Długo pieczone bakłażany z czosnkową kwaśną śmietaną, prażoną gryką i miętą

Długo pieczone bakłażany z czosnkową kwaśną śmietaną, prażoną gryką i miętą 1

To jeden z moich ulubionych pomysłów na bakłażana. Pod wpływem żaru piekarnika jego konsystencja ze zwartej i gąbczastej zamienia się w jedwabistą i nabiera lekko dymnego aromatu. Dla kontrastu bakłażany posypuję strzelającą pod zębami gryką, która dzięki szybkiemu prażeniu smakuje bardziej jak ona sama.

Przepis pochodzi z mojej książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”, którą możecie zamówić o tutaj!

Długo pieczone bakłażany z czosnkową kwaśną śmietaną, prażoną gryką i miętą
4 porcje
3 – 4 bakłażany (1 kg), przekrojone na pół
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka (240 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki kaszy gryczanej (surowej)
sól morska, świeżo mielony pieprz
mięta, do podania
olej rzepakowy tłoczony na zimno, do skropienia

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Bakłażany z grubsza natnij w kratkę o głębokości ½ cm. Hojnie posól i obtocz w oleju. Ułóż rozcięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut, aż będą czarnawe i całkowicie miękkie.

2. W międzyczasie przygotuj sos. Kwaśną śmietanę wymieszaj z czosnkiem, sporą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw.

3. Rozgrzej suchą patelnię na dużej mocy. Wsyp kaszę gryczaną i praż ją, często mieszając, aż zacznie wydawać odgłos pękania, około 2 – 3 minuty. Przełóż do miski.

4. Na dużym talerzu lub platerze rozsmaruj czosnkową kwaśną śmietanę. Ułóż na niej bakłażany rozcięciem do góry, posyp prażoną gryką oraz miętą. Skrop olejem rzepakowym. Dopraw solą morską i pieprzem. Podawaj z czymkolwiek chcesz, ja najbardziej lubię je w towarzystwie pszennego chleba lub kaszy jęczmiennej.

Rady/porady
Panuje jakaś dziwna opinia, że bakłażany przed przygotowaniem trzeba najpierw posolić i odstawić. Z moich obserwacji wynika, że jest to całkowicie zbędne.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Długo pieczone bakłażany z czosnkową kwaśną śmietaną, prażoną gryką i miętą 2
Długo pieczone bakłażany z czosnkową kwaśną śmietaną, prażoną gryką i miętą 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Maria 22 listopada, 2020 - 10:14 am

Surowa kasza czyli kasza gryczana biała? Czy po prostu ciemna, nie ugotowana?

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2020 - 12:25 pm

ciemna, nie ugotowana

Reply
Ola 22 listopada, 2020 - 12:27 pm

To był pierwszy przepis, który zrobiła z „Rozkoszne”! Jestem zauroczona jego prostotą przy takich efektach końcowych. Uwielbiam jak komponujesz dania, to jest przykład idealnej gry kontrastów <3

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2020 - 2:53 pm

cieszę się <3

Reply
Kasia 3 grudnia, 2020 - 1:44 pm

Hej, brzmi bosko, biorę się do pieczenia – w jakiej temperaturze go piec?

Reply
szagrat77 26 listopada, 2020 - 11:40 pm

Rozkosznie dymnego nabiera pieczona na blasze, na ognisku. Taka jak w przepisie jest po prostu dobra. Tak czy tak pomysł fajny.

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 10:27 am

wiadomo, że nadżywym ogniem jest najsmaczniejszy, ale ja – jak i chyba większość ludzi – nie mam ogniska w domu 😉

Reply
Paulina 28 listopada, 2020 - 5:08 pm

Jakiś pomysł na zweganizowanie przepisu? Da się jakoś zastąpić tu śmietanę? 😉

Reply
rozkoszny 28 listopada, 2020 - 6:17 pm

pewnie wegańską śmietaną 🙂

Reply
Barbara 6 grudnia, 2020 - 10:09 pm

Czy można czymś zastąpić grykę co da podobny efekt? Nie jestem fanką kaszy gryczanej, a przepis brzmi świetnie 😉

Reply
Monika 2 stycznia, 2021 - 2:28 pm

Uiwelbiam to danie!

Reply
rozkoszny 2 stycznia, 2021 - 5:57 pm

mój człowiek!

Reply
Małgorzata 30 marca, 2021 - 6:30 pm

Czegoś tak pysznego jeszcze nie jadłam. Obłędnie smaczne

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 7:03 pm

miód na moje uszy <3

Reply
Bożena 19 maja, 2021 - 7:45 am

Coś mega pysznego, a prażona kasza gryczana mmmm, niewyobrażalny smak 🙂

Reply
rozkoszny 19 maja, 2021 - 7:07 pm

<3

Reply
Ula 23 sierpnia, 2021 - 1:07 pm

Czy bakłażany pieczesz przekrojone na pół czy w całości?

Reply
rozkoszny 23 sierpnia, 2021 - 7:48 pm

przekrojone na pół i nacięte w kratkę

Reply
Natalia 11 grudnia, 2021 - 3:05 pm

No jak hojnie solisz przed pieczeniem to nasolenie i odstawienie jest zbędne, ale przygotować pieczonego bakłażana bez posolenia go na surowo to już niełatwa sztuka. Z mojego doświadczenia wynika raczej ze stopnia dojrzałości bakłażana. Niestety znam mnóstwo osób które nie lubią bakłażana po tym jak jedli twardą podeszwę mimo długiego czasu pieczenia/smażenia bo chcieli go posolić dopiero po… A z nasolonego wcześniej nawet nie do końca dojrzałego bakłażana można cuda wyczarować

Reply
rozkoszny 11 grudnia, 2021 - 3:13 pm

Polecam mój felieton dla Przekroju, w którym rozwiewam bakłażanowe mity: https://przekroj.pl/spoleczenstwo/gruszka-milosci-michal-korkosz

Reply
Olivier 8 czerwca, 2022 - 4:10 pm

Czy skórkę tak przygotowanego bakłażana można bez obaw zajadać?

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2022 - 7:13 pm

Tak!

Reply

Leave a Comment