wszystko sama 🙈

Reply
Patrycja 2 lutego, 2022 - 4:10 pm

Przepyszne, dzięki temu przepisowi przekonałam się do znienawidzonej za dziecka brukselki.

Reply
rozkoszny 2 lutego, 2022 - 7:58 pm

super

Reply
Paulina 2 lutego, 2022 - 6:43 pm

U mnie wyszlo niestety zbyt kwasne, zbyt cytrynowe.. czy taki mial byc efekt koncowy czy po prostu moja polowka cytryny byla za duza?

Reply
Magdalena 3 lutego, 2022 - 8:30 pm

Odczarowałeś rozkosznie brukselkę 😉
Dziękuję ❤️

Reply
Anita 6 lutego, 2022 - 5:22 pm

Czy zastępując brukselkę świeżym brokułem należy go wcześniej podgotować ? 😊

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2022 - 12:45 pm

Nie, pieczemy surowy!

Reply
Anna 13 lutego, 2022 - 3:06 pm

Dzień dobry! Czy możemy dodać zamiast boczniaków/pieczarek borowiki lub podgrzybki, które zalegają w zamrażalniku? 🙂

Reply
rozkoszny 14 lutego, 2022 - 6:48 pm

Dzień dobry, można!

Reply
Beata 14 lutego, 2022 - 11:45 pm

Bardzo, bardzo dobre i najlepsze , że wrzucasz wszystko na jedną blachę , potem do piekarnika i już nie przejmujesz się resztą 😉

Reply
Gosia 18 lutego, 2022 - 11:29 pm

Góra-dół czy termoobieg? 🙂

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2022 - 1:09 pm

Zawsze góra-doł 🙂

Reply
Agata 19 lutego, 2022 - 5:47 pm

Hej. Czy może być mrożona brukselka???

Reply
Karolina 23 lutego, 2022 - 8:29 am

Czy może być suszony rozmaryn? I ile ew. suszonego dodać?

Reply
Maja 17 września, 2022 - 1:52 pm

Rozkoszny!
Cytryna ze skórką czy obrana?

Reply
rozkoszny 23 września, 2022 - 11:07 am

Cała!

Reply
Agnieszka 4 października, 2022 - 9:15 pm

Pyszne! Pełne smaku a przy tym banalnie proste do przygotowania. Twoje przepisy są świetne! Wykładając na blachę tą ilość jedzenia byłam przekonana że to wyjdzie dużo więcej ale to faktycznie jest ilość na ok 3 porcje.

Reply
Ania 9 października, 2022 - 7:22 pm

A gdyby to danie miał zjeść totalny mięsożerca, to co by tutaj pasowało? Nie wiem, zmieszane razem lub podane „obok”..

Reply
rozkoszny 10 października, 2022 - 10:24 am

Myślę, że grzyby są na tyle „mięsne”, że nie trzeba daniu już niczego innego

Reply
Anna 24 października, 2022 - 1:50 pm

Zrobiłam sama kopytka dyniowe, bo pomyślałam, że kolorystycznie rozweselą dnie. A reszta wprost z przepisu… Z boczniakami… Pycha! Do tego była sałatka z cytrynowym vinegretem. Niebo w gębie 😁 I rzeczywiscie te plasterki cytryny tak wybuchały w ustach, że podnosiły danie na wyższy poziom. Oj! Żebyś słyszał te pomrukiwania przy jedzeniu. Dziękuję 💖 Szkoda, że nie mogę dołączyć zdjęcia „blaszki” 😉 Ale naprawdę polecam przepis 🙂

Reply
Jarek 9 listopada, 2022 - 4:12 pm

Brukselka się nie nadaję na tego typu przepisy. Zamiast się upiec po prostu schnie i jest surowa. Najlepiej wcześniej ugotować

Reply
rozkoszny 9 listopada, 2022 - 7:40 pm

Brukselka po 30 min w 220 stopniach surowa? 😉 Jest sucha, jeśli nie dodano oliwy.

Reply
Magdalena 7 grudnia, 2022 - 8:25 pm

Sweet Dżizas jakie to dobre! 3 dokładki i wciąż mało, a tu 100 dni do bikini zostało (nawet się rymuje :P)

Reply
Małgorzata 24 lutego, 2023 - 9:49 am

Jakim zielskiem można posypać na wierzch przed podaniem? Pietruszka będzie pasować? 🙂

Reply
rozkoszny 24 lutego, 2023 - 10:46 pm

hej, najlepiej świeżym rozmarynem

Reply
Filip 12 września, 2023 - 2:46 pm

Niestety mi wyszło strasznie gorzkie :/
Nie wiem czy to kwestia składników, ale robiłem wszystko zgodnie z przepisem

Reply
Lidka 28 lutego, 2024 - 7:31 pm

Wyszło mi zbyt kwaśne , jak uratować?

Reply
rozkoszny 29 lutego, 2024 - 3:06 pm

wymieszaj z warzywami albo sałatą

Reply
Katarzyna 28 marca, 2024 - 2:42 pm

Świetny przepis! Przydaje się sporo pieprzu 😀 Porcja przygotowana ze składników podanych w przepisie mieści się w air fryer od Xiaomi. Zmniejszyłam jedynie temperaturę do 175 stopni i mieszałam co 5 min. Czas dokładnie taki, jak w piekarniku. Zdecydowanie hitem w tym daniu dla mnie były chrupiące boczniaki!

Reply

Leave a Comment