Faszerowanie jagodzianek wydaje się zbyt trudne lub pracochłonne? To przepis dla was. Zakręcane jagodzianki na palonym maśle z białą czekoladą i cytrynowym lukrem to receptura na skróty, która oferuje nie mniej smakowitych sensacji. A może nawet więcej.
Trwa jagodziankowy szał w najlepsze. Przepis na jagodzianki lux już po raz 5. idzie w wiral, stając się hitem internetu. Mam nadzieję, że to za sprawą dobrze rozpisanej receptury, zdjęć krok po kroku i metody na tzw. miseczkę, którą miałem przyjemność spopularyzować. Zdaje sobie jednak sprawę z waszej obecności – rozkosznych leniuchów, którzy od razu wolą przejść do pałaszowania (czasami też do nich dumnie się zaliczam). Stąd pomysł na ten przepisy, który mam być ułatwienie przygotowania jagodzianek. Zamiast faszerowania – posypywania i rolowanie. Żeby jednak nadgonić smakowe doznania (jagód będzie trochę mniej), ciasto przygotowuję na palonym maśle o cudnie orzechowym smaku, a jagody mieszamy z białą czekoladą przełamującą ich kwaśny czar.
Zakręcane jagodzianki na palonym maśle z białą czekoladą i cytrynowym lukrem
9 sztuk
Ciasto
100 g masła
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) drobnego cukru + 1 łyżka
1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki (60 ml) mleka pełnotłustego + 1 łyżka
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka sklepowego
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
300 g jagód, świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady, posiekanej drobno
Lukier cytrynowy
sok z ½ cytryny
½ szklanki (50 g) cukru pudru
1. Przed rozpoczęciem pieczenia doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
2. Roztop masło na patelni z jasnym dnem. Gotuj masło na średniej mocy, aż nabierze ciemno bursztynowego koloru i zacznie orzechowo pachnieć, około 6 minut. W trakcie gotowania z masła będzie wydzielał się osad i opadał na dno. Aby osad się nie przypalił, a masło równomiernie zbrązowiało, stale je mieszaj. Przelej do innego naczynia i przestudź.
3. W misce robota kuchennego wymieszaj mąkę, ¼ szklanki (50 g) cukru , drożdże i sól. Dodaj mleko, wanilię, 1 jajko, żółtko i kwaśną śmietanę. Zacznij wyrabiać na małej mocy, cały czas dodając po 1 łyżce palonego masła, czekając z dodaniem kolejnej, aż wcześniejsza połączy się z ciastem. Gdy zużyjesz już całe masło, wyrabiaj ciasto jeszcze około 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, na około 1 ½ godziny .
4. Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz zagnieść ciasto ręcznie. Wówczas podwój czas zagniatania.
5. Wymieszaj jagody z mąką ziemniaczaną i pozostałą 1 łyżką cukru.
6. Ciasto drożdżowe wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Wyłóż jagody, pozostawiając około 1 cm od brzegów (z każdej strony). Posyp całą powierzchnię białą czekoladą. Zaczynając od dłuższego brzegu, zroluj ciasto do przeciwległego brzegu, starając się zrobić to jak najciaśniej (ale przez przesady!). Odetnij krańce, a resztę rulonu pokrój na 9 równych kawałków. Przełóż je do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia spiralkami ku górze, zachowując odstępy między jagodziankami. Jeśli przy przekładaniu na blaszkę część jagód wypadnie z jagodzianek nie przejmuj się, i dodaj je delikatnie do jagodowo-czekoladowego nadzienia.
7. Z pozostałego 1 jajka i łyżki mleka zrób glazurę, blendując je. Posmaruj glazurą ciasto drożdżówek. Przykryj je ręcznikiem kuchennym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, aż wyraźnie się napuszą.
8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Posmaruj jagodzianki raz jeszcze glazurą. Piecz je przez około 15 minut, aż będą wyrośnięte i przyrumienione na złoty kolor.
9. Zagotuj sok z połowy cytryny w małym rondlu. Zdejmij go z ognia, cały czas mieszając, dodawaj cukier puder. Ma się całkowicie rozpuścić. Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty. Dodaj więcej soku z cytryny lub cukru pudru, jeśli trzeba. Polej lukrem zawijane jagodzianki i podawaj, smakują jak lato!
Rady/porady
Jeśli nie masz drożdży suszonych, możesz sięgnąć po 20 g świeżych.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
55 komentarzy
To jest istny obłęd!!!! Wszyscy byli zachwyceni, wręcz zahipnotyzowani konsumpcją!
Dzięki za Twoją wspaniałą pracę! <3
<3
Czy zamiast jagód można użyć borówek lub malin?
tak, można
A czy samo rozpuszczone masło zrobi robotę?
Będzie ok, choć wiadomo – mniej smaku
Wyglądają obłędnie! A na jakie owoce mozna zamienić jagody, jak ktoś ich nie moze jeść ?
może maliny?
Jak można zastapic mleko na roślinne? Dziękuje!
Tak, można
OMG 😍 Boskie!
Mam zakaz pszenicy na 6 miesięcy 😱 mogę zrobić na mące żytniej lub jakiejś bezglutenowej mieszance?
obawiam się, że nie
Czy borówki się nadadzą?
Tak, choć wiadomo – jagody lepsze
Czy mleko pełnotłuste można zastąpić np. napojem owsianym?
Tak, można
A czy mrożone jagody się nadadzą? Dać zamrożone czy najpierw je rozmrozić?
To jest super pytanie! Też się zastanawiam czy mam rozmrażać jagody? Czy mogę dać zamrożone?
Nie miałam jagód, a miałam przymus zrobienia, więc wyszly z malinami! Wciągamy jeszcze gorące. Obłęd!
super!
cześć! dziękuję za kolejny, świetny przepis!
proszę podpowiedz czy mogę zamienić łyżkę śmietany na łyżkę jogurtu naturalnego / skyru?
dziękuję!
tak, można
Czy można zamienić mleko na roślinne?
I czy można zamienić jagody na MALINY?:)
Czy jest opcja zagniecenia ciasta wieczorem, żeby wyrastało przez noc w lodówce? Rano nie mam niestety czasu na to, żeby wyrastało 🙂
Dołączam do pytania!
Tak, można
A ja się zastanawiam w którym momencie dać czekoladę, bo chyba jestem ślepa ale nigdzie nie jest napisane ;p
punkt 6
Czy można zastąpić zwykle mleko roślinnym (np. migdałowe)? 😉
tak, jak najbardziej
Najlepsze jagodzianki jakie kiedykolwiek jadlam
miód na moje serce!
Hej,
czy można zastąpić jagody świeżymi wiśniami?
Tak, można
Czym mogę zastąpić białą czekoladę?
Update: zrobiłam karmel z przepisu Rozkosznego i wyszły cudne 🫠
można pominąć
Co zamiast skrobii ziemniaczanej?
mąka kukurydziana lub ew zwykła pszenna
Dodałam więcej jagód – ok 400g bo na moje oko było za mało 😀 Dodałam też kruszonkę z przepisu na jagodzianki lux (KOCHAM KRUSZONKĘ) i pominęłam lukier. Efekt zniewalający.
Jak na razie najlepszy przepis z 3, które wypróbowałam w tym roku.
Biorąc pod uwagę brak nadziewania (czyli mniejszą ilość pracy) to są zdecydowanie lepsze niż tradycyjne jagodzianki.
ciesze się, że tak smakowało!
Zrobiłam zamiast lukru kruszonkę z jagodzianek lux, niebo w gębie! Czy zagniatam wlasnie ciasto 3 raz w tym tygodniu?🤭
Wybitne! Wyrabianie ręczne tego ciasta to sama przyjemność. Proste w wykonaniu a smakiem po stokroć przewyższają wszystkie drożdżówki jakie kiedykolwiek jadłam 😍
miód na moje serce!
Dlaczego ciasto mogło nie wyrosnąć? 🙁
stare drożdże
Czy jagody rozmrozić czy można dodać mrożone?
Cześć,
Czy jagody najpierw trzeba rozmrozić czy można dać zamrożone? 🙂
Cześć,
Czy jagody najpierw trzeba rozmrozić czy można dać zamrożone?
A jeśli by zastąpić pszenną mąkę owsianą lub orkiszową to będzie katastrofa czy niekoniecznie? 😉
orkiszowa jest mniej „elastyczna”, więc nie polecałbym
Czy jagody najpierw trzeba rozmrozić czy można dać zamrożone?
W przepisie nie widzę dokładnych informacji na temat mrożonych jagód. W komentarzach też nie znalazłam odpowiedzi na te pytania. Czy jagody mrożone lepiej wcześniej rozmrozić?
nie trzeba
Na jakim etapie dodać świeże drożdze jeśli nie mam suszonych i czy trzeba je wcześniej rozpuścić?