Szybkie szwedzkie ciasteczka imbirowe

Rozpylam imbir, kardamon i cynamon w całym domu. Właśnie piszę tę notkę i maczam idealnie chrupiące, dekadencko słodkie i zniewalająco korzenne szwedzkie ciasteczko imbirowe. 5 minut mieszania składników, 15 minut pieczenia, 10 minut studzenia. Najlepiej zrobić podwójną porcję, a to, co zostanie wykorzystać do tarty z żurawiną i limonką. Ahh…

Szybkie szwedzkie ciasteczka imbirowe 1

Szybkie szwedzkie ciasteczka imbirowe
100g masła, w temperaturze pokojowej
70g cukru
2 łyżki syropu klonowego
1.5 łyżeczki imbiru
po 1/3 łyżeczki cynamonu, kardamonu i goździków
120g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Utrzyj masło, cukier, syrop klonowy, imbir, cynamon, kardamon i goździk, aż do kremowości i puszystość kremu, około 2 minuty.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą w mniejszej misce. Dodaj do utartego masła i wymieszaj. Składnik początkowo mogą niechętnie się łączyć, ale to tylko kwestia chwili.

Wyłoż blaszkę papierem do pieczenia. Podziel ciasto na 12 małych kuleczek, rozłóż je w odstępach na blaszce. Włóż tak przygotowane ciasteczka do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika, na moc 175 stopni Celsjusza.

Piecz 15 – 17 minut. Zostaw na blaszce do ostygnięcia na 10 minut. Podczas wyciągania z piekarnika, ciasteczka będą całkowicie miękkie, tak ma być, wraz ze stygnięciem nabiorą odpowiedniej struktury i chrupkości. Rozkoszuj się nim z kubkiem mocnej kawy lub wykorzystaj do tarty żurawinowo – limonkowej.

Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki, smacznego i do zobaczenia!

Wasz,
Rozkoszny

Szybkie szwedzkie ciasteczka imbirowe 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Oliwia 27 listopada, 2017 - 9:36 pm

Hej, mogę czymś zastąpić syrop klonowy? Może miodem? Pozdrawiam 😀

Reply
Marta 15 grudnia, 2017 - 8:23 am

Moje ukochane! W sam raz na szybkie małe co nieco:) pycha pycha pycha ląduje w moim przepiśniku:) pozdrawiam

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2017 - 2:51 pm

dokładnie, w święta obowiązkowe:!:)

Reply

Leave a Comment