Śladami Nigelli Lawson na śniadanie zacząłem jadać jajka jak obłoki, usadowione na cytrynowym jogurcie i oblane, o mój boże, oliwnym sosem z palonego masła oraz chili. I jest to prostsze niż zabrzmiało.
Moja pierwsza styczność z jajkami po turecku zakończyła się separacją na dłuższy czas. W śniadaniowy, w której ich próbowałem, jajka zostały podane na ciepłym jogurcie – rzeczy ledwo przechodzącej przez mój przełyk. Nawet Nigella nie mogła mnie przekonać sensualnym gotowaniem w swoich programie na BBC. Sama bogini Lawson sugeruje podgrzewanie jogurtu, aby nadać mu luźniejszej konsystencji. Och nie, proszę nie.
Jak się jednak okazuje turecki cılbır (çılbır) podaje się na zimno, przynajmniej jogurt. Po spróbowaniu takiej wersji przepadłem i nie mogę się uwolnić.
Jajka po turecku z wędzoną papryką i palonym masłem – Cılbır
2 porcje
1 szklanka jogurtu greckiego
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ łyżeczki płatków chili
2 jajka “zerówki”, z lodówki
skórka i sok z cytryny
½ łyżeczki wędzonej papryki
natka pietruszki
chleb
1. Jogurt wymieszaj ze szczodrą szczypta soli, 1 łyżeczką startej skórki z cytryny i 1 łyżką soku z cytryny. Rozdziel do miseczek.
2. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 3 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złoto brązowego koloru z ciemnymi plamkami. Natychmiast zdejmij z ognia Dodaj płatki chili, wędzoną paprykę i oliwę z oliwek.
3. Przygotuj jajka w koszulkach: Z każdym jajkiem trzeba pracować indywidualnie. Rozbij jajko i przełóż je na drobne sitko do herbaty / cukru pudru. Odsącz z rzadkiej części białka, 1- 2 minuty. Zabieg ten pozwala osiągnąć ładny kształt jajka podczas gotowania.
4. Zagotuj osoloną wodę w garnku. Odsączone jajko przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny (około ½ łyżeczki). Do bardzo delikatnie gotującej się wody minimalnej odległości wlej jajko. Gotuj około 2-3 minuty, aż białko się zetnie. Odcedź i przełóż do miski z jogurtem. powtórz z drugim jajkiem.
5. Jajko posyp solą morską i wędzoną papryką. Oblej oliwnym sosem z palonego masła. Podawaj z natką pietruszki i chlebem.
Rady/porady
Przeraża Cię gotowanie jajek w koszulkach? Jest to łatwiejsze niż się wydaje, ale zawsze można zastąpić je 6-minutowymi jajkami.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
39 komentarzy
Nigdy nie jadłam takich jajek. Jutro zrobię sobie na śniadanie.
U mnie zagościły na stałe, pyszne!
Hmmm, najpierw „odsączasz” jajko na sitku, czyli oddzielasz żółtko od białka, a co potem wlać do garnka? Oddzielnie żółtko i oddzielnie białko? Bo przecież je rozdzieliliśmy wcześniej. Nie rozumiem….
Odsączamy jajko z rzadkiej części białka, na drobnym sitku. Do garnka wlewamy całe, rozbite jajko 🙂
a ja nadal nie rozumiem…oddzielamy żółtko od białka na sitku i dalej wlewamy do garnka to żółtko plus oddzielone wcześniej biłko? „Do garnka wlewamy całe, rozbite jajko” – nowe jajko czy to, które rozdzieliliśmy?
nie oddzielamy białka od żółtka. Oddzielamy jajko z „wody”, z której z niej wycieknie
No tak, jak człowiek sobie ubzdura, że na sitku odsączamy całe białko to tak jest😁 dziękuję i zaraz zabieram się za śniadanko. Pozdrawiam
Zastanawia mnie tylko ta „jedna łyżeczka skórki z cytryny” – rozumiem, że trzeba obieraczką zetrzeć tylko delikatnie naskórek, a nie całą, grubą skórę cytryny? 😉
Trafne pytanie. Uściślę: jedna łyżeczka startej skórki z cytryny. Oczywiście starta na drobno skórka bez błony (która jest gorzka)
Brzmi, jak skomplikowane w przygotowaniu, kulinarne dzieło sztuki. I dziełem jest faktycznie, ale na szczęście przyrządza się znacznie łatwiej niż może się wydawać. Wersja na ciepło lub z chłodnym jogurtem – na śniadanie zamawiamy każdą! 🙂 Jak zwykle u Ciebie bardzo inspirująco, a zdjęcia sprawiają, że stajemy się głodni! 🙂
Dziękuję pięknie! Po jednym przyrządzeniu idzie już jak po maśle 🙂
Zrobiłam! Genialne, i nawet jajka w koszulce mi wyszły w miarę ok ;D Coś czuję, że będę dużo praktykować przez następne tygodnie, więc dojdę do mistrzowskiego poziomu. Już mam ochotę zjeść kolejne śniadanie! Dzięki!
Praktyka czyni mistrza, trzymaj się!
Myślę, że Nigella lekko podgrzewa jogurt bo jogurt grecki najczęściej dostępny do kupienia w UK jest sztywnawy jak galaretka i mało ma z kremowej konsystencji, której od niego oczekujemy. Ja używam czosnku zamiast cytryny, jak ona, choć suszonego, więc delikatne podgrzewanie jogurtu uwalnia aromat przyprawy. Później odstawiam go znów do schłodzenia, a w tym czasie gotuje się jajko 😊
Niech żyje królowa!
ROZKOSZNY!
Może teraz w czasach kwarantanny podasz jakiś super przepis na chleb 🙂 ?
PZDR
Kilka przepisów na chleb, bułki i proziaki znajdziesz w mojej książce ^^
Nigella nie używa też wędzonej papryki, jedynie płatki chilli za to do jogurtu daje starty czosnek. Ciekawe muszę spróbować obu
Bardzo oryginalne w smaku. Od dłuższego czasu zachwycam się szakszuką, ale teraz mam dla niej alternatywę w postaci Twojego cilbiru:)
Pyszne!
<3
Rewelacja. Odkryłem na nowo jajka 🙂
<3
Pierwszy raz jadlam w podobny sposob podaje jajka w lodzkiej Szwalni, gdzie szanuja masło 🙂 wlasnie Przyrzadzilam tę jasniekremowość- maselko z oliwa to poezja!
na zdrowie!
To jest za*ebiste! Nie do opisania, odkąd spróbowałam to moje śniadanie nr 1. Polecam podwójny przepis. Ten smak nie da się zapomnieć. Nie da się załączyć zdj w komentarzu ale muszę się pochwalić wiec zalaczam link https://ibb.co/HGPfPV7
Polecam 11/10!
<3333
Jajko na jogurcie i w dodatku w koszulce, na to mój polski gust by nie wpadł sam ;)) Muszę koniecznie wypróbować!
warto!
Pycha!! A w maśle palonym chyba się zakochałam
palone masło to życie <3
Czy można użyć masła klarowanego? Czy masło palone jest zdrowe? 😉
Nie można
Obłęd! Połączenie aromatu palonego masła i cytryny zrobiło nam poranek!
Mniam!! Zrobiłam i będę robić! Może nawet jutro?
To jest zbyt pyszne! 🥹 Ja dorzuciłam mini grzaneczki zamiast chleba ♥️
Prze-py-szne!
Jedząc to śniadanie czułam się jakbym była w dobrej knajpce 😉 Wędzona papryka i skórka cytryny robią robotę! To będzie moje TOP śniadanie przez najbliższe weekendy !
Czy przepis nie przewiduje dodatku czosnku przeciśniętego i wymieszanego wcześniej z jogurtem? Gdzieś o tym czytałem ale nie wiem czy Turcy tak robią, czy to nasza wariacja? Pozdrawiam
Od siebie dodam, że zamiast chilli fajnie sprawdza się harrisa w proszku a zamiast pietruszki kolendra. Pyszności!