Jeśli wyobrażam sobie rozkoszny smak, to w sferze fantazji czuję i smakuję różę. Delikatną, subtelną, niepozorną, nieco pruderyjną. Rozsmarowana na kruchym, maślanym cieście, a wcześniej ubitą na aksamitny krem, w którym zatopione są płatki migdałów. Jest powodem, aby zaopatrzyć się w słoiczek konfitury, a może nawet dwa.
Co się stało z tym wspaniałym różanym smakiem? Czy róża została skazana na kulinarną banicję w formie marmolady do pączków? Przed laty bardzo popularna w tradycyjnych ciastach i tortach, choćby w przepisach Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Na blogu można znaleźć kilka różanych przepisów m.in. migdałową szarlotkę z różą. Jednak mi wciąż mało i jestem głodny na więcej.
Mazurek jest wyjątkowo prosty w wykonaniu. Zrobienie kremu sprowadza się do zmiksowania składników na aksamitną masę. Dobre – pełne masła – ciasto kruche i sukces gwarantowany. Mówi się, że o efekcie końcowym każdego dania czy ciasta stanowią jego składniki. Dobrej jakości produkt zawsze się obroni, a smak z niego wynikający, w połączeniu z odrobiną chęci, zaskutkuje rozkosznymi doznaniami. Zresztą, sami się przekonacie, jak jest z tym mazurkiem. Tylko potem nie mówicie, że zrobiliście za mało.
Mazurek różany z migdałami
blaszka 25 x 35 cm
Ciasto kruche
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru pudru
szczypta soli
150 g masła, zimnego
2 żółtka jajek “zerówek”
Krem różany i wykończenie
250 g mascarpone
125 g konfitury z płatków róży lub róży w cukrze
100 g konfitury z płatków róży
80 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
listki świeżej róży, do dekoracji
pączki suszonej róży, do dekoracji
1. Przygotuj ciasto kruche: Mąki, sól i cukier puder wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub miksera na kawałeczki o wielkości orzecha. Dodaj żółtka i zagnieć do połączenia. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dodaj łyżkę lodowatej wody. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 40 minut lub 15 minut do zamrażarki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby było ono 1 cm dłuższe i szersze niż forma. Wraz z papierem przenieś ciasto do formy, zdejmij górny papier. Ciasto podziurkuj widelcem i zagnij odstające brzegi do środka. Wstaw do lodówki na godzinę.
3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz mazurka przez 25 – 30 minut, do zezłocenia. Pozostaw do ostygnięcia w formie.
4. Przygotuj krem: Serek mascarpone i konfiturę z płatków róży umieść w misce miksera i utrzyj do połączenia składników.
5. 100 g konfitury różanej rozsmaruj cienką warstwą na cieście kruchym, wyłóż krem różany i rozprowadź. Posyp płatkami migdałowymi i – jeśli chcesz podnieść aspekt wizualny mazurka – listkami oraz pęczkami suszonej róży. Jednak są one niekonieczne, gdyż niejadalne.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Rady/porady
Krem różany najlepiej smakuje w dzień przygotowania. Spód można przygotować 2 – 3 dni przed podaniem.
Wasz,
Rozkoszny
46 komentarzy
Miałam ogromną przyjemność skosztować. Całe szczęście że zachował się ten jeden jedyny kawaleczek dla nas;)
Bardzo mi miło, że nie tylko ja darzę go taką fascynacją 😀
Wyczekiwana róża, przepiękne <3
dziękuję, serce rośnie jak czytam takie komentarze <3
takie to dobre, że robię mazurek w sierpniu xd
haha ja już tęsknie za tym smakiem 🙂
Mam pytanie o ciasto kruche – spotkałam się z teorią, że idealne proporcje to 3,2,1 (maka, masło, cukier)? Czy dodanie mniejszej ilości cukru tak jak u Pana wpływa na konsystencje ciasta?
To klasyczne proporcje, ale oczywiście można nim żonglować. W tym przypadku wydaje mi się, że ciasto byłoby ciut za słodkie
Dziekuje, dodałam mniej cukru i jest jak na mój smak takie jak powinno🙂
Mam suszone płatki róży stulistnej. Czy mogę je wykorzystać do zrobienia konfitury? Masz może sprawdzony przepis na taką konfiturę?
Mam pytanie: w przepisie widnieje 125g konfitury z płatków róży / róży w cukrze, a później 100g tejże konfitury. Czy w sumie mam dać 225g? Czy to byk w przepisie? 🙂
225 g, konfiturę używamy dwukrotnie w przepisie
Jestem w blokach startowych do przygotowania tego mazurka na tegoroczną Wielkanoc 🙂 Jak najlepiej przechować ciasto, jeśli przygotowuję je dzień przed podaniem?
polecam upiec ciasto dzień wcześniej, ale przełożyć dopiero w dzień podania; następnie przechowywać w temperaturze pokojowej
Jaką konfiturę z różą polecacie? Do tej pory nigdy jej nie używałam więc nie wiem, która firma oferuje najlepszą jakość 🙂
Jaki rozmiar formy będzie odpowiedni?
blaszka 25 x 35 cm
Czy do kremu zamiast konfitury z płatków róży można dodać wody różanej? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? 🙂
Czym różnią się przepis stąd, a z książki? Są różne proporcje i nie wiem, który przepis wybrać.
przepis z książki jest ulepszony
Na czym polega ulepszenie przepisu w książce?
Zmiana proporcji i inne nadzienie pod krem
Mam pytanie apropo konfitury z płatków róży. Czy marmolady z dzikiej róży dostępne w sklepach to to samo?
nie, absolutnie to dwie różne historie
W tym roku wypróbuje ten przepis, ale trochę zmodyfikowany – na spod wykorzystam konfiturę z czarnej porzeczki, a na gorze będzie mascarpone wymieszane z konfiturą z róży. Jest dopiero piątek a ja już przebieram nogami do niedzieli 😅
brzmi pysznie!
Na jaką grubość rozwałkować ciasto? Czy rośnie troszkę w piekarniku?
Czy mogę ozdobić jadalnymi płatkami i pączkami róż czy to już przesada smakowa? 🙂
Można 🙂
Jaka powinna być konsystencja konfitury z płatków róży? Jedyna którą udało mi się znaleźć jest płynna w temperaturze pokojowej.
Czy powinnam ją czymś zagęścić przed użyciem? (np żelatyna?)
Nie, będzie ok 🙂
Zagapiłam się i zamiast 2 żòłtek dałam cale 2 jaja. Czy da się ten spód jeszcze jakos uratować. Wyszlo niestety chyba twardawe. Nie wiem czy zaczynać na nowo czy mozemy je jakos zmiekczyc?
Dodaj reszty składników i będziesz mieć więcej ciasta kruchego na przyszłość (można mrozić)
Dzień dobry, pytanie pewnie mocno laickie pytanie, ale czym się różni konfitura z róży od róży ucieranej z cukrem? Internety po szybkim przeglądzie, nie dały mi odpowiedzi:) Pozdrawiam!
Konfitura z płatków róży ma w sobie całe płatki róża, a róża utarta z cukrem ma konsystencję pasty
Dzień dobry, jeżeli mam utarte płatki róży z cukrem a nie konfiturę, to całość nie będzie wtedy za słodka?
Dlaczego ciasto pęka w trakcie pieczenia?
Hej, czy można udekorować płatkami „zwyklej” róży takiej z kwiaciarni? Niedzikiej w sensie?
Hej, można, ale nie będzie ona prawdomównie jadalna
Spód od mazurka i pękł 3 godziny po wyjęciu z piekarnika… przeżywam to bardziej niż rozstanie z chłopakiem 🙁 jakieś rady jak to naprawić?
Skleić kremem!
Takie to pyszne, że robię mazurka na Boże Narodzenie 🙈
Czy można zna użyć utartych z cukrem płatków dzikiej róży? Konfitury nigdy nie robiłam.
tak, można
Czy ciasto można włożyć do formy na tarte?
Tak, można