Poznajcie makaron z kalafiorowo-soczewicowym ragu, posypany mocno ziołowym i oliwnym pangrattato nadającym boskie “chrupnięcie”, którego tak często brakuje kluskom.
Ragu tylko bolońskie z wołowiny? Skądże znowu! Ragu to sos mięsny lub warzywny z drobno pokrojonych składników. W tym przypadku z kalafiora i czerwonej soczewicy. Oczywiście, jak to w przypadku bezmięsnych dań bywa, trzeba się odrobinę bardziej nagimnastykować, by nadać wielowymiarowego smaku. Ten nadają mu: podsmażonym koncentrat pomidorowy, pasta miso i dobra oliwa extra vergine, na której przesmażone są składniki ragu, jak i panko do posypki pangrattato. Używam wyjątkowej oliwy extra vergine Monini GranFruttato o mocno owocowych, dostojnie pieprznych nutach. Ten charakterystycznym smak to zasługa oliwek z wczesnych zbiorów, które dodatkowo mają wysoką zawartość polifenoli, czyli prozdrowotnych przeciwutleniaczy
Wpis powstał we współpracy z marką Monini, włoską, rodzinną firmą, której oliwy Włosi kochają tak bardzo, jak i ja!
Makaron z kalafiorowo-soczewicowym ragu i pangrattato
4 porcje
¼ szklanki (35 g) czerwonej soczewicy
¼ główki kalafiora (400 g)
6 łyżek dobrej oliwy extra vergine jak Monini GranFruttato, podzielonych na pół
⅔ szklanki (80 g) panko
½ szklanki (30 g) mieszanki posiekanych ziół takich jak bazylia, natka pietruszki, kolendra, mięta, oregano, majeranek
1 mała cebula, poszatkowana
5 ząbków czosnku, pokrojone na cienkie plastry
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka jasnej pasty miso
1 łyżeczka płatków chili
400 g makaronu (u mnie bucatini)
2 łyżki zimnego masła
świeżo mielony pieprz
1. Ugotuj soczewicę w dużej ilości osolonej wody/ Powinna być miękka, ale nie rozpadać się, “na ząb”, 15 – 20 minut. Odcedź na sitku.
2. Kalafiora pokrój na małe kawałki wielkości soczewicy. Możesz też pójść na skróty, wrzucając kalafiora do malaksera i rozdrobnić warzywo krótkimi pulsacyjnymi obrotami.
3. Rozgrzej 3 łyżki oliwy Monini GranFruttato na dużej patelni na umiarkowanym ogniu. Dodaj panko z ⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej (szczytą). Smaż, często mieszając, aż panko będzie zarumienione, 3 – 4 minuty. Zdejmij z ognia i przełóż do miski. Dodaj zioła, wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Patelnię ostudź, a następnie wyczyść za pomocą ręcznika papierowego.
4. Rozgrzej pozostałe 3 łyżki oliwy Monini GranFruttato na małym ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Smaż, często mieszając, aż cebula będzie szklista i słodka, około 8 minut. Zwiększ ogień na umiarkowany. Dodaj koncentrat pomidorowy, pastę miso i płatki chili. Smaż, co chwilę mieszając, aż pasta nabierze ciemniejszego koloru, 3 – 4 minuty. Dodaj kalafiora i ugotowaną soczewicę. Smaż, często mieszając, aż masa zacznie lekko przylepiać do patelni, około 6 minut.
5. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zachowaj 2 szklanki wody skrobiowej po gotowaniu.
6. Przełóż ugotowany makaron na patelnię. Wlej 1 szklankę zachowanej wody i dodaj zimne masło. Mieszaj, aż sos obtoczy kluski. Jeśli zbyt zgęstnieje, wlej więcej wody makaronowej.
7. Makaron z ragu kalafiorowo-soczewicowym podawaj posypane pangrattato.
Rady/porady
Jeśli nie macie pod ręką pasty miso, zastąpcie ją 1 ½ łyżki sosu sojowego.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
16 komentarzy
Rozkoszny! Mam wrażenie jakbyś zajrzał do mojej spiżarni 🙂 Jeszcze wczoraj szukałam na Twojej stronie przepisu na nieszczęsną, czerwoną soczewicę, bo liczyłam, że tylko Ty będziesz umiał odczarować jej smak. Jeszcze dziś przygotuję swoje pierwsze ragu. Dziękuję <3
Smacznego <3
Rewelacja! Nawet mój syn-niejadek powiedział, że dobre!
Czym można zastąpić panko?
Chlebem rozdrobnionym w malakserze i unoszonym w piekarniku
Czyli bulka tarta 😋😀
Kalafiora w takiej wersji jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować ten przepis! 🙂
Wow! Będzie jedzone 🤩
to jest totalnie umamiczny makaron. Do tego cudownie chrupie, a mięta w ziołach fajnie podkręca ostrość dania. Będę kombinować jeszcze z innymi oliwami, ale na razie nawet na takiej totalnie podstawowej wyszło pyszne!
cieszę się!
A brokuł zamiast kalafiora? Wiem, że kolor inny
Hej czy ta pasta miso którą da się kupić w biedronce podpisana jedynie „pasta miso” to jasna czy ciemna :)?
Mam pytanie czy tam się aby nie wkradł błąd ? 80g panko to dużo więcej niż 2/3 szklanki? ☺️Może z soczewicą na od odwrót?
Podbijam pytanie, 2/3 szklanki panko to u mnie jakieś 30g…
Zrobiłam to jako pierwsze moje danie z przepisu Rozkosznego. Nie byłam nastawiona zbyt pozytywnie, bo 400g kalafiora to bardzo dużo w porównaniu do 35g soczewicy i byłam pewna, że będzie zalatywać tym charakterystycznym „kalafiorowo-kapuścianym” zapaszkiem. Nic podobnego, wyszło obłędnie!!! Mąż-mięsożerca wszamał z zachwytem, a wcześniej krzywił się na wegetariańskie 😀
A gdzie taki makaron można kupić? I czy jest w jakimś sklepie w stałej ofercie ?