Pieczone boczniaki z sosem pieczeniowym

Pieczone boczniaki co przypominają żeberka, sos pieczeniowy bez pieczenia i kołderka z maślanego puree ziemniaczanego. Oto wegetariański, świąteczny obiad idealny.

Prawdopodobnie już domykacie planowanie świątecznego menu, ale weźcie głęboki wdech, bo te boczniaki powinny znaleźć się na liście. Najpierw je marynuję, by nadać im dudniącego smaku. Potem piekę, by stał się soczyste i chrupiące, a na koniec podaję na kremowym puree z wegetariańskim sosem pieczeniowym bez pieczenia. Składniki dyktuję poniżej.

boczniaki pieczone

Pieczone boczniaki z sosem pieczeniowym bez pieczenia
4 porcje
500 g boczniaków
¼ szklanki sosu sojowego
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku w łupinie, zmiażdżone
½ łyżeczki wędzonej papryki

Wegetariański sos pieczeniowy
1 cebula, poszatkowanej
1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
2 liście laurowe
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki brązowego cukru
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 marchewka
1 pietruszka
¼ fenkułu lub 1 gałązka selera naciowego
15 g suszonych borowików
1 łyżka jasnej pasty miso
750 ml bulionu warzywnego, najlepiej domowego
3 łyżki zimnego masła

1. Duże boczniaki przekrój na pół. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce, dodaj boczniaki. Dokładnie natrzyj je marynatą, najlepiej ręcznie. Odstaw na co najmniej godzinę, ale noc w lodówce byłaby dla grzybów boskim smakowym spa.

2. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż boczniaki wraz marynatą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut, aż ich brzegi staną się rumiane i chrupiące.

3. W międzyczasie przygotuj sos pieczeniowy bez pieczenia. W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Przesmaż cebulę z czosnkiem, liściem laurowym, tymiankiem i rozmarynem, aż stanie się szklista, około 8 minut.

4. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Przesmaż do momentu, aż pociemnieje, około 3 minuty. Wlej wino, odparuj. W dodaj resztę warzyw, borowiki i bulion. Zagotuj i gotuj około 40 minut na umiarkowanym ogniu, aż warzywa całkowicie zmiękną, a bulion odparuje w połowie.

5. Odcedź bulion z warzyw. Odciśnij z nich sumienie każdą kropelkę bulionu – tu jest smak! Przelej bulion z powrotem do garnka, dodaj miso. Zagotuj. Cały czas mieszając trzepaczką, dodawaj masło, łyżka po łyżce. Ten proces nazywa się emulsyfikacją. Z bulionu powstaje rzadki sos. Dopraw pieprzem i solą, jeśli potrzeba.

6. Pieczone boczniaki podawaj z maślanym puree i sosem pieczeniowym bez pieczenia. Obserwuj, jak wszystkim smakuje.

Rady/porady
Boczniaki można zastąpić na pieczarki, ale nie będą one aż tak smaczne.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

pieczone boczniaki
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

74 komentarze

Karolina 19 grudnia, 2021 - 2:18 pm

Co robimy z winem? Bo jest w składnikach a w przepisie już nie 🙂

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2021 - 7:41 pm

Dzięki za czujność. Już dodaję!

Reply
AGNIESZKA 8 stycznia, 2022 - 9:46 am

Wino pijemy 😃🙃

Reply
AGNIESZKA 8 stycznia, 2022 - 9:47 am

Dziś robię to rozkoszne cudo 😁😍

Reply
Beata 20 grudnia, 2021 - 10:38 am

Wino pijemy robiąc boczniaki 🙂

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2021 - 12:01 pm

Się wie!

Reply
Kasia 20 grudnia, 2021 - 9:27 pm

Czy masło zastąpione oliwa da radę? Planuje zrobić wersje wegańska.

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2021 - 12:04 pm

Niestety nie

Reply
Sanvegann 22 grudnia, 2021 - 10:50 am

Ja zastąpiłam osełką od wege siostry i wyszło genialne! 😁

Reply
Ola 24 grudnia, 2021 - 8:01 pm

Można dodać oprócz boczniaków jakieś mięso?

Reply
rozkoszny 28 grudnia, 2021 - 11:26 am

To z założenie przepis wegetariański – naprawdę nic im więcej tu nie potrzeba

Reply
aga 12 grudnia, 2022 - 7:49 pm

Dziękuje , jeszcze proszę o maślane puree

Reply
Helena 21 grudnia, 2021 - 9:50 am

A czy można czymś zastąpić pastę miso? Kilka filecikow anchois?

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2021 - 12:06 pm

Można kombinować w tę stronę

Reply
Ania 21 grudnia, 2021 - 11:10 am

Przepraszam, na jakim etapie dodać wino do sosu? Dziękuję!

Reply
Ania 21 grudnia, 2021 - 11:13 am

Już widzę 😉 Naprawdę, jeszcze nie próbowałam wina – nie wiem, czemu nie zauważyłam…

Reply
Grażyna 22 grudnia, 2021 - 10:30 am

Czy taki sos byłby równie dobry do Twojego steka z selera?

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2021 - 11:22 am

Myślę, że jak najbardziej

Reply
Cynamonowa Ania 22 grudnia, 2021 - 6:25 pm

to jest genialne i rewelacyjne!! naprawde uczta dla kubków smakowych. Stwierdzamy zgodnie rodzinnie, że najlepsze danie z boczniakami ever!

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2021 - 7:53 pm

cieszę się!

Reply
dosia 23 grudnia, 2021 - 2:11 pm

czy boczniaki można przygotować dzień wcześniej, czy najlepiej smakują od razu?

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2021 - 6:25 pm

Najlepiej smakują od razu, ale dzień wcześniej też ok

Reply
Bartek 23 grudnia, 2021 - 6:26 pm

Suszone grzyby moczymy, czy nie?

Reply
rozkoszny 28 grudnia, 2021 - 11:35 am

Nie

Reply
Milena 23 grudnia, 2021 - 7:39 pm

Wino czerwone zamiast białego, czy będzie ok?

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2021 - 8:05 pm

Tak

Reply
Adrian 28 grudnia, 2021 - 11:07 pm

Hej, czy boczniaki można dwa dni marynować oraz czy cukier można zamienić na biały ?

Reply
rozkoszny 29 grudnia, 2021 - 9:46 am

Hej, można

Reply
Klaudia 12 grudnia, 2022 - 11:07 am

A ja przyszłam po przepis na te maślane puree ! 😀

Reply
Adrian 29 grudnia, 2021 - 11:38 pm

A masz może pomysł co do nich podać jeszcze ? Jakaś sałatkę ? 😂

Reply
rozkoszny 30 grudnia, 2021 - 2:05 pm

Może sałatka z cykorii? Goryczka zgrabnie przełamie te esencjonalne smaki

Reply
Kinga 2 stycznia, 2022 - 10:09 am

Hej a czy można pominąć wino lub zamienić je na coś nie alkoholowego?

Reply
rozkoszny 3 stycznia, 2022 - 10:59 am

Hej, można pominąć, dodając odrobinę octu z białego wina, ale smak nie będzie ten sam

Reply
Marzanna 5 stycznia, 2022 - 2:42 pm

To puree z ziemniaków? Bo zglupialam

Reply
rozkoszny 5 stycznia, 2022 - 3:03 pm

tak

Reply
Aneta 9 stycznia, 2022 - 2:59 pm

Czy można użyć suszonych podgrzybków?

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2022 - 8:26 pm

Do sosu tak

Reply
Karolina 16 stycznia, 2022 - 7:30 pm

Czy da radę zrobić bez piekarnika? Niestety nie mam🥺 podsmażone na patelni beda ok?

Reply
Darenia 17 stycznia, 2022 - 1:38 pm

Boczniaki pyszne Mniam!:) Ale zamiast miodu dodałam syrop klonowy!

Reply
Aleksandra 23 stycznia, 2022 - 1:47 pm

Hej,
Czy myjemy boczniami przed marynatą? Nabiorą pewnie wody, wiec nie wiem….

Reply
Cynamonowa Ania 6 lutego, 2022 - 2:33 pm

Ten przepis jest genialny 🙂 trzymam się przepisu i rewelacja! Robię właśnie już 3 raz 🙂

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2022 - 3:36 pm

Super!

Reply
Roberto 6 lutego, 2022 - 7:21 pm

Hej, jest opcja na stronie drukuj przepis?

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2022 - 12:45 pm

Nie ma. Przepisy na papierze w moich książkach 🙂

Reply
Karolina 12 lutego, 2022 - 5:17 pm

Matko, jakie to dobre ❤️

Reply
rozkoszny 13 lutego, 2022 - 12:24 pm

<3

Reply
Anita 16 lutego, 2022 - 3:26 pm

Cudny przepis ! Kosztuje trochę pracy, ale warto!

Reply
Monika 24 czerwca, 2022 - 9:31 am

Cześć! Jakiego sosu sojowego używamy (jasny czy ciemny)? Myjemy boczniaki przed marynowaniem? Jaki miód będzie najlepszy ?

Reply
rozkoszny 24 czerwca, 2022 - 11:28 am

Używam sosu sojowego Kikkoman – on nie ma rozróżnienia na to, czy to jasny, czy ciemny, ale kierowałbym się bardziej ku temu pierwszemu

Reply
Weronika 13 października, 2022 - 11:43 am

najlepsza wersja boczniakow, robie na wszystkie swieta od kiedy pojawil sie ten przepis i smakuja wszystkim, nawet miesnym wujkom i przyzwyczajonym do tradycyjnych dan babciom i dziadkom

Reply
rozkoszny 14 października, 2022 - 12:27 pm

<3

Reply
Nana 12 grudnia, 2022 - 10:26 am

A czym zastąpić cebule, czosnek i koncentrat pomidorowy?

Reply
Agnieszka 12 grudnia, 2022 - 10:27 am

Wyglada wspaniale! Robię na święta! A masz może pomysł co z tymi warzywami zrobić po odciśnięciu z nich sosu? Bo na pewno nie wyrzucę! <3

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2022 - 5:42 pm

Hej, na pewno można zrobić z nich pasztet!

Reply
Ania 12 grudnia, 2022 - 4:12 pm

Czy można dodać pasty miso innej niż jasna, mam w domu jakąś , ale na pewno nie ma napisu” jasna”.

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2022 - 5:43 pm

jak mus to mus!

Reply
Mikołaj 12 grudnia, 2022 - 5:10 pm

Sos bez pieczenia, ale boczniaki w piekarniku? Niespodziewane. I spodziewałem się przepisu na puree!

Reply
Dominika 12 grudnia, 2022 - 9:14 pm

Można prosić o przepis na pyszne puree?

Reply
Emilia 16 grudnia, 2022 - 12:37 pm

Podpinam się pod prośbę o przepis na pure:) A poza tym chciałabym wiedzieć, czy można pominąć wino albo zastąpić je wodą/większą ilością bulionu? Dzięki!

Reply
Ula 16 grudnia, 2022 - 9:45 pm

Gdzie znajdę przepis na puree ?

Reply
Daga 18 grudnia, 2022 - 12:48 pm

Czy można zamrozić sos? Zrobiłam go dużo i myśle, żeby użyć do kolejnych dań!

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2022 - 4:59 pm

Tak, można mrozić

Reply
Maria 20 grudnia, 2022 - 1:30 pm

Pomocy! Dodałam aż 6 łyżek masła i konsystencja sosu praktycznie się nie zmieniła 🙁 masło dodaje się po zagotowaniu sosu i zdjeciu go z palnika czy należy caly czas go gotować? Da się jakoś zagęścić ten sos czy on ma być właśnie taki jak zupa ? 🙂

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2022 - 2:42 pm

Konstancja ma być po prostu bardziej kremowa, mniej jak woda, ale soso jako tako nie zgęstnieje znacznie

Reply
Natalia 20 grudnia, 2022 - 4:06 pm

Hej, a czy sos mozna mrozić? 🙂

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2022 - 4:58 pm

Tak, można

Reply
Ewelina 24 grudnia, 2022 - 12:00 am

Czy sos powinien wyjść taki słodki ?

Reply
Magda 16 stycznia, 2023 - 7:04 pm

A można same pieczone boczniaki zrobić i użyć jako dodatek do lunchowego kaszotto?

Reply
Marta 1 kwietnia, 2023 - 10:29 pm

O rany, jakie to było pyszne!!! Brak słów po prostu.. Super przepis!

Reply
malaslonia 19 grudnia, 2023 - 2:34 pm

Moje kubki smakowe oszalały ze szczęścia!!! Za mocno spiekłam boczniaki, bo ciężko mi to było razem skoordynować i uznałam, że zostawię je w piecu po upieczeniu, żeby dokończyć sos i ziemniaczane niebo. To był błąd – nie róbcie tego sami w domu. Mimo to – mam ochotę wypijać sos z garnka! Obłędne połączenie. Czy mam jutro powtórzyć to dane – co jest kuszące – czy mogę zamrozić sos?

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2023 - 1:19 pm

tak!

Reply
Ala lipa 2 stycznia, 2024 - 11:50 pm

Czy można pominąć grzyby i wino w przepisie ( wersja dla małego dziecka)

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2024 - 6:31 pm

Nie polecam

Reply
Tomek 18 listopada, 2024 - 3:17 pm

Panie kochany, aż 30 minuta 220? Przecież się spalą

Reply

Leave a Comment