Szybkie szwedzkie ciasteczka imbirowe

Rozpylam imbir, kardamon i cynamon w całym domu. Właśnie piszę tę notkę i maczam idealnie chrupiące, dekadencko słodkie i zniewalająco korzenne szwedzkie ciasteczko imbirowe. 5 minut mieszania składników, 15 minut pieczenia, 10 minut studzenia. Najlepiej zrobić podwójną porcję, a to, co zostanie wykorzystać do tarty z żurawiną i limonką. Ahh…

Szybkie szwedzkie ciasteczka imbirowe 3

Szybkie szwedzkie ciasteczka imbirowe
100g masła, w temperaturze pokojowej
70g cukru
2 łyżki syropu klonowego
1.5 łyżeczki imbiru
po 1/3 łyżeczki zmielonego cynamonu, kardamonu i goździków
120g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Utrzyj masło, cukier, syrop klonowy, imbir, cynamon, kardamon i goździk, aż do kremowości i puszystość kremu, około 2 minuty.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą w mniejszej misce. Dodaj do utartego masła i wymieszaj. Składnik początkowo mogą niechętnie się łączyć, ale to tylko kwestia chwili.

Wyłoż blaszkę papierem do pieczenia. Podziel ciasto na 12 małych kuleczek, rozłóż je w odstępach na blaszce. Włóż tak przygotowane ciasteczka do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika, na moc 175 stopni Celsjusza.

Piecz 15 – 17 minut. Zostaw na blaszce do ostygnięcia na 10 minut. Podczas wyciągania z piekarnika, ciasteczka będą całkowicie miękkie, tak ma być, wraz ze stygnięciem nabiorą odpowiedniej struktury i chrupkości. Rozkoszuj się nim z kubkiem mocnej kawy lub wykorzystaj do tarty żurawinowo – limonkowej.

Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki, smacznego i do zobaczenia!

Wasz,
Rozkoszny

Szybkie szwedzkie ciasteczka imbirowe 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

16 komentarzy

Oliwia 27 listopada, 2017 - 9:36 pm

Hej, mogę czymś zastąpić syrop klonowy? Może miodem? Pozdrawiam 😀

Reply
Dom 30 stycznia, 2021 - 5:36 pm

Hej, widzę, że nie ma jeszcze odpowiedzi – próbowałam dzisiaj z miodem i są równie przyszne, co w wersji z syropem klonowym (który dla mnie nie był zbyt wyczuwalny) 😍

Reply
Marta 15 grudnia, 2017 - 8:23 am

Moje ukochane! W sam raz na szybkie małe co nieco:) pycha pycha pycha ląduje w moim przepiśniku:) pozdrawiam

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2017 - 2:51 pm

dokładnie, w święta obowiązkowe:!:)

Reply
Misia 17 grudnia, 2020 - 4:39 pm

Hej! Czy goździki trzeba zetrzeć w moździerzu, czy takie w całości dodać?

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2020 - 5:19 pm

trzeba oczywiście zmielić! 🙂

Reply
Justyna 19 grudnia, 2020 - 10:18 am

Czy mozna użyć świeżego imbiru? Jeśli tak, to zetrzeć po prostu ilość taką jaka jest w przepisie?

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2020 - 12:46 pm

myślę, że tak; dodałbym trochę więcej

Reply
Maria 19 grudnia, 2020 - 4:16 pm

czy te kuleczki trzeba rozwałkować? czy to się jakoś samo „stopi” w piekarniku i uformują się okrągłe spodki

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2020 - 6:10 pm

nie trzeba, rozpłynął się w piekarniku

Reply
Aurelia 28 lutego, 2021 - 11:06 pm

Ja i te ciasteczka to była miłość od pierwszego kęsu ❤️

Reply
rozkoszny 1 marca, 2021 - 11:00 am

niech romans trwa <3

Reply
Aleksandra 9 grudnia, 2022 - 7:58 am

Mam ochotę je upiec 🙂 jak długo zachowują świeżość?

Reply
rozkoszny 9 grudnia, 2022 - 4:07 pm

do 2 – 3 dni

Reply
Anet 26 grudnia, 2023 - 8:57 am

Cudownie kruche, pachnące i turbo szybkie w przygotowaniu 😍Dziękuję za przepis, uratowaly mnie gdy mialam niespodziewanych gości 😊

Reply
Marcin 23 listopada, 2024 - 2:36 pm

Ciastka są pyszne, a zapach jaki unosi się w domu w trakcie pieczenia jest obłędny!

Reply

Leave a Comment