Chrupiąca bataty w parmezanie

Chrupiąca bataty w parmezanie

Słyszycie to boskie chrupnięcie? To chrupiące bataty w parmezanie z wędzonym majo. Każde pieczone bataty są wspaniałe, ale mogą być jeszcze wspanialsze, gdy obtoczy się je w oliwie, soli i wędzonej papryce, a następnie w drobniutkostarym parmezanie. Po upieczeniu chrupią od skarmelizowamego sera i jest to niemałe doznanie.

Chrupiąca bataty w parmezanie
2 porcje
2 średnie bataty (500 g)
2 łyżki oliwy extra virgin
½ łyżeczki wędzonej papryki
¾ szklanki (70 g) startego parmezanu

Dip
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego lub skyru
1 łyżka srirachy
½ łyżeczki wędzonej papryki
Limonka, do podania

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Obierz bataty i pokrój je na równe słupki (16 frytek). Obtocz je w oliwie, wędzonej papryce i ½ łyżeczki soli morskiej. Obtocz frytki z batatów w parmezanie i przełóż je na blachę do pieczenia. Piecz, aż bataty zmiękną, a parmezan się zezłoci i stanie się chrupiący, około 20 minut.

3. W międzyczasie wymieszaj majonez z jogurtem, sriracha i wędzoną papryką.

4. Podawaj chrupiąca bataty w parmezanie z ostrym majo i limonką do skropienia!

Rady/porady
Podobne frytki można przygotować z marchewki, pietruszki czy cukinii.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Chrupiąca bataty w parmezanie
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Zuzia 5 października, 2024 - 5:05 pm

Czy można zastąpić parmezan płatkami drożdżowymi?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:43 pm

Niestety nie

Reply
Agata 5 października, 2024 - 7:25 pm

Czym można zastąpić parmezan?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:44 pm

Grana padano, dziugasem

Reply
Sandra 6 października, 2024 - 5:50 pm

Kurcze no przepyszne były po tych 20 minutach, ale miękkie, bardzo wiec postanowiłam troszkę włączyć termoobieg i lekkie przypalenia były potem gorzkie. Jak z tego wybrnąć?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:50 pm

Bataty tutaj będą miękkie, to ser ma się skarmelizować

Reply
nat 7 października, 2024 - 3:52 pm

Hej, moje zrobiły się miękkie, dlaczego?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:53 pm

Za krótko pieczone? Ser dobrze wypieczony zawsze będzie chrupiący. Ewentualnie podwoiłaś porcje – batatów nie może być zbyt dużo na blasze

Reply
Sanaya 8 października, 2024 - 8:47 pm

Obłędne! A w szczególności ten sos, sporo mi go zostało z tych proporcji, więc jutro idę po więcej batatów i powtarzam!

Reply
Asia 9 października, 2024 - 11:48 am

skąd talerz :)?

Reply
rozkoszny 9 października, 2024 - 12:58 pm

Fika ceramika

Reply
Magi 10 października, 2024 - 4:28 pm

Zdecydowanie po 20 minutach a nawet dłużej batat nie są chrupiące nawet jeśli cienko pokrojone 😔

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:02 pm

Chrupiącą częścią dania jest skarmelizowany ser, jak już pisałem wyżej 🙂

Reply
Kasia 10 października, 2024 - 10:21 pm

Były tak dobre, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia! Wielkie dzięki za przepis ❤️

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:04 pm

Cieszę się!

Reply
Piotrek 12 października, 2024 - 12:30 pm

Hej! Próbowałeś może zrobić to w airfryer? Mam i zastanawiam się na jakie ustawić parametry. Dzięki za przepis!

Reply
Paulina 13 października, 2024 - 4:51 pm

A czym „lżejszym” można zastąpić srirache?

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:27 pm

czyli mniej ostrym? dać mniej po prostu

Reply
Julia Kornelia 17 października, 2024 - 4:40 pm

ja użyłam ketchupu 🙂

Reply
Agnieszka 19 października, 2024 - 2:27 pm

Zrobiłam i mogę polecić z czystym sumieniem. To było pyszne i dziękuję za świetny przepis.

Reply
Dominika 22 października, 2024 - 3:45 pm

Pyszne i genialne w prostocie danie! aby bataty zrumieniły się z każdej strony obracałam je 2x w trakcie pieczenia

Reply
Aga 27 października, 2024 - 6:27 pm

Zjedzone w mig przeze mnie i córkę, która ma wybredne podniebienie😁. Zamiast parmezanu użyłam gruyera.

Reply

Leave a Comment