Dutch baby, ale na słono, ze słodkimi jak landrynki pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. To danie z rodzaju banalnie prostych, jednak absolutnie spektakularnych.
Ten duży, puszysty naleśnik to magia w czystej postaci – idealny na późne śniadanie, obiad czy lekką kolację. Robi się praktycznie sam w pięć minut. Wrzucasz wszystko do blendera, miksujesz na gładko, przelewasz na gorącą patelnię z oliwą i hop! Do piekarnika na 20 minut. Można oczywiście podawać go z czymkolwiek człowiek sobie zamarzy, traktując go trochę jak chleb, ale moim zdaniem pieczone pomidorki koktajlowe i strużka parmezanu to najbardziej rozkoszna opcja.

Wytrawne dutch baby
3 – 4 porcje
Pomidorki
250 g pomidorków koktajlowych
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki wędzonej papryki
¼ łyżeczka kruszonego chili
Naleśnik
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (65 g) mąki pszennej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki (45 g) startego sera długodojrzewającego jak dziugas czy pecorino romano + do podania
½ szklanki (125 ml) napoju owsianego lub mleka
3 łyżki posiekanej bazylii + do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół).
2. Przełóż pomidorki do patelni lub naczynia żaroodpornej o średnicy 26 cm i skrop oliwą. Posyp solą, wędzoną papryką i chili, dokładnie wymieszaj. Piecz, aż staną się miękkie, soczyste i lekko skarmelizowane, około 20 minut.
3. Przełóż zawartość patelni na durszlak ustawiony nad miską, odcedzające pomidory z oliwy. Odmierz 4 łyżki oliwy i wlej je ponownie na patelnię. Włóż ją do piekarnika, aby oliwa zawrzała, na około 5 minut.
4. Połącz składniki na dutch baby w dużej misce, pomijając zioła i zblenduj je szybko na aksamitną masę. Możesz to też zrobić ręcznie trzepaczką, Wmieszaj zioła.
5. Otwórz piekarnik i lekko wysuń kratkę z gorącą patelnią. Powoli wlej ciasto na środek patelni (to ważne, żeby oliwa była na bokach) i natychmiast zamknij piekarnik. Piecz 20 minut, patrzą, jak pięknie rośnie, nabierając złocistych rumieńców.
6. Na wierzch dutch aby wyłóż pieczone pomidorki i posyp dodatkowym serem i bazylią. Możesz dodać jeszcze skropić odrobiną pozostałej oliwy. Jedz od razu, delektując się każdym kęsem, bo to cudo nie czeka.
Rady/porady
Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej – inaczej dutch baby może nie wyrosnąć.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

10 komentarzy
Jak zrobić ciasto?
Jest przepis we wpisie 😀
Bardzo dobre, zamieniałam bazylię na oregano 🌿 i ser 🧀 był inny. No i za szybko chyba wyciągnęłam z piekarnika po upieczeniu, bo szybko spadł. Ale nie pogorszyło to wcale smaku. Bardzo sycący, jajeczny i miękki.
Trzymaj następnym razem, aby się lekko wysuszył – będzie jak chrupiący ptyś!
wyszedł bardziej klasyczny! 🙂
Nie toleruje mleka, tych roślinnych napojów czy roślinnego mleka też, czym mogłabym go zastąpić w tym przepisie?
można spróbować na wodzie jedynie
Czy mógłbys podawac wartości kaloryczne przy przepisach?
nie, życie jest za krótkie, aby liczyć kalorie 🙂
Pycha !