Wysokobiałkowe pankejki z agrestem, kremem z białej czekolady i tymiankiem

Białkowe świry jesteście tam? Mam coś dla was. Te pankejki są wysokobiałkowe, a do tego rozpustnie pyszne. Towarzyszy im agrest, limonka i tymianek – bajeczne połączenie.

Nie uwierzycie, ale te rozpustne pankejki to całkiem zdrowa opcja na śniadanie. Skrywają w sobie mnóstwo białka, agrestu i rozkoszy. Są one takim kompromisem między hedonistyczną potrzebą jedzenia pysznie, a rozsądkiem odpowiadającym, aby bilansować odpowiednio śniadanie. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na zdrowsze pankejki choćby te z mąki kokosowej czy pełnoziarniste z ricottą i borówkami, ale ta receptura jest bardziej codzienna a placki wychodzą przy tym tak samo (jak nie bardziej) pyszne.

Poza sezonem agrestowym można użyć całorocznej borówki amerykańskiej. Wtedy do konfitury będziecie potrzebować mniej cukru – 2 łyżek.

Wysokobiałkowe pankejki

Wysokobiałkowe pankejki z agrestem, kremem z białej czekolady i tymiankiem
6 dużych pankejków, czyli 2 porcje
Pankejki
3 łyżki masła
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
¾ szklanki (180 g) skyru + 2 łyżki do podania
¼ szklanki (60 ml) wody gazowanej
1 duże jajko
1 ½ szklanki (240 g) agrestu
sok z ½ limonki
2 łyżki wysokobiałkowego kremu z białej czekolady

1. Rozpuść masło na dużej patelni (najlepiej z nieprzywieralnej). Lekko ostudź.

2. Wymieszaj mąkę z 1 łyżką cukru, sodą oczyszczoną, solą i tymiankiem. Dodaj skyr, wodę gazowaną, jajko i roztopione masło. Wymieszaj do połączenia i odstaw (jeśli masz czas) na 10 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć, a ciasto zaczęło pracować.

3. W międzyczasie przełóż 1 szklankę agrestu do rondla. Dodaj pozostałe 3 łyżki cukru i 1 łyżkę wody. Zagotuj i gotuj, aż agrest częściowo zacznie się rozpadać, 4 – 5 minut. Skrop sokiem z połówki limonki.

4. Rozgrzej ponownie patelnię, na której było topione masło, na średniej mocy. Wykładaj po 2 łyżki masy na patelnię, tworząc zgrabne okręgi. Posyp pankejki kilkoma owocami agrestu (około 1 łyżką) i smaż, aż na ich wierzchu pojawią się bąbelki, a naleśniki zaczną odchodzić od dna patelni, 3 – 4 minuty. Przewróć pankejki szpatułką i kontynuuj smażenie, aż uzyskasz złoty kolor z obu stron, a ciasto będzie ścięte, około 2 minuty.

5. Zbuduj dwie wieże z pankejków, a na ich wierzchu wyłóż po kleksie skyru i kremu z białej czekolady. Polej konfiturą agrestowo-limonkowej, posyp listkami tymianku. Czy nie są piękne?

Radu/porady
Jeśli chcesz, aby twoje pankejki były jeszcze bardziej “białkowe”, dodaj do suchej masy ¼ szklanki (30 g) naturalnej smakowo odżywki białkowej.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Wysokobiałkowe pankejki
Wysokobiałkowe pankejki
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

9 komentarzy

Patrycja 14 lipca, 2023 - 12:26 pm

Wygląda pysznie i na pewno spróbuję 🙂 mam tylko pytanie o ten wysokobiałkowy krem z czekolady – polecasz jakąś konkretną markę? Nigdy czegoś takiego nie jadłam 🙂

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2023 - 6:43 pm

Używam tego z Lidla: Mister Choc Protein Creme

Reply
Patrycja 27 lipca, 2023 - 4:18 pm

Dziękuję 🙂 dzisiaj zrobiłam na obiad i było pyszne! Jedynie zamiast agrestu użyłam czerwonej porzeczki. Dodatek tymianku super pasuje, nie spodziewałam się, że tak podkręci smak 🙂

Reply
Marcela 16 lipca, 2023 - 4:00 pm

Wszystko na blogu wygląda cudownie. Jesteś artstą. Niesamowicie mi imponujesz. Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2023 - 6:48 pm

dzięki!

Reply
Kasia 11 sierpnia, 2023 - 8:41 am

cześć! czy myślisz że to ciasto nadałoby się do gofrownicy na gofry?

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2023 - 1:47 pm

myślę, że tak

Reply
Julia 17 września, 2024 - 2:45 pm

Hej, myślisz, że jogurt grecki zamiast skyru może być?

Reply
rozkoszny 23 września, 2024 - 6:05 pm

Tak

Reply

Leave a Comment