Miękkie pierniczki z glazurą rumową

Nie zrobiliście pierniczków i nie zdążą już zmięknąć? Albo zjedliście już wszystkie jak ja? Nic straconego, te są pulchne od razu po upieczeniu, a zamiast nudnego lukru, połyskują rumową glazurą. Prawdziwe gwiazdy wśród pierniczków.

Mówiąc szczerze, nie mam cierpliwości do wyczekiwania, aż pierniczki dojrzeją do odpowiedniej pulchności. Zawsze chcę je mieć tu i teraz, stąd moja łapa mimochodem ładuję po jednego albo dwa, gdy tylko błyśnie mi ciasteczkowe pudełko na horyzoncie. W rezultacie zanim zdążą być perfekcyjne, to ich już nie ma…

Zastępując miód melasą, i odpowiednio długo (a w zasadzie krótko) je piekąc z łatwością można osiągnąć miękkość od razu. Skoro się już tak rozpieszczamy, to nie mogę nie wspomnieć o boskiej glazurze z rumem. Lukier nigdy nie wydawał mi się zbyt atrakcyjny: za słodki, za suchy, i w ogólnie akceptowalny jedynie na pączkach. Glazura rumowa to zupełnie inna historia, wznoszące pierniczki na nowy poziom. Mniam. I jeszcze raz mniam.

Miękkie pierniczki z glazurą rumową 3

Miękkie pierniczki z glazurą rumową:
na około 20 sporych pierniczków
Pierniczki:
100 g masła, miękkiego
100 g syropu (melasy) daktylowej (albo np. buraczanej)
60 g brązowego cukru
1 jajko
270 g mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
½ łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli

Glazura rumowa:
1 czubata łyżka masła (30 g)
3 łyżki jasnego rumu
100 g cukru pudru

Masło utrzyj z melasą i cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę z przyprawą korzenną, kakaem, sodą i solą. Dodaj suche składniki do masy melasowo-maślanej, połącz. Ciasto schłódź przez 30 minut w lodówce (ułatwi to wałkowanie).

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ½ cm. Wykrawaj pierniczki o dowolny kształtach, u mnie gwiazdy. Ze skrawków zagnieć ponownie ciasto, rozwałkuj i znowu wycinaj pierniczki. Powtarzaj proces, aż do wykorzystania całego ciasta. Pierniczki przełóż na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz w dwóch turach po 8 minut (pierniczki mają być jeszcze całe miękkie, dojdą w czasie studzenia). Pozostaw na blaszce do wystygnięcia.

W międzyczasie, kiedy pieką się pierniczki przygotuj glazurę. Roztop masło w garnuszku, dodaj rum, a następnie cukier puder. Lukier powinien być płynny, ale dość gęsty, jak kwaśna śmietana. Możesz regulować jego gęstość za pomocą większej ilości rumu (za gęsty) lub cukru pudru (za rzadki). Polukruj jeszcze ciepłe pierniczki. Daj im wystygnąć, a potem zacznij się zajadać.

Porady:
1. Jeśli chcesz pominąć rum, to możesz go zastąpić sokiem z cytryny.
2. Melasa w przepisie jest istotna, to dzięki niej pierniczki pozostają miękkie i puszyste (ciasta z miodem twardnieją). Syrop daktylowy najłatwiej kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
3. Nie rozwałkuj ciasta zbyt cienko, najwyżej, że nie chcesz mięciutkich pierniczków. 🙂

Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki, smacznego i do zobaczenia!

Wasz,
Rozkoszny

Miękkie pierniczki z glazurą rumową 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

11 komentarzy

Sylwia 17 grudnia, 2018 - 7:46 pm

A czy z mąką pszenną pełnoziarnistą lub orkiszową też wyjdą rozkoszne? 🙂

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2018 - 7:52 pm

Myślę, że mogą nie wyjść tak mięciutkie 🙁

Reply
Olcia 18 grudnia, 2018 - 9:04 am

Jaką inną melasę polecasz użyć, aby wyszły równie pyszne? Niestety tej daktylowej nie mogę znaleźć u mnie w mieście 🙁

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2018 - 9:09 am

Klasyczna buraczana też będzie super! 🍴

Reply
Aneta 22 grudnia, 2018 - 4:01 pm

Ciasto po wyrobieniu wydaje mi się nieco za rzadkie, czy to normalne i stwardnieje w lodówce? 😊

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2018 - 5:51 pm

Tak, w lodówce jeszcze stwardnieje i będzie idealne 😊🍴

Reply
Asia 24 sierpnia, 2019 - 5:49 pm

Moja córka zażyczyła sobie aby upiec pierniczki na koniec lata:) moje pytanie brzmi czy beda rownie smaczne jesli zastapie syrop daktylowy syropem klonowym? Pieklam je na swieta uzywajac syropu daktylowego i byly przepyszne 😉 na ten moment klonowy stoi w domu 🙂

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2019 - 6:00 pm

Tak, też się sprawdzi 🍴🙌

Reply
Paula 20 grudnia, 2019 - 12:34 pm

Dzien dobry ☺
A czy golden syrop sie nada? 🤔

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2019 - 3:56 pm

Tak, nada się!

Reply

Leave a Comment