Makaron z kalafiorowo-soczewicowym ragu i pangrattato

Poznajcie makaron z kalafiorowo-soczewicowym ragu, posypany mocno ziołowym i oliwnym pangrattato nadającym boskie “chrupnięcie”, którego tak często brakuje kluskom.

Ragu tylko bolońskie z wołowiny? Skądże znowu! Ragu to sos mięsny lub warzywny z drobno pokrojonych składników. W tym przypadku z kalafiora i czerwonej soczewicy. Oczywiście, jak to w przypadku bezmięsnych dań bywa, trzeba się odrobinę bardziej nagimnastykować, by nadać wielowymiarowego smaku. Ten nadają mu: podsmażonym koncentrat pomidorowy, pasta miso i dobra oliwa extra vergine, na której przesmażone są składniki ragu, jak i panko do posypki pangrattato. Używam wyjątkowej oliwy extra vergine Monini GranFruttato o mocno owocowych, dostojnie pieprznych nutach. Ten charakterystycznym smak to zasługa oliwek z wczesnych zbiorów, które dodatkowo mają wysoką zawartość polifenoli, czyli prozdrowotnych przeciwutleniaczy

Wpis powstał we współpracy z marką Monini, włoską, rodzinną firmą, której oliwy Włosi kochają tak bardzo, jak i ja!

Makaron z kalafiorowo-soczewicowym ragu i pangrattato

Makaron z kalafiorowo-soczewicowym ragu i pangrattato
4 porcje
¼ szklanki (35 g) czerwonej soczewicy
¼ główki kalafiora (400 g)
6 łyżek dobrej oliwy extra vergine jak Monini GranFruttato, podzielonych na pół
⅔ szklanki (80 g) panko
½ szklanki (30 g) mieszanki posiekanych ziół takich jak bazylia, natka pietruszki, kolendra, mięta, oregano, majeranek
1 mała cebula, poszatkowana
5 ząbków czosnku, pokrojone na cienkie plastry
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka jasnej pasty miso
1 łyżeczka płatków chili
400 g makaronu (u mnie bucatini)
2 łyżki zimnego masła
świeżo mielony pieprz

1. Ugotuj soczewicę w dużej ilości osolonej wody/ Powinna być miękka, ale nie rozpadać się, “na ząb”, 15 – 20 minut. Odcedź na sitku.

2. Kalafiora pokrój na małe kawałki wielkości soczewicy. Możesz też pójść na skróty, wrzucając kalafiora do malaksera i rozdrobnić warzywo krótkimi pulsacyjnymi obrotami.

3. Rozgrzej 3 łyżki oliwy Monini GranFruttato na dużej patelni na umiarkowanym ogniu. Dodaj panko z ⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej (szczytą). Smaż, często mieszając, aż panko będzie zarumienione, 3 – 4 minuty. Zdejmij z ognia i przełóż do miski. Dodaj zioła, wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Patelnię ostudź, a następnie wyczyść za pomocą ręcznika papierowego.

4. Rozgrzej pozostałe 3 łyżki oliwy Monini GranFruttato na małym ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Smaż, często mieszając, aż cebula będzie szklista i słodka, około 8 minut. Zwiększ ogień na umiarkowany. Dodaj koncentrat pomidorowy, pastę miso i płatki chili. Smaż, co chwilę mieszając, aż pasta nabierze ciemniejszego koloru, 3 – 4 minuty. Dodaj kalafiora i ugotowaną soczewicę. Smaż, często mieszając, aż masa zacznie lekko przylepiać do patelni, około 6 minut.

5. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zachowaj 2 szklanki wody skrobiowej po gotowaniu.

6. Przełóż ugotowany makaron na patelnię. Wlej 1 szklankę zachowanej wody i dodaj zimne masło. Mieszaj, aż sos obtoczy kluski. Jeśli zbyt zgęstnieje, wlej więcej wody makaronowej.

7. Makaron z ragu kalafiorowo-soczewicowym podawaj posypane pangrattato.

Rady/porady
Jeśli nie macie pod ręką pasty miso, zastąpcie ją 1 ½ łyżki sosu sojowego.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Makaron z kalafiorowo-soczewicowym ragu i pangrattato 1
Makaron z kalafiorowo-soczewicowym ragu i pangrattato
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

16 komentarzy

Anna 18 kwietnia, 2023 - 4:14 pm

Rozkoszny! Mam wrażenie jakbyś zajrzał do mojej spiżarni 🙂 Jeszcze wczoraj szukałam na Twojej stronie przepisu na nieszczęsną, czerwoną soczewicę, bo liczyłam, że tylko Ty będziesz umiał odczarować jej smak. Jeszcze dziś przygotuję swoje pierwsze ragu. Dziękuję <3

Reply
rozkoszny 18 kwietnia, 2023 - 5:08 pm

Smacznego <3

Reply
Estera 26 kwietnia, 2023 - 1:06 pm

Rewelacja! Nawet mój syn-niejadek powiedział, że dobre!

Reply
Agata 18 kwietnia, 2023 - 7:45 pm

Czym można zastąpić panko?

Reply
rozkoszny 19 kwietnia, 2023 - 4:30 pm

Chlebem rozdrobnionym w malakserze i unoszonym w piekarniku

Reply
Asia 2 sierpnia, 2023 - 7:10 pm

Czyli bulka tarta 😋😀

Reply
Lamotek.pl 18 kwietnia, 2023 - 9:42 pm

Kalafiora w takiej wersji jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować ten przepis! 🙂

Reply
Poli 19 kwietnia, 2023 - 7:11 am

Wow! Będzie jedzone 🤩

Reply
PAULINA 24 kwietnia, 2023 - 4:07 pm

to jest totalnie umamiczny makaron. Do tego cudownie chrupie, a mięta w ziołach fajnie podkręca ostrość dania. Będę kombinować jeszcze z innymi oliwami, ale na razie nawet na takiej totalnie podstawowej wyszło pyszne!

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2023 - 4:47 pm

cieszę się!

Reply
Monika 4 października, 2023 - 12:24 pm

A brokuł zamiast kalafiora? Wiem, że kolor inny

Reply
Alicja 10 listopada, 2023 - 2:03 pm

Hej czy ta pasta miso którą da się kupić w biedronce podpisana jedynie „pasta miso” to jasna czy ciemna :)?

Reply
Ewa Stanczak 10 stycznia, 2024 - 4:20 pm

Mam pytanie czy tam się aby nie wkradł błąd ? 80g panko to dużo więcej niż 2/3 szklanki? ☺️Może z soczewicą na od odwrót?

Reply
Ewa 16 stycznia, 2024 - 5:30 pm

Podbijam pytanie, 2/3 szklanki panko to u mnie jakieś 30g…

Reply
Ewa 16 stycznia, 2024 - 8:13 pm

Zrobiłam to jako pierwsze moje danie z przepisu Rozkosznego. Nie byłam nastawiona zbyt pozytywnie, bo 400g kalafiora to bardzo dużo w porównaniu do 35g soczewicy i byłam pewna, że będzie zalatywać tym charakterystycznym „kalafiorowo-kapuścianym” zapaszkiem. Nic podobnego, wyszło obłędnie!!! Mąż-mięsożerca wszamał z zachwytem, a wcześniej krzywił się na wegetariańskie 😀

Reply
Pytanie 13 marca, 2024 - 7:13 am

A gdzie taki makaron można kupić? I czy jest w jakimś sklepie w stałej ofercie ?

Reply

Leave a Comment