Zamiast makaronu kasza pęczak obtoczona w zielonym, aromatycznym pesto bazyliowym i wymieszana z chrupiącymi szparagami oraz soczystymi kawałkami kurczaka. Nie muszę mówić więcej.
Czasami gotuję pęczotto specjalnie, ale jeszcze częściej jest to pomysł na wykorzystanie już ugotowanej kaszy, pozostałej po innym posiłku (#zerowaste). Najchętniej pęczak, który dłużej się gotuje od swoich sióstr, więc zawsze robię go więcej, a dopiero potem planuję co z nim zrobić. W sezonie majowym odpowiedź jest prosta: szparagi. Jeszcze trochę kurczaka zamarynowanego w pesto (można zamienić mięso na ser np. kozi) i świeżej bazylii. Porcja dziennej rozkoszy.
Pęczotto z kurczakiem, szparagami i pesto:
2 porcje
⅔ szklanki kaszy pęczak
½ cebuli, pokrojonej w kostkę
1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
200 g mięsa z uda kurczaka
4 łyżki pesto zielonego
½ pęczka szparagów
świeża bazylia
Kaszę ugotuj w 2 szklankach wrzącej osolonej wody pod przykryciem. Zajmie to 25 minut, następnie pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Możesz to zrobić nawet dzień wcześniej.
Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popieprz. Zamarynuj w 1 łyżce pesto. Najlepiej zostaw na godzinę, ale jeśli się spieszysz możesz od razu przystąpić do smażenia.
W międzyczasie ugotuj szparagi. Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparag, umyj łodygi, pokrój na kawałki około 2 centymetrowe, główki pozostaw w całości. Na gotującą się posoloną wodę wrzuć pokrojone łodygi i główki szparagów, gotuj przez 3 1/2 minuty, wyjmij łyżką cedzakową, przelej lodowatą wodą, osusz.
Na dużej patelni, najlepiej z wysokimi brzegami rozgrzej oliwę lub olej. Smaż cebulę na średnim ogniu około 3 minuty do zeszklenia, dodaj czosnek i smaż jeszcze 15 sekund. Dorzuć kurczaka wraz z marynatą i przesmaż, zajmie to około 5 minut. Dodaj ugotowaną kaszę, pozostałe 3 łyżki pesto i szparagi. Smaż jeszcze 2-3 minuty (zależy czy kasza jest już zimna). Podawaj ze świeżą bazylią i ciesz się prostym, rozkosznym posiłkiem!
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
8 komentarzy
Michaś ile gotujemy szparagi? 31/32 minuty czy ok 3/1/2 minuty?
3,5 minuty jak normalne, ale w przypadku cienkich 2,5 minuty 🍴
przepis znaleziony podczas szukania z serii: „czego 'rozkosznego’ ze szparagami jeszcze nie robiłam?”
Nie wiem, dlaczemu nie ma tutaj komentarzy zachwytu, ale ja mój zostawię! Bardzo polecam!
bo stary wpis! dzięki za rzucenie nowego światła na tę recepturę!
Jaki ser kozi tu pasuje- roladka? Jak go przygotowywać, tak samo jak kurczaka?
Tak, ser dodajmy na samym końcu. Nie trzeba go tak długo smażyć
Niebo na ziemi! <3
<3