Zakręcane jagodzianki na palonym maśle z białą czekoladą i cytrynowym lukrem

Faszerowanie jagodzianek wydaje się zbyt trudne lub pracochłonne? To przepis dla was. Zakręcane jagodzianki na palonym maśle z białą czekoladą i cytrynowym lukrem to receptura na skróty, która oferuje nie mniej smakowitych sensacji. A może nawet więcej.

Trwa jagodziankowy szał w najlepsze. Przepis na jagodzianki lux już po raz 5. idzie w wiral, stając się hitem internetu. Mam nadzieję, że to za sprawą dobrze rozpisanej receptury, zdjęć krok po kroku i metody na tzw. miseczkę, którą miałem przyjemność spopularyzować. Zdaje sobie jednak sprawę z waszej obecności – rozkosznych leniuchów, którzy od razu wolą przejść do pałaszowania (czasami też do nich dumnie się zaliczam). Stąd pomysł na ten przepisy, który mam być ułatwienie przygotowania jagodzianek. Zamiast faszerowania – posypywania i rolowanie. Żeby jednak nadgonić smakowe doznania (jagód będzie trochę mniej), ciasto przygotowuję na palonym maśle o cudnie orzechowym smaku, a jagody mieszamy z białą czekoladą przełamującą ich kwaśny czar.

Zakręcane jagodzianki na palonym maśle z białą czekoladą i cytrynowym lukrem

Zakręcane jagodzianki na palonym maśle z białą czekoladą i cytrynowym lukrem
9 sztuk
Ciasto
100 g masła
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) drobnego cukru + 1 łyżka
1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki (60 ml) mleka pełnotłustego + 1 łyżka
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka sklepowego
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
300 g jagód, świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady, posiekanej drobno

Lukier cytrynowy
sok z ½ cytryny
½ szklanki (50 g) cukru pudru

1. Przed rozpoczęciem pieczenia doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej.

2. Roztop masło na patelni z jasnym dnem. Gotuj masło na średniej mocy, aż nabierze ciemno bursztynowego koloru i zacznie orzechowo pachnieć, około 6 minut. W trakcie gotowania z masła będzie wydzielał się osad i opadał na dno. Aby osad się nie przypalił, a masło równomiernie zbrązowiało, stale je mieszaj. Przelej do innego naczynia i przestudź.

3. W misce robota kuchennego wymieszaj mąkę, ¼ szklanki (50 g) cukru , drożdże i sól. Dodaj mleko, wanilię, 1 jajko, żółtko i kwaśną śmietanę. Zacznij wyrabiać na małej mocy, cały czas dodając po 1 łyżce palonego masła, czekając z dodaniem kolejnej, aż wcześniejsza połączy się z ciastem. Gdy zużyjesz już całe masło, wyrabiaj ciasto jeszcze około 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, na około 1 ½ godziny .

4. Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz zagnieść ciasto ręcznie. Wówczas podwój czas zagniatania.

5. Wymieszaj jagody z mąką ziemniaczaną i pozostałą 1 łyżką cukru.

6. Ciasto drożdżowe wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Wyłóż jagody, pozostawiając około 1 cm od brzegów (z każdej strony). Posyp całą powierzchnię białą czekoladą. Zaczynając od dłuższego brzegu, zroluj ciasto do przeciwległego brzegu, starając się zrobić to jak najciaśniej (ale przez przesady!). Odetnij krańce, a resztę rulonu pokrój na 9 równych kawałków. Przełóż je do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia spiralkami ku górze, zachowując odstępy między jagodziankami. Jeśli przy przekładaniu na blaszkę część jagód wypadnie z jagodzianek nie przejmuj się, i dodaj je delikatnie do jagodowo-czekoladowego nadzienia.

7. Z pozostałego 1 jajka i łyżki mleka zrób glazurę, blendując je. Posmaruj glazurą ciasto drożdżówek. Przykryj je ręcznikiem kuchennym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, aż wyraźnie się napuszą.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Posmaruj jagodzianki raz jeszcze glazurą. Piecz je przez około 15 minut, aż będą wyrośnięte i przyrumienione na złoty kolor.

9. Zagotuj sok z połowy cytryny w małym rondlu. Zdejmij go z ognia, cały czas mieszając, dodawaj cukier puder. Ma się całkowicie rozpuścić. Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty. Dodaj więcej soku z cytryny lub cukru pudru, jeśli trzeba. Polej lukrem zawijane jagodzianki i podawaj, smakują jak lato!

Rady/porady
Jeśli nie masz drożdży suszonych, możesz sięgnąć po 20 g świeżych.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Zakręcane jagodzianki na palonym maśle z białą czekoladą i cytrynowym lukrem 1
Zakręcane jagodzianki na palonym maśle z białą czekoladą i cytrynowym lukrem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

55 komentarzy

Agnieszka 24 lipca, 2023 - 8:46 pm

To jest istny obłęd!!!! Wszyscy byli zachwyceni, wręcz zahipnotyzowani konsumpcją!
Dzięki za Twoją wspaniałą pracę! <3

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:05 pm

<3

Reply
Gabi 25 lipca, 2023 - 10:31 am

Czy zamiast jagód można użyć borówek lub malin?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:11 pm

tak, można

Reply
Werka 25 lipca, 2023 - 10:33 am

A czy samo rozpuszczone masło zrobi robotę?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:10 pm

Będzie ok, choć wiadomo – mniej smaku

Reply
Mati 25 lipca, 2023 - 10:58 am

Wyglądają obłędnie! A na jakie owoce mozna zamienić jagody, jak ktoś ich nie moze jeść ?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:05 pm

może maliny?

Reply
Kasia 25 lipca, 2023 - 12:32 pm

Jak można zastapic mleko na roślinne? Dziękuje!

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:06 pm

Tak, można

Reply
Sandra 25 lipca, 2023 - 12:45 pm

OMG 😍 Boskie!

Mam zakaz pszenicy na 6 miesięcy 😱 mogę zrobić na mące żytniej lub jakiejś bezglutenowej mieszance?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:12 pm

obawiam się, że nie

Reply
Agata 25 lipca, 2023 - 1:22 pm

Czy borówki się nadadzą?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:06 pm

Tak, choć wiadomo – jagody lepsze

Reply
Asia 25 lipca, 2023 - 2:15 pm

Czy mleko pełnotłuste można zastąpić np. napojem owsianym?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:07 pm

Tak, można

Reply
Mart 30 lipca, 2023 - 8:12 pm

A czy mrożone jagody się nadadzą? Dać zamrożone czy najpierw je rozmrozić?

Reply
Ada 23 sierpnia, 2023 - 11:46 am

To jest super pytanie! Też się zastanawiam czy mam rozmrażać jagody? Czy mogę dać zamrożone?

Reply
Anna 26 lipca, 2023 - 6:26 pm

Nie miałam jagód, a miałam przymus zrobienia, więc wyszly z malinami! Wciągamy jeszcze gorące. Obłęd!

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:08 pm

super!

Reply
Kamila 27 lipca, 2023 - 8:51 pm

cześć! dziękuję za kolejny, świetny przepis!
proszę podpowiedz czy mogę zamienić łyżkę śmietany na łyżkę jogurtu naturalnego / skyru?
dziękuję!

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:12 pm

tak, można

Reply
Glinka 28 lipca, 2023 - 5:44 pm

Czy można zamienić mleko na roślinne?

I czy można zamienić jagody na MALINY?:)

Reply
Cyntia 29 lipca, 2023 - 7:27 am

Czy jest opcja zagniecenia ciasta wieczorem, żeby wyrastało przez noc w lodówce? Rano nie mam niestety czasu na to, żeby wyrastało 🙂

Reply
Izabela 29 lipca, 2023 - 10:26 pm

Dołączam do pytania!

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:09 pm

Tak, można

Reply
Angelika 21 listopada, 2023 - 1:59 pm

A ja się zastanawiam w którym momencie dać czekoladę, bo chyba jestem ślepa ale nigdzie nie jest napisane ;p

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 4:38 pm

punkt 6

Reply
Monia 29 lipca, 2023 - 5:58 pm

Czy można zastąpić zwykle mleko roślinnym (np. migdałowe)? 😉

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:12 pm

tak, jak najbardziej

Reply
Agnieszka 30 lipca, 2023 - 2:37 pm

Najlepsze jagodzianki jakie kiedykolwiek jadlam

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 4:32 pm

miód na moje serce!

Reply
Ren 30 lipca, 2023 - 4:52 pm

Hej,
czy można zastąpić jagody świeżymi wiśniami?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:10 pm

Tak, można

Reply
Otylia 1 sierpnia, 2023 - 8:57 am

Czym mogę zastąpić białą czekoladę?

Reply
Otylia 1 sierpnia, 2023 - 1:35 pm

Update: zrobiłam karmel z przepisu Rozkosznego i wyszły cudne 🫠

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2023 - 6:32 pm

można pominąć

Reply
Tatiana 1 sierpnia, 2023 - 6:51 pm

Co zamiast skrobii ziemniaczanej?

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2023 - 6:34 pm

mąka kukurydziana lub ew zwykła pszenna

Reply
Gabi 2 sierpnia, 2023 - 8:32 pm

Dodałam więcej jagód – ok 400g bo na moje oko było za mało 😀 Dodałam też kruszonkę z przepisu na jagodzianki lux (KOCHAM KRUSZONKĘ) i pominęłam lukier. Efekt zniewalający.
Jak na razie najlepszy przepis z 3, które wypróbowałam w tym roku.
Biorąc pod uwagę brak nadziewania (czyli mniejszą ilość pracy) to są zdecydowanie lepsze niż tradycyjne jagodzianki.

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2023 - 6:35 pm

ciesze się, że tak smakowało!

Reply
Estera 5 sierpnia, 2023 - 12:24 pm

Zrobiłam zamiast lukru kruszonkę z jagodzianek lux, niebo w gębie! Czy zagniatam wlasnie ciasto 3 raz w tym tygodniu?🤭

Reply
Aga 7 sierpnia, 2023 - 9:02 am

Wybitne! Wyrabianie ręczne tego ciasta to sama przyjemność. Proste w wykonaniu a smakiem po stokroć przewyższają wszystkie drożdżówki jakie kiedykolwiek jadłam 😍

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2023 - 6:38 pm

miód na moje serce!

Reply
Alicja 12 sierpnia, 2023 - 9:56 am

Dlaczego ciasto mogło nie wyrosnąć? 🙁

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2023 - 1:48 pm

stare drożdże

Reply
Maria 30 sierpnia, 2023 - 8:10 am

Czy jagody rozmrozić czy można dodać mrożone?

Reply
Angelika 8 listopada, 2023 - 7:47 pm

Cześć,

Czy jagody najpierw trzeba rozmrozić czy można dać zamrożone? 🙂

Reply
Angelika 22 stycznia, 2024 - 10:00 pm

Cześć,

Czy jagody najpierw trzeba rozmrozić czy można dać zamrożone?

Reply
KAROLINA 21 listopada, 2023 - 12:46 pm

A jeśli by zastąpić pszenną mąkę owsianą lub orkiszową to będzie katastrofa czy niekoniecznie? 😉

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2023 - 4:37 pm

orkiszowa jest mniej „elastyczna”, więc nie polecałbym

Reply
Angelika 10 marca, 2024 - 7:57 pm

Czy jagody najpierw trzeba rozmrozić czy można dać zamrożone?

Reply
Anna 20 lipca, 2024 - 8:44 am

W przepisie nie widzę dokładnych informacji na temat mrożonych jagód. W komentarzach też nie znalazłam odpowiedzi na te pytania. Czy jagody mrożone lepiej wcześniej rozmrozić?

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2024 - 7:10 pm

nie trzeba

Reply
Anna 4 września, 2024 - 7:41 am

Na jakim etapie dodać świeże drożdze jeśli nie mam suszonych i czy trzeba je wcześniej rozpuścić?

Reply

Leave a Comment