Jajka po turecku z wędzoną papryką i palonym masłem – Cılbır

Śladami Nigelli Lawson na śniadanie zacząłem jadać jajka jak obłoki, usadowione na cytrynowym jogurcie i oblane, o mój boże, oliwnym sosem z palonego masła oraz chili. I jest to prostsze niż zabrzmiało.

Moja pierwsza styczność z jajkami po turecku zakończyła się separacją na dłuższy czas. W śniadaniowy, w której ich próbowałem, jajka zostały podane na ciepłym jogurcie – rzeczy ledwo przechodzącej przez mój przełyk. Nawet Nigella nie mogła mnie przekonać sensualnym gotowaniem w swoich programie na BBC. Sama bogini Lawson sugeruje podgrzewanie jogurtu, aby nadać mu luźniejszej konsystencji. Och nie, proszę nie.

Jak się jednak okazuje turecki cılbır (çılbır) podaje się na zimno, przynajmniej jogurt. Po spróbowaniu takiej wersji przepadłem i nie mogę się uwolnić.

jajka po turecku

Jajka po turecku z wędzoną papryką i palonym masłem – Cılbır
2 porcje
1 szklanka jogurtu greckiego
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ łyżeczki płatków chili
2 jajka “zerówki”, z lodówki
skórka i sok z cytryny
wędzona papryka
natka pietruszki
chleb

1. Jogurt wymieszaj ze szczodrą szczypta soli, 1 łyżeczką startej skórki z cytryny i 1 łyżką soku z cytryny. Rozdziel do miseczek.

2. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 3 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złoto brązowego koloru z ciemnymi plamkami. Natychmiast zdejmij z ognia Dodaj płatki chili i oliwę z oliwek.

3. Przygotuj jajka w koszulkach: Z każdym jajkiem trzeba pracować indywidualnie. Rozbij jajko i przełóż je na drobne sitko do herbaty / cukru pudru. Odsącz z rzadkiej części białka, 1- 2 minuty. Zabieg ten pozwala osiągnąć ładny kształt jajka podczas gotowania.

4. Zagotuj osoloną wodę w garnku. Odsączone jajko przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny (około ½ łyżeczki). Do bardzo delikatnie gotującej się wody minimalnej odległości wlej jajko. Gotuj około 2-3 minuty, aż białko się zetnie. Odcedź i przełóż do miski z jogurtem. powtórz z drugim jajkiem.

5. Jajko posyp solą morską i wędzoną papryką. Oblej oliwnym sosem z palonego masła. Podawaj z natką pietruszki i chlebem.

Rady/porady
Przeraża Cię gotowanie jajek w koszulkach? Jest to łatwiejsze niż się wydaje, ale zawsze można zastąpić je 6-minutowymi jajkami.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Jajka po turecku z wędzoną papryką i palonym masłem - Cılbır 1
jajka po turecku
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

Karolina 19 lutego, 2020 - 8:11 am

Nigdy nie jadłam takich jajek. Jutro zrobię sobie na śniadanie.

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2020 - 7:55 pm

U mnie zagościły na stałe, pyszne!

Reply
Maja 20 lutego, 2020 - 11:38 am

Hmmm, najpierw „odsączasz” jajko na sitku, czyli oddzielasz żółtko od białka, a co potem wlać do garnka? Oddzielnie żółtko i oddzielnie białko? Bo przecież je rozdzieliliśmy wcześniej. Nie rozumiem….

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2020 - 5:06 pm

Odsączamy jajko z rzadkiej części białka, na drobnym sitku. Do garnka wlewamy całe, rozbite jajko 🙂

Reply
Tomek 21 lutego, 2020 - 10:22 am

Zastanawia mnie tylko ta „jedna łyżeczka skórki z cytryny” – rozumiem, że trzeba obieraczką zetrzeć tylko delikatnie naskórek, a nie całą, grubą skórę cytryny? 😉

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2020 - 3:40 pm

Trafne pytanie. Uściślę: jedna łyżeczka startej skórki z cytryny. Oczywiście starta na drobno skórka bez błony (która jest gorzka)

Reply
CookUp 25 lutego, 2020 - 10:56 am

Brzmi, jak skomplikowane w przygotowaniu, kulinarne dzieło sztuki. I dziełem jest faktycznie, ale na szczęście przyrządza się znacznie łatwiej niż może się wydawać. Wersja na ciepło lub z chłodnym jogurtem – na śniadanie zamawiamy każdą! 🙂 Jak zwykle u Ciebie bardzo inspirująco, a zdjęcia sprawiają, że stajemy się głodni! 🙂

Reply
rozkoszny 25 lutego, 2020 - 12:56 pm

Dziękuję pięknie! Po jednym przyrządzeniu idzie już jak po maśle 🙂

Reply
Agnieszka 13 marca, 2020 - 8:50 am

Zrobiłam! Genialne, i nawet jajka w koszulce mi wyszły w miarę ok ;D Coś czuję, że będę dużo praktykować przez następne tygodnie, więc dojdę do mistrzowskiego poziomu. Już mam ochotę zjeść kolejne śniadanie! Dzięki!

Reply
rozkoszny 13 marca, 2020 - 11:13 am

Praktyka czyni mistrza, trzymaj się!

Reply
Mikołaj 6 kwietnia, 2020 - 11:27 am

Myślę, że Nigella lekko podgrzewa jogurt bo jogurt grecki najczęściej dostępny do kupienia w UK jest sztywnawy jak galaretka i mało ma z kremowej konsystencji, której od niego oczekujemy. Ja używam czosnku zamiast cytryny, jak ona, choć suszonego, więc delikatne podgrzewanie jogurtu uwalnia aromat przyprawy. Później odstawiam go znów do schłodzenia, a w tym czasie gotuje się jajko 😊

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2020 - 1:55 pm

Niech żyje królowa!

Reply
Mila 9 kwietnia, 2020 - 1:23 pm

ROZKOSZNY!
Może teraz w czasach kwarantanny podasz jakiś super przepis na chleb 🙂 ?
PZDR

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2020 - 1:59 pm

Kilka przepisów na chleb, bułki i proziaki znajdziesz w mojej książce ^^

Reply
Sara 30 sierpnia, 2020 - 9:16 pm

Nigella nie używa też wędzonej papryki, jedynie płatki chilli za to do jogurtu daje starty czosnek. Ciekawe muszę spróbować obu

Reply
Delektujemy 8 czerwca, 2020 - 2:40 pm

Bardzo oryginalne w smaku. Od dłuższego czasu zachwycam się szakszuką, ale teraz mam dla niej alternatywę w postaci Twojego cilbiru:)

Reply
Ula 11 października, 2020 - 11:26 am

Pyszne!

Reply
rozkoszny 11 października, 2020 - 4:11 pm

<3

Reply

Leave a Comment