Miękkie pierniczki z glazurą rumową

Nie zrobiliście pierniczków i nie zdążą już zmięknąć? Albo zjedliście już wszystkie jak ja? Nic straconego, te są pulchne od razu po upieczeniu, a zamiast nudnego lukru, połyskują rumową glazurą. Prawdziwe gwiazdy wśród pierniczków.

Mówiąc szczerze, nie mam cierpliwości do wyczekiwania, aż pierniczki dojrzeją do odpowiedniej pulchności. Zawsze chcę je mieć tu i teraz, stąd moja łapa mimochodem ładuję po jednego albo dwa, gdy tylko błyśnie mi ciasteczkowe pudełko na horyzoncie. W rezultacie zanim zdążą być perfekcyjne, to ich już nie ma…

Zastępując miód melasą, i odpowiednio długo (a w zasadzie krótko) je piekąc z łatwością można osiągnąć miękkość od razu. Skoro się już tak rozpieszczamy, to nie mogę nie wspomnieć o boskiej glazurze z rumem. Lukier nigdy nie wydawał mi się zbyt atrakcyjny: za słodki, za suchy, i w ogólnie akceptowalny jedynie na pączkach. Glazura rumowa to zupełnie inna historia, wznoszące pierniczki na nowy poziom. Mniam. I jeszcze raz mniam. Inspiracja z książki „Tartine” Chada Robertsona i Elisabeth Prueitt.

Miękkie pierniczki z glazurą rumową 2

Miękkie pierniczki z glazurą rumową
na około 20 sporych pierniczków
Pierniczki
100 g masła, miękkiego
100 g syropu (melasy) daktylowej (albo np. buraczanej)
60 g brązowego cukru
1 jajko
270 g mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
½ łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli

Glazura rumowa
1 czubata łyżka masła (30 g)
3 łyżki jasnego rumu
100 g cukru pudru

1. Masło utrzyj z melasą i cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę z przyprawą korzenną, kakao, sodą i solą. Dodaj suche składniki do masy melasowo-maślanej, połącz. Ciasto schłodź przez 30 minut w lodówce (ułatwi to wałkowanie).

2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ½ cm. Wykrawaj pierniczki o dowolny kształtach, u mnie gwiazdy. Ze skrawków zagnieć ponownie ciasto, rozwałkuj i znowu wycinaj pierniczki. Powtarzaj proces, aż do wykorzystania całego ciasta. Pierniczki przełóż na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz w dwóch turach po 8 minut (pierniczki mają być jeszcze całe miękkie, dojdą w czasie studzenia). Pozostaw na blaszce do wystygnięcia.

3. W międzyczasie, kiedy pieką się pierniczki przygotuj glazurę. Roztop masło w garnuszku, dodaj rum, a następnie cukier puder. Lukier powinien być płynny, ale dość gęsty, jak kwaśna śmietana. Możesz regulować jego gęstość za pomocą większej ilości rumu (za gęsty) lub cukru pudru (za rzadki). Polukruj jeszcze ciepłe pierniczki. Daj im wystygnąć, a potem zacznij się zajadać.

Porady/porady
1. Jeśli chcesz pominąć rum, to możesz go zastąpić sokiem z cytryny.
2. Melasa w przepisie jest istotna, to dzięki niej pierniczki pozostają miękkie i puszyste (ciasta z miodem twardnieją). Syrop daktylowy najłatwiej kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ewentualnie można go zastąpić syropem klonowym lub innym lepkim słodzikiem, który nie twardnieje w niskich temperaturach.
3. Nie rozwałkuj ciasta zbyt cienko, najwyżej, że nie chcesz mięciutkich pierniczków. 🙂

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Miękkie pierniczki z glazurą rumową 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

41 komentarzy

Sylwia 17 grudnia, 2018 - 7:46 pm

A czy z mąką pszenną pełnoziarnistą lub orkiszową też wyjdą rozkoszne? 🙂

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2018 - 7:52 pm

Myślę, że mogą nie wyjść tak mięciutkie 🙁

Reply
Olcia 18 grudnia, 2018 - 9:04 am

Jaką inną melasę polecasz użyć, aby wyszły równie pyszne? Niestety tej daktylowej nie mogę znaleźć u mnie w mieście 🙁

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2018 - 9:09 am

Klasyczna buraczana też będzie super! 🍴

Reply
Aneta 22 grudnia, 2018 - 4:01 pm

Ciasto po wyrobieniu wydaje mi się nieco za rzadkie, czy to normalne i stwardnieje w lodówce? 😊

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2018 - 5:51 pm

Tak, w lodówce jeszcze stwardnieje i będzie idealne 😊🍴

Reply
Asia 24 sierpnia, 2019 - 5:49 pm

Moja córka zażyczyła sobie aby upiec pierniczki na koniec lata:) moje pytanie brzmi czy beda rownie smaczne jesli zastapie syrop daktylowy syropem klonowym? Pieklam je na swieta uzywajac syropu daktylowego i byly przepyszne 😉 na ten moment klonowy stoi w domu 🙂

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2019 - 6:00 pm

Tak, też się sprawdzi 🍴🙌

Reply
Paula 20 grudnia, 2019 - 12:34 pm

Dzien dobry ☺
A czy golden syrop sie nada? 🤔

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2019 - 3:56 pm

Tak, nada się!

Reply
Aniuha 21 grudnia, 2020 - 11:39 am

A syrop z agawy może być?

Reply
Aniuha 21 grudnia, 2020 - 11:41 am

Już doczytałam komentarze i wiem że tak 🙂

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2020 - 12:45 pm

tak

Reply
Moniaaa 23 listopada, 2020 - 2:55 pm

Juz po raz kolejny będę robić te pierniczki są naprawdę idealne 🙂
Mam tylko jedno pytanie. Robię je na syropie klonowym i zawsze wychodza mi takie jakby troszke podziurkowane, wiesz może czym to jest spowodowane?
Proporcje składników zachowuję te same oczywiście.

Reply
rozkoszny 23 listopada, 2020 - 4:58 pm

o masz na mysli poprzez podziurkowane?

Reply
Monika 24 listopada, 2020 - 8:42 am

W momencie wyrastania juz w piekarniku maja takie lekkie dziurki. Może wyślę zdjęcie na IG?

Reply
Krytynka 25 listopada, 2020 - 10:50 pm

Hej! Czy można użyć miodu zamiast melasy dla miodowego smaku? Czy trzeba wtedy użyć go mniej/ więcej niż w przepisie? Dzięki za cudowne przepisy! :))

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 10:21 am

Cześć, miód sprawia, że pierniczki twardnieją

Reply
Ania 11 grudnia, 2020 - 2:46 pm

Dzień dobry
jak długo po upieczeniu pierniczki zachowują świeżość/jak długo są zdatne do spożycia? (Te dojrzewające klasyczne, to potrafią rok i nie ulegają zepsuciu.)

Reply
Jess 20 grudnia, 2020 - 12:04 pm

Cześć ! Czy mogę użyć syropu z Agawy ?:)

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2020 - 1:20 pm

tak!:)

Reply
Aleks 21 grudnia, 2020 - 2:12 pm

A czy zamiast melasy może być syrop daktylowy? Wesołych Świąt ❤️

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2020 - 2:42 pm

tak!

Reply
Maria 21 grudnia, 2020 - 4:51 pm

Czy syrop z agawy tez będzie ok?
Pozdrawiam i wesołych świat!!!

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2020 - 11:26 pm

tak, wesołych i rozkosznych!!

Reply
Katarzyna 22 grudnia, 2020 - 12:00 am

A czy nada się syrop kukurydziany? 🙂

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2020 - 11:36 am

tak

Reply
Monika 22 grudnia, 2020 - 12:26 am

Glazura jest zbyt gesta, co najlepiej dodac do niej, zeby lepiej sie rozprowadzala? Zamienilam cukier na erytrol, rumu jest tyle ile trzeba 🙂

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2020 - 11:37 am

może erytol inaczej chłonie wilgoć? proszę dodać więcej rumu

Reply
Alicja 22 grudnia, 2020 - 3:30 pm

A czy zamiast białego rumu, mogę użyć złotego?

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2020 - 3:50 pm

tak

Reply
Ola 22 grudnia, 2020 - 8:21 pm

Zrobiłam dziś i są pyyyyyycha i rozkoszne! Dziękuję <3

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2020 - 11:15 pm

<3

Reply
Kasia 23 grudnia, 2020 - 10:39 am

A melasa karobowa? 🤗 mam nadzieje, że może być, bo tylko taką mam 🙈

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2020 - 11:28 am

będzie!

Reply
Matylda 25 grudnia, 2020 - 10:17 am

To bezkonkurencyjnie NAJLEPSZY ze wszystkich znanych mi przepisow na pierniczki last minute! <3
Podbijam pytanie o to, jak dlugo zachowuja swiezosc – jesli udalo sie to kiedykolwiek przetestowac, zanim zniknely wszystkie 😀

Reply
rozkoszny 26 grudnia, 2020 - 8:43 pm

ja nie wiem <3

Reply
Magdalena Auron 6 stycznia, 2021 - 11:29 am

Te pierniczki są nieziemskie! Nie mogłam przestać ich jeść, a już nie wspomnę o tym ile razy je dorabiałam. Dziękuje! Pychota!!!

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2021 - 11:53 am

<3

Reply
Ola 9 stycznia, 2021 - 10:08 pm

Można być melasa z winogron? 😉

Reply
rozkoszny 9 stycznia, 2021 - 11:50 pm

tak, jak najbardziej!

Reply

Leave a Comment