Białkowe świry jesteście tam? Mam coś dla was. Te pankejki są wysokobiałkowe, a do tego rozpustnie pyszne. Towarzyszy im agrest, limonka i tymianek – bajeczne połączenie.
Nie uwierzycie, ale te rozpustne pankejki to całkiem zdrowa opcja na śniadanie. Skrywają w sobie mnóstwo białka, agrestu i rozkoszy. Są one takim kompromisem między hedonistyczną potrzebą jedzenia pysznie, a rozsądkiem odpowiadającym, aby bilansować odpowiednio śniadanie. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na zdrowsze pankejki choćby te z mąki kokosowej czy pełnoziarniste z ricottą i borówkami, ale ta receptura jest bardziej codzienna a placki wychodzą przy tym tak samo (jak nie bardziej) pyszne.
Poza sezonem agrestowym można użyć całorocznej borówki amerykańskiej. Wtedy do konfitury będziecie potrzebować mniej cukru – 2 łyżek.
Wysokobiałkowe pankejki z agrestem, kremem z białej czekolady i tymiankiem
6 dużych pankejków, czyli 2 porcje
Pankejki
3 łyżki masła
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
¾ szklanki (180 g) skyru + 2 łyżki do podania
¼ szklanki (60 ml) wody gazowanej
1 duże jajko
1 ½ szklanki (240 g) agrestu
sok z ½ limonki
2 łyżki wysokobiałkowego kremu z białej czekolady
1. Rozpuść masło na dużej patelni (najlepiej z nieprzywieralnej). Lekko ostudź.
2. Wymieszaj mąkę z 1 łyżką cukru, sodą oczyszczoną, solą i tymiankiem. Dodaj skyr, wodę gazowaną, jajko i roztopione masło. Wymieszaj do połączenia i odstaw (jeśli masz czas) na 10 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć, a ciasto zaczęło pracować.
3. W międzyczasie przełóż 1 szklankę agrestu do rondla. Dodaj pozostałe 3 łyżki cukru i 1 łyżkę wody. Zagotuj i gotuj, aż agrest częściowo zacznie się rozpadać, 4 – 5 minut. Skrop sokiem z połówki limonki.
4. Rozgrzej ponownie patelnię, na której było topione masło, na średniej mocy. Wykładaj po 2 łyżki masy na patelnię, tworząc zgrabne okręgi. Posyp pankejki kilkoma owocami agrestu (około 1 łyżką) i smaż, aż na ich wierzchu pojawią się bąbelki, a naleśniki zaczną odchodzić od dna patelni, 3 – 4 minuty. Przewróć pankejki szpatułką i kontynuuj smażenie, aż uzyskasz złoty kolor z obu stron, a ciasto będzie ścięte, około 2 minuty.
5. Zbuduj dwie wieże z pankejków, a na ich wierzchu wyłóż po kleksie skyru i kremu z białej czekolady. Polej konfiturą agrestowo-limonkowej, posyp listkami tymianku. Czy nie są piękne?
Radu/porady
Jeśli chcesz, aby twoje pankejki były jeszcze bardziej “białkowe”, dodaj do suchej masy ¼ szklanki (30 g) naturalnej smakowo odżywki białkowej.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
9 komentarzy
Wygląda pysznie i na pewno spróbuję 🙂 mam tylko pytanie o ten wysokobiałkowy krem z czekolady – polecasz jakąś konkretną markę? Nigdy czegoś takiego nie jadłam 🙂
Używam tego z Lidla: Mister Choc Protein Creme
Dziękuję 🙂 dzisiaj zrobiłam na obiad i było pyszne! Jedynie zamiast agrestu użyłam czerwonej porzeczki. Dodatek tymianku super pasuje, nie spodziewałam się, że tak podkręci smak 🙂
Wszystko na blogu wygląda cudownie. Jesteś artstą. Niesamowicie mi imponujesz. Pozdrawiam!
dzięki!
cześć! czy myślisz że to ciasto nadałoby się do gofrownicy na gofry?
myślę, że tak
Hej, myślisz, że jogurt grecki zamiast skyru może być?
Tak