Pieczone boczniaki co przypominają żeberka, sos pieczeniowy bez pieczenia i kołderka z maślanego puree ziemniaczanego. Oto wegetariański, świąteczny obiad idealny.
Prawdopodobnie już domykacie planowanie świątecznego menu, ale weźcie głęboki wdech, bo te boczniaki powinny znaleźć się na liście. Najpierw je marynuję, by nadać im dudniącego smaku. Potem piekę, by stał się soczyste i chrupiące, a na koniec podaję na kremowym puree z wegetariańskim sosem pieczeniowym bez pieczenia. Składniki dyktuję poniżej.
Pieczone boczniaki z sosem pieczeniowym bez pieczenia
4 porcje
500 g boczniaków
¼ szklanki sosu sojowego
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku w łupinie, zmiażdżone
½ łyżeczki wędzonej papryki
Wegetariański sos pieczeniowy
1 cebula, poszatkowanej
1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
2 liście laurowe
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki brązowego cukru
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 marchewka
1 pietruszka
¼ fenkułu lub 1 gałązka selera naciowego
15 g suszonych borowików
1 łyżka jasnej pasty miso
750 ml bulionu warzywnego, najlepiej domowego
3 łyżki zimnego masła
1. Duże boczniaki przekrój na pół. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce, dodaj boczniaki. Dokładnie natrzyj je marynatą, najlepiej ręcznie. Odstaw na co najmniej godzinę, ale noc w lodówce byłaby dla grzybów boskim smakowym spa.
2. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż boczniaki wraz marynatą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut, aż ich brzegi staną się rumiane i chrupiące.
3. W międzyczasie przygotuj sos pieczeniowy bez pieczenia. W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Przesmaż cebulę z czosnkiem, liściem laurowym, tymiankiem i rozmarynem, aż stanie się szklista, około 8 minut.
4. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Przesmaż do momentu, aż pociemnieje, około 3 minuty. Wlej wino, odparuj. W dodaj resztę warzyw, borowiki i bulion. Zagotuj i gotuj około 40 minut na umiarkowanym ogniu, aż warzywa całkowicie zmiękną, a bulion odparuje w połowie.
5. Odcedź bulion z warzyw. Odciśnij z nich sumienie każdą kropelkę bulionu – tu jest smak! Przelej bulion z powrotem do garnka, dodaj miso. Zagotuj. Cały czas mieszając trzepaczką, dodawaj masło, łyżka po łyżce. Ten proces nazywa się emulsyfikacją. Z bulionu powstaje rzadki sos. Dopraw pieprzem i solą, jeśli potrzeba.
6. Pieczone boczniaki podawaj z maślanym puree i sosem pieczeniowym bez pieczenia. Obserwuj, jak wszystkim smakuje.
Rady/porady
Boczniaki można zastąpić na pieczarki, ale nie będą one aż tak smaczne.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
74 komentarze
Co robimy z winem? Bo jest w składnikach a w przepisie już nie 🙂
Dzięki za czujność. Już dodaję!
Wino pijemy 😃🙃
Dziś robię to rozkoszne cudo 😁😍
Wino pijemy robiąc boczniaki 🙂
Się wie!
Czy masło zastąpione oliwa da radę? Planuje zrobić wersje wegańska.
Niestety nie
Ja zastąpiłam osełką od wege siostry i wyszło genialne! 😁
Można dodać oprócz boczniaków jakieś mięso?
To z założenie przepis wegetariański – naprawdę nic im więcej tu nie potrzeba
Dziękuje , jeszcze proszę o maślane puree
A czy można czymś zastąpić pastę miso? Kilka filecikow anchois?
Można kombinować w tę stronę
Przepraszam, na jakim etapie dodać wino do sosu? Dziękuję!
Już widzę 😉 Naprawdę, jeszcze nie próbowałam wina – nie wiem, czemu nie zauważyłam…
Czy taki sos byłby równie dobry do Twojego steka z selera?
Myślę, że jak najbardziej
to jest genialne i rewelacyjne!! naprawde uczta dla kubków smakowych. Stwierdzamy zgodnie rodzinnie, że najlepsze danie z boczniakami ever!
cieszę się!
czy boczniaki można przygotować dzień wcześniej, czy najlepiej smakują od razu?
Najlepiej smakują od razu, ale dzień wcześniej też ok
Suszone grzyby moczymy, czy nie?
Nie
Wino czerwone zamiast białego, czy będzie ok?
Tak
Hej, czy boczniaki można dwa dni marynować oraz czy cukier można zamienić na biały ?
Hej, można
A ja przyszłam po przepis na te maślane puree ! 😀
A masz może pomysł co do nich podać jeszcze ? Jakaś sałatkę ? 😂
Może sałatka z cykorii? Goryczka zgrabnie przełamie te esencjonalne smaki
Hej a czy można pominąć wino lub zamienić je na coś nie alkoholowego?
Hej, można pominąć, dodając odrobinę octu z białego wina, ale smak nie będzie ten sam
To puree z ziemniaków? Bo zglupialam
tak
Czy można użyć suszonych podgrzybków?
Do sosu tak
Czy da radę zrobić bez piekarnika? Niestety nie mam🥺 podsmażone na patelni beda ok?
Boczniaki pyszne Mniam!:) Ale zamiast miodu dodałam syrop klonowy!
Hej,
Czy myjemy boczniami przed marynatą? Nabiorą pewnie wody, wiec nie wiem….
Ten przepis jest genialny 🙂 trzymam się przepisu i rewelacja! Robię właśnie już 3 raz 🙂
Super!
Hej, jest opcja na stronie drukuj przepis?
Nie ma. Przepisy na papierze w moich książkach 🙂
Matko, jakie to dobre ❤️
<3
Cudny przepis ! Kosztuje trochę pracy, ale warto!
Cześć! Jakiego sosu sojowego używamy (jasny czy ciemny)? Myjemy boczniaki przed marynowaniem? Jaki miód będzie najlepszy ?
Używam sosu sojowego Kikkoman – on nie ma rozróżnienia na to, czy to jasny, czy ciemny, ale kierowałbym się bardziej ku temu pierwszemu
najlepsza wersja boczniakow, robie na wszystkie swieta od kiedy pojawil sie ten przepis i smakuja wszystkim, nawet miesnym wujkom i przyzwyczajonym do tradycyjnych dan babciom i dziadkom
<3
A czym zastąpić cebule, czosnek i koncentrat pomidorowy?
Wyglada wspaniale! Robię na święta! A masz może pomysł co z tymi warzywami zrobić po odciśnięciu z nich sosu? Bo na pewno nie wyrzucę! <3
Hej, na pewno można zrobić z nich pasztet!
Czy można dodać pasty miso innej niż jasna, mam w domu jakąś , ale na pewno nie ma napisu” jasna”.
jak mus to mus!
Sos bez pieczenia, ale boczniaki w piekarniku? Niespodziewane. I spodziewałem się przepisu na puree!
Można prosić o przepis na pyszne puree?
Podpinam się pod prośbę o przepis na pure:) A poza tym chciałabym wiedzieć, czy można pominąć wino albo zastąpić je wodą/większą ilością bulionu? Dzięki!
Gdzie znajdę przepis na puree ?
Czy można zamrozić sos? Zrobiłam go dużo i myśle, żeby użyć do kolejnych dań!
Tak, można mrozić
Pomocy! Dodałam aż 6 łyżek masła i konsystencja sosu praktycznie się nie zmieniła 🙁 masło dodaje się po zagotowaniu sosu i zdjeciu go z palnika czy należy caly czas go gotować? Da się jakoś zagęścić ten sos czy on ma być właśnie taki jak zupa ? 🙂
Konstancja ma być po prostu bardziej kremowa, mniej jak woda, ale soso jako tako nie zgęstnieje znacznie
Hej, a czy sos mozna mrozić? 🙂
Tak, można
Czy sos powinien wyjść taki słodki ?
A można same pieczone boczniaki zrobić i użyć jako dodatek do lunchowego kaszotto?
O rany, jakie to było pyszne!!! Brak słów po prostu.. Super przepis!
Moje kubki smakowe oszalały ze szczęścia!!! Za mocno spiekłam boczniaki, bo ciężko mi to było razem skoordynować i uznałam, że zostawię je w piecu po upieczeniu, żeby dokończyć sos i ziemniaczane niebo. To był błąd – nie róbcie tego sami w domu. Mimo to – mam ochotę wypijać sos z garnka! Obłędne połączenie. Czy mam jutro powtórzyć to dane – co jest kuszące – czy mogę zamrozić sos?
tak!
Czy można pominąć grzyby i wino w przepisie ( wersja dla małego dziecka)
Nie polecam
Panie kochany, aż 30 minuta 220? Przecież się spalą