Czuję powinność podzielenia się z Wami moim pomysłami, które mogą trafić na wielkanocny stół. Jako, że blog jeszcze młody, to przepisów niewiele. Jednak gama słodkich pozycji rozwija się w błyskawicznym tempie, więc jest w czym wybierać. Przygotowałem jeszcze dodatkowo, specjalnie pod tegoroczne święta mazurek różany, diabelskie faszerowane jajka oraz mazurek/tartę hibiskusową. Każdy znajdzie coś dla siebie!
1. Diabelskie faszerowane jaja
Wywołują niedowierzanie, ciekawość i trochę zachwytu, a na wielkanocnym stole są Lady Gagą kulinariów. Smak jednak jest dość klasyczny i daleko mu do ostrego, marynowanego buraka.
2. Mazurek różany z migdałami
Mój świąteczny numer 1. Swoją gracją i delikatnym smakiem zawsze robi furorę na wielkanocnym stole. Jest bardzo lekki i powabny, na pewno zostanie okrzyknięty królewną przygotowanych wypieków.
3. Mazurek/tarta hibiskusowa
Smaki niebanalne; kwaśny hibiskus mocno kontrastuje białą czekoladę, a jako krem do maślano – migdałowego ciasta, jest czystą rozkoszą. Nie trzeba mówić, że jego nietuzinkowa aparycja zawsze wywołuje zachwyt.
4. Kardamonowe ciasto z kremem z palonego masła
Każdy stół musi mieć swojego króla, który będzie dumnie piętrzył się na eleganckiej paterze i zachwycał swoim bogactwem. Pozycja bardzo słodka, ale krem z palonego masła grzechu warty.
5. Brioche
Nie ma Wielkanocy bez baby, najlepiej drożdżowej. Jak powszechnie wiadomo, najlepszym jej wydaniem jest tłuściutka i lekka jak piórko brioche. Przepis bardzo elastyczny i swobodnie może zostać zrealizowany w formie do baby, ale upieczony w keksówce, będzie przyjemną i rozkoszną alternatywą do białego chleba w koszyku wielkanocnym.
6. Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi
Ten sernik łączy wszystkie smaki, które tak kuszą w chwilach słabości – spód z masła orzechowego, masa z trzech rodzajów sera i mleka skondensowanego oraz gęsty, lekko słony, maślany karmel, w którym zatopione są chrupiące orzeszki. Nikt mu się nie oprze.
7. Tarta żurawinowo – limonkowa
Była przebojem świąt Bożego Narodzenia, ale jest tak rozkoszna, że z przyjemnością pojawi się na wiosennym stole. Kwaśna limonka i kwaśna żurawina jeszcze wywołała u was krzywy uśmiech od ucha do ucha.
8. Migdałowa szarlotka z różą
Niektórzy mówią, że szarlotka jest obowiązkową pozycją każdego rodzinnego spotkania. Wiemy już, że smak różany potrafi rozłożyć każdego na łopatki, a więc…
9. Brioszki z kremem z białej czekolady i malinami
Co prawda na maliny nie sezon, ale to najlepszy czas, aby zużyć zapas zalegające w zamrażarce. Są puszyste, maślane, lekkie i pełne rozkosznego kremu z białej czekolady skrywającego kwaśne owoce. Śniadanie wielkanocne można przecież zacząć na słodko!
Jeśli zdecydujesz się zrobić, którąś z moich propozycji, daj znać w komentarzu. Będzie mi też bardzo miło, jakbyś zechciał otagować zdjęcie swojej potrawy hasztagiem #rozkoszny na instagramie.
Wasz,
rozkoszny
2 komentarze
Jajka na wigilijnym stole? o.O Chyba błąd.
Tarta ciekawa.
Dzięki wielkie, już poprawiłem! Oczywiście, że chodzi o wielkanocny stół haha