Wytrawne dutch baby

Dutch baby, ale na słono, ze słodkimi jak landrynki pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. To danie z rodzaju banalnie prostych, jednak absolutnie spektakularnych.

Ten duży, puszysty naleśnik to magia w czystej postaci – idealny na późne śniadanie, obiad czy lekką kolację. Robi się praktycznie sam w pięć minut. Wrzucasz wszystko do blendera, miksujesz na gładko, przelewasz na gorącą patelnię z oliwą i hop! Do piekarnika na 20 minut. Można oczywiście podawać go z czymkolwiek człowiek sobie zamarzy, traktując go trochę jak chleb, ale moim zdaniem pieczone pomidorki koktajlowe i strużka parmezanu to najbardziej rozkoszna opcja.

Wytrawne dutch baby

Wytrawne dutch baby
3 – 4 porcje
Pomidorki
250 g pomidorków koktajlowych
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki wędzonej papryki
¼ łyżeczka kruszonego chili

Naleśnik
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (65 g) mąki pszennej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki (45 g) startego sera długodojrzewającego jak dziugas czy pecorino romano + do podania
½ szklanki (125 ml) napoju owsianego lub mleka
3 łyżki posiekanej bazylii + do podania

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół).

2. Przełóż pomidorki do patelni lub naczynia żaroodpornej o średnicy 26 cm i skrop oliwą. Posyp solą, wędzoną papryką i chili, dokładnie wymieszaj. Piecz, aż staną się miękkie, soczyste i lekko skarmelizowane, około 20 minut.

3. Przełóż zawartość patelni na durszlak ustawiony nad miską, odcedzające pomidory z oliwy. Odmierz 4 łyżki oliwy i wlej je ponownie na patelnię. Włóż ją do piekarnika, aby oliwa zawrzała, na około 5 minut.

4. Połącz składniki na dutch baby w dużej misce, pomijając zioła i zblenduj je szybko na aksamitną masę. Możesz to też zrobić ręcznie trzepaczką, Wmieszaj zioła.

5. Otwórz piekarnik i lekko wysuń kratkę z gorącą patelnią. Powoli wlej ciasto na środek patelni (to ważne, żeby oliwa była na bokach) i natychmiast zamknij piekarnik. Piecz 20 minut, patrzą, jak pięknie rośnie, nabierając złocistych rumieńców.

6. Na wierzch dutch aby wyłóż pieczone pomidorki i posyp dodatkowym serem i bazylią. Możesz dodać jeszcze skropić odrobiną pozostałej oliwy. Jedz od razu, delektując się każdym kęsem, bo to cudo nie czeka.

Rady/porady
Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej – inaczej dutch baby może nie wyrosnąć.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Wytrawne dutch baby
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

10 komentarzy

Karolina 11 marca, 2025 - 6:59 pm

Jak zrobić ciasto?

Reply
rozkoszny 12 marca, 2025 - 11:10 am

Jest przepis we wpisie 😀

Reply
Yana 11 marca, 2025 - 8:32 pm

Bardzo dobre, zamieniałam bazylię na oregano 🌿 i ser 🧀 był inny. No i za szybko chyba wyciągnęłam z piekarnika po upieczeniu, bo szybko spadł. Ale nie pogorszyło to wcale smaku. Bardzo sycący, jajeczny i miękki.

Reply
rozkoszny 12 marca, 2025 - 11:11 am

Trzymaj następnym razem, aby się lekko wysuszył – będzie jak chrupiący ptyś!

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:40 pm

wyszedł bardziej klasyczny! 🙂

Reply
Barbara 14 marca, 2025 - 8:05 pm

Nie toleruje mleka, tych roślinnych napojów czy roślinnego mleka też, czym mogłabym go zastąpić w tym przepisie?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:45 pm

można spróbować na wodzie jedynie

Reply
Marta 23 marca, 2025 - 6:19 pm

Czy mógłbys podawac wartości kaloryczne przy przepisach?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:53 pm

nie, życie jest za krótkie, aby liczyć kalorie 🙂

Reply
Monika 6 kwietnia, 2025 - 11:56 am

Pycha !

Reply

Leave a Comment