Wiosną dania powinny być lekkie i rześkie tak jak ta cytrynowa zupka tortellini ze szparagami bazująca na greckim avgolemono. Niby przygotowuje się ją tylko w kwadrans, ale zaspokoja zmysły w pełni.
Takie przepisy są najlepsze: szybkie, a pełne smaku. Ostatnio natrafiłem w “Bon Appetit” na przepis na cytrynową zupę ze szpinakiem zagęszczaną jajkiem jak w greckim avgolemono, która od razu krzyknęła do mnie, aby ją zjeść. Zrobiłem ją po swojemu i wyszła naprawdę znakomicie. To sycące, ale lekkie danie. Idealne na wiosenną kolację.
Cytrynowa zupka tortellini ze szparagami
4 porcje
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
4 szklanek bulionu warzywnego lub wody z 2 łyżkami jasnej pasty miso
250 g świeżych tortellini (najlepiej z ricottą i szpinakiem)
2 duże jajka
sok z 1 cytryny
½ łyżeczki płatków chili
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki posiekanej kolendry
oliwa extra virgin, do podania
1. Odetnij twarde końce szparagów. Resztę pokrój na 2-cm kawałki, odłóż na bok.
2. Zagotuj bulion warzywny lub wodę z pastą miso na. Ugotuj w nim tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 5 minut. Tuż przed końcem, 1 ½ – 2 minuty, dodaj pokrojone szparagi. Używając łyżki cedzakowej, wyłów szparagi i tortellini. Przełóż do miski i odłóż na bok.
3. W średniej wielkości misce połącz jajka, sok cytrynowy, płatki chili i śmietankę 30%. Wlej chochlę gorącego bulionu warzywnego, hartując jajka (dzięki temu nie zetną się po dodaniu do reszty bulionu).
4. Cały czas mieszając trzepaczką, wlej zahartowaną masę jajeczną do reszty bulionu. Gotuj na małym ogniu (nie doprowadź do wrzenia, bo jajka się zetną!), aż zupa lekko zgęstnieje, około 1 minutę. Dodaj ugotowane tortellini, szparagi i kolendrę. Zdejmij z ognia. Dopraw solą, jeśli trzeba.
5. Zupę przelej do misek i podawaj z chlustem oliwy. Tak smakuje wiosna.
Rady/porady
Podczas podgrzewania zupy ponownie, pamiętaj, aby jej nie zagotować, bo jajka się zetną.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
23 komentarze
Gdzie kupujesz tortelini?
Sięgam po włoskie marki dostępne w hipermarketach lub delikatesach włoskich
Jaką pastę miso polecasz? Chodzi mi o konkretną markę godną uwagi 🙂
Ta jest fajna https://sklep.nasushi.pl/product-pol-77-Pasta-Shinshu-Shiro-Miso-jasna-400g-Hikari-Miso.html
Ile ml ma u ciebie 1 szklanka?
250 ml
Rewelacyjna, a przygotowanie zajęło dosłownie 5 minut…
Dziś będę robić już drugi raz.
szybko i pysznie!
Czy można wykorzystać mięsny rosół, czy koniecznie bulion warzywny? 🙂
można rosół
Pyszna i prosta w przygotownaiu zupka! Wielkie dzięki za przepis 🙂
polecam się!
Przepis wygląda super! Ale zastanawia mnie jedna rzecz – jestem w ciąży i nie powinnam jeść surowych/nie ściętych jajek – chyba w takim razie lepiej, abym pominęła je w przepisie?
Z góry dzięki za poradę!
jajka nie są tutaj surowe, ale lepiej pomiń
Jakaś podpowiedź czym zastąpić śmietanę? Dla osoby, która nie może jeść ani śmietany, ani mleka (jogurty i serki jak najbardziej). A może w ogóle można pominąć śmietanę, bez zamiennika?
bez śmietanki też będzie smacznie
Dzisiaj robiłam tą zupę 2 raz i na pewno nie ostatni. To prawdziwa petarda. Za drugim razem dodałam bulion i miso, to jeszcze bardziej podkręciło smak. Dzięki za super przepis.
To jest najlepsza zupa ever ☺️ Dzięki 🙏🏻
cieszę się!
Zupa jest cudowna. Robię ją kolejny raz i cała rodzina się zajada. duży wpływ na jej smak ma jakość szparagów. Za pierwszym razem kupiłam szparagi w dyskoncie i niestety okazaly się gorzkie.
To kolejny z Twoich przepisów które wypróbowałam i każdy z nich jest naszym domowym hitem <3 dziękuję!
cieszę się!
Czy mogę zastąpić płatki chili słodką papryką w proszku?
To zupełnie inne produkty – płatki chili są ostre