
To jeden z moich ulubionych pomysłów na bakłażana. Pod wpływem żaru piekarnika jego konsystencja ze zwartej i gąbczastej zamienia się w jedwabistą i nabiera lekko dymnego aromatu. Dla kontrastu bakłażany posypuję strzelającą pod zębami gryką, która dzięki szybkiemu prażeniu smakuje bardziej jak ona sama.
Przepis pochodzi z mojej książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”, którą możecie zamówić o tutaj!
Długo pieczone bakłażany z czosnkową kwaśną śmietaną, prażoną gryką i miętą
4 porcje
3 – 4 bakłażany (1 kg), przekrojone na pół
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka (240 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki kaszy gryczanej (surowej)
sól morska, świeżo mielony pieprz
mięta, do podania
olej rzepakowy tłoczony na zimno, do skropienia
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Bakłażany z grubsza natnij w kratkę o głębokości ½ cm. Hojnie posól i obtocz w oleju. Ułóż rozcięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut, aż będą czarnawe i całkowicie miękkie.
2. W międzyczasie przygotuj sos. Kwaśną śmietanę wymieszaj z czosnkiem, sporą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw.
3. Rozgrzej suchą patelnię na dużej mocy. Wsyp kaszę gryczaną i praż ją, często mieszając, aż zacznie wydawać odgłos pękania, około 2 – 3 minuty. Przełóż do miski.
4. Na dużym talerzu lub platerze rozsmaruj czosnkową kwaśną śmietanę. Ułóż na niej bakłażany rozcięciem do góry, posyp prażoną gryką oraz miętą. Skrop olejem rzepakowym. Dopraw solą morską i pieprzem. Podawaj z czymkolwiek chcesz, ja najbardziej lubię je w towarzystwie pszennego chleba lub kaszy jęczmiennej.
Rady/porady
Panuje jakaś dziwna opinia, że bakłażany przed przygotowaniem trzeba najpierw posolić i odstawić. Z moich obserwacji wynika, że jest to całkowicie zbędne.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

22 komentarze
Surowa kasza czyli kasza gryczana biała? Czy po prostu ciemna, nie ugotowana?
ciemna, nie ugotowana
To był pierwszy przepis, który zrobiła z „Rozkoszne”! Jestem zauroczona jego prostotą przy takich efektach końcowych. Uwielbiam jak komponujesz dania, to jest przykład idealnej gry kontrastów <3
cieszę się <3
Hej, brzmi bosko, biorę się do pieczenia – w jakiej temperaturze go piec?
Rozkosznie dymnego nabiera pieczona na blasze, na ognisku. Taka jak w przepisie jest po prostu dobra. Tak czy tak pomysł fajny.
wiadomo, że nadżywym ogniem jest najsmaczniejszy, ale ja – jak i chyba większość ludzi – nie mam ogniska w domu 😉
Jakiś pomysł na zweganizowanie przepisu? Da się jakoś zastąpić tu śmietanę? 😉
pewnie wegańską śmietaną 🙂
Czy można czymś zastąpić grykę co da podobny efekt? Nie jestem fanką kaszy gryczanej, a przepis brzmi świetnie 😉
Uiwelbiam to danie!
mój człowiek!
Czegoś tak pysznego jeszcze nie jadłam. Obłędnie smaczne
miód na moje uszy <3
Coś mega pysznego, a prażona kasza gryczana mmmm, niewyobrażalny smak 🙂
<3
Czy bakłażany pieczesz przekrojone na pół czy w całości?
przekrojone na pół i nacięte w kratkę
No jak hojnie solisz przed pieczeniem to nasolenie i odstawienie jest zbędne, ale przygotować pieczonego bakłażana bez posolenia go na surowo to już niełatwa sztuka. Z mojego doświadczenia wynika raczej ze stopnia dojrzałości bakłażana. Niestety znam mnóstwo osób które nie lubią bakłażana po tym jak jedli twardą podeszwę mimo długiego czasu pieczenia/smażenia bo chcieli go posolić dopiero po… A z nasolonego wcześniej nawet nie do końca dojrzałego bakłażana można cuda wyczarować
Polecam mój felieton dla Przekroju, w którym rozwiewam bakłażanowe mity: https://przekroj.pl/spoleczenstwo/gruszka-milosci-michal-korkosz
Czy skórkę tak przygotowanego bakłażana można bez obaw zajadać?
Tak!