To klasyka na upały! Sałatka z arbuza, ogórka i fety schładza ciałko jak mało co. Tutaj na jej wierzchu dodatkowo chrupie limonkowa posypka pistacjowa.
Gdy żar leje z nieba, arbuza jest niebywałym sprzymierzeńcem – zawiera dużo wody, a więc świetnie się zmraża. Podobnie ogórek. Zestawione razem tworzą sałatkę niebywale orzeźwiającą. Może się wydawać, że takie “mokre” połączenie nie wymaga już sosu, ale to błąd. Dressing na bazie soku z limonki, miodu i oliwy podkreśla to, co ta sałatka ma najlepszego do zaoferowania.
Sałatkę z arbuza, ogórka, fety i limonkową posypką pistacjową
4 porcje
1 limonka
¼ szklanki (40 g) pistacji, niesolonych i łuskanych
1 łyżka miodu
1 łyżka otartej skórki z limonki
1 łyżka oliwy extra virgin
¼ średniego arbuza (500 g), obranego
2 ogórki szklarniowe
½ szklanki (15 g) mięty
150 g sera feta, pokruszonego
1. Otrzyj skórkę z limonki. Wyciśnij sok z jednej połówki – powinna wyjść 1 łyżka.
2. W małej misce wymieszaj posiekaj pistacje. Przełóż je do małej miski. Dodaj skórkę limonkową i szczyptę soli. Rozetrzyj palcami.
3. Przygotuj dressing. W małym słoiczku wymieszaj miód, sok z limonki, oliwę i ¼ łyżeczki soli. Zamknij i wstrząśnij jak koktajlem. Dressing powinien się zemusyfikować, być kremowy.
3. Arbuza i ogórki pokrój w 2 cm kostkę. W dużej misce wymieszaj wraz z miętą. Odstaw do schłodzenia na minimum 1 godzinę. Wymieszaj z pokruszoną fetą i dressingiem. Przełóż na półmisek lub talerze. Posyp limonkowymi pistacjami. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Rady/porady
Sałatka smakuje równie dobrze (jak nie lepiej) na drugi dzień, gdy je wręcz zmrożona. Na dni miski zbierze się mnóstwo soków mieszających się z dressingiem. Nie wylewaj ich! To mnóstwo smaku. Polej nimi sałatkę przed podaniem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
2 komentarze
No i jak zwykle pychota! Dzięki :*
<3