Jajka po turecku z wędzoną papryką i palonym masłem – Cılbır

Śladami Nigelli Lawson na śniadanie zacząłem jadać jajka jak obłoki, usadowione na cytrynowym jogurcie i oblane, o mój boże, oliwnym sosem z palonego masła oraz chili. I jest to prostsze niż zabrzmiało.

Moja pierwsza styczność z jajkami po turecku zakończyła się separacją na dłuższy czas. W śniadaniowy, w której ich próbowałem, jajka zostały podane na ciepłym jogurcie – rzeczy ledwo przechodzącej przez mój przełyk. Nawet Nigella nie mogła mnie przekonać sensualnym gotowaniem w swoich programie na BBC. Sama bogini Lawson sugeruje podgrzewanie jogurtu, aby nadać mu luźniejszej konsystencji. Och nie, proszę nie.

Jak się jednak okazuje turecki cılbır (çılbır) podaje się na zimno, przynajmniej jogurt. Po spróbowaniu takiej wersji przepadłem i nie mogę się uwolnić.

jajka po turecku

Jajka po turecku z wędzoną papryką i palonym masłem – Cılbır
2 porcje
1 szklanka jogurtu greckiego
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ łyżeczki płatków chili
2 jajka “zerówki”, z lodówki
skórka i sok z cytryny
½ łyżeczki wędzonej papryki
natka pietruszki
chleb

1. Jogurt wymieszaj ze szczodrą szczypta soli, 1 łyżeczką startej skórki z cytryny i 1 łyżką soku z cytryny. Rozdziel do miseczek.

2. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 3 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złoto brązowego koloru z ciemnymi plamkami. Natychmiast zdejmij z ognia Dodaj płatki chili, wędzoną paprykę i oliwę z oliwek.

3. Przygotuj jajka w koszulkach: Z każdym jajkiem trzeba pracować indywidualnie. Rozbij jajko i przełóż je na drobne sitko do herbaty / cukru pudru. Odsącz z rzadkiej części białka, 1- 2 minuty. Zabieg ten pozwala osiągnąć ładny kształt jajka podczas gotowania.

4. Zagotuj osoloną wodę w garnku. Odsączone jajko przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny (około ½ łyżeczki). Do bardzo delikatnie gotującej się wody minimalnej odległości wlej jajko. Gotuj około 2-3 minuty, aż białko się zetnie. Odcedź i przełóż do miski z jogurtem. powtórz z drugim jajkiem.

5. Jajko posyp solą morską i wędzoną papryką. Oblej oliwnym sosem z palonego masła. Podawaj z natką pietruszki i chlebem.

Rady/porady
Przeraża Cię gotowanie jajek w koszulkach? Jest to łatwiejsze niż się wydaje, ale zawsze można zastąpić je 6-minutowymi jajkami.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Jajka po turecku z wędzoną papryką i palonym masłem - Cılbır 1
jajka po turecku
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

38 komentarzy

Karolina 19 lutego, 2020 - 8:11 am

Nigdy nie jadłam takich jajek. Jutro zrobię sobie na śniadanie.

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2020 - 7:55 pm

U mnie zagościły na stałe, pyszne!

Reply
Maja 20 lutego, 2020 - 11:38 am

Hmmm, najpierw „odsączasz” jajko na sitku, czyli oddzielasz żółtko od białka, a co potem wlać do garnka? Oddzielnie żółtko i oddzielnie białko? Bo przecież je rozdzieliliśmy wcześniej. Nie rozumiem….

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2020 - 5:06 pm

Odsączamy jajko z rzadkiej części białka, na drobnym sitku. Do garnka wlewamy całe, rozbite jajko 🙂

Reply
Ewa 11 listopada, 2021 - 4:56 am

a ja nadal nie rozumiem…oddzielamy żółtko od białka na sitku i dalej wlewamy do garnka to żółtko plus oddzielone wcześniej biłko? „Do garnka wlewamy całe, rozbite jajko” – nowe jajko czy to, które rozdzieliliśmy?

Reply
rozkoszny 11 listopada, 2021 - 9:30 am

nie oddzielamy białka od żółtka. Oddzielamy jajko z „wody”, z której z niej wycieknie

Reply
Ewa 11 listopada, 2021 - 2:04 pm

No tak, jak człowiek sobie ubzdura, że na sitku odsączamy całe białko to tak jest😁 dziękuję i zaraz zabieram się za śniadanko. Pozdrawiam

Tomek 21 lutego, 2020 - 10:22 am

Zastanawia mnie tylko ta „jedna łyżeczka skórki z cytryny” – rozumiem, że trzeba obieraczką zetrzeć tylko delikatnie naskórek, a nie całą, grubą skórę cytryny? 😉

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2020 - 3:40 pm

Trafne pytanie. Uściślę: jedna łyżeczka startej skórki z cytryny. Oczywiście starta na drobno skórka bez błony (która jest gorzka)

Reply
CookUp 25 lutego, 2020 - 10:56 am

Brzmi, jak skomplikowane w przygotowaniu, kulinarne dzieło sztuki. I dziełem jest faktycznie, ale na szczęście przyrządza się znacznie łatwiej niż może się wydawać. Wersja na ciepło lub z chłodnym jogurtem – na śniadanie zamawiamy każdą! 🙂 Jak zwykle u Ciebie bardzo inspirująco, a zdjęcia sprawiają, że stajemy się głodni! 🙂

Reply
rozkoszny 25 lutego, 2020 - 12:56 pm

Dziękuję pięknie! Po jednym przyrządzeniu idzie już jak po maśle 🙂

Reply
Agnieszka 13 marca, 2020 - 8:50 am

Zrobiłam! Genialne, i nawet jajka w koszulce mi wyszły w miarę ok ;D Coś czuję, że będę dużo praktykować przez następne tygodnie, więc dojdę do mistrzowskiego poziomu. Już mam ochotę zjeść kolejne śniadanie! Dzięki!

Reply
rozkoszny 13 marca, 2020 - 11:13 am

Praktyka czyni mistrza, trzymaj się!

Reply
Mikołaj 6 kwietnia, 2020 - 11:27 am

Myślę, że Nigella lekko podgrzewa jogurt bo jogurt grecki najczęściej dostępny do kupienia w UK jest sztywnawy jak galaretka i mało ma z kremowej konsystencji, której od niego oczekujemy. Ja używam czosnku zamiast cytryny, jak ona, choć suszonego, więc delikatne podgrzewanie jogurtu uwalnia aromat przyprawy. Później odstawiam go znów do schłodzenia, a w tym czasie gotuje się jajko 😊

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2020 - 1:55 pm

Niech żyje królowa!

Reply
Mila 9 kwietnia, 2020 - 1:23 pm

ROZKOSZNY!
Może teraz w czasach kwarantanny podasz jakiś super przepis na chleb 🙂 ?
PZDR

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2020 - 1:59 pm

Kilka przepisów na chleb, bułki i proziaki znajdziesz w mojej książce ^^

Reply
Sara 30 sierpnia, 2020 - 9:16 pm

Nigella nie używa też wędzonej papryki, jedynie płatki chilli za to do jogurtu daje starty czosnek. Ciekawe muszę spróbować obu

Reply
Delektujemy 8 czerwca, 2020 - 2:40 pm

Bardzo oryginalne w smaku. Od dłuższego czasu zachwycam się szakszuką, ale teraz mam dla niej alternatywę w postaci Twojego cilbiru:)

Reply
Ula 11 października, 2020 - 11:26 am

Pyszne!

Reply
rozkoszny 11 października, 2020 - 4:11 pm

<3

Reply
TOMEK 15 listopada, 2020 - 7:56 am

Rewelacja. Odkryłem na nowo jajka 🙂

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2020 - 5:10 pm

<3

Reply
Ania 3 lutego, 2021 - 1:06 pm

Pierwszy raz jadlam w podobny sposob podaje jajka w lodzkiej Szwalni, gdzie szanuja masło 🙂 wlasnie Przyrzadzilam tę jasniekremowość- maselko z oliwa to poezja!

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2021 - 11:01 pm

na zdrowie!

Reply
Basia 23 kwietnia, 2021 - 4:42 pm

To jest za*ebiste! Nie do opisania, odkąd spróbowałam to moje śniadanie nr 1. Polecam podwójny przepis. Ten smak nie da się zapomnieć. Nie da się załączyć zdj w komentarzu ale muszę się pochwalić wiec zalaczam link https://ibb.co/HGPfPV7
Polecam 11/10!

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2021 - 4:42 pm

<3333

Reply
Weronika 18 sierpnia, 2021 - 11:37 pm

Jajko na jogurcie i w dodatku w koszulce, na to mój polski gust by nie wpadł sam ;)) Muszę koniecznie wypróbować!

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2021 - 2:39 pm

warto!

Reply
Gaga 17 grudnia, 2021 - 5:12 pm

Pycha!! A w maśle palonym chyba się zakochałam

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2021 - 6:35 pm

palone masło to życie <3

Reply
Magda 30 grudnia, 2021 - 11:21 pm

Czy można użyć masła klarowanego? Czy masło palone jest zdrowe? 😉

Reply
rozkoszny 31 grudnia, 2021 - 12:35 pm

Nie można

Reply
Madzix 29 lipca, 2022 - 10:48 am

Obłęd! Połączenie aromatu palonego masła i cytryny zrobiło nam poranek!

Reply
Agnieszka 3 września, 2022 - 4:53 pm

Mniam!! Zrobiłam i będę robić! Może nawet jutro?

Reply
Klaudia 26 listopada, 2022 - 11:39 am

To jest zbyt pyszne! 🥹 Ja dorzuciłam mini grzaneczki zamiast chleba ♥️

Reply
Jean 6 sierpnia, 2023 - 11:54 am

Prze-py-szne!
Jedząc to śniadanie czułam się jakbym była w dobrej knajpce 😉 Wędzona papryka i skórka cytryny robią robotę! To będzie moje TOP śniadanie przez najbliższe weekendy !

Reply
Roman 15 grudnia, 2023 - 10:29 am

Czy przepis nie przewiduje dodatku czosnku przeciśniętego i wymieszanego wcześniej z jogurtem? Gdzieś o tym czytałem ale nie wiem czy Turcy tak robią, czy to nasza wariacja? Pozdrawiam

Reply

Leave a Comment