Ciasteczka brownie o wnętrzu wiecznie rozpuszczonej czekolady. Ich smak podkreśla pomarańcza w dwóch formach, płatki soli morskiej i zadziorny imbir, które pilnują, żeby nie zrobiło się zbyt słodko.
Częścią grudniowej magii jest wypiekanie pierniczków i ciasteczek. To z pozoru żmudne zajęcie jest wybawieniem, gdy panuje szaruga za oknem, a słońca tyle, że zioła na parapecie więdną z braku fotosyntezy. Leci świąteczna plejka na Spoti, a ty rolujesz/wycinasz porcje słodkie masy przyprawionej świątecznym smakami, ogrzewając się ciepłem rozgrzanego piekarnika. Mogą to być last minute pierniczki z glazurą rumową, maślano-miodowe ciasteczka z suszonymi śliwkami czy korzenne z pieprzem. Jednak w tym sezonie najbardziej polecam wam pomarańczowe ciasteczka brownie z imbirem, które są rozkoszną rozpustą.

Pomarańczowe ciasteczka brownie z imbirem
9 sporych ciasteczek
200 g gorzkiej czekolady (64% zawartości kakao)
100 g masła, pokrojonego na kawałki
3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
2 duże jajka “zerówki”
¾ szklanki (150 g) drobnego cukru
1 łyżka otartej pomarańczy (z 1 sztuki) + do obsypania
3 łyżki startego imbiru
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej
2 łyżki niesłodzonego kakao
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
płatki soli morskiej, do podania
1. Czekoladę wraz z masłem umieść w metalowej misce. Rozpuść je kąpieli wodnej, czyli ustawiając miskę na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Alternatywnie możesz też rozpuścić je w mikrofali, ustawiając małą moc. Wlej likier pomarańczowy. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
2. Do misy miksera przełóż jajka, cukier, skórkę pomarańczową i imbir. Ubij, aż masa będzie jasna i puszysta, około 5 minut. Wlej przestudzoną czekoladę, wymieszaj.
3. W innej misce połącz mąkę, kakao i sól. Wsyp do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie. Masa na tym etapie ma być dość luźna i lepka, więc się nie przejmuj. Odstaw ją do lodówki, by stężała, na około 1 – 2 godziny. Jeśli za oknem zimno, można pójść na skróty, wystawiając ją na taras na 20 – 30 minut.
4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
5. Uformuj zwilżonymi rękami 9 dużych kulek (około 75 g każda). Przełóż je na blachę i posyp płatkami soli morskiej. Piecz, aż ich skórka się zetnie, ale środek wciąż pozostanie miękki, około 10 minut. Wystudź na blaszce – wtedy stwardnieją. Posyp skórką pomarańczową i podawaj!
Rady/porady
Ciasteczka brownie bardzo długo zachowują świeżość, ale wraz z czasem ich konsystencja staje się bardziej zwarta i chrupiąca.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

30 komentarzy
Czy może byc słodkie kakao jeśli się nie ma nieslodoznego?😄
Hmmm, nie polecam. Pominąłbym już ten składnik, dodając 20 g czekolady więcej i 1 łyżkę mąki
Jak długo ciastka zachowują płynny środek?
Można pominąć likier?
Można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, ale oczywiście smak z likierem będzie lepszy (w obu wersjach i tak pyszne)
Czym można zastąpić ten konkretny likier? Bo jego cena jest lekko zaporowa dla mnie.
Jak mus to mus. Można zastąpić innym likierem pomarańczowym, a nawet nalewką. Ewentualnie sokiem z pomarańczowym. Ale polecam sprawić sobie małą butelkę na święta – do wypieków jest naprawdę nieoceniony
A może aperol się nada?
Czy kulki na blaszce lekko spłaszczyć przed włożeniem.do piekarnika czy sam się ten proces zadzieje?
Może głupie pytanie, ale otagowane jest 18+
Czy te ciasteczka mogą jeść dzieci? Alkohol to raczej wyparuje po pieczeniu?
Tak, alkohol wyparuje w pieczeniu
A czy mozna zamienic gotowa czekoladę kakao i ile wtedy dodać wiecej kakao i ewentualnie masła ?
Nie, nie można
Czy można dodać jakąś bezglutenową mąkę ? 🤎
Tak, można sięgnąć po mieszankę
Czy przepis się uda, jeśli zastąpię jajka siemieniem lnianym a masło margaryną?
Czy można gorzką czekoladę zamienić mleczną?
Nie polecam, ciasteczka i tak są słodkie
Czy zamiast ciasteczek można, na skróty – wylać na blachę?😂
To samo zrobię i zamiast likieru dodam francuską konfiturę z pomarańczy od Benedyktynów. Efekt będzie 😉
czy mozna zostawic ciasto na noc w lodowce i upiec rano?
Boskie! Dodalam Limoncello, bo nie mialam Cointreau i dalam mniej cukru 120g, bo Limoncello bylo dosc slodkie. Wyszly fantastycznie, chociaz utarcie takiej ilosci imbiru wymagalo sporo wysilku :-). Warto kulki rozstawic daleko od siebie na blasze, bo sie rozlewaja i mnie sie troche polaczyly. Smak niesamowity.
Piekłam je za długo i niestety nie wyszedł płynny środek, ale i tak były zachwycające!
Proszę piec krócej
Kupiłem przez pomyłkę czekoladę 78%. Mam nadzieję że się nada. Co ewentualnie trzeba by zmienic w tym przypadku? Trochę więcej masła? Zrezygnowac z dodatkowego kakao? ….? Dzięki
Czy mozna zamienic drobny cukier na erytrytol?
Cześć,
ciastka mimo podążania za przepisem całkiem rozlały się po blasze 🙁 Czy jakieś pomysły co mogło pójść nie tak?
Hej, a ja chciałam zapytać czy uformowane kulki nadają się do mrożenia? Czy może to wpłynąć jakoś na konsystencję ciastek ?
czy można zostawić na noc i upiec rano?
Obłędne ciasteczka 🙂