Ciasteczko miso z białą czekoladą i pistacjami

Bierzesz kęs i zajmuje ci dobre 5 sekund, by zrozumieć, co się dzieje w twoich ustach. Słodkie, kruche, słone, miękkie. Tak umamiczne, że ciało przechodzi fala podniecenia.

Ciasteczka miso z białą czekoladą i pistacjami. Brzmi bizarnie… i tak też smakuje! Ale w dobrym tego słowa znaczeniu. Nie są to oczywiste sensacje smakowe. Miso jest jednym najsilniejszych nośników piątek smaku umami, który kojarzy nam się raczej z mięsem, bulionami, bardzo wytrawnymi nutami. Może być też jednak kluczem do deseru totalnego.

Kilka lat temu upiekłem z nudów sezamowe ciasto z wiśniami, do którego dodałem tahini i japońską pastę miso. Było to doświadczenie z rodzaju niezapomnianych. Pracując nad przepisami do książki, czyli myśląc o wszystkim innym, wpadłem na pomysł, by przetłumaczyć ten smak na bardziej skoncentrowany, ciasteczkowy. Zamarzyłem sobie, że to miso zagra pierwsze skrzypce. Najpierw nie wiedziałem, co myśleć. Pierwszy kęs był tak dziwny, że aż pyszny. Upiekłem je w innych proporcjach, i jeszcze innych. Skonsultowałem sprawę z testerami. Padł wyrok: jest to kulinarny rock and roll!

Ciasteczko miso z białą czekoladą i pistacjami

Ciasteczko miso z białą czekoladą i pistacjami
9 dużych ciastek
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła, w temperaturze pokojowej
⅓ szklanki (80 g) jasnej pasty miso
½ szklanki (100 g) białego cukru
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
200 g białej czekolady, posiekanej
½ szklanki (50 g) prażonych pistacji, posiekanych

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.

2. Za pomocą miksera lub robota kuchennego, ubij masło wraz z pastą miso, aż będą całkowicie gładkie, około 3 minut. Dodaj dwa rodzaje cukru. Miksuj, aż masa się z grubsza połączy, około 2 minuty. Dodaj jajko i wanilię, ponownie zmiksuj. Wmieszaj przygotowaną mąkę, a następnie ¾ czekolady i połowę pistacji.

3. Zwilż ręce (ułatwi to lepienie). Uformuj 9 dużych kuleczek. Ułóż je na blasze w sporych odstępach od siebie. Wyłóż na wierzch ciasteczkowych kulek zachowaną czekoladę i obsyp pistacjami. Piecz, aż ciasteczka będą zarumienione na bokach, ale wciąż miękkie na środku, około 16 minut. Wystudź na blaszce, gdzie całkowicie zestygną. Posyp jeszcze pistacjami. PS. Najlepiej smakują po całkowitym wystudzeniu.

Rady/porady
Do tego przepisu nada się jedynie jasna pasta miso. Ciemniejsze odmiany będą miał zbyt agresywny, dominujący smak.
Ciasteczka są bardzo intensywne w smaku, mocno umamiczno-słone. Jeśli wolisz bardziej gładkie smaki, dodaj ¼ szklanki (60 g) jasnej pasty miso.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Ciasteczko miso z białą czekoladą i pistacjami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

124 komentarze

Marta 8 lutego, 2023 - 10:39 am

O matko wygląda obłędnie ! A czy miso można czymś zastąpić? Nie wiem czy u siebie gdzieś w sklepie znajdę 🙁

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2023 - 3:51 pm

To ciasteczka miso, więc trudno zastąpić miso 🙂 warto zaopatrzyć się w ten składniki, na blogu wiele przepisów z tym składnikiem, a jak nie, to warto przygotować inny przepis na ciasta, np. z czekoladą i krówkami

Reply
Julia 9 lutego, 2023 - 1:34 pm

Czy uważasz, że wyjdą równie dobre (konsystencja itd.) jeśli zamiast jajka dodam jego zamiennik np. siemie lniane?

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2023 - 11:39 am

Nie wiem niestety

Reply
Edyta 18 lutego, 2023 - 7:31 pm

Gdzie kupię „misio”? 🙂

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2023 - 1:01 pm

W większych hipermarketach, sklepach z żywnością azjatycką typu Kuchnie Świata, lub przez internet

Wiola 21 lutego, 2023 - 2:49 pm

W Lidlu jest!

Ulka 21 lutego, 2023 - 9:19 pm

Nawet w Biedrze dziś znalazłam w takim zielonym pudełeczku na dziale azjatyckim od kors

aaa 25 marca, 2023 - 11:13 pm

w Auchan jest w saszetce małej, ale ogólnie uważajcie na miso, bo np dashi miso ma w składzie rybę, wiec lepiej sprawdzić skład

Karola 24 lutego, 2023 - 10:09 pm

Mam tylko red miso… Czy to sie nada dontego przepisu?

Reply
Karolina 8 lutego, 2023 - 1:45 pm

A gdyby dodać tylko 40g ciemnej pasty? I czy można czymś zastąpić białą czekoladę?

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2023 - 3:52 pm

ciemna pasta ma znacznie bardziej intensywny smak, jasna jest lekko słodka, więc bardziej pasuje do ciastek. Jeśli koniecznie chcesz użyć ciemniej, dałbym na początek może nawet tylko 30 g

Reply
Dorota 23 lutego, 2023 - 5:40 pm

To ja od razu powiem, że dałam 30 g ciemnej i praktycznie nie czuć słoności 🙈🙈

Reply
Diana 30 grudnia, 2023 - 6:29 pm

Ja dałam 50g ciemnej i też praktycznie nic nie czuć…

Reply
Kasia 8 lutego, 2023 - 5:02 pm

Wow, dziś robię! Czy można w nie wkomponować masło pistacjowe (bez cukru)? Muszę je zużyć 😅

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2023 - 6:27 pm

Lepiej użyć do innego przepisu, a tutaj zgodnie z listą składników

Reply
Ania 8 lutego, 2023 - 5:25 pm

Czym mozna zastapic cukier?

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2023 - 6:25 pm

Nie, wpływa on na konsystencję ciastek

Reply
Kamila 20 listopada, 2023 - 3:13 pm

Czyli dając erytrytol zamiast cukru wpłynie to na konsystencję ciastek?

Reply
Kinga 20 listopada, 2023 - 10:07 pm

Spróbowałam połowę cukru zastąpić erytrytolem, wg mnie wyszły ok 🙂

Reply
Kinga 8 lutego, 2023 - 8:51 pm

Czy to normalne, że od razu po upieczeniu są bardzo miękkie ( wręcz się rozpadają) 🤔

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2023 - 11:30 am

Tak. po wystygnięciu zestygną

Reply
ka_wojtek 8 lutego, 2023 - 10:55 pm

Czy może być koreańska wersja miso czyli pasta Doenjjang?

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2023 - 11:30 am

Tak, ale proszę dać trochę mniej, bo jest bardziej słona

Reply
Maciej 9 lutego, 2023 - 11:09 pm

Panie Rozkoszny, co tu się dzieje? W przepisie (i w tytule, i w opisie) jest podane, że są to ciasteczka z japońskiej pasty Miso, a na filmie z tego przepisu używa Pan koreańskiej pasty Doenjang. Co prawda w obu przypadkach mamy do czynienia z fermentowaną pastą sojową, ale ich skład i smak nie jest taki sam. I teraz w komentarzach zaznacza Pan, że to jest jeden z tych przepisów, którego należy się trzymać sztywno i m. in. że pistacje mają być niesolone, cukru nie można niczym zastąpić, bo się zmieni konsystencja ciasteczek, a pasta Miso musi być koniecznie jasna, bo ciemna pasta za bardzo zmieni smak ciasteczek. A potem używa Pan nie tego składnika, o którym Pan mówi.
I nie byłoby w tym nic strasznego, można pomylić te dwie pasty, zwłaszcza jak się jest Europejczykiem i niekoniecznie zna się języki dalekiego wschodu. Zdarza się, zwłaszcza że w niektórych sklepach z zagraniczną żywnością polskie (lub nawet angielskie) etykiety czasem trzymają się produktu tylko symbolicznie, a czasem ich w ogóle nie ma. Ale wczoraj ktoś w komentarzach na Instagramie pod tym przepisem już zwrócił uwagę na to, że pasta Doenjang jest bardziej słona, niż pasta Miso, niestety nie doczekał się odpowiedzi z Pana strony. A szkoda. Zwłaszcza, że dzisiaj w odpowiedzi na komentarz KA_WOJTEK pisze Pan, że można użyć pasty Doenjang, tylko trzeba dać jej mniej niż pasty Miso, bo… jest bardziej słona od pasty Miso. Zupełnie, jakby przyjął Pan do wiadomości informacje z komentarza fana na Instagramie, ale zamiast przyznać mu rację, to Pan go zignorował i w odpowiedzi na inne komentarze udaje Pan, że wie, o co chodzi w temacie past Miso i Doenjang, takie przynajmniej odniosłem wrażenie. Naprawdę szkoda.

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2023 - 11:38 am

Przepis testowałem zarówno z japońską pastą miso, jak i koreańskim Doenjang. Film nagrywałem akurat, piekąc z tym drugim. Może błędem było pokazanie opakowania, ale chciałem przekazać sens, że lepiej sięgnąć po produkt importowany, a nie od polskich pośredników. Komentarzy pod tym przepisem na różnych platformach jest kilkaset. Nie mogłem przeczytać i odpowiedzieć na wszystkie.

Reply
Marija 18 lutego, 2023 - 5:39 pm

Maciej, to przepis na ciastka, wyluzuj 🙂

Reply
Joanna 28 lutego, 2023 - 9:44 pm

Ciasteczko niezgody 😂👍

Piotr 7 kwietnia, 2023 - 4:59 pm

Ja dałem pierwszą z brzegu pastę miso jaką znalazłem w sklepie. Nie mam pojęcia czy jest chińska, koreańska, japońska, czy amerykańska xD. Ciastka wyszły git. 🙂

Reply
Pati 13 maja, 2023 - 3:41 pm

Maciej wez zjedz sobie Snickersa bo gwiazdorzysz! Masz przeciez w przepisie jasno napisane czego uzyc. Rozskoszny tylko na filmie uzyl innego produktu bo taki mial pod reka i juz sie zaczelo! Ogarnij sie!

Reply
Asia 31 marca, 2024 - 4:41 pm

Chłopie wyluzuj – są większe problemy na świecie niż Twoje niespójności 🙂 to są ciastka, ciesz się i rozkoszuj

Reply
Lilia 9 lutego, 2023 - 12:08 am

Pistacje solone?

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2023 - 11:30 am

Nie, prażone, niesolone

Reply
W 9 lutego, 2023 - 8:30 am

Czy jest lepsza/gorsza pasta miso? Pierwszy raz będę szukać i zastanawiam się której firmy zamówić…

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2023 - 11:31 am

W przypadku tego produktu polecam wybrać importowany produkt japoński, np. z Kuchni Świata. Do tego przepisu koniecznie jasną odmianę

Reply
Julia 12 lutego, 2023 - 10:50 am

Do wszystkich wegan – kochani ciastka wychodzą i są pyszne bez jajka (ani bez zamienników typu siemię lniane, naprawdę w tym przepisie jajko zbędne) oraz z masłem roślinnym. Więc róbcie i nawet się nie zastanawiajcie bo te doświadczenia smakowe są niepowtarzalne 🥵🤤

Reply
Sylwia 26 lutego, 2023 - 10:52 am

Ale pasta miso nie jest wegańska 🤔 moja ma w składzie tuńczyka.

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2023 - 11:07 am

Tradycyjna pasta miso jest wegańska, powinna skłądać się tylko ze sfermentowanej soi, wody i soli

PatriarszePrudy 12 marca, 2023 - 8:30 pm

A co z czekoladą?

Reply
7007 9 lutego, 2023 - 11:33 am

Pistacje bez soli?

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2023 - 11:26 am

Tak

Reply
Estera 10 lutego, 2023 - 10:44 am

Czy prażone pistacje powinny być słone czy nie słone?

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2023 - 11:39 am

Niesłone, tylko prażone

Reply
Monika 10 lutego, 2023 - 2:37 pm

Zrobiłam …. Są obłędnie pyszne !
Gratuluje udanego przepisu 🙂

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2023 - 5:54 pm

<3

Reply
Jb 10 lutego, 2023 - 4:52 pm

W przypadku tego typu ciastek zwykle ciasto się chłodzi kilka godzin wtedy ma lepszą strukture. Tu jak rozumiem pieczemy od razu?

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2023 - 6:33 pm

Tak, te pieczmy od razu

Reply
Monika 10 lutego, 2023 - 9:48 pm

Czy jest szansa, że wyjdą na mieszance bezglutenowej np mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana?

Reply
Agnieszka 14 lutego, 2023 - 11:50 am

Ja dziś wyciągnęłam swoje bezglutenowe – da się. Użyłam 50 g mąki owsianej i resztę z mieszanki uniwersalnej (u mnie Chaque jour sans gluten z L’Eclerc). Wyszły smakowite 😉

Reply
Ania 11 lutego, 2023 - 1:09 pm

Wygladaja super! Czy mozna je mrozic?

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2023 - 1:04 pm

Tak, jak najbardziej. Może odmrażać w tosterze nawet

Reply
Martyna 11 lutego, 2023 - 5:58 pm

Zrobiłam i są fenomenalne!! Pozostało tylko jedno pytanie…jak najlepiej ciasteczka przechowywać?

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2023 - 1:05 pm

Ja przechowuję w wystudzonym piekarniku lub słoju

Reply
Sylwia 25 marca, 2023 - 8:55 am

A jak długo można je przechowywać i są tak samo smaczne? 2 dni i robią się już twarde czy 4 dni dadzą radę?

Reply
Bartek 8 lutego, 2024 - 11:25 pm

W brzuszku ^^

Reply
Ania 11 lutego, 2023 - 7:47 pm

Zrobiłam i wyszły świetne! 🙂

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2023 - 1:06 pm

<3

Reply
Malwina 13 lutego, 2023 - 8:12 pm

wow!! bylam sceptyczna, ale sa przepyszne! nawet trudno je z czyms porownac, bo smak mega ciekawy, ale tak pozytywnie 🙂

Reply
rozkoszny 14 lutego, 2023 - 11:14 am

Dokładnie!

Reply
Marta 14 lutego, 2023 - 9:05 pm

Skusiłam się dziś na przepis, wyszły przepyszne!

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2023 - 10:22 am

<3

Reply
Betki 15 lutego, 2023 - 4:19 am

Czy pistacje mogą być solone że sklepu? Ewentualnie jakie polecasz?

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2023 - 10:23 am

Jeśli nie możesz dostać niesolonych (dostępne są i w Biedronce i Lidlu), to sięgnij po solone, ale ciasteczka dzięki dodatkowi miso są już dość słone

Reply
Magda 18 lutego, 2023 - 5:02 am

Hej! Super przepis, uwielbiam lody miso, więc jak zobaczyłam ciastka to musiałam od razu je upiec! Użyłam trochę innej mąki (mieszkam w Australii) i ciasto było mega lepkie, wręcz jak krem. Dodałam więcej mąki. Zrobiłam kuleczki, ale nie rozpłaszczyly się podczas pieczenia.. czy to znaczy że przesadziłam z tą mąka? 😅

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2023 - 2:09 pm

Na to wygląda 🙁 może spróbuj dac tyle ile w przepisie i schłodź przed formowaniem

Reply
Bartek 15 lutego, 2023 - 9:19 pm

Czy jest szansa, aby zrobić ciasteczka bezglutenowe? Jak zastąpić mąke pszenna?

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2023 - 12:46 pm

Tak nie powinno być problemu z mieszanką

Reply
Daria 16 lutego, 2023 - 10:20 am

Na początku gdy zobaczyłam przepis pomyślałam: ciasteczka i miso? No way 😀 ale potem zdałam sobie sprawę, że dodał ją rozkoszny i to musi być pyszne 😀 zrobiłam, są obłędne, najlepsze ciasteczka na zimne wieczory 🙂

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2023 - 12:47 pm

Bardzo się ciszę, że przeciągnąłem cię na stronę rozkoszy!

Reply
Pau 17 lutego, 2023 - 5:07 pm

Robię je już drugi raz, bardzo dobre! 🥰 dziękuję za przepis

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2023 - 10:21 am

Miód na moje serce!

Reply
Pau 17 lutego, 2023 - 5:08 pm

Robię je już drugi raz, bardzo dobre! 🥰 dziękuję za przepis Panie Rozkoszny

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2023 - 5:54 pm

Cieszę się, że tak smakują!

Reply
Weronika 19 lutego, 2023 - 9:52 am

Czy „kuleczki” na blasze trzeba rozgnieść, żeby zrobiły się płaskie, czy podczas pieczenia same się rozejdą?

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2023 - 1:02 pm

Tak, same się „rozpłyną”

Reply
Aneta 19 lutego, 2023 - 10:05 am

Zakupiłam wczoraj pastę miso, w opakowaniu kartonowym, nie widać co jest w środku. Dziś odkryłam że to płyn 🙄 o co biega…

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2023 - 1:02 pm

Jakaś podróbka 🙁

Reply
Dora 23 lipca, 2023 - 5:23 pm

Prawdopodobnie gotowe “zupki” miso. Pasta jest bardzo gęsta, jak bardzo gęste masło orzechowe

Reply
Asia 19 lutego, 2023 - 5:59 pm

Czy pistacje można zastąpić orzechami laskowymi albo włoskimi? Tylko takie mam na stanie obecnie i nie wiem, czy koniecznej trzeba biec do sklepu po pistacje 😁

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2023 - 10:43 am

Inne orzechy dadzą radę!

Reply
Kasia 21 lutego, 2023 - 12:31 pm

Dzięki za przepis! Zrobiłam pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni. Dawno nie jadłam czegoś o tak wielowymiarowym smaku 🥰

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2023 - 10:53 am

Chwała miso!

Reply
Rafal 22 lutego, 2023 - 11:11 am

Jakiej mąki pszennej tutaj użyć? Tortowej 450?

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2023 - 5:01 pm

Tak, będzie ok

Reply
PatriarszePrudy 22 lutego, 2023 - 11:52 am

Są wspaniałe! Chciałabym jednak upiec nieco mniejsze, tak po 12 na blachę. jak długo je wtedy piec? Czy po prostu kontrolować w trakcie pieczenia?

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2023 - 5:02 pm

Proszę kontrolować

Reply
Doo 22 lutego, 2023 - 7:34 pm

Zrobiłam, posmakowałam i raczej nie zagoszczą na stałe w moim repertuarze. Ciastka są intensywne w smaku, mocno słodkie (dla mnie aż za) i wyraźnie czuć w nich słony smak od pasty miso. Jedzone na ciepło smakowały mi wręcz jakbym liznęła maggi a następnie zjadła przesłodzone ciastko, na zimno smaki się uspokajają ale nadal cukier mocno wybija się na pierwszy plan. Z plusów ciastka są miękkie i mają fajną konsystencję, zrobiłam blachę mniejszych i myślę, że to lepsze rozwiązanie niż 9 dużych ciastek. I tak jak słony karmel uwielbiam to tu smaki słony ze słodkim są aż w nadmiarze i czułam jakby na moim podniebieniu toczyła się walka, który smak wygra ten kęs.

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2023 - 5:48 pm

„Czułam jakby na moim podniebieniu toczyła się walka, który smak wygra ten kęs” to świetny opis smaku tych ciasteczek! Jest to doświadczenie nowe, zupełnie inne niż wszystkie, wykraczające poza pule standardowych doświadczeń kulinarnych, więc naturalnie, że nie wszystkim posmakują. Dzięki za Twój komentarz – pokazuje, że w gąszczu zachwytów pojawi się też głos osoby, której nie przypały do gustu 🙂

Reply
Jula 22 lutego, 2023 - 8:51 pm

Przeczytałam komentarz, że musi być cukier ze względu na konsystencję. Czy to znaczy, że erytrytolem też nie można go zastąpić?

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2023 - 5:50 pm

Nie ma doświadczenia dużego z erytolem, ale obstawiam, że użyty w przepisie negatywnie wpłynie na konsystencję

Reply
W 23 lutego, 2023 - 3:16 pm

W proporcjach w przepisie jest zdecydowanie za dużo cukru! Dałem 75% i spokojnie można było jeszcze odjąć. Poza tym sztos.

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2023 - 5:52 pm

Cukier w ciastkach typu amercian cookies znacząco wpływa na konsystencję. Ciastka pieczone z mniejszą ilością nie są tak delikatne i kruche, przypominają bardziej kamienie 🙂

Reply
C 27 lutego, 2023 - 6:48 pm

Super wiadomość, będę redukować!

Reply
Iwona 24 lutego, 2023 - 7:41 am

Moze byc ciemna pasta miso?

Reply
Kasia 24 lutego, 2023 - 4:52 pm

Czy biała czekoladę można zastąpić mleczną?

Reply
Mary 25 lutego, 2023 - 12:23 pm

Czy ktoś robił te ciasteczka bez użycia miksera lub robota kuchennego i da znać czy wyszły? 😀

Reply
Karolina 27 lutego, 2023 - 9:59 am

Ile dodać tej pasty Doejang, zamówiłam dokładnie tą z Twojej rolki. Poleć konkretna pastę miso, która została użyta w tym konkretnym przepisie, zamówię kolejną 🤪. Chciałabym uzyskać dokładna wersje ciastek z przepisu dlatego zależy mi na poleceniu konkretnej pasty miso (z mojego doświadczenia wynika, że jasne pasty miso maja bardzo rożny smak w zależności od firmy). Do Twojego ramenu użyłam pasty z Lidla i niestety nie był to dobry wybór

Reply
Katarzyna 2 marca, 2023 - 3:45 pm

ogólnie są pyszne, robiłam według przepisu, niemniej jednak są po prostu słodkie- nie czuć w ogóle pasty miso jak dla mnie (oraz mojego męża). Może powinnam dać jej więcej?

Reply
rozkoszny 10 marca, 2023 - 5:58 pm

Na pewno dałaś tyle ile w przepisie? Moim zdaniem smak miso jest w nich turbo wyraźny. Daj koniecznie więcej następnym razem

Reply
Katarzyna 30 marca, 2023 - 6:38 pm

Tak, ale! Dodaje więcej miso i mniej cukru i jest sztos! Najlepsze ciastka ever. A ostatnio zrobiłam z maka orkiszowa, erytrytolem i ksylitolem i tez wyszły obłędne. Dziękuje ze jestes❤️

Reply
Maria 5 marca, 2023 - 2:45 pm

Zrobiłam ciasteczka- mój chłop po pierwszym kęsie powiedział „MMM to najlepsze ciastka jakie w życiu jadłem” 😄 właśnie w piekarniku drugi rzut!

Reply
rozkoszny 10 marca, 2023 - 6:02 pm

SLAY

Reply
Emi 9 marca, 2023 - 10:46 pm

Ciekawe w smaku ale są strasznie słodkie! Następnym razem będę próbować zrobić z mniejsza ilością cukru bo ledwo daję radę je jeść 🙈

Reply
Marta 10 marca, 2023 - 9:25 am

Jeszcze tylko nikt nie zapytał czy można czymś zastąpić piecyk…

Reply
Andżelika 17 marca, 2023 - 3:14 pm

Kupiłam pastę z House of Asia (taką w małych saszetkach) i nie jest napisane, czy to ciemna czy jasna. Podpowiesz, czy będzie okej? Znasz ją?

Reply
rozkoszny 17 marca, 2023 - 5:31 pm

Mam złe doświadczenia z tym produktem. Tutaj się nie nada. Proszę dodawać je do zupy

Reply
Aleksandra 23 marca, 2023 - 12:31 pm

Czy zamiast białej czekolady można użyć mlecznej?

Reply
rozkoszny 23 marca, 2023 - 7:07 pm

Można kombinować i modyfikować wedle własnych fanaberii, zachęcam!

Reply
Aleksandra 23 marca, 2023 - 10:09 pm

Dzięki! 😊

Reply
Aleksandra 6 kwietnia, 2023 - 9:53 am

Ciastka robią furorę! Każdy kto spróbował prosił o przepis. Także grono umamicznych łasuchów wciąż się powiększa

Reply
Martyna 24 marca, 2023 - 12:21 pm

te ciastka to sztosik totalny 😀 zrobiłam pierwszą partię zgodnie z przepisem, ale dzisiaj będę testować z małymi modyfikacjami, bo pistacji brak a ochota niesamowita

Reply
Meme 24 marca, 2023 - 2:57 pm

O Meme … Są słodkie jak Szatan. Po zjedzeniu pierwszego, trzustka błaga o litość. Następnym razem ograniczę którąś słodką część. Świetna konsystencja, miso długo zostaje w ustach, Pycha!

Reply
Kamila 2 maja, 2023 - 3:25 pm

Rewelacja,połowa poszła jak były jeszcze ciepłe, ten przepis zapisuje i dziękuję:)

Reply
rozkoszny 3 maja, 2023 - 4:04 pm

<3

Reply
Karolina 14 lipca, 2023 - 2:18 pm

Cześć 🙂 myślisz, że dałoby radę zrobić te ciastka z jakimś owocem? tzn. dodać tu np. plasterki truskawek? pozdrowienia!

Reply
Dorota 14 lipca, 2023 - 6:51 pm

Łociepanie, jakie to jest pyszne!!!!
Miałam tylko słone masło, więc dałam 50g miso i czarną czekoladę (białej nie trawię). To jest jakaś ekstaza!!! Ledwo się mogłam powstrzymać od podjadania surowego ciasta z miski, a upieczone wyszły absolutnie genialne <3

Reply
Rachela 20 lipca, 2023 - 8:26 pm

Są fantastyczne !! Zbliża się kolejna imprezka i bym chciała je zrobić z wyprzedzeniem – jak je przechowywać? Szczelnie zamknięte czy nie?

Reply
rozkoszny 24 lipca, 2023 - 1:37 pm

Szczelnie zamknięte zmiękną, odkryte staną się lekko suche z czasem – trzeba wybrać

Reply
Monika 6 sierpnia, 2023 - 5:23 pm

Robiłam te ciasteczka już kilkanaście razy! Są obłędnie pyszne, każdy zachwycony smakiem. Mam tylko pytanie, ciasteczka na kolejne dni miękną i się kruszą. Chciałabym je zrobić na słodki stół i nie wiem jak je przechowywać? Czy wielkość ma znaczenie? 😅

Reply
Michalina 13 października, 2023 - 5:51 pm

Co myślisz o zastąpieniu pasty miso pastą pistacjową? Czy to ma szansę wypalić??

Reply
Julia 15 grudnia, 2023 - 9:45 am

A dodasz kiedyś przepis na sezamowe ciasto z wiśniami?🫠

Reply
Weronika 13 lutego, 2024 - 5:06 pm

Czy cukier muscovado się nada?

Reply
Monika 31 maja, 2024 - 12:16 pm

Cudowne te ciasteczka jednak dla mnie trochę za dużo cukru, zrobiłam drugi raz w wersji 90g każdego cukru i wyszły idealne, moi znajomi twierdzą podobnie 😊

Reply
Poula 5 sierpnia, 2024 - 11:01 am

Ile ciasteczka są w stanie wytrzymać ? Czy jest jakaś szansa, że np. po tygodniu zaczną pleśnieć ?

Reply

Leave a Comment