Lepkie tofu w glazurze hoisin

Lepkie, chrupiące, ale i miękkie jak poduszeczki. Tofu w glazurze hoisin to niemała gratka, która potrafi przekonać do tofu niejednego sceptyka tego sojowego białka.

Znamy, lubimy tofu w lepkich sosach. To prawdopodobnie najpyszniejszy sposób, by je przyrządzić. Skład glazury może być różny, ale zawsze skrywa sos sojowy nadający tak potrzebnej umamiczności i coś słodkiego. Może być to miód, syrop klonowy, cukier trzcinowy, sok pomarańczowy, albo śliwkowy sos Hoisin. Tradycyjnie używa się go w kuchni kantońskiej do przygotowania żeberek, ale z tofu też się bardzo lubi.

Lepkie tofu w glazurze hoisin

Lepkie tofu w glazurze hoisin
2 – 4 porcje
2 kostki (360 g) tofu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki sosu Hoisin
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka miodu
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 – 3 plasterki imbiru
3 łyżki wody
olej rośliny, do smażenia

1. Tofu pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Osusz je bardzo dokładnie ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i posyp mąką ziemniaczaną. Obtocz w niej dokładnie tofu.

2. Rozgrzej sporo olej na dużej patelni – ma całkowicie ją zakrywać. Smaż tofu w dwóch turach, aż będą złote, około 3 minuty na stronę. Lepiej dać kawałkom tofu przestrzeń na patelni, bo lepią się do siebie, jak zakochańce! Osusz na ręczniku papierowym.

3. W międzyczasie przygotuj sos. Na dużą patelnię przełóż sos sojowy, sos Hoisin, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy, imbir i wodę. Zagotuj i gotuj do zgęstnienia, około 3 minuty. Sos ma lepić się do zewnętrznej strony łyżki.

4. Usmażone tofu przełóż na patelnię. Obtocz je w sosie, potrząsając patelnią. Gotuj minutę lub dwie na małym ogniu, aż tofu nabierze koloru i zaabsorbuje sos. Posyp sezamem lub/i kolendrą. Koniecznie podawaj z ryżem jaśminowym, który grzecznie wchłonie nadmiar ambrozji Hoisin.

Rady/porady
Jeśli nie chcesz smażyć tofu, możesz je upiec w 220 stopniach Celsjusza, wcześniej skrapiając olejem. Ale wiadomo – smażenie rulez.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Lepkie tofu w glazurze hoisin
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

15 komentarzy

Julia 14 lutego, 2023 - 8:32 pm

Z jakiego tofu korzystasz? Naturalne z Lidla wystarczy, czy lepiej poszukać czegoś lepszego?

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2023 - 10:22 am

Tak, takie tofu będzie jak najbardziej ok!

Reply
Aneta Synowiec 17 lutego, 2023 - 9:01 pm

Czy można użyć sera paneer zamiast tofu?

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2023 - 2:08 pm

Myślę, że tak!

Reply
Margot 20 lutego, 2023 - 9:59 am

Fajne! Od razu mówię, ze nie sprawdza się z bardzo miękkim i delikatnym tofu. Miałam w domu tylko Japanese Silky Tofu i trochę się namęczyłam. Wyszło ale trochę się rozpadło 😆No i tekstura za miękka. Musi być twarde, zdecydowanie. Dzięki!

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2023 - 10:44 am

Tak, abolutnie!

Reply
cel 21 lutego, 2023 - 10:44 am

Podobno zblanszowanie silky tofu pomaga mu zachować formę w podobnych przepisach.

Reply
Kasia 27 lutego, 2023 - 8:08 pm

To jest totalny sztos. Zrobiłam drugi raz i tym razem z wędzonym tofu i jest mega. Ten przepis zapisuje do kajecika żeby został ze mną na dłuuugo ❤️

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2023 - 11:04 am

<3

Reply
Mgdalena 15 marca, 2023 - 6:57 pm

Gdzie kupię sos Hoisin, stacjonarnie da radę? 🙂

Reply
rozkoszny 16 marca, 2023 - 12:07 pm

W każdym większym hipermarkecie i w Kuchniach Świata

Reply
Iga 16 marca, 2023 - 2:34 pm

w auchan jest na sto pro!

Reply
Anna 29 kwietnia, 2023 - 2:02 pm

Uwielbiam tofu+hoisin combo, więc ten przepis był od początku skazany na sukces, ale przy stole się okazało, że to jest Panie Michale po prostu majstersztyk!!!
Pierwszy raz w życiu piekłam tofu i mimo że 'smażenie rulez’, wyszło perfekcyjnie.
Jak na razie kulinarne odkrycie roku!

Reply
Aga 25 stycznia, 2024 - 2:27 pm

Czy można takie zrobione już tofu zamrozić ?

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2024 - 6:11 pm

po rozmrożeniu nie będzie już „lepkie”

Reply

Leave a Comment