Słyszycie to boskie chrupnięcie? To chrupiące bataty w parmezanie z wędzonym majo. Każde pieczone bataty są wspaniałe, ale mogą być jeszcze wspanialsze, gdy obtoczy się je w oliwie, soli i wędzonej papryce, a następnie w drobniutkostarym parmezanie. Po upieczeniu chrupią od skarmelizowamego sera i jest to niemałe doznanie.
Chrupiąca bataty w parmezanie
2 porcje
2 średnie bataty (500 g)
2 łyżki oliwy extra virgin
½ łyżeczki wędzonej papryki
¾ szklanki (70 g) startego parmezanu
Dip
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego lub skyru
1 łyżka srirachy
½ łyżeczki wędzonej papryki
Limonka, do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Obierz bataty i pokrój je na równe słupki (16 frytek). Obtocz je w oliwie, wędzonej papryce i ½ łyżeczki soli morskiej. Obtocz frytki z batatów w parmezanie i przełóż je na blachę do pieczenia. Piecz, aż bataty zmiękną, a parmezan się zezłoci i stanie się chrupiący, około 20 minut.
3. W międzyczasie wymieszaj majonez z jogurtem, sriracha i wędzoną papryką.
4. Podawaj chrupiąca bataty w parmezanie z ostrym majo i limonką do skropienia!
Rady/porady
Podobne frytki można przygotować z marchewki, pietruszki czy cukinii.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
22 komentarze
Czy można zastąpić parmezan płatkami drożdżowymi?
Niestety nie
Czym można zastąpić parmezan?
Grana padano, dziugasem
Kurcze no przepyszne były po tych 20 minutach, ale miękkie, bardzo wiec postanowiłam troszkę włączyć termoobieg i lekkie przypalenia były potem gorzkie. Jak z tego wybrnąć?
Bataty tutaj będą miękkie, to ser ma się skarmelizować
Hej, moje zrobiły się miękkie, dlaczego?
Za krótko pieczone? Ser dobrze wypieczony zawsze będzie chrupiący. Ewentualnie podwoiłaś porcje – batatów nie może być zbyt dużo na blasze
Obłędne! A w szczególności ten sos, sporo mi go zostało z tych proporcji, więc jutro idę po więcej batatów i powtarzam!
skąd talerz :)?
Fika ceramika
Zdecydowanie po 20 minutach a nawet dłużej batat nie są chrupiące nawet jeśli cienko pokrojone 😔
Chrupiącą częścią dania jest skarmelizowany ser, jak już pisałem wyżej 🙂
Były tak dobre, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia! Wielkie dzięki za przepis ❤️
Cieszę się!
Hej! Próbowałeś może zrobić to w airfryer? Mam i zastanawiam się na jakie ustawić parametry. Dzięki za przepis!
A czym „lżejszym” można zastąpić srirache?
czyli mniej ostrym? dać mniej po prostu
ja użyłam ketchupu 🙂
Zrobiłam i mogę polecić z czystym sumieniem. To było pyszne i dziękuję za świetny przepis.
Pyszne i genialne w prostocie danie! aby bataty zrumieniły się z każdej strony obracałam je 2x w trakcie pieczenia
Zjedzone w mig przeze mnie i córkę, która ma wybredne podniebienie😁. Zamiast parmezanu użyłam gruyera.