Jeśli wyobrażam sobie rozkoszny smak, to w sferze fantazji czuję i smakuję różę. Delikatną, subtelną, niepozorną, nieco pruderyjną. Rozsmarowana na kruchym, maślanym cieście, a wcześniej ubitą na aksamitny krem, w którym zatopione są płatki migdałów. Jest powodem, aby zaopatrzyć się w słoiczek konfitury, a może nawet dwa.
Co się stało z tym wspaniałym różanym smakiem? Czy róża została skazana na kulinarną banicję w formie marmolady do pączków? Przed laty bardzo popularna w tradycyjnych ciastach i tortach, choćby w przepisach Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Na blogu można znaleźć kilka różanych przepisów m.in. migdałową szarlotkę z różą. Jednak mi wciąż mało i jestem głodny na więcej.
Mazurek jest wyjątkowo prosty w wykonaniu. Zrobienie kremu sprowadza się do zmiksowania składników na aksamitną masę. Dobre – pełne masła – ciasto kruche i sukces gwarantowany. Mówi się, że o efekcie końcowym każdego dania czy ciasta stanowią jego składniki. Dobrej jakości produkt zawsze się obroni, a smak z niego wynikający, w połączeniu z odrobiną chęci, zaskutkuje rozkosznymi doznaniami. Zresztą, sami się przekonacie, jak jest z tym mazurkiem. Tylko potem nie mówicie, że zrobiliście za mało.
Mazurek różany z migdałami
blaszka 25 x 35 cm
Ciasto kruche
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru pudru
szczypta soli
150 g masła, zimnego
2 żółtka jajek “zerówek”
Krem różany i wykończenie
250 g mascarpone
125 g konfitury z płatków róży lub róży w cukrze
100 g konfitury z płatków róży
80 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
listki świeżej róży, do dekoracji
pączki suszonej róży, do dekoracji
1. Przygotuj ciasto kruche: Mąki, sól i cukier puder wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub miksera na kawałeczki o wielkości orzecha. Dodaj żółtka i zagnieć do połączenia. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dodaj łyżkę lodowatej wody. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 40 minut lub 15 minut do zamrażarki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby było ono 1 cm dłuższe i szersze niż forma. Wraz z papierem przenieś ciasto do formy, zdejmij górny papier. Ciasto podziurkuj widelcem i zagnij odstające brzegi do środka. Wstaw do lodówki na godzinę.
3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz mazurka przez 25 – 30 minut, do zezłocenia. Pozostaw do ostygnięcia w formie.
4. Przygotuj krem: Serek mascarpone i konfiturę z płatków róży umieść w misce miksera i utrzyj do połączenia składników.
5. 100 g konfitury różanej rozsmaruj cienką warstwą na cieście kruchym, wyłóż krem różany i rozprowadź. Posyp płatkami migdałowymi i – jeśli chcesz podnieść aspekt wizualny mazurka – listkami oraz pęczkami suszonej róży. Jednak są one niekonieczne, gdyż niejadalne.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Rady/porady
Krem różany najlepiej smakuje w dzień przygotowania. Spód można przygotować 2 – 3 dni przed podaniem.
Wasz,
Rozkoszny
9 komentarzy
Miałam ogromną przyjemność skosztować. Całe szczęście że zachował się ten jeden jedyny kawaleczek dla nas;)
Bardzo mi miło, że nie tylko ja darzę go taką fascynacją 😀
Wyczekiwana róża, przepiękne <3
dziękuję, serce rośnie jak czytam takie komentarze <3
takie to dobre, że robię mazurek w sierpniu xd
haha ja już tęsknie za tym smakiem 🙂
Mam pytanie o ciasto kruche – spotkałam się z teorią, że idealne proporcje to 3,2,1 (maka, masło, cukier)? Czy dodanie mniejszej ilości cukru tak jak u Pana wpływa na konsystencje ciasta?
To klasyczne proporcje, ale oczywiście można nim żonglować. W tym przypadku wydaje mi się, że ciasto byłoby ciut za słodkie
Dziekuje, dodałam mniej cukru i jest jak na mój smak takie jak powinno🙂