Luksusowy pasztet wegetariański

Nie jest to pasztet wegetariański jaki znacie. Jego konsystencja przypomina aksamitne, francuskie pâté, a smak jest tak intensywnie umamiczny, że pierwszy kęs dudni w głowie jak niedzielne dzwony. Piekarnika nie wymaga wcale.

Podstawą tego (tak jakby) luksusowego pasztetu wegetariańskiego są orzechy włoskie i grzyby – boczniaki. Uprażone orzechy nadają głębokiego smaku i tłustości, natomiast grzyby zaaromatyzowane wytrawną wonią białego wina – aromatu i aksamitności. Dzieje się tu jednak znacznie więcej. Cebula jest podsmażana z tymiankiem, czosnkiem i wędzoną papryką. A całość doprawiana potężną dawką umami dawkowanego sosem sojowym i serem długodojrzewającym.

Pasztetu nie trzeba piec. Zdecydowałem się na technikę “wiązania” go, którą znam z bloga Philippa Exceedingly Vegan. Do masy dodaje się mąkę ziemniaczaną i podgrzewa się ją na patelni, mieszając silikonową szpatułką, aż zacznie tworzyć śliską całość, z której będzie lekko oddzielać się tłuszcz – to znaczy, że pasztet gotowy. Na moim kanale na YouTube znajdziecie film, w którym pokazuję, jak ma przebiegać ten proces. To prostsze niż się może wydawać.

Luksusowy pasztet wegetariański 1

Luksusowy pasztet wegetariański
na foremkę o pojemności 500 ml, u mnie 17.5 x 5.5 cm
2 szklanki (220 g) orzechów włoskich
3 łyżki oliwy extra virgin
1 duża cebula, pokrojona w pióra
3 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki
3 liście laurowe
1 łyżka listków tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
1 łyżeczka wędzonej papryki
250 g boczniaków (pieczarki też dadzą radę)
½ szklanki (110 ml) wytrawnego białego wina
½ szklanki (90 g) drobno startego długodojrzewającego sera typu parmezan
¼ szklanki (55 ml) sosu sojowego
¼ szklanki (30 g) mąki ziemniaczanej
1 szklanka wody

1. Rozgrzej mocno patelnię. Upraż orzechy, aż nabiorą ciemnych ciapek. Natychmiast zdejmij z ognia i wystudź całkowicie.

2. Na tej samej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Smaż cebulę, czosnek, liście laurowe i 1/4 łyżeczki soli, aż będą całkowicie szkliste, około 8 minut. Dodaj tymianek i wędzoną paprykę, przemieszaj do uwolnienia aromatów. Dorzuć boczniaki i smaż je następne 5 – 6 minut, aż zmiękną.

3. Zwiększ ogień. Wlej wino i odparuj je całkowicie. Wyjmij liście laurowe. Przełóż resztę zawartości patelni do malaksera wraz z orzechami, serem, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną i wodą. Zmiksuj na gładką, dość rzadką masę. Możesz to też zrobić blenderem.

4. Na tę samą patelnię przełóż masę grzybowo-orzechową. Ustaw umiarkowany ogień i “zaparzaj” masę, mieszając ją silikonową szpatułką, aż lekko zgęstnieje i zacznie oddzielać się z niej lekko tłuszcz. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Odstaw do wystygnięcia, a następnie do lodówki na kolejne 2 – 3 godziny. Pasztet nabierze kremowej konsystencji. Podawaj jako przystawka lub na rano z pieczywem na śniadanie. Wszyscy będą zachwyceni.

Rady/porady
Pasztet trzeba przechowywać szczelnie owinięty folią spożywczą. Przeciwnym razie jego skórka ciemnieje i twardnieje.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić pasztet wegetariański – film krok po kroku
pasztet
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

46 komentarzy

Agnieszka 21 grudnia, 2021 - 7:56 pm

Czym można by zastąpić ser? Płatkami drożdżowymi? (Żeby pasztet był wegański)

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2021 - 11:42 pm

Można próbować!

Reply
Michalina 23 grudnia, 2021 - 4:52 pm

Czy można zastąpić białe wino, czerwonym?

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2021 - 6:28 pm

Mmm, można, ale moim zdaniem białe znacznie bardziej pasuje

Reply
Ania 22 grudnia, 2021 - 9:41 am

Da się z niego zrobić pasztet bardziej „zbity”? Wolę taki ze skórką, bardziej do krojenia, ale nie wiem, jak dobrać tu składniki, a nie chcę rezygnować z tych połączeń smaków… Mniej wody, może upiec? Masz jakieś pomysły, czy raczej nie da rady?

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2021 - 11:23 am

Proszę dodać mniej wody, o połowę

Reply
Aleksandra 22 grudnia, 2021 - 7:42 pm

A paprykę wędzoną można czymś zamienić jeśli brak jej na stanie a ochota wielka by zrobić ten pasztet?

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2021 - 7:53 pm

Można ewentualnie podmienić – będzie odrobinę mniej kompletny

Reply
Gosia 23 grudnia, 2021 - 10:44 pm

Od roku korzystam tylko z Twoich przepisów z książki lub tych na stronie. A ostatnio z wielką przyjemnością z yt i nie sądziłam, że coś mnie jeszcze zaskoczy. A Ty znowu! Jesteśmy wegetarianami j pasztety robię często, ale takiego, nigdy. Wow! Te przepisy to czysta przyjemność i mega satysfakcja. Dzięki i Wesołych Świąt!

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2021 - 12:42 pm

bardzo się cieszę! wesołych świąt! <3

Reply
Anna 25 grudnia, 2021 - 9:09 am

Zrobiłam, niestety mój blender nie podołał do końca zadaniu… A przez to później nie połączył się tak ładnie na patelni jak u Ciebie. Smak surowej mąki był wyczuwalny, więc wrzuciłam go do piekarnika. Konsystencja nie jest taka kremowa jak u Ciebie ale smak po wystudzeniu PETARDA.

Reply
rozkoszny 28 grudnia, 2021 - 11:34 am

Następnym razem koniecznie dłużej na patelni!

Reply
M 25 grudnia, 2021 - 10:28 pm

Czy łopatka musi być silikonowa? 🙂

Reply
rozkoszny 28 grudnia, 2021 - 11:35 am

Trudno się inną miesza taką masę 🙂

Reply
Adam 28 grudnia, 2021 - 12:45 pm

czesc, czy ten pasztet mozna mrozic?

Reply
Dominika 30 grudnia, 2021 - 7:59 am

Czy mogę użyć sera cheddar zamiast parmezanu?

Reply
rozkoszny 30 grudnia, 2021 - 2:03 pm

Hmm, można spróbować, ale z cheddarem długodojrzewającym

Reply
Mateusz 8 lutego, 2022 - 9:42 pm

Cześć!
Czy wino jest zastępowalne? 🙂
Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2022 - 7:20 pm

Można podlać pasztet czymś mocniejszym 😉

Reply
Dominika 31 grudnia, 2021 - 12:28 pm

Bałam się, że nie wyjdzie z cheddarem ale udało się! Przez moją nie wegetariańską rodzinę został okrzyknięty najlepszym pasztetem. Dziękuję 🙂

Reply
rozkoszny 31 grudnia, 2021 - 12:35 pm

<3

Reply
Amelia 8 stycznia, 2022 - 3:37 pm

Jeju, ten pasztet to złoto! Ja bardzo polecam z oliwą Monini, dla mnie dobra oliwa to podstawa. Zrobiłam pasztet na święta i cała rodzina sie zajadała!

Reply
Karolina 30 stycznia, 2022 - 11:46 pm

Dziękuję za ten przepis. Ile czasu pasztet powinien się parzyć na patelni? Mieszałam go dość długo, nawet zaczął się gotować ale nie udało mi się osiągnąć konsystencji, która wyszła Tobie. W smaku rewelacja, ale wyszedł bardziej jak pasta do smarowania, mazisty, nie byłam w stanie wyjąć go z foremki w jednym kawałku. Co mogło pójść nie tak?

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2022 - 10:07 am

Cześć, może za mało mąki ziemniaczanej? To ona „wiąże” pasztet

Reply
Kaśka 15 lutego, 2022 - 9:39 pm

Smakowało! 🙂 W zasadzie z każdą kolejną kanapką smakuje lepiej 🙂 Polecam!

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2022 - 1:01 pm

<3

Reply
Beata 30 marca, 2022 - 2:26 pm

Robiłam na święta Bożego Narodzenia ten pasztet odrobine zmodyfikowany dodałam kilka namoczonych podgrzybków podbił mocno smak grzybowy 🙂 przepis genialny sposób wykonania prosty wszyscy obdarowywani byli zachwyceni ale i tak nikt nie zgadł że to orzechy włoskie i boczniaki 🙂 Cudny przepis pasztet kroił sie pięknie i dumnie leżał krótka chwile na półmisku 🙂

Reply
Aneta 8 kwietnia, 2022 - 3:40 pm

Vitam:) czy mozna bocznika zastapic innym grzybem np prawdziwkami..? czy to juz inna bajka wyjadzie 😉

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2022 - 1:56 pm

Można 🙂

Reply
Grzegorz 11 kwietnia, 2022 - 4:28 pm

Jest jakaś szansa na uniknięcie wina? Czym można zastąpić alkohol?

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2022 - 1:58 pm

Można, tak jak mówię w filmie 🙂

Reply
Kaśka 23 kwietnia, 2022 - 10:37 pm

Rewelacyjny pasztet!

Reply
Patrycja 4 grudnia, 2022 - 11:34 am

Czy można czymś zastąpi orzechy włoskie..? Bo alergia niestety… Czy np migdały, orzechy nerkowca?

Reply
rozkoszny 5 grudnia, 2022 - 6:22 pm

Niestety nie

Reply
Alina 20 grudnia, 2022 - 10:47 am

A jak długo można ten pasztet przechowywać? Zastanawiam się czy mogę już zrobić na Wigilię 😉

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2022 - 12:58 pm

Myślę, że do 3 dni

Reply
K. 20 grudnia, 2022 - 1:23 pm

Co można zrobić, jeśli pasztet na patelni mimo długiego parzenia nie wiąże się w całość tylko robi się mazisty? Można dosypać jeszcze mąki od tej masy na patelni?

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2022 - 2:41 pm

Tak, proszę dodać łyżkę mąki ziemniaczanej

Reply
Magda 20 grudnia, 2022 - 1:36 pm

Czy można go „zapakować” do kilku słoików, zamiast brytfanki? I jeżeli zamiast boczniaków mrożone podgrzybki to ile? Tak objętościowo? Jakiś pomysł?

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2022 - 2:42 pm

Tak i tak!

Reply
Joanna 22 grudnia, 2022 - 2:01 pm

Witam,
Zrobiłam pasztet ale wydaje mi się ze jest bardzo słony. Czy taki ma być?

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2022 - 3:26 pm

Tak, on raczej jest dość słony, do jedzenia z czymś

Reply
Anka 23 grudnia, 2022 - 7:52 pm

Ja swój podpiekłam, dodałam owoce jałowca dla goryczki i miód dla słodyczy – smak wyszedł jeszcze głębszy. Zamiast parmezanu zmieszałam kilka serów z lodówki i wyszło świetnie.

Reply
Sasha 24 grudnia, 2022 - 9:17 pm

Michał, bardzo lubię Twoje przepisy i praktycznie zawsze wychodzą ale tutaj niestety pasztet mi się nie udał. Nie wiem o co chodzi ale bardzo bardzo słony był. Może kwestia sosu sojowego. W każdym razie nie przemówił do mnie.

Reply
rozkoszny 25 grudnia, 2022 - 7:46 pm

Pasztet jest bardzo intensywny w smaku, więc może stąd wrażenie, że zbyt słony – choć ja bym tak go nie opisał. Używam sosu Kikkoman

Reply
Edyta 5 stycznia, 2023 - 10:14 am

Pasztet absolutnie wybitny (jak i cały blog). Cała mięsożerna rodzina zachwycała się nim w święta.
Mam tylko zawsze ten sam problem na końcu na patelni – niezależnie ile czasu bym go nie smażyła to tłuszcz się nie wydziela. Tylko raz mi się to udało tak wyraźnie.

Reply

Leave a Comment