Bierzesz kęs i zajmuje ci dobre 5 sekund, by zrozumieć, co się dzieje w twoich ustach. Słodkie, kruche, słone, miękkie. Tak umamiczne, że ciało przechodzi fala podniecenia.
Ciasteczka miso z białą czekoladą i pistacjami. Brzmi bizarnie… i tak też smakuje! Ale w dobrym tego słowa znaczeniu. Nie są to oczywiste sensacje smakowe. Miso jest jednym najsilniejszych nośników piątek smaku umami, który kojarzy nam się raczej z mięsem, bulionami, bardzo wytrawnymi nutami. Może być też jednak kluczem do deseru totalnego.
Kilka lat temu upiekłem z nudów sezamowe ciasto z wiśniami, do którego dodałem tahini i japońską pastę miso. Było to doświadczenie z rodzaju niezapomnianych. Pracując nad przepisami do książki, czyli myśląc o wszystkim innym, wpadłem na pomysł, by przetłumaczyć ten smak na bardziej skoncentrowany, ciasteczkowy. Zamarzyłem sobie, że to miso zagra pierwsze skrzypce. Najpierw nie wiedziałem, co myśleć. Pierwszy kęs był tak dziwny, że aż pyszny. Upiekłem je w innych proporcjach, i jeszcze innych. Skonsultowałem sprawę z testerami. Padł wyrok: jest to kulinarny rock and roll!
Ciasteczko miso z białą czekoladą i pistacjami
9 dużych ciastek
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła, w temperaturze pokojowej
⅓ szklanki (80 g) jasnej pasty miso
½ szklanki (100 g) białego cukru
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
200 g białej czekolady, posiekanej
½ szklanki (50 g) prażonych pistacji, posiekanych
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
2. Za pomocą miksera lub robota kuchennego, ubij masło wraz z pastą miso, aż będą całkowicie gładkie, około 3 minut. Dodaj dwa rodzaje cukru. Miksuj, aż masa się z grubsza połączy, około 2 minuty. Dodaj jajko i wanilię, ponownie zmiksuj. Wmieszaj przygotowaną mąkę, a następnie ¾ czekolady i połowę pistacji.
3. Zwilż ręce (ułatwi to lepienie). Uformuj 9 dużych kuleczek. Ułóż je na blasze w sporych odstępach od siebie. Wyłóż na wierzch ciasteczkowych kulek zachowaną czekoladę i obsyp pistacjami. Piecz, aż ciasteczka będą zarumienione na bokach, ale wciąż miękkie na środku, około 16 minut. Wystudź na blaszce, gdzie całkowicie zestygną. Posyp jeszcze pistacjami. PS. Najlepiej smakują po całkowitym wystudzeniu.
Rady/porady
Do tego przepisu nada się jedynie jasna pasta miso. Ciemniejsze odmiany będą miał zbyt agresywny, dominujący smak.
Ciasteczka są bardzo intensywne w smaku, mocno umamiczno-słone. Jeśli wolisz bardziej gładkie smaki, dodaj ¼ szklanki (60 g) jasnej pasty miso.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
124 komentarze
O matko wygląda obłędnie ! A czy miso można czymś zastąpić? Nie wiem czy u siebie gdzieś w sklepie znajdę 🙁
To ciasteczka miso, więc trudno zastąpić miso 🙂 warto zaopatrzyć się w ten składniki, na blogu wiele przepisów z tym składnikiem, a jak nie, to warto przygotować inny przepis na ciasta, np. z czekoladą i krówkami
Czy uważasz, że wyjdą równie dobre (konsystencja itd.) jeśli zamiast jajka dodam jego zamiennik np. siemie lniane?
Nie wiem niestety
Gdzie kupię „misio”? 🙂
W większych hipermarketach, sklepach z żywnością azjatycką typu Kuchnie Świata, lub przez internet
W Lidlu jest!
Nawet w Biedrze dziś znalazłam w takim zielonym pudełeczku na dziale azjatyckim od kors
w Auchan jest w saszetce małej, ale ogólnie uważajcie na miso, bo np dashi miso ma w składzie rybę, wiec lepiej sprawdzić skład
Mam tylko red miso… Czy to sie nada dontego przepisu?
A gdyby dodać tylko 40g ciemnej pasty? I czy można czymś zastąpić białą czekoladę?
ciemna pasta ma znacznie bardziej intensywny smak, jasna jest lekko słodka, więc bardziej pasuje do ciastek. Jeśli koniecznie chcesz użyć ciemniej, dałbym na początek może nawet tylko 30 g
To ja od razu powiem, że dałam 30 g ciemnej i praktycznie nie czuć słoności 🙈🙈
Ja dałam 50g ciemnej i też praktycznie nic nie czuć…
Wow, dziś robię! Czy można w nie wkomponować masło pistacjowe (bez cukru)? Muszę je zużyć 😅
Lepiej użyć do innego przepisu, a tutaj zgodnie z listą składników
Czym mozna zastapic cukier?
Nie, wpływa on na konsystencję ciastek
Czyli dając erytrytol zamiast cukru wpłynie to na konsystencję ciastek?
Spróbowałam połowę cukru zastąpić erytrytolem, wg mnie wyszły ok 🙂
Czy to normalne, że od razu po upieczeniu są bardzo miękkie ( wręcz się rozpadają) 🤔
Tak. po wystygnięciu zestygną
Czy może być koreańska wersja miso czyli pasta Doenjjang?
Tak, ale proszę dać trochę mniej, bo jest bardziej słona
Panie Rozkoszny, co tu się dzieje? W przepisie (i w tytule, i w opisie) jest podane, że są to ciasteczka z japońskiej pasty Miso, a na filmie z tego przepisu używa Pan koreańskiej pasty Doenjang. Co prawda w obu przypadkach mamy do czynienia z fermentowaną pastą sojową, ale ich skład i smak nie jest taki sam. I teraz w komentarzach zaznacza Pan, że to jest jeden z tych przepisów, którego należy się trzymać sztywno i m. in. że pistacje mają być niesolone, cukru nie można niczym zastąpić, bo się zmieni konsystencja ciasteczek, a pasta Miso musi być koniecznie jasna, bo ciemna pasta za bardzo zmieni smak ciasteczek. A potem używa Pan nie tego składnika, o którym Pan mówi.
I nie byłoby w tym nic strasznego, można pomylić te dwie pasty, zwłaszcza jak się jest Europejczykiem i niekoniecznie zna się języki dalekiego wschodu. Zdarza się, zwłaszcza że w niektórych sklepach z zagraniczną żywnością polskie (lub nawet angielskie) etykiety czasem trzymają się produktu tylko symbolicznie, a czasem ich w ogóle nie ma. Ale wczoraj ktoś w komentarzach na Instagramie pod tym przepisem już zwrócił uwagę na to, że pasta Doenjang jest bardziej słona, niż pasta Miso, niestety nie doczekał się odpowiedzi z Pana strony. A szkoda. Zwłaszcza, że dzisiaj w odpowiedzi na komentarz KA_WOJTEK pisze Pan, że można użyć pasty Doenjang, tylko trzeba dać jej mniej niż pasty Miso, bo… jest bardziej słona od pasty Miso. Zupełnie, jakby przyjął Pan do wiadomości informacje z komentarza fana na Instagramie, ale zamiast przyznać mu rację, to Pan go zignorował i w odpowiedzi na inne komentarze udaje Pan, że wie, o co chodzi w temacie past Miso i Doenjang, takie przynajmniej odniosłem wrażenie. Naprawdę szkoda.
Przepis testowałem zarówno z japońską pastą miso, jak i koreańskim Doenjang. Film nagrywałem akurat, piekąc z tym drugim. Może błędem było pokazanie opakowania, ale chciałem przekazać sens, że lepiej sięgnąć po produkt importowany, a nie od polskich pośredników. Komentarzy pod tym przepisem na różnych platformach jest kilkaset. Nie mogłem przeczytać i odpowiedzieć na wszystkie.
Maciej, to przepis na ciastka, wyluzuj 🙂
Ciasteczko niezgody 😂👍
Ja dałem pierwszą z brzegu pastę miso jaką znalazłem w sklepie. Nie mam pojęcia czy jest chińska, koreańska, japońska, czy amerykańska xD. Ciastka wyszły git. 🙂
Maciej wez zjedz sobie Snickersa bo gwiazdorzysz! Masz przeciez w przepisie jasno napisane czego uzyc. Rozskoszny tylko na filmie uzyl innego produktu bo taki mial pod reka i juz sie zaczelo! Ogarnij sie!
Chłopie wyluzuj – są większe problemy na świecie niż Twoje niespójności 🙂 to są ciastka, ciesz się i rozkoszuj
Pistacje solone?
Nie, prażone, niesolone
Czy jest lepsza/gorsza pasta miso? Pierwszy raz będę szukać i zastanawiam się której firmy zamówić…
W przypadku tego produktu polecam wybrać importowany produkt japoński, np. z Kuchni Świata. Do tego przepisu koniecznie jasną odmianę
Do wszystkich wegan – kochani ciastka wychodzą i są pyszne bez jajka (ani bez zamienników typu siemię lniane, naprawdę w tym przepisie jajko zbędne) oraz z masłem roślinnym. Więc róbcie i nawet się nie zastanawiajcie bo te doświadczenia smakowe są niepowtarzalne 🥵🤤
Ale pasta miso nie jest wegańska 🤔 moja ma w składzie tuńczyka.
Tradycyjna pasta miso jest wegańska, powinna skłądać się tylko ze sfermentowanej soi, wody i soli
A co z czekoladą?
Pistacje bez soli?
Tak
Czy prażone pistacje powinny być słone czy nie słone?
Niesłone, tylko prażone
Zrobiłam …. Są obłędnie pyszne !
Gratuluje udanego przepisu 🙂
<3
W przypadku tego typu ciastek zwykle ciasto się chłodzi kilka godzin wtedy ma lepszą strukture. Tu jak rozumiem pieczemy od razu?
Tak, te pieczmy od razu
Czy jest szansa, że wyjdą na mieszance bezglutenowej np mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana?
Ja dziś wyciągnęłam swoje bezglutenowe – da się. Użyłam 50 g mąki owsianej i resztę z mieszanki uniwersalnej (u mnie Chaque jour sans gluten z L’Eclerc). Wyszły smakowite 😉
Wygladaja super! Czy mozna je mrozic?
Tak, jak najbardziej. Może odmrażać w tosterze nawet
Zrobiłam i są fenomenalne!! Pozostało tylko jedno pytanie…jak najlepiej ciasteczka przechowywać?
Ja przechowuję w wystudzonym piekarniku lub słoju
A jak długo można je przechowywać i są tak samo smaczne? 2 dni i robią się już twarde czy 4 dni dadzą radę?
W brzuszku ^^
Zrobiłam i wyszły świetne! 🙂
<3
wow!! bylam sceptyczna, ale sa przepyszne! nawet trudno je z czyms porownac, bo smak mega ciekawy, ale tak pozytywnie 🙂
Dokładnie!
Skusiłam się dziś na przepis, wyszły przepyszne!
<3
Czy pistacje mogą być solone że sklepu? Ewentualnie jakie polecasz?
Jeśli nie możesz dostać niesolonych (dostępne są i w Biedronce i Lidlu), to sięgnij po solone, ale ciasteczka dzięki dodatkowi miso są już dość słone
Hej! Super przepis, uwielbiam lody miso, więc jak zobaczyłam ciastka to musiałam od razu je upiec! Użyłam trochę innej mąki (mieszkam w Australii) i ciasto było mega lepkie, wręcz jak krem. Dodałam więcej mąki. Zrobiłam kuleczki, ale nie rozpłaszczyly się podczas pieczenia.. czy to znaczy że przesadziłam z tą mąka? 😅
Na to wygląda 🙁 może spróbuj dac tyle ile w przepisie i schłodź przed formowaniem
Czy jest szansa, aby zrobić ciasteczka bezglutenowe? Jak zastąpić mąke pszenna?
Tak nie powinno być problemu z mieszanką
Na początku gdy zobaczyłam przepis pomyślałam: ciasteczka i miso? No way 😀 ale potem zdałam sobie sprawę, że dodał ją rozkoszny i to musi być pyszne 😀 zrobiłam, są obłędne, najlepsze ciasteczka na zimne wieczory 🙂
Bardzo się ciszę, że przeciągnąłem cię na stronę rozkoszy!
Robię je już drugi raz, bardzo dobre! 🥰 dziękuję za przepis
Miód na moje serce!
Robię je już drugi raz, bardzo dobre! 🥰 dziękuję za przepis Panie Rozkoszny
Cieszę się, że tak smakują!
Czy „kuleczki” na blasze trzeba rozgnieść, żeby zrobiły się płaskie, czy podczas pieczenia same się rozejdą?
Tak, same się „rozpłyną”
Zakupiłam wczoraj pastę miso, w opakowaniu kartonowym, nie widać co jest w środku. Dziś odkryłam że to płyn 🙄 o co biega…
Jakaś podróbka 🙁
Prawdopodobnie gotowe “zupki” miso. Pasta jest bardzo gęsta, jak bardzo gęste masło orzechowe
Czy pistacje można zastąpić orzechami laskowymi albo włoskimi? Tylko takie mam na stanie obecnie i nie wiem, czy koniecznej trzeba biec do sklepu po pistacje 😁
Inne orzechy dadzą radę!
Dzięki za przepis! Zrobiłam pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni. Dawno nie jadłam czegoś o tak wielowymiarowym smaku 🥰
Chwała miso!
Jakiej mąki pszennej tutaj użyć? Tortowej 450?
Tak, będzie ok
Są wspaniałe! Chciałabym jednak upiec nieco mniejsze, tak po 12 na blachę. jak długo je wtedy piec? Czy po prostu kontrolować w trakcie pieczenia?
Proszę kontrolować
Zrobiłam, posmakowałam i raczej nie zagoszczą na stałe w moim repertuarze. Ciastka są intensywne w smaku, mocno słodkie (dla mnie aż za) i wyraźnie czuć w nich słony smak od pasty miso. Jedzone na ciepło smakowały mi wręcz jakbym liznęła maggi a następnie zjadła przesłodzone ciastko, na zimno smaki się uspokajają ale nadal cukier mocno wybija się na pierwszy plan. Z plusów ciastka są miękkie i mają fajną konsystencję, zrobiłam blachę mniejszych i myślę, że to lepsze rozwiązanie niż 9 dużych ciastek. I tak jak słony karmel uwielbiam to tu smaki słony ze słodkim są aż w nadmiarze i czułam jakby na moim podniebieniu toczyła się walka, który smak wygra ten kęs.
„Czułam jakby na moim podniebieniu toczyła się walka, który smak wygra ten kęs” to świetny opis smaku tych ciasteczek! Jest to doświadczenie nowe, zupełnie inne niż wszystkie, wykraczające poza pule standardowych doświadczeń kulinarnych, więc naturalnie, że nie wszystkim posmakują. Dzięki za Twój komentarz – pokazuje, że w gąszczu zachwytów pojawi się też głos osoby, której nie przypały do gustu 🙂
Przeczytałam komentarz, że musi być cukier ze względu na konsystencję. Czy to znaczy, że erytrytolem też nie można go zastąpić?
Nie ma doświadczenia dużego z erytolem, ale obstawiam, że użyty w przepisie negatywnie wpłynie na konsystencję
W proporcjach w przepisie jest zdecydowanie za dużo cukru! Dałem 75% i spokojnie można było jeszcze odjąć. Poza tym sztos.
Cukier w ciastkach typu amercian cookies znacząco wpływa na konsystencję. Ciastka pieczone z mniejszą ilością nie są tak delikatne i kruche, przypominają bardziej kamienie 🙂
Super wiadomość, będę redukować!
Moze byc ciemna pasta miso?
Czy biała czekoladę można zastąpić mleczną?
Czy ktoś robił te ciasteczka bez użycia miksera lub robota kuchennego i da znać czy wyszły? 😀
Ile dodać tej pasty Doejang, zamówiłam dokładnie tą z Twojej rolki. Poleć konkretna pastę miso, która została użyta w tym konkretnym przepisie, zamówię kolejną 🤪. Chciałabym uzyskać dokładna wersje ciastek z przepisu dlatego zależy mi na poleceniu konkretnej pasty miso (z mojego doświadczenia wynika, że jasne pasty miso maja bardzo rożny smak w zależności od firmy). Do Twojego ramenu użyłam pasty z Lidla i niestety nie był to dobry wybór
ogólnie są pyszne, robiłam według przepisu, niemniej jednak są po prostu słodkie- nie czuć w ogóle pasty miso jak dla mnie (oraz mojego męża). Może powinnam dać jej więcej?
Na pewno dałaś tyle ile w przepisie? Moim zdaniem smak miso jest w nich turbo wyraźny. Daj koniecznie więcej następnym razem
Tak, ale! Dodaje więcej miso i mniej cukru i jest sztos! Najlepsze ciastka ever. A ostatnio zrobiłam z maka orkiszowa, erytrytolem i ksylitolem i tez wyszły obłędne. Dziękuje ze jestes❤️
Zrobiłam ciasteczka- mój chłop po pierwszym kęsie powiedział „MMM to najlepsze ciastka jakie w życiu jadłem” 😄 właśnie w piekarniku drugi rzut!
SLAY
Ciekawe w smaku ale są strasznie słodkie! Następnym razem będę próbować zrobić z mniejsza ilością cukru bo ledwo daję radę je jeść 🙈
Jeszcze tylko nikt nie zapytał czy można czymś zastąpić piecyk…
Kupiłam pastę z House of Asia (taką w małych saszetkach) i nie jest napisane, czy to ciemna czy jasna. Podpowiesz, czy będzie okej? Znasz ją?
Mam złe doświadczenia z tym produktem. Tutaj się nie nada. Proszę dodawać je do zupy
Czy zamiast białej czekolady można użyć mlecznej?
Można kombinować i modyfikować wedle własnych fanaberii, zachęcam!
Dzięki! 😊
Ciastka robią furorę! Każdy kto spróbował prosił o przepis. Także grono umamicznych łasuchów wciąż się powiększa
te ciastka to sztosik totalny 😀 zrobiłam pierwszą partię zgodnie z przepisem, ale dzisiaj będę testować z małymi modyfikacjami, bo pistacji brak a ochota niesamowita
O Meme … Są słodkie jak Szatan. Po zjedzeniu pierwszego, trzustka błaga o litość. Następnym razem ograniczę którąś słodką część. Świetna konsystencja, miso długo zostaje w ustach, Pycha!
Rewelacja,połowa poszła jak były jeszcze ciepłe, ten przepis zapisuje i dziękuję:)
<3
Cześć 🙂 myślisz, że dałoby radę zrobić te ciastka z jakimś owocem? tzn. dodać tu np. plasterki truskawek? pozdrowienia!
Łociepanie, jakie to jest pyszne!!!!
Miałam tylko słone masło, więc dałam 50g miso i czarną czekoladę (białej nie trawię). To jest jakaś ekstaza!!! Ledwo się mogłam powstrzymać od podjadania surowego ciasta z miski, a upieczone wyszły absolutnie genialne <3
Są fantastyczne !! Zbliża się kolejna imprezka i bym chciała je zrobić z wyprzedzeniem – jak je przechowywać? Szczelnie zamknięte czy nie?
Szczelnie zamknięte zmiękną, odkryte staną się lekko suche z czasem – trzeba wybrać
Robiłam te ciasteczka już kilkanaście razy! Są obłędnie pyszne, każdy zachwycony smakiem. Mam tylko pytanie, ciasteczka na kolejne dni miękną i się kruszą. Chciałabym je zrobić na słodki stół i nie wiem jak je przechowywać? Czy wielkość ma znaczenie? 😅
Co myślisz o zastąpieniu pasty miso pastą pistacjową? Czy to ma szansę wypalić??
A dodasz kiedyś przepis na sezamowe ciasto z wiśniami?🫠
Czy cukier muscovado się nada?
Cudowne te ciasteczka jednak dla mnie trochę za dużo cukru, zrobiłam drugi raz w wersji 90g każdego cukru i wyszły idealne, moi znajomi twierdzą podobnie 😊
Ile ciasteczka są w stanie wytrzymać ? Czy jest jakaś szansa, że np. po tygodniu zaczną pleśnieć ?