Nie zrobiliście pierniczków i nie zdążą już zmięknąć? Albo zjedliście już wszystkie jak ja? Nic straconego, te są pulchne od razu po upieczeniu, a zamiast nudnego lukru, połyskują rumową glazurą. Prawdziwe gwiazdy wśród pierniczków.
Mówiąc szczerze, nie mam cierpliwości do wyczekiwania, aż pierniczki dojrzeją do odpowiedniej pulchności. Zawsze chcę je mieć tu i teraz, stąd moja łapa mimochodem ładuję po jednego albo dwa, gdy tylko błyśnie mi ciasteczkowe pudełko na horyzoncie. W rezultacie zanim zdążą być perfekcyjne, to ich już nie ma…
Zastępując miód melasą, i odpowiednio długo (a w zasadzie krótko) je piekąc z łatwością można osiągnąć miękkość od razu. Skoro się już tak rozpieszczamy, to nie mogę nie wspomnieć o boskiej glazurze z rumem. Lukier nigdy nie wydawał mi się zbyt atrakcyjny: za słodki, za suchy, i w ogólnie akceptowalny jedynie na pączkach. Glazura rumowa to zupełnie inna historia, wznoszące pierniczki na nowy poziom. Mniam. I jeszcze raz mniam. Inspiracja z książki „Tartine” Chada Robertsona i Elisabeth Prueitt.
Miękkie pierniczki z glazurą rumową:
na około 20 sporych pierniczków lub 40 małych
Pierniczki
100 g masła, miękkiego
100 g melasy daktylowej (albo innej)
¼ szklanki (50 g) brązowego cukru
1 jajko
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
½ łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki drobnej soli morskiej
Glazura rumowa:
1 łyżka masła (30 g)
2 łyżki ciemnego rumu
100 g cukru pudru
Masło utrzyj z melasą i cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę z przyprawą korzenną, kakaem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do masy melasowo-maślanej, połącz. Ciasto schłódź przez 30 minut w lodówce (ułatwi to wałkowanie).
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ½ cm. Wykrawaj pierniczki o dowolny kształtach, u mnie gwiazdy. Ze skrawków zagnieć ponownie ciasto, rozwałkuj i znowu wycinaj pierniczki. Powtarzaj proces, aż do wykorzystania całego ciasta. Pierniczki przełóż na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz w dwóch turach po 8 minut (pierniczki mają być jeszcze całe miękkie, dojdą w czasie studzenia). Pozostaw na blaszce do wystygnięcia.
W międzyczasie kiedy pieką się pierniczki przygotuj glazurę. Roztop masło w garnuszku, dodaj rum, a następnie cukier puder. Lukier powinien być płynny, ale dość gęsty, jak kwaśna śmietana. Możesz regulować jego gęstość za pomocą większej ilości rumu (za gęsty) lub cukru pudru (za rzadki). Polukruj jeszcze ciepłe pierniczki. Daj im wystygnąć, a potem zacznij się zajadać.
Porady/porady
1. Jeśli chcesz pominąć rum, to możesz go zastąpić sokiem z cytryny.
2. Melasa w przepisie jest istotna, to dzięki niej pierniczki pozostają miękkie i puszyste (ciasta z miodem twardnieją). Syrop daktylowy najłatwiej kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ewentualnie można go zastąpić syropem klonowym lub innym lepkim słodzikiem, który nie twardnieje w niskich temperaturach.
3. Nie rozwałkuj ciasta zbyt cienko, najwyżej, że nie chcesz mięciutkich pierniczków. 🙂
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
75 komentarzy
A czy z mąką pszenną pełnoziarnistą lub orkiszową też wyjdą rozkoszne? 🙂
Myślę, że mogą nie wyjść tak mięciutkie 🙁
Ile wcześniej mogę zrobić pierniczki? Chcę uniknąć nawału pracy przed świętami 🙂
3-4 dni
Jaką inną melasę polecasz użyć, aby wyszły równie pyszne? Niestety tej daktylowej nie mogę znaleźć u mnie w mieście 🙁
Klasyczna buraczana też będzie super! 🍴
Czy niemiecki Goldsaft Grafschafter sprawdzi się do tego?
Ciasto po wyrobieniu wydaje mi się nieco za rzadkie, czy to normalne i stwardnieje w lodówce? 😊
Tak, w lodówce jeszcze stwardnieje i będzie idealne 😊🍴
Pyszne są! Czuję, że szybko znikną 😆
Moja córka zażyczyła sobie aby upiec pierniczki na koniec lata:) moje pytanie brzmi czy beda rownie smaczne jesli zastapie syrop daktylowy syropem klonowym? Pieklam je na swieta uzywajac syropu daktylowego i byly przepyszne 😉 na ten moment klonowy stoi w domu 🙂
Tak, też się sprawdzi 🍴🙌
Dzien dobry ☺
A czy golden syrop sie nada? 🤔
Tak, nada się!
A syrop z agawy może być?
Już doczytałam komentarze i wiem że tak 🙂
tak
Czy mozna nadziać te pierniki powidłami, jeśli tak to jak? To będzie moje pierwsze podejscie do pierników.
Czy mozna nadziać te pierniki powidłami, jeśli tak to jak?
Juz po raz kolejny będę robić te pierniczki są naprawdę idealne 🙂
Mam tylko jedno pytanie. Robię je na syropie klonowym i zawsze wychodza mi takie jakby troszke podziurkowane, wiesz może czym to jest spowodowane?
Proporcje składników zachowuję te same oczywiście.
o masz na mysli poprzez podziurkowane?
W momencie wyrastania juz w piekarniku maja takie lekkie dziurki. Może wyślę zdjęcie na IG?
Hej! Czy można użyć miodu zamiast melasy dla miodowego smaku? Czy trzeba wtedy użyć go mniej/ więcej niż w przepisie? Dzięki za cudowne przepisy! :))
Cześć, miód sprawia, że pierniczki twardnieją
Część, ile mogą czekać te pierniczki ja Święta?:), tzn jak zrobię 2 tyg przed Świętami nadal będa miękkie 25/26? pozdrawiam
Dzień dobry
jak długo po upieczeniu pierniczki zachowują świeżość/jak długo są zdatne do spożycia? (Te dojrzewające klasyczne, to potrafią rok i nie ulegają zepsuciu.)
Cześć ! Czy mogę użyć syropu z Agawy ?:)
tak!:)
A czy zamiast melasy może być syrop daktylowy? Wesołych Świąt ❤️
tak!
Czy syrop z agawy tez będzie ok?
Pozdrawiam i wesołych świat!!!
tak, wesołych i rozkosznych!!
A czy nada się syrop kukurydziany? 🙂
tak
Glazura jest zbyt gesta, co najlepiej dodac do niej, zeby lepiej sie rozprowadzala? Zamienilam cukier na erytrol, rumu jest tyle ile trzeba 🙂
może erytol inaczej chłonie wilgoć? proszę dodać więcej rumu
A czy zamiast białego rumu, mogę użyć złotego?
tak
Zrobiłam dziś i są pyyyyyycha i rozkoszne! Dziękuję <3
<3
A melasa karobowa? 🤗 mam nadzieje, że może być, bo tylko taką mam 🙈
będzie!
To bezkonkurencyjnie NAJLEPSZY ze wszystkich znanych mi przepisow na pierniczki last minute! <3
Podbijam pytanie o to, jak dlugo zachowuja swiezosc – jesli udalo sie to kiedykolwiek przetestowac, zanim zniknely wszystkie 😀
ja nie wiem <3
Te pierniczki są nieziemskie! Nie mogłam przestać ich jeść, a już nie wspomnę o tym ile razy je dorabiałam. Dziękuje! Pychota!!!
<3
Można być melasa z winogron? 😉
tak, jak najbardziej!
Przepraszam, dodaje sie sody czy proszku do pieczenia?.. bo w składnikach jest proszek wymieniony, a w opisie soda.. a ja jestem wieczną debiutantką w kuchni i nie wiem… help 🙂
Chyba chodzi raczej o sól s nie sodę.
Myślę że to literówka i chodzi nie o sodę, tylko sól, która jest w składnikach.2
Czy zamiast rumu można użyć whisky? Pozdrawiam
Można!
ile można przechowywać pierniczki? i jak radzisz je przechowywać aby jak najdłużej były pyszne? 😀
Wytrzymają w hermetycznym opakowaniu do miesiąca 🙂
Hej! w przepisie piszesz o dodaniu sody, natomiast nie wymieniłeś jej w składnikach. Trzeba ją dodać? i ile?
Literówka, mowa o soli 🙂
Witam. Czy melasa daktylowa to to samo co syrop daktylowy ? Pozdrawiam.
Tak 🙂
No właśnie, to trzeba dodać soli czy sody ?
soli
Hej. Brakło mi syropu klonowego, dałam połowę miodu sztucznego…Jest szansa, że będą miękkie? 🙁
hej, jeśli miód sztuczny to pewnie będą
hej, wybacz za ten natłok pytań o melasie, ale w tej dziedzinie jestem nowa 😀
czy melasa z trzciny cukrowej będzie ok?
rozkoszne uściski!
będzie ok!
Czy mogę użyć miksu mąk bezglutenowych? <3
Czy carob syrup jest ok zamiast melasy?
będzie ok
W te święta będzie ich debiut. Dzięki Rozkoszny za przepis!
mniam
Hej. A syrop ryżowy się nada?
Czy ciasto na pierniczki można zrobić dzień przed ich wykrawaniem?:)
lepiej nie
A jakiej mąki/mąk użyć aby były bezglutenowe?
A z jakiej mąki zrobić aby były bezglutenowe?