Orzechowy, kremowy topinambur podsmażony na złoto z czosnkiem, soczystym kurczakiem, wyrazistym sokiem z cytryny i sporą ilością natki pietruszki. Proste danie jednogarnkowe (patelniowe), które ma wiele w smaku do zaoferowania.
Topinambur, inaczej nazywany słonecznikiem bulwiastym lub karczochem jerozolimskim. Coraz częściej można go spotkać w zwykłych zieleniakach i na straganach. Wygląda dość pokracznie, wręcz kosmicznie. Nie należy się go bać, można go stosować jako ciekawą alternatywę ziemniaka; na zupy krem, aksamitne puree, czy do pieczenia. Tym razem trafił na patelnię, aby stać się rumiany i chrupiący.
Jedyną istotną sprawą jest solidne wyszorowanie topinamburu z jego skórki pod zimną wodą. Ze względu na koślawe kształty, byłby on trudny do obrania, a tak za pomocą druciaka można zetrzeć całą skórkę i po problemie. #teamTopinambur
Topinambur, kurczak, pietruszka, cytryna – na szybko
2 porcje
800 g topinamburu
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku, plasterki
250 g uda z kurczaka bez kości
cała natka pietruszki, posiekana
sól morska, świeżo mielony pieprz
cytryna
Topinambur porządnie umyj pod zimną wodą, a następnie wyszoruj go za pomocą druciaka. Jeszcze raz umyj. Wysusz i pokrój na polówki lub na mniejsze kawałki.
Topinambur gotuj na parze przez około 7-8 minut – do momentu kiedy stanie się miękki. Odparuj. Rozgrzej 3 łyżki oliwy na dużej patelni. Dodaj topinambur i smaż do zezłocenia przez 10 – 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Dodaj łyżkę masła na patelnię i ząbki czosnku. Po 30 sekundach dodaj kurczaka i smaż go przez około 6 – 8 minut. Dodaj sok z ½ cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól i świeżo mielony pieprz.
Podoba się przepis? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny
Wasz,
Rozkoszny