Lepkie, chrupiące, ale i miękkie jak poduszeczki. Tofu w glazurze hoisin to niemała gratka, która potrafi przekonać do tofu niejednego sceptyka tego sojowego białka.
Znamy, lubimy tofu w lepkich sosach. To prawdopodobnie najpyszniejszy sposób, by je przyrządzić. Skład glazury może być różny, ale zawsze skrywa sos sojowy nadający tak potrzebnej umamiczności i coś słodkiego. Może być to miód, syrop klonowy, cukier trzcinowy, sok pomarańczowy, albo śliwkowy sos Hoisin. Tradycyjnie używa się go w kuchni kantońskiej do przygotowania żeberek, ale z tofu też się bardzo lubi.
Lepkie tofu w glazurze hoisin
2 – 4 porcje
2 kostki (360 g) tofu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki sosu Hoisin
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka miodu
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 – 3 plasterki imbiru
3 łyżki wody
olej rośliny, do smażenia
1. Tofu pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Osusz je bardzo dokładnie ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i posyp mąką ziemniaczaną. Obtocz w niej dokładnie tofu.
2. Rozgrzej sporo olej na dużej patelni – ma całkowicie ją zakrywać. Smaż tofu w dwóch turach, aż będą złote, około 3 minuty na stronę. Lepiej dać kawałkom tofu przestrzeń na patelni, bo lepią się do siebie, jak zakochańce! Osusz na ręczniku papierowym.
3. W międzyczasie przygotuj sos. Na dużą patelnię przełóż sos sojowy, sos Hoisin, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy, imbir i wodę. Zagotuj i gotuj do zgęstnienia, około 3 minuty. Sos ma lepić się do zewnętrznej strony łyżki.
4. Usmażone tofu przełóż na patelnię. Obtocz je w sosie, potrząsając patelnią. Gotuj minutę lub dwie na małym ogniu, aż tofu nabierze koloru i zaabsorbuje sos. Posyp sezamem lub/i kolendrą. Koniecznie podawaj z ryżem jaśminowym, który grzecznie wchłonie nadmiar ambrozji Hoisin.
Rady/porady
Jeśli nie chcesz smażyć tofu, możesz je upiec w 220 stopniach Celsjusza, wcześniej skrapiając olejem. Ale wiadomo – smażenie rulez.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
15 komentarzy
Z jakiego tofu korzystasz? Naturalne z Lidla wystarczy, czy lepiej poszukać czegoś lepszego?
Tak, takie tofu będzie jak najbardziej ok!
Czy można użyć sera paneer zamiast tofu?
Myślę, że tak!
Fajne! Od razu mówię, ze nie sprawdza się z bardzo miękkim i delikatnym tofu. Miałam w domu tylko Japanese Silky Tofu i trochę się namęczyłam. Wyszło ale trochę się rozpadło 😆No i tekstura za miękka. Musi być twarde, zdecydowanie. Dzięki!
Tak, abolutnie!
Podobno zblanszowanie silky tofu pomaga mu zachować formę w podobnych przepisach.
To jest totalny sztos. Zrobiłam drugi raz i tym razem z wędzonym tofu i jest mega. Ten przepis zapisuje do kajecika żeby został ze mną na dłuuugo ❤️
<3
Gdzie kupię sos Hoisin, stacjonarnie da radę? 🙂
W każdym większym hipermarkecie i w Kuchniach Świata
w auchan jest na sto pro!
Uwielbiam tofu+hoisin combo, więc ten przepis był od początku skazany na sukces, ale przy stole się okazało, że to jest Panie Michale po prostu majstersztyk!!!
Pierwszy raz w życiu piekłam tofu i mimo że 'smażenie rulez’, wyszło perfekcyjnie.
Jak na razie kulinarne odkrycie roku!
Czy można takie zrobione już tofu zamrozić ?
po rozmrożeniu nie będzie już „lepkie”