Rozpylam imbir, kardamon i cynamon w całym domu. Właśnie piszę tę notkę i maczam idealnie chrupiące, dekadencko słodkie i zniewalająco korzenne szwedzkie ciasteczko imbirowe. 5 minut mieszania składników, 15 minut pieczenia, 10 minut studzenia. Najlepiej zrobić podwójną porcję, a to, co zostanie wykorzystać do tarty z żurawiną i limonką. Ahh…
Szybkie szwedzkie ciasteczka imbirowe
100g masła, w temperaturze pokojowej
70g cukru
2 łyżki syropu klonowego
1.5 łyżeczki imbiru
po 1/3 łyżeczki zmielonego cynamonu, kardamonu i goździków
120g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Utrzyj masło, cukier, syrop klonowy, imbir, cynamon, kardamon i goździk, aż do kremowości i puszystość kremu, około 2 minuty.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą w mniejszej misce. Dodaj do utartego masła i wymieszaj. Składnik początkowo mogą niechętnie się łączyć, ale to tylko kwestia chwili.
Wyłoż blaszkę papierem do pieczenia. Podziel ciasto na 12 małych kuleczek, rozłóż je w odstępach na blaszce. Włóż tak przygotowane ciasteczka do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika, na moc 175 stopni Celsjusza.
Piecz 15 – 17 minut. Zostaw na blaszce do ostygnięcia na 10 minut. Podczas wyciągania z piekarnika, ciasteczka będą całkowicie miękkie, tak ma być, wraz ze stygnięciem nabiorą odpowiedniej struktury i chrupkości. Rozkoszuj się nim z kubkiem mocnej kawy lub wykorzystaj do tarty żurawinowo – limonkowej.
Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki, smacznego i do zobaczenia!
Wasz,
Rozkoszny
16 komentarzy
Hej, mogę czymś zastąpić syrop klonowy? Może miodem? Pozdrawiam 😀
Hej, widzę, że nie ma jeszcze odpowiedzi – próbowałam dzisiaj z miodem i są równie przyszne, co w wersji z syropem klonowym (który dla mnie nie był zbyt wyczuwalny) 😍
Moje ukochane! W sam raz na szybkie małe co nieco:) pycha pycha pycha ląduje w moim przepiśniku:) pozdrawiam
dokładnie, w święta obowiązkowe:!:)
Hej! Czy goździki trzeba zetrzeć w moździerzu, czy takie w całości dodać?
trzeba oczywiście zmielić! 🙂
Czy mozna użyć świeżego imbiru? Jeśli tak, to zetrzeć po prostu ilość taką jaka jest w przepisie?
myślę, że tak; dodałbym trochę więcej
czy te kuleczki trzeba rozwałkować? czy to się jakoś samo „stopi” w piekarniku i uformują się okrągłe spodki
nie trzeba, rozpłynął się w piekarniku
Ja i te ciasteczka to była miłość od pierwszego kęsu ❤️
niech romans trwa <3
Mam ochotę je upiec 🙂 jak długo zachowują świeżość?
do 2 – 3 dni
Cudownie kruche, pachnące i turbo szybkie w przygotowaniu 😍Dziękuję za przepis, uratowaly mnie gdy mialam niespodziewanych gości 😊
Ciastka są pyszne, a zapach jaki unosi się w domu w trakcie pieczenia jest obłędny!