Mazurek różany z migdałami

Jeśli wyobrażam sobie rozkoszny smak, to w sferze fantazji czuję i smakuję różę. Delikatną, subtelną, niepozorną, nieco pruderyjną. Rozsmarowana na kruchym, maślanym cieście, a wcześniej ubitą na aksamitny krem, w którym zatopione są płatki migdałów. Jest powodem, aby zaopatrzyć się w słoiczek konfitury, a może nawet dwa.

Co się stało z tym wspaniałym różanym smakiem? Czy róża została skazana na kulinarną banicję w formie marmolady do pączków? Przed laty bardzo popularna w tradycyjnych ciastach i tortach, choćby w przepisach Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Na blogu można znaleźć kilka różanych przepisów m.in. migdałową szarlotkę z różą. Jednak mi wciąż mało i jestem głodny na więcej.

Mazurek jest wyjątkowo prosty w wykonaniu. Zrobienie kremu sprowadza się do zmiksowania składników na aksamitną masę. Dobre – pełne masła – ciasto kruche i sukces gwarantowany. Mówi się, że o efekcie końcowym każdego dania czy ciasta stanowią jego składniki. Dobrej jakości produkt zawsze się obroni, a smak z niego wynikający, w połączeniu z odrobiną chęci, zaskutkuje rozkosznymi doznaniami. Zresztą, sami się przekonacie, jak jest z tym mazurkiem. Tylko potem nie mówicie, że zrobiliście za mało.

Mazurek różany z migdałami 5 Mazurek różany z migdałami 6

Mazurek różany z migdałami
blaszka 25 x 35 cm
Ciasto kruche
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru pudru
szczypta soli
150 g masła, zimnego
2 żółtka jajek “zerówek”

Krem różany i wykończenie
250 g mascarpone
125 g konfitury z płatków róży lub róży w cukrze
100 g konfitury z płatków róży
80 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
listki świeżej róży, do dekoracji
pączki suszonej róży, do dekoracji

1. Przygotuj ciasto kruche: Mąki, sól i cukier puder wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub miksera na kawałeczki o wielkości orzecha. Dodaj żółtka i zagnieć do połączenia. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dodaj łyżkę lodowatej wody. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 40 minut lub 15 minut do zamrażarki.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby było ono 1 cm dłuższe i szersze niż forma. Wraz z papierem przenieś ciasto do formy, zdejmij górny papier. Ciasto podziurkuj widelcem i zagnij odstające brzegi do środka. Wstaw do lodówki na godzinę.

3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz mazurka przez 25 – 30 minut, do zezłocenia. Pozostaw do ostygnięcia w formie.

4. Przygotuj krem: Serek mascarpone i konfiturę z płatków róży umieść w misce miksera i utrzyj do połączenia składników.

5. 100 g konfitury różanej rozsmaruj cienką warstwą na cieście kruchym, wyłóż krem różany i rozprowadź. Posyp płatkami migdałowymi i – jeśli chcesz podnieść aspekt wizualny mazurka – listkami oraz pęczkami suszonej róży. Jednak są one niekonieczne, gdyż niejadalne.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Rady/porady
Krem różany najlepiej smakuje w dzień przygotowania. Spód można przygotować 2 – 3 dni przed podaniem.

Wasz,
Rozkoszny

Mazurek różany z migdałami 7 Mazurek różany z migdałami 8

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

25 komentarzy

Ania 11 kwietnia, 2017 - 7:45 pm

Miałam ogromną przyjemność skosztować. Całe szczęście że zachował się ten jeden jedyny kawaleczek dla nas;)

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2017 - 8:01 pm

Bardzo mi miło, że nie tylko ja darzę go taką fascynacją 😀

Reply
Maria 11 kwietnia, 2017 - 9:28 pm

Wyczekiwana róża, przepiękne <3

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2017 - 8:32 pm

dziękuję, serce rośnie jak czytam takie komentarze <3

Reply
Aga 8 sierpnia, 2017 - 1:26 pm

takie to dobre, że robię mazurek w sierpniu xd

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2017 - 1:28 pm

haha ja już tęsknie za tym smakiem 🙂

Reply
Ola 7 kwietnia, 2020 - 12:15 pm

Mam pytanie o ciasto kruche – spotkałam się z teorią, że idealne proporcje to 3,2,1 (maka, masło, cukier)? Czy dodanie mniejszej ilości cukru tak jak u Pana wpływa na konsystencje ciasta?

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2020 - 2:36 pm

To klasyczne proporcje, ale oczywiście można nim żonglować. W tym przypadku wydaje mi się, że ciasto byłoby ciut za słodkie

Reply
Ola 10 kwietnia, 2020 - 7:29 pm

Dziekuje, dodałam mniej cukru i jest jak na mój smak takie jak powinno🙂

Reply
Sylwia 31 marca, 2021 - 11:42 am

Mam suszone płatki róży stulistnej. Czy mogę je wykorzystać do zrobienia konfitury? Masz może sprawdzony przepis na taką konfiturę?

Reply
Małgosia 11 marca, 2021 - 2:21 pm

Mam pytanie: w przepisie widnieje 125g konfitury z płatków róży / róży w cukrze, a później 100g tejże konfitury. Czy w sumie mam dać 225g? Czy to byk w przepisie? 🙂

Reply
rozkoszny 11 marca, 2021 - 5:31 pm

225 g, konfiturę używamy dwukrotnie w przepisie

Reply
Gosia 30 marca, 2021 - 7:00 pm

Jestem w blokach startowych do przygotowania tego mazurka na tegoroczną Wielkanoc 🙂 Jak najlepiej przechować ciasto, jeśli przygotowuję je dzień przed podaniem?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 7:05 pm

polecam upiec ciasto dzień wcześniej, ale przełożyć dopiero w dzień podania; następnie przechowywać w temperaturze pokojowej

Reply
Gosia 31 marca, 2021 - 10:55 am

Jaką konfiturę z różą polecacie? Do tej pory nigdy jej nie używałam więc nie wiem, która firma oferuje najlepszą jakość 🙂

Reply
BJane 31 marca, 2021 - 11:38 am

Jaki rozmiar formy będzie odpowiedni?

Reply
rozkoszny 31 marca, 2021 - 12:04 pm

blaszka 25 x 35 cm

Reply
Edyta 31 marca, 2021 - 12:10 pm

Czy do kremu zamiast konfitury z płatków róży można dodać wody różanej? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? 🙂

Reply
Martyna 1 kwietnia, 2021 - 3:00 pm

Czym różnią się przepis stąd, a z książki? Są różne proporcje i nie wiem, który przepis wybrać.

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2021 - 5:03 pm

przepis z książki jest ulepszony

Reply
konfitura 1 kwietnia, 2021 - 11:40 pm

Mam pytanie apropo konfitury z płatków róży. Czy marmolady z dzikiej róży dostępne w sklepach to to samo?

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 1:24 pm

nie, absolutnie to dwie różne historie

Reply
Sonia 2 kwietnia, 2021 - 11:21 am

W tym roku wypróbuje ten przepis, ale trochę zmodyfikowany – na spod wykorzystam konfiturę z czarnej porzeczki, a na gorze będzie mascarpone wymieszane z konfiturą z róży. Jest dopiero piątek a ja już przebieram nogami do niedzieli 😅

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 1:26 pm

brzmi pysznie!

Reply
Anna 2 kwietnia, 2021 - 7:48 pm

Na jaką grubość rozwałkować ciasto? Czy rośnie troszkę w piekarniku?

Reply

Leave a Comment