Długo pieczone bakłażany z czosnkową kwaśną śmietaną, prażoną gryką i miętą

Długo pieczone bakłażany z czosnkową kwaśną śmietaną, prażoną gryką i miętą 1

To jeden z moich ulubionych pomysłów na bakłażana. Pod wpływem żaru piekarnika jego konsystencja ze zwartej i gąbczastej zamienia się w jedwabistą i nabiera lekko dymnego aromatu. Dla kontrastu bakłażany posypuję strzelającą pod zębami gryką, która dzięki szybkiemu prażeniu smakuje bardziej jak ona sama.

Przepis pochodzi z mojej książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”, którą możecie zamówić o tutaj!

Długo pieczone bakłażany z czosnkową kwaśną śmietaną, prażoną gryką i miętą
4 porcje
3 – 4 bakłażany (1 kg), przekrojone na pół
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka (240 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki kaszy gryczanej (surowej)
sól morska, świeżo mielony pieprz
mięta, do podania
olej rzepakowy tłoczony na zimno, do skropienia

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Bakłażany z grubsza natnij w kratkę o głębokości ½ cm. Hojnie posól i obtocz w oleju. Ułóż rozcięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut, aż będą czarnawe i całkowicie miękkie.

2. W międzyczasie przygotuj sos. Kwaśną śmietanę wymieszaj z czosnkiem, sporą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw.

3. Rozgrzej suchą patelnię na dużej mocy. Wsyp kaszę gryczaną i praż ją, często mieszając, aż zacznie wydawać odgłos pękania, około 2 – 3 minuty. Przełóż do miski.

4. Na dużym talerzu lub platerze rozsmaruj czosnkową kwaśną śmietanę. Ułóż na niej bakłażany rozcięciem do góry, posyp prażoną gryką oraz miętą. Skrop olejem rzepakowym. Dopraw solą morską i pieprzem. Podawaj z czymkolwiek chcesz, ja najbardziej lubię je w towarzystwie pszennego chleba lub kaszy jęczmiennej.

Rady/porady
Panuje jakaś dziwna opinia, że bakłażany przed przygotowaniem trzeba najpierw posolić i odstawić. Z moich obserwacji wynika, że jest to całkowicie zbędne.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Długo pieczone bakłażany z czosnkową kwaśną śmietaną, prażoną gryką i miętą 2
Długo pieczone bakłażany z czosnkową kwaśną śmietaną, prażoną gryką i miętą 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

9 komentarzy

Maria 22 listopada, 2020 - 10:14 am

Surowa kasza czyli kasza gryczana biała? Czy po prostu ciemna, nie ugotowana?

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2020 - 12:25 pm

ciemna, nie ugotowana

Reply
Ola 22 listopada, 2020 - 12:27 pm

To był pierwszy przepis, który zrobiła z „Rozkoszne”! Jestem zauroczona jego prostotą przy takich efektach końcowych. Uwielbiam jak komponujesz dania, to jest przykład idealnej gry kontrastów <3

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2020 - 2:53 pm

cieszę się <3

Reply
Kasia 3 grudnia, 2020 - 1:44 pm

Hej, brzmi bosko, biorę się do pieczenia – w jakiej temperaturze go piec?

Reply
szagrat77 26 listopada, 2020 - 11:40 pm

Rozkosznie dymnego nabiera pieczona na blasze, na ognisku. Taka jak w przepisie jest po prostu dobra. Tak czy tak pomysł fajny.

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 10:27 am

wiadomo, że nadżywym ogniem jest najsmaczniejszy, ale ja – jak i chyba większość ludzi – nie mam ogniska w domu 😉

Reply
Paulina 28 listopada, 2020 - 5:08 pm

Jakiś pomysł na zweganizowanie przepisu? Da się jakoś zastąpić tu śmietanę? 😉

Reply
rozkoszny 28 listopada, 2020 - 6:17 pm

pewnie wegańską śmietaną 🙂

Reply

Leave a Comment