Jeśli zapytasz jakąkolwiek osobę z branży kulinarnej o najlepszy sernik pod słońcem, prawie zawsze usłyszysz, że to ten z San Sebastian – baskijski antysernik. Przypalony na karmelowo, o konsystencji bardziej przypominającej jadalne chmury niż ser. Ja usadziłem go na chrupiącym, maślanym spodzie, aby smakował jeszcze lepiej.
Od razu zacznę, że nie jest to kopia sernika baskijskiego. Poczyniłem dość drastyczne zmiany, aby jeszcze bardziej spotęgować jego smak. Ale od początku…
San Sebastian, 1990, Santiago Rivera przejmuje stery rodzinnej knajpki La Viña. Jedną z jego pierwszych decyzji jest nowa pozycja deserowa. Ma być to tarta de queso, sernik. Głównym celem Santiago jest kremowa konsystencja, nie zważa na inne czynniki: na kolor, na kształt, czy na ogólna aparycję. Tak rodzi się ciemny jak smoła, koślawy sernik bez spodu, skrywający nieprzyzwoicie kremowe wnętrze. Jest trochę jak dojrzały camembert, z intensywną w smaku skórką i rozpływającym się środkiem.
Kilkanaście lat później sernik zaczyna pojawiać się w menu nowojorskich restauracji prowadzonych przez szefów kuchni, zachłyśniętych swoimi kulinarnymi podróżami do Hiszpanii. Dla Amerykanów jest to niemała kontrowersja. To wręcz antysernik. Za oceanem serniki zawsze były białe jak śnieg i równe jak stół (patrz sernik nowojorski). Ten jest jego zaprzeczeniem.
Szefowie kuchni i autorzy książek kulinarnych prześcigają się w otworzeniu jego receptury. Sam Santiago Rivera nie zdradza oryginalnego przepisu, jednocześnie mówiąc, że nie ma tu żadnego sekretu. Postanowiłem do wyścigu dołączyć i ja.
Już pierwszy sernik był spektakularnie pyszny, zupełnie jak chmurka. Ale wtedy uderzył mnie wpływ madryckiej gastronomii. W Madrycie sernik to nieśmiertelny deser modnych restauracji (tak jak fondant czekoladowy w Polsce). Inaczej niż w San Sebastian, tutaj zawsze usadzony jest on na kontrastującym ciasteczkowym spodzie, a jego wnętrze (w tych najbardziej modnych knajpkach) pozostaje półsurowe, wylewające się na talerzyk niczym gęste mleko. Moja wersja jest kompromisem pomiędzy tymi dwoma podejściami.
Z kolejnych przestępstw, oddalających mój przepis od oryginału, a zbliżając go do miana najlepszego sernika, jaki jadł świat (to są POWAŻNE oświadczenia), jest dodatek soli, wanilii oraz jogurtu greckiego. Sól i wanilia wydobywają smak, sprawiając, że sernik nie jest mdły. Ponadto trzeba mieć na uwadze, że oryginał wypiekany jest na hiszpańskim serku kremowym San Millan, dwa razy bardziej słonym niż powszechnie dostępna Philadelphia. Jogurt grecki rozluźnia konsystencję sernika, uzupełniając go o kwaśności, której zawsze mi brakuje w sernikach nie bazujących na twarogu.
Zrezygnowałem też z mąki, podwyższyłem temperaturę piekarnika i skróciłem czas pieczenia, tak aby szybko uzyskać skarmelizowany wierzch i ultrakremowe wnętrze. Rezultaty są zachwycające.
UWAGA: 15.12.2020 zmieniłem recepturę podwyższając temperaturę pieczenia z 220 do 240 stopni Celsjusza i dodając cukier puder, pomagający w karmelizacji. Jeśli jednak twój piekarnik ma tendencję do spiekania, piecz sernik w 220 stopniach Celsjusza.
Sernik baskijski (ale jeszcze lepszy)
tortownica 23 cm
180 g ulubionych ciasteczek, najlepiej digestives
3 łyżki masła
750 g serka śmietankowego typu Philadelphia (patrz Rady/porady)
250 g gęstego jogurtu greckiego, odsączonego z serwatki na sitku
1 ¼ szklanki (250 g) drobnoziarnistego cukru
6 dużych jajek „zerówek”
1 ½ szklanki (400 ml) śmietany kremówki 36%
1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
1. Rozgrzej piekarnik wraz z blachą do 200 stopni (góra-dół). Tortownicę wysmaruj masłem, spód i boki wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał 4 – 5 cm ponad formę. Ciasteczka zblenduj na pył, wymieszaj z roztopionym masłem. Przełóż do tortownicy, dokładnie dociskając masę. Piecz przez około 6 minut, do „wysuszenia”. Wystudź. Podnieś temperaturę piekarnika do 240 stopni Celsjusza (220 st. C jeśli twój piekarnik ma tendencje do spiekania). Przypilnuj, aby był mocno nagrzany.
2. Ser, jogurt i cukier utrzyj mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Wlej śmietanę, sól i wanilię, zmiksuj. Masa będzie dość płynna.
3. Masę serową wylej bardzo powoli na wystudzony spód. Piecz przez około 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku. Zetnie się podczas studzenia.
4. Sernik wystudź w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin (po tym czasie zyska odpowiednią, wymarzoną konsystencję). Jeśli sernik się nie skarmelizował, możesz posypać go cukrem pudrem i skarmelizować go za pomocą palnika kuchennego do crèmu brûlée.
5. Serwuj schłodzony, bez żadnych dodatków odwracających uwagę od jego perfekcyjnej perfekcji.
Rady/porady
1. Do sernika baskijskiego – jako stosunkowo nowego wynalazku – używa się serka kremowego typu Philadelphia. Jest on odpowiednio tłusty, słony i maziasty – i to jest właśnie zasadnicza różnica od serników na polskim twarogu, który w tym przepisie także się sprawdzi, dając po prostu inny efekt (także pyszny, ale mniej kremowy). W takiej wersji sięgnij po 500 g twarogu sernikowego i 250 g mascarpone.
2. Ciekawy jesteś oryginalnej wersji? Pomiń spód, a sernik piecz 20 – 25 minut w 260 stopniach Celsjusza. Smakuje jak serowy suflet z karmelową skorupką. Nie da się go nałożyć nienaruszonego na talerzyk.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
1 005 komentarzy
Zapowiadał się pysznie (opis…), ale przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Podejrzanie prosty, a efekty są rozkoszne 🙂 Rodzina mówi, że to najlepszy sernik, jaki zrobiłem. I chyba się zgadzam. Będzie na święta. 🙂
Bardzo dziękuję za komentarz, długo nad tym sernikiem pracowałem 🙂
U nas sernik zagościł na stałe nie piekę nic innego A rodzina zachwycona smakiem. Dziękuję za przepis.
Czy sernik można zamrozić?
nie polecam
można i jest okej 🙂
Mój niestety nie ściął się… po całej nocy w lodówce był płynny
Czy wyjdzie z takiego zwykłego serka śmietankowego?
Rozkoszny! Jak przełożyć przepis na połowę mniejszą tortownicę? 🥹
Czy jogurt grecki można zamienic na skyr naturalny?
Właśnie wyjęłam go z piekarnika, a zrobiłam go z myślą o jutrzejszych walentynkach. Jutro będę wiedziała czy wszystko wyszło jak trzeba. Składniki zredukowałam adekwatnie do 625g serka pholadelphia i formy 20cm
Czy ktoś może próbował? 🙂
Czy masło można zamienić na jakis inny rodzaj tłuszczu? 🙂
Nie
Czy ten sernik można mrozić?
Czy tortownica 26cm też będzie w porządku?🥺 Niby tylko 3cm, ale w kuchni czasami taka mała zmiana ma ogromne znaczenie, dlatego wolę się upewnić:)
trzeba przeliczyć składniki
Ile ml ma szklanka z tego przepisu??
250 ml
Sernik jest pyszny! Mąż uwielbia go robic, mamy jednak jeden problem, otóż spód zaczyna po jakims czasie puszczac soki/tłuszcz i ostatecznie sernik „stoi w wodzie”. Zastanawiamy się, co może być problemem? Helpunku!
Czy wyjdzie z takiego zwykłego serka śmietankowego?
Zrobiłam z Twoj smak i jest ok
Robię ten sernik od dłuższego czasu od kiedy znalazłam ten przepis. Zamieniłam Filadelfię na zwykłe śmietankowe serki i jogurt grecki na serek waniliowy. Dodaje mniej cukru i zawsze wychodzi przepyszny. To niesamowite jaki jest prosty w przygotowaniu. Tylko to oczekiwanie to makabra :))
Czy dałoby się zrobić monoporcje z tego przepisu? Takie np w papilotkach na babeczki? Uwielbiam to ciacho, ale zbliża się przyjęcie, na którym chciałabym żeby każdy miał swoją wcześniej przygotowaną porcyjkę 🙂
Wystarczy przelać masę do foremek, nie trzeba kombinować.
ale jaki będzie wtedy czas pieczenia? tak samo przy mniejszych formach, np 15 cm.
Niestety mi i rodzinie nie posmakował. Zbyt słodki. 2 łyżeczki i wystarczy.Cała ta jego maślaność jest jego wadą, nie da się fajnie ukrócić ani wziąć do ręki. Są dużo lepsze serniki wg mnie
O gustach sie nie dyskutuje. A jesli nie lubisz slodkich rzeczy to na logike daj sobie mniej cukru niz w przepisie 🤦♀️
robię go pierwszy raz, zrobilam wg przepisu, kupilam wszystko jak w przepisie i mam blaszke 23, ale tego jest tak duzo, ze ta blaszka jest zdecydowanie za mala, bez problemu ta ilosc by weszla do 26, nie ma opcji ze zrobilam cos nie tak, wszystko wazone.
Właśnie u mnie to samo, blaszka ma wysokość 7 cm i nie zmieściło się wszystko. Zrobiłam szybko drugi spód i mam teraz dwa serniki:-)
Papier ponad formę, jest napisane w przepisie, nie ma szans żeby przy takich składnikach i małej formie był do brzegów.
W przepisie jest wyraźnie że masz wyłożyć papier ponad formę, to nie chodzi o rozłożenie go do dwóch forem.
Witam!Bardzo dziekuje za przepis na ten sernik!!Jest fantastyczny ❤️Zrobilam po raz pierwszy i wyszedl rewelacyjny.Jego aksamitna konsystencja i chrupiący spod.Obled.Gratuluje inwencji twórczej i odwagi w stwarzaniu niekonwencjonalnych połączeń.Jestem pod wrażeniem.Xxx
Sernik -marzenie! Cała rodzina rozkoszuje się nim. Zrobiłam na bazie serków Twój Smak, Piątnicy i jest naprawdę bardzo dobry! Nam kilka przepisów na genialne serniki, ale ten przebił wszystkie, dziękuję!
Genialnie rozkoszny:)
bardzo się cieszę!
A ja na święta planuje go zrobić w formie tartaletek czekoladowych zobaczymy co mi z tego wyjdzie🤭
Czy oryginalny serek philadelphia można zamienić na inny – bardziej dostępny.
?
Czy ktoś może próbował zamienić cukier na erytrytol i czy sernik wyszedł z tym zamiennikiem?
Ewa ja robię zawsze na erytrytolu, i wychodzi świetny, tylko sypię trochę zwykłego cukru na wierzchu żeby się skarmelizowal.
Czy śmietaną ma być zimna czy powinna być w temperaturze pokojowej?
Nie ma to różnicy
No nieprawda, wszystkie składniki do każdego ciasta powinny być w tej samej temperaturze, najlepiej pokojowej.
Ja wyjmuję wszystko prosto z lodówki i zawsze wychodzi. Robiłam już to ciasto z 10 razy.
Jeżeli użyje serka/sera „mój ulubiony wieluń” można go kupić w wiaderku 1kg to traktować go jako zamiennik serka philadelfia? Normalnie uzywam go do innych serników;)
Wtedy „mój ulubiony” + twaróg ( w wersji zamiast jogurtu) ?
Karolina- mój ulubiony to twarog. Zamiennikiem pgiladelphi są np. Twój smak niebieski serek kanapkowy lub delikate z biedry. Baskijski sernik jest lekko słony. Mój ulubiony z Wielunia to bardzo dobrej jakości zmielony już twarog, najlepszy do serników wszystkich. Ale w baskijskim nie jest odpowiednikiem philadeplhii 🙂
Sernik zrobił furorę podczas tegorocznych Świąt 😀 Słodko- słony, idealnie kremowy, z ciasteczkiem spodem – ideał! Już wiem, co będę piekła na Sylwestra 😉
Hej, ja robilam z moim ulubionym z Wielunia i w zasadzie wychodzi taki sam jak z Philadelphii
Ile czasu piec monoporcje 10 cm ?
Czy jeśli chxe zrobic z połowy skladnikow na mniejszej blaszce, mam skrócić czas pieczenia i jeśli tak to o ile ?
Niestety sernik nie wyszedł :(. W formie po upieczeniu zostało połowę z tego co wlałam, nie wiem gdzie wyparowała 😉 reszta. Sernik zrobił się płaski jak naleśnik na dodatek zrobił się mokry na spodzie (piekłam bez spodu, sam sernik). Ewidentnie to nie był mój dzień na pieczenie – ciasto z całą pomarańczą też nie wyszło tzn. wyszedł piękny zakalec.
Proponuję przeanalizować przepisy dokładnie i robić kropka w kropkę. Jak wyjdzie, to dopiero następnym razem wprowadzać modyfikacje
Robię go drugi raz. Wszyscy chwalą, mówią że jest wspaniały. Cuudowny. Uwielbiam ten przepis. Jesteś naprawdę zdolnym człowiekiem. Dziękuję że mogę korzystać z efektów Twojej ciężkiej pracy. Doceniam i jestem wdzięczna.
A czy ktoś umie podpowiedzieć, czym można zamienić śmietanę, której we Włoszech, gdzie mieszkam, nie za bardzo da się znaleźć? Dzięki 🙂
Byłem wielokrotnie we Włoszech i śmietanka była 😀
Ew zastąp mascarponne
Czy ten sernik jest słodki? Jestem fanką raczej słodkich sernikow I boję się ze ten będzie po wytrawnej, słono kwasnej stronie 😔
Czy jest szansa, że sernik się uda jeśli zamienię cukier na ksylitol? 😉
ja zamieniam cukier na ksylitol i nigdy się nie nacięłam, robiłam ostatnio baskijski pistacjowy i z ksylitolem wyszedł super
Sernik wyszedł mi mokry w środku, taki o konsystencji bardzo gęstego jogurtu 🙁 co mogłam źle zrobić? Piekłam 30 min w 240 stopni
To idealna konsystencja sernika baskijskiego – proszę przeczytać wstęp do przepisu 🙂
Do pokruszonych ciastek dodajemy ostudzone masło czy prosto roztopione z palnika
Czy serek almette zamiast philadelphia będzie ok?
Będzie ok! Piekłam na święta 2 serniki na almette i wyszły lepsze niż np z Delikate biedronkowego. Właśnie mam w piekarniku sernik również z almette 🙂
Użyłem 4 x Almette śmietankowe 150 g, jedno mascarpone 250 g i reszta twaróg sernikowy, bo akurat był w lodówce, i wyszedł OK.
Hej, juz pare razy robilam sernik -wychodzi PRZEPYSZNY
Zamiast Philadelphii uzywam Twojego Smaku z Buedronki lub Auchan – spore Oszczędności 🤑
Chce upiec ten sernik, ale nie rozumiem o co chodzi z tymi blachami. Rozgrzewamy piekarnik razem z blachą którą jest w wyposażeniu piekarnika A na to wstawiamy tortownicę z ciastem tak?
Tak
Dopiero trafiłam na ten przepis i zamierzam zrobić na Sylwestra ale nie rozumiem nadal 1 pkt. Rozgrzać piekarnik z blachami i pustą tortownica i dopiero potem nagrzaną smarować masłem? Czy rozgrzać z blachami piekarnika i do tego wstawić zimną wysmarowaną tortownicę z ciastkami zblendowanymi?
Rozgrzewamy tylko blachę
Jak upiec sernik jeśli nie mam opcji góra-dół w piekarniku? mam tylko termoobieg albo termoobieg ze spirala górna. Czy wtedy trzeba zwiększyć temperaturę czy może wydłużyć czas pieczenia?
Sama jestem ciekawa bo ja mam tylko termoobieg 😥
Ponawiam już zadane pytanie o sposób pieczenia w piekarniku, gdzie dostępna jest opcja: termoobieg, termoobieg+grill. Dziękuję!
Ja tez mam tylko termoobieg i tak wlasnie pieke ale dluzej niz 30 min. Ja pieke 40 -45 min i robie wersje to druga z serkami mascapone. Jest przepyszny !
Hej, z tego co zaobserwowałam gdy nie miałam opcji gora-dol to zmniejszenie temperatury i oon10 °C 😊
Hej, jak najbardziej można upiec sernik z termoobiegiem, da się i wyjdzie, jednak termoobieg zwiększa szanse na to że sernik opadnie, bo wprowadza do ciasta dodatkowe pęcherzyki powietrza. Ja bym jednak zmniejszyła temperaturę i wydłużyła czas pieczenia 😉
Dzień dobry, czy waga jogurtu jest podana już po odsączeniu czy przed?
Ja kupuję w Lidlu kubek 400 ml i dodaję to co zostanie po odsączeniu czyli taka zbita kulka
To jest sernik orgazmiczny, aż wstyd jeść przy stole! Dzięki za niego! Mam jedno pytanie. Za każdym razem spód mam ciapowaty, chociaż starannie dociskam. Co może być przyczyną?
Próbuje znaleźć odpowiedź wśród tylu komentarzy, ale chyba nie znajdę. Czy jeżeli chce go z robić w wersji twaróg+ mascarpone ( bo te składniki mam aktualnie w domu )to również dodaje jogurt grecki czy wtedy już go pomijam ??
Tak, ja robiłam wersję z zamiennikiem (twaróg i masca)powyżej i dodawałam jogurt
Zrobiłem pierwszy raz z Philadelphii i wyszedł super, tym razem spróbowałem z mascarpone i twarogu i wyszła tragedia, ścięły się tylko boki i przypalona góra a środek jest konsystencji śmietanki kremówki :((.
ja zawsze robię z twarogu, a raczej Wielunia kanapkowo sernikowego i mascarpone i wychodzi super. Jedni wolą bardziej ścięty inni wolą kremowy, jak śmietana 😛
A po wystudzeniu włożyłeś na 8 godzin do lodówki?
U mnie tez wyszedl surowy srodek. Za tydzien przetestuje z philadelfia
To jest konsystencja sernika baskijskiego. Proszę przeczytać wstęp do przepisu 🙂
Czy mogę dodać białej czekolady? Jeżeli tak w jakiej proporcji aby nie zepsuć konsystencji 🙂
Mam pytanie. W grudniu piekłam ten sernik zgodnie z przepisem i rodzina była zachwycona jego smakiem. Ale chcieli spróbować go z rodzynkami. Tylko obawiam się, czy to ma sens? Czy rodzynki nie opadną na samo dno?
Masa jest rzadka, więc rodzynki raczej opadną
Ile trzeba odsączać jogurt aby uzyskał optymalną konsystencję? 🙂
To chyba wyszło Ci dokładnie to co mialo wyjść 😉
Dzień dobry!
Sernik, przynajmniej moim zdaniem, fenomenalny! Pod każdym względem, zarówno smaku, jak i konsystencji, a także łatwości wykonania. Mam tylko pytanie co do cukru. Czy jest możliwość zastąpienia go np.ksylitolem, bądź innym zamiennikiem? Czy ktoś może próbował? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Hej!
Konsystencja sernika genialna. Lekka slonosc Philadelphi rewelacyjna. Czy konieczna jest śmietana? Pozdrawiam!
Tak 🙂
Witaj
Czy serek kremowy Filadelfia do wypieków taki jak w USA jest do dostania w Polsce? Pytam bo szukałam i nie ma ,a on ma zupełnie inny procent tłuszczu niż wersja do smarowania tzw. kanapkowa ,która zalega polskie półki.
Pozdrawiam
też miałam ten problem! nigdzie nie można jej dostac. Ostatecznie kupilam cream cheese z piatnicy. dzisiaj bede probować😬
Gdzie można kupić taki serek ? Wszędzie są te małe do smarowania . Help
W wiaderku smietankowy Wieluń (kanapkowy) a super jest też z piątnicy wiaderko z serkiem do sushi, totalnie jak philadelphia, tez słonawy
mozna zamowic na Allegro.. ludzie korzystajcie z internetu
Są w Biedronce, Auchan
I na pewno duża Philadelphia jest w Makro
Niestety, ale wyszedł za rzadki, dosłownie wylewa się i nie da się pokroić 🙁 co zrobiłam nie tak?
Hej, trudno mi ocenić co masz na myśli przez „za rzadki”, ale proszę przeczytać wstęp do przepisu 🙂
Dzień dobry, w książce „nowe rozkoszne” jest sernik baskijski z mascarpone. Czy gesta smiatana kremowka, o której mowa w przepisie to taka, ktora w sklepie stoi w lodówce czy też zwykła słodka uht?
Dzień dobry, czy waga jogurtu jest podana już po odsączeniu czy przed?
Pytanko o wagę jogurtu, czy jego waga jest podana już po odsączeniu czy przed?
Czy jako bardzo gesty jogurt grecki można użyć skyru, czy ten tłuszcz z jogurtu greckiego wpływa znacząco na jakiś element sernika? 😉
Czy jest sens robienia właśnie tego (swoją drogą genialnego) sernika, jeżeli po upieczeniu i studzeniu całą noc w lodówce ciasto czeka sześciogodzinny transport samochodem?
Boje się, że ze względu na jego specyficzną konsystencję, taka podróż może mu bardzo zaszkodzić:/
Można, ale należy schłodzić przed podaniem
Ile potrzymać sernik po upieczeniu w piekarniku?
Czy można użyć słodkiej śmietany 30%?
Nie trzymamy sernika w piekarniku.
Nie znalazłam ekstraktu waniliowego, czy może być pasta waniliowa?
Kreatywne rozwiązanie
A. Dzień przed podróżą:
1. Włożyć na noc do zamrażarki 2 małe butelki z wodą niegazowaną
2. Kupić torbę termiczną w supermarkecie (są zwykle przy mrożonkach)
B. Chwilę przed podróżą:
3. Wkładamy do torby butelki z zamrożoną wodą i sernik
4. Ruszamy w drogę 🙂
Polecam bardzo wspaniałe wygląda i jeszcze lepiej smakuje dziękuję za wytrwałość w ulepszaniu pozdrawiam serdecznie
Czy można dodać do niego zmielonych na drobny mak/masę pistacji, żeby był zielony i pistacjowy?
Ile takiej masy pistacjowej dodać
To już zupełnie inny przepis , ale zawsze może pani spróbować eksperymentować
Czy od razu wyjąć go z piekarnika ? Czy poczekać aż temperatura w piekarniku lekko spadnie
Czy wyjdzie z serkami typu philadelphia 750 g+250 g mascarpone? 😀 ktoś próbował? Przymierzam się żeby zrobić nie mam jogurtu greckiego i sera twarogowego 🤔
Wyjdzie. Dodałam nieco więcej soli. Aaaa- na ciasteczkach Lotus wychodzi rewelacyjny!!!!!
A z jakiego dokładnie serka robicie ten sernik ? Gdzie kupujecie ?
W Carrefour. Philadelphia serek
Pytanie trochę z innej beczki.
Po co smarujemy formę maslem skoro później i tak wykładamy ją papierem?
Pozdrawiam
Żeby papier się przykleił 🙂
Większej bzdury w życiu nie słyszałam.
To żadna bzdura, też tak robię, to bardzo ułatwia pracę
To zazdroszczę, skoro to największa bzdura, którą Pani słyszała XD
Masz rację 😊 robię tak samo 😊
Sernik wyszedł perfekcyjnie! Zrobiłam z mieszanki serków: 2 szt. philadelphia, 1 szt. mascarpone i 4 szt. serki śmietankowe almette i na spodzie ciasteczkowym- po prostu przepysznie wyszło! Czas pieczenia i temp 240- 30 minut i chłodzenie w temp pokojowej jedynie co to sernik puszcza trochę tzw serwatki, czy to normalne?
Ostatnio w Hiszpanii, w totalnie randomowej knajpie trafiliśmy na totalnie mistrzowski sernik baskijski. Od tego momentu zamawialiśmy go w wielu miejscach, większość nas zawiodła podając nowojorski, w jednym miejscu w Kartagenie podali pistacjowy wyjątkowo dobry. Postanowiliśmy pojechać do San Sebastian, do źródła – tylko na sernik do La Viny. I niestety.. totalne rozczarowanie. Totalne! Dlatego niebawem zabieram się za sernik z Twojego przepisu by sprawdzić jak to w końcu z tym sernikiem jest 😉
Gdzie w Cartagenie pídalo ten pistacjowy? Jester tam tax na miesiac i chetnie sie wybiore 🙂
Bylam w La Viña, sprobowalam sernika i byl idealny! Bede testowac.
Jem przy ziółku, esssa
Hej, Twój przepis jest super i zawsze mi wychodził :). Gratulacje fajnego przepisu 🙂 chciałabym zrobić go teraz z pasta pistacjowa (kupiłam 100 procent pastę pistacjowa) – myślisz ze coś w proporcjach powinnam zmienić jeśli chcę dodać Ok 200-250 G pasty?
Pozdrawiam:)
Pomocy 🎄 jeśli mam tylko w piekarniku opcję pieczenia dół, to ile piec i w jakiej temperaturze i czy wtedy trochę wyżej?
Niestety ale 30 minut to za mało. Ciasto w środku płynne.. Tak samo ilość masła do spodu też za mała. A średnica blachy taka sama, wszystko co do szczegółu.
Ono jest plynne po tych 30 minutach. Ma być właśnie takie. Sernik zbiega sie dopiero w trakcie studzenia min 8-10 h.
A ja jestem rozczarowana. Myślałam że będzie bardziej kremowy. Smak i konsystencję ma jak sernik nowojorski.
Może coś nie tak zrobiłam. Może za długo w piecu (było 30min)?
Spróbuj krócej – powinien być lekko niedopieczony
Czy cukier możemy zamienic na erytrytol?
Jezeli tak, to ile go dajemy?
Ja zrobiłam z wrytrytolem i nie polecam- wyszedł o bardzo metalicznym smaku- niestety nie do zjedzenia..
erytrytol niestety da posmak, można próbować dać go połowę mniej niż jest cukru w przepisie, ale ja polecam zamienić na ksylitol, nie ma posmaku i zachowuje się jak cukier.
Od dwóch lat robię go co roku na Wielkanoc.Caly rok czekamy na Wielkanoc tzn na sernik😉. Naprawdę niebo w gębie.Dziekuje za fantastyczny przepis.
Ciasteczka w stylu pieguski? 🤔🤔
myślę, że będą ok, chociaż ja najczęściej sięgam po ciasteczka w stylu digestives/holenderskich
Dzięki ! Użyłam w koncu owsianych bo akurat znalazłam w szafce ☺️ Jak długo sernik jest dobry? Chciałabym zrobić 23go wieczorem, czy 25go będzie Ok? 😉
Będzie ok, ale zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, po leżakowaniu w lodówce 🙌
A jeśli piekarnik umie 225 stopni maks? Jakieś sugestie o ile wydłużyć czas pieczenia?
Myślę, że o 10 min, ale monitoruj sytuację
Sernik wyszedł pyszny! Lecz troche za słodki jak na moje smaki, 🙁 czy można zmniejszyć ilość cukru bez żadnych konekwencji w późniejszych krokach? ☺️
Czy można zrobić ten sernik bez spodu ?
Kurcze, jak dla mnie za słodki w wersji z ciasteczkami!
Czy należy wydłużyć czas pieczenia przy zwiększeniu tortownicy do 25 cm przy odpowiednim zwiększeniu składników ?
Jako wielka fanka sernikow nowojorskich myslalam ze nic mnie nie zakonczy, ale ten to moj numer jeden poki co! Banalnie prosty w wykonaniu a smak obledny. Bedzie od teraz na stole przy kazdej mozliwej okazji:)
Bardzo się cieszę <3
Właśnie wstawiłam do piekarnika. Przebieram nogami bo nie mogę doczekać się efektu.. Dziękuję za pyszny przepis 💖
Czy jeśli używam twarogu + mascarpone to dodaje też jogurt grecki?
Czy te 250g jogurtu greckiego to masa po odsączeniu czy przed, po prostu 1 opakowanie à 250g i odsączyć?
Przed odsączeniem
Szukam przepisu na taki sernik, ale od razu pieczony w porcjach (np okrągłe foremki). Zastanawiam się, czy czas pieczenia powinien być krótszy?
Sernik jest rozkosznie pyszny, mam tylko jeden problem: góra sernika jest mięciutka, a chyba powinna być chrupiąca skórka?
Tak, góra sernika jest miękka
Cóż… Tak skupiłam się na wszystkim, że zapomniałam o tej blaszce na samym początku! Zobaczymy.. na razie sernik „dochodzi” w piekarniku, ale już nawet surowe ciasto mi smakowało:)
Czy do sernika można dodać pastę pistacjową żeby stał się on baskijskim pistacjowym? Czy wtedy zmienić proporcje innych składników?
Sernik obłędnie pyszny, ta porcja jest dla nas zdecydowanie za mała😉 sama zjadła pół tego cudownego sernika 😋😋myślisz, że można zrobić podwójna porcję na dużą blachę? Czy wydłużyć wtedy czas pieczenia? Pozdrawiam serdecznie
Nie polecam piec w blaszce. Charakterystycznym dla sernika jest luźny środek
Przy tym nakładzie pracy naprawdę przepyszny zwlascza na spodzie z ciastek digestive które swą lekką słonnością współgrają.
ALE dla mnie jednak za słodki. I pytanie czy zmniejszajac ilość cukru nadal dojdzie do karmelizacji. Nie mam palnika więc zależy mi na zachowaniu efektu przy pomocy piekarnika.
Dziś zrobiłam z 150g cukru w masie i pięknie się skarmelizował na 240*C po 35 minutach.
Polecam!
Następnym razem spróbuję jeszcze mniej.
Oh wow! Wygląda przepięknie, na pewno jest niesamowicie smaczny! Uwielbiam serniki, ale w takim wydaniu to chyba kulinarne spełnienie marzeń dla mojego podniebienia 🙂
koniecznie spróbuj!
Czy może być ricotta?
niestety nie
Sernik zrobiłam na przyjęcia urodzinowe. Użyłam ciastek w stylu pieguski, ale zamiast kruchego spodu zrobiła mi się czekoladowa polewa, która dodała smaku.
Wracając do sernika to najlepszy sernik jaki jadłam w życiu, ostatnio zachwycałam się nad sernikiem z poznańskiej restauracji La Ruina, ale to nic w porównaniu do tego przepisu…
A goście, piszą do mnie, że przypomina im się smak sernika i są zakochani! Po prostu szal, a do tego tak cholernie prosty!
Dziękuję Ci za ten przepis będę go powtarzać 🥰
Bardzo się cieszę, że tak smakował!
Masz na myśli, że spód namókł?
Tak i wyleciało baardzo dużo tłuszczu 😉
Hm, bardzo to dziwne. 3 łyżki masła na 180 g to nie jest dużo.
Zaleciłbym użyć innych ciastek następnym razem 🙂
Polecam zamienić Philadelphia na Mój Ulubiony. Świetny skład, znacznie lepdzy niz Philadelphia , Polska produkcja i co najważniejsze sernik wyszedł idealnie z nim!! :))
Dzięki za info!
Ja użyłam ciasteczek owsianych i tez spód był bardzo płynny. Ręcznikiem papierowym udało mi się zebrać trochę tłuszczu ale następnym razem dodam 1 łyżkę masła zamiast 3 i będzie idealnie.
Pamiętajmy, że łyżka masła jest płaska 🙂
Ja dodaję parę łyżek bułki tartej żeby ciasteczka nie były płynne.
W La ruinie są jedne z najlepszych serników jakie jadłam, więc jeśli ten jest przynajmniej tak dobry, to piekę na Święta;))
Rozkoszny, czy ten sernik ma opaść ?
tak!
Jest to pierwszy sernik jaki robiłam w życiu i zdecydowanie nie ostatni 🙂 Wyszedł pyszny,a mąż, który nie przepada za słodkościami teraz przy każdej okazji życzy sobie TEN sernik 😀 jako dodatek zrobiłam mus malinowy – cudownie komponuje się z sernikiem. Do podania oczywiście oddzielnie 🙂
Czy składniki – jajka, serki, jogurt- powinny być w temperaturze pokojowej?
świetne pytanie !
mam za złe autorowi brak tej KLUCZOWEJ informacji,
będę robił sernik drugi raz jest cudowny…
Witam.
Czy zamiast cukru mogę dać inne słodziwo lub cukier z czymś pół na pół 🤔?
Spróbuj na czas pieczenia spodu owinąć formę folią aluminiową od dołu. To pomogło mi w tym by masło nie wypływało 🙂
Bardzo proszę o odpowiedź, dajemy kwaśną śmietanę czy słodką śmietankę?
Słodką, ale z kwaśną też wyjdzie (i będzie bardzo pysznie)
W La ruinie są jedne z najlepszych serników jakie jadłam, więc jeśli ten jest przynajmniej tak dobry, to piekę na Święta;))
trzeba się przekonać! 😀
A piekarnik jakie ma mieć ustawienie :)? Gòra dół czy termoobieg ?
Zawsze góra-dół
Czyli nie termoobieg?? sama góra-dół bez włączonego wiatraka?
bez teroobiegu
A jak piekarnik ma tylko termoobieg… To cóż począć 😔
Dokładnie.. ja mam to samo tylko termoobieg a mażę o tym serniku 😣🤩
Czy próbował ktoś zastąpić ser Philadephia na 250g ricotty i 500g mascarpone? Czy ta kombinacja ma sens?
Po upieczeniu byłam na siebie wsciekla że od razu zrobiłam podwójna porcje. Wszystko trzęsło się jak galareta, następnego dnia wcale nie nadawało się do postawienia na stole, ale z każdym kolejnym dniem było tylko lepiej. Dziś jest 6dzien i niestety się skończył a właśnie dziś był najpyszniejszy. Właśnie robię nowy na sylwestra
Jaki twaróg został dodany na filmiku ? Zwykły twaróg mielony/klinek (tłusty, półtłusty czy chudy ??) czy twaróg sernikowy z wiaderku?
Widziałam, że na filmiku na YT zamieniłeś jogurt grecki na twaróg. Jakiego najlepiej użyć tłustego czy półtłustego ?
No właśnie jakiego użyłeś twarogu ?
Tłusty półtłusty?
Czy jajka, śmietana i serki maja być w temperaturze pokojowej czy nie ma znaczenia? 🙂
Najlepiej, żeby były w temperaturze pokojowej, ale jeśli nie będą to świat się nie zawali 🙂
Czy w zamian serka Philadelphia polecasz któryś konkretny twaróg sernikowy? Czy trzeba go odcisnac z nadmiaru wody? Obawiam się, że serka Philadelphia w najbliższej okolicy nie dostanę…
Jeśli będzie zbyt rzadki, należy odcisnąć z nadmiaru – to niestety często się zdarza. Serek kremowy/śmietankowy typu Philadelphia może kryć się pod innymi nazwami, jak np. Łaciaty czy Twój Smak. Z twarogów sernikowych lubię Piątnicę.
Z tańszych odpowiedników polecam też biedronkowy „Serek śmietankowy do kanapek – klasyczny DELIKATE” (ok 3zł za opakowanie 200g)
https://cdn.biedronka.pl/newsletter/assets/_cz02/202319.png
Tłuszcz -29,00g, Węglowodany 3,00g, Białko – 8,40g
Ale to sam autor musiałby ocenić czy da się osiągnąć na nim podobnie rozkoszny efekt :o)
Wg mnie i rodziny sernik wyszedł genialny – odpowiednio słony i kremowy. Robiłam go pierwszy raz
Czy zwykły twaróg półtłusty po zblendowaniu się nada?
Hmm obawiam, że nie będzie wystarczająco kremowy/tłusty, aby nadać tę rozkoszną konsystencję — choć sernik wyjdzie
Wyszedł rozkoszny!! W sumie nie przepadam za sernikami ale ten jest absolutnie genialny. I banalnie prosty w wykonaniu ❤️
Mój sernik wlansie sie będzie piekł, ale się obawiam jednego. Moja masa serowa jest bardzo, ale to bardzo płynne. Bardziej niż w przepisie na filmiku. Z czego może to wynikać? Spróbować, spróbuję to upiec ale obawiam się ze moglam zwalić nawet fak prosty przepis 🙈
To jaki najlepszy będzie ?
Rozkoszny, czyli jeśli chcemy zrobić większą porcję, to lepiej…zrobić taką małą dwa razy niż zwiększyć ilość składników na dużą tortownicę??
Czy są jakieś godne zamienniki Philadelfii? 125 g kosztuje u mnie aktualnie jakieś 7-8 zł. Wychodzi że na sam serek wydam prawie 50 zł? / Czy ja to dobrze kalkuluje? czy są jakies godne zamienniki?
W Makro lub przez internet można kupić opakowania po 500g
Ja do tej pory robiłam tylko sernik nowojorski. Teraz muszę ten spróbować, ale w tamtym też jest polecany serek Filadelphia. Zawsze zastępowałam go serkiem Wieluń- Mój ulubiony lub Delfiko-Miletto Serek Śmietankowy ( nie twaróg sernikowy). Skład jest dużo lepszy i sernik wychodzi bardzo delikatny i kremowy, więc wydaje mi się, że do tego przepisu też się nada.
Rozkoszny, gdzie kupujesz/jakiej marki używasz ekstraktu waniliowego? Pasty z wanilii? Może jest coś nie aż tak drogiego? 😉
Używam domowego, czyli wódka/spiritus + laski wanilii. Po wyjęciu ziarenek z laski wzbogacam flakonik o kolejną i tak cały czas napędzam smak. Wanilię kupuję przez internet, trzeba polować na korzystne ceny, widełki są spore
A czy da radę w gazowym piekarniku? Boję się, że nie przypali się tak ładnie od góry 🙁
Jeśli nie grzeje mocno to niestety może być problem, aczkolwiek i tak na pewno wyjdzie pyszny 🙂
Śmietana 30%? 36%?
Pozdrawiam!
36%
Polecisz dobra śmietanę kremówkę? Mam z tym wiecznie problem
piątnica 36% jest ok
Rozgrzej piekarnik (wraz z blachą) do 200 stopni.
Czy blacha to tortownica? Czy rozumiana jako wkład piekarnika? 😁 Wolę upewnić się przed własną głupotą 😁
Cześć, przepraszam za brak szybkiej odpowiedzi. Blacha jako wkład piekarnika
Hey rozkoszny nie ma co mówić sernik wychodzi obłędny próbowałam u mamy i poprostu zmiótł z planszy, jednak mam problem to moje drugie podejście – za pierwszym nastawiłam na 230 termoobieg (nie mam piekarnika z inną opcją) i spali się mocno wyciągnęłam zawinęłam w folię włożyłam znów ale nie zcial się po tym czasie w lodówce wstawiłam znów na 230 stopni na 20 min też nic ale za 3 jak wstałam na 225 na 30 to się zrobił fonalnie genialny
Teraz znów robie sernik i widzę że tył super ale przód jest mocno płynny (tym razem nie wyleciał ale jest taki no nie aż chmielowy raczej taki mokry poprostu i chcę znów włożyć go do tego piekarnika na 30 min, chcę zapytać co byś może polecał na przyszłość czy temperatura czy zamiast termoobiegu grillowanie czy na dłużej go dać ? Nie mam pojęcia co idzie nie tak
Chciałam zostawić komentarz, żeby napisać, że jest to sernik nie do zepsucia – zawsze wychodzi przepyszny! Dostosowałam przepis do tego, co miałam w lodówce (użyłam śmietanki 30%, twarogu sernikowego z mascarpone zamiast serka śmietankowego i cukru brązowego w ilości równej połowie tej z przepisu) i udało mi się upiec ciasto, które zniknęło z lodówki w niecałe 2 dni – tak bardzo wszystkim smakowało. To już drugi sernik, który upiekłam na bazie Twoich przepisów i jestem zachwycona.
Bardzo się cieszę! Który był pierwszym?
Wyjdzie na blasze prostokątnej?
wyjdzie, ale ze względu na konsystencję zalecałbym tortownicę
Planuje upiec sernik na Święta. Jakiej firmy ciasteczek używasz?
Sprawa wygląda tak, że ja nie lubię sernika i nie wiem jak to się stało, ale ten do mnie przemówił i kazał mi się upiec. Upiekłam i o-ra-ny! Jest cudowny!
Dzięki Ci za ten przepis!
Toż to sernikowa rewolucja!
Witam, sernik wyszedł super jedynie ciasteczka na spodzie się przypaliły. Były podpiekane 5 min a potem 30 min 230st góra dol. Czy jakieś rady na ten problem? Tortownica była w trakcie pieczenia na kratce z piekarnika
Jajka całe czy tylko żółtka?
Całe
Mam tylko śmietanę 30% zott rzadką – mogę ją dodać w zamian? Jeśli tak, to pewnie trzeba dodać jej mniej niż gęstej 36%? Ile? Muszę dziś upiec ten sernik bo nie wytrzymam. 😄
Philadelphia ma około 20% tłuszczu, podczas gdy polskie twarogi sernikowe mają go 3-8%. Jeśli ktoś chce uzyskać efekt kremowej philadelphi przy użyciu twarogu może go zmiksować z masłem, czekoladą lub bita śmietaną, ale tylko w przypadku wypieków na zimno. Na ciepło to jednak zawsze będą różne wypieki, choć niekoniecznie lepsze lub gorsze.
Philadelphia ma zupełnie inną strukturę, jest znacznie bardziej kremowa i maziasta (nawet porównując do trzykrotnie zmielonego twarogu), a przede wszystkim ma zupełnie inny smak: jest słona i brak jej kwasowości.
Twaróg sernikowy powinien mieć powyżej 15% tłuszczu, polecam sięgać po te śmietankowe. 🙂
Dzien dobry , mam takie może głupiutkie pytanie: czy opada? Pytam bo wszystkie serniki które pieklam w życiu sie nie udały , opadały i robił sie bez smaku zakalec :/ chciałabym spróbować czegoś prostego (jak tu:)) bez mielenia sera i bez niepowodzeń 😀
Cześć, tak, opada, tego typu sernik zawsze opadają, ale tak ma być 🙂
Po włożeniu do piekarnika zorientowałam się, że nie dodałam mascarpone 🙈 i co teraz? Robiłam wersję z twarogu…
Ważne, żeby go nie przepiec, bo będzie suchy
kupić tyle serka Philadelphia wychodzi dosyć drogo, czy można go zamienić innym serkiem śmietankowym, np. z Piątnicy?
Tak, może być typu Philadelphia
Dla czytelników z Krakowa- w sklepach serowarni Magdalenka, można kupić „serek kremowy”. To to samo co Philadelphia a wychodzi taniej. PS sernik rozpusta.
Nie przepadam za polskimi sernikami, myślisz, że powinnam pominąć jogurt, żeby nie wyszedł kwaskowy, czy zastąpić go śmietaną?
sernik nie wychodzi kwaskowy, ale dla jeszcze delikatniejszego smaku proszę sięgnąć po śmietanę homogenizowaną 18%
Czy na pewno pieczemy 30 40 min w temp 220 stopni .
Góra sie faktycznie skarmeluzuje a czy dół sernika się nie przypali ??
Nie podawałbym takiego przepisu, gdyby było inaczej 😉
Czy na pewnoo pieczemy w tak wysokiej temp. Przez 30 -40 min.
Cxy nie fodajemy mąki ?
Tak jak w przepisie
Hej hej! A może można zrobić do tego sernika spód z tego przepisu na tartę – z palonego masła? Tak mi przyszło do głowy… to przejdzie?;)
Dlaczego by nie!
Zachwyty są absolutnie uzasadnienie. Sernik zrobiłam wczoraj, lekko się obawiałam, bo mój piekarnik nie dochodzi do 240. Ale wyszło ciasto jak marzenie. Puszyste, lekkie, o dziwo nie za słodkie, pycha! Dodaje Jagody następnym razem. Dzięki za przepis!!!
Wlasnie upiekłam Twoj sernik wraz z moim synkiem. Wyglada oblednie. Wlasnie bedzie sie studzic. Jutro ocenimy walory smakowe, natomiast dom pachnie juz niesamowicie. 😍😍😍
<3
Dzień dobry,
Czy można upiec ten sernik w niższej temperaturze? Trochę się poprzypalał. Ale generalnie w smaku przepyszny.
Dzień dobry, ten sernik ma się „poprzypalać” — ale oczywiście wszystko można.
Dzień dobry, czy można użyć całej laski wanilii?czy jednak ekstrakt na spirytusie lepszy?
Pozdrawiam
Dzień dobry,
laska wanilii zawsze lepsza 🙌
chciałam zapytać czy sernik pieczemy w kąpieli wodnej? Bo nie do końca rozumiem co znaczy rozgrzanie piekarnika wraz z blacha 🙁
Nie, blacha to część piekarnika, która można wyjąć. Pieczesz na niej też ciasteczka. Dzięki rozgrzaniu jej sernik będzie miał chrupiący spód
Zrobiłam wczoraj zgodnie z przepisem, ale środek jest płynny, dosłownie rozlewa się. To chyba nie tak powinno wyglądać ? Na pewno tak nie wygląda na zdjęciu 🙂 następnym razem potrzymam go dłużej w piekarniku.
Cudowny sernik, jednak sam środek po upieczeniu i na następny dzień po leżakowaniu w lodówce jest płynny. Im bliżej brzegu tym lepiej. Skąd taka różnica?
Myślę, że „płynny” to źle określenie. „Półścięty” powiedziałbym – i tak właśnie ma wyglądać sernik baskijski!
Właśnie go pieje i jestem bardzo ciekawa bo 1. Użyłam ciastek z czekolada. 2. Nie miałam miksera wszystko ręcznie zrobiłam. 3. Spróbowałam masy serowej – chylę czoło jest👌👌👌👌👌👌👌. Teraz tylko czekam na efekt końcowy. Na razie widzę ze coś się dzieje😉a pieje go bo mi się urodziny rozłożyły w czasie.😘
Bardzo mi miło ^^
Czy da się poczynić to cudo w piekarniku który ma tylko termoobieg? Niestety nie mamy opcji góra dół 🙁
niestety nie wiem, można próbować!
Ale chyba wtedy w nizszej temperaturze niż przy opcji góra-dół
Tak! Ja też taki mam.
I miałam temperaturę z przepisu.
Hej!
Jutro mam zamiar przygotować sernik. Kupiłam jogurt grecki i nasunęło mi się pytanie ile godzin należy odsącza ć z Niego serwatkę??
Czy śmietana 36% gęsta z kubeczka, czy płynna w kartoniku?
W kubeczku też bywa płynna – śmietana ma być słodka, nie ukwaszona
Dzień dobry, czy jogurt grecki można zastąpić mascarpone? Mam niestety piekarnik tylko z termoobiegiem, ale może pod koniec pieczenia mogę ustawić grzanie samej góry na kilka minut aby sernik się zarumienił? 🙂
Lepsza byłaby kwaśna śmietana
Czy można do sernika przemycić malinki?
Tak, jak najbardziej!
Ten sernik to ZŁOTO! Dla wszystkich rozważających inne rodzaje sera – pożałowałam na philadelphie i zrobilam na twarogu sernikowym z wielunia. Dalej pycha! Następnym razem testuję wydanie oryginalne 🙂
<3
zrobiłam go po raz 1 szy i na pewno nie ostatni. Smakował absolutnie wszystkim ❤️
Czy do sernika nada się ser zrobiony na wsi i trzykrotnie zmielony? Czy może lepiej kupić?
Cześć, to zależy od sera, musi być perfekcyjnie kremowy
Rozkoszny, myślisz że jak użyję zwykłego jogurtu i smietankę 30% to sernik wyjdzie równie pyszny?
Upewnij się tylko, że jogurt jest gęsty i działaj
Chciałabym upiec ten sernik znacznie mniejszy w tortownicy 16-18cm, wystarczy że użyje przelicznika foremek?czas na pewno będzie trzeba skrócić,myślisz że dużo? W ogóle czy widzisz szanse, że sernik wykdZie tak jak powinien?:)
jak najbardziej, może będzie trzeba skrócić jedynie odrobinę czas pieczenia
Chciałabym upiec ten sernik w kokilkach (zależy mi na tym, żeby uzyskać większą ilość małych deserków, które mogę rozdać) . Czy powinnam w takiej sytuacji skrócić czas pieczenia?
tak, proszę monitorować sytuację-myślę, że będzie to 20-30 minut
Nie przepadałam za sernikiem. To nigdy nie był mój pierwszy wybór, jeśli chodzi o desery. Do czasu. Tego sernika nie da się opisać słowami. On jest samym dobrem. Sernikową niespodzianką. Poezją smaku. Czymś niezwykle eleganckim i minimalistycznym jednocześnie. Totalnym doświadczeniem, które śni się po nocach. Prawdziwa rozkosz. Nie mogę się doczekać kiedy zrobię go kolejny raz.
czy ten sernik można zamrozić? 🙂
nie mam pojęcią, ale dlaczego nie?
Cześć, czy śmietankę ubijamy przed dodaniem do masy? Dzięki za odpowiedź:)
Nie
Piekłam ponad 40 min w 200st. a mimo to sernik nie ma spalonego wierzchu. Jaka może być przyczyna? za mało cukru (użyłam poł na poł kokosowego z erytrolem)? Czy to może kwestia samego piekarnika? Jeszcze nie wiem jak smakuje, bo czeka w lodówce 🙂
często winą może być sam piekarnik, ale jeśli nie użyłaś cukru to mamy winowajcę – erytol
czy sernik można polać gorzką czekoladą ? nie zepsuje smaku ? pozdrawiam ;D
śmiało, dlaczego by nie!
Cześć Rozkoszny! Zrobiłam sernik bez spodu na serku twarogowym i mascarpone. Piekłam w temp 250 stopni (bo więcej mój piekarnik nie może) ok 20 minut. Sernik wyszedł super, nawet nie opadł natomiast u spodu sernika zbiera się woda/płyn sernikowy. Czy czymś zawiniłam czy to normalne?
PS. Dodałam mniej cukru niż w przepisie i uważam że i tak jest super słodki także można śmiało dodawać mniej jak ktoś nie lubi bardzo słodkich wypieków 🙂
Przepis super! Dzięki Rozkoszny na podanie go w
Świat! ♥️
Cieszę się, ze smakuje <3
Ile dodałaś cukru? Skarmelizował się?
Trzeba było odcedzić te sery z serwatki na sitku, bo to ona wypływa. Nie zdążyła odparować.
Czy składniki muszą być w tempereturze pokojowej?
Hejka! Piszę z pytankiem – na chwilę obecną jestem posiadaczką tortownicy o średnicy 28 cm: czy przy niezmienionych ilościach składników jest sens piec sernik czy wyjdzie za niski i lepiej zwiększyć ich ilość?
Pozdrawiam! 🙂
Cześć, piekłbym przy tych samych proporcjach, odrobinę krócej!
Czy serek philadelphia można zastąpić serkiem Twój smak? Czy lepiej nie?
można
Hej, tu gdzie mieszkam nie ma śmietany 36%, jest tylko 18% lub 48%. Myslisz, ze będzie ok jeżeli użyje 48%?
Dzięki i pozdrawiam😊
Cześć, 48% będzie jak najbardziej ok!
Witam, jakiego serka najlepiej użyć oprócz Philadelpii? Ciężko dostępna u mnie.
Szukałam śmietany 36% w kilku sklepach, ale niestety bezskutecznie:( czy z 30% też się uda? 🙂
Też się uda, ale przypilnuj, żeby jogurt był gęsty!
Hej! Czaję się na ten sernik od bardzo dawna i w końcu się odważę, ale mam pytanie – czy składniki (jajka, serek, śmietanka, jogurt) powinny być w temperaturze pokojowej, czy mogą być prosto wyciągnięte z lodówki?
Cześć, nie muszą być temperaturze pokojowej, ale lepiej zawsze choć trochę je ocieplić
Sernik zrobiłam , dobry ! 😀 mam jednak pytanie : gdy już minie czas pieczenia – jak długo trzymać jeszcze w piekarniku ? Do ostygnięcia ?
Pytam , bo z obawy żeby nie opadł trzymałam właśnie może zbyt długo po wyłączeniu piekarnika …spodziewałam się ,że będzie bardziej wilgotny ….przesuszyłam ?
sernika wgl nie trzymamy w piekarniku po upieczeniu! on ma opaść
Ależ ze mnie gapa.. miałam przygotowane wszystkie składniki, ale jakoś w popłochu zapomniałam dodać jedno opakowanie (200g) serka.. a sernik już w piekarniku 🤷🏽♀️ Nic, czekam aż się upiecze, zobaczymy co z tego wyrośnie 🙈
coś na pewno, będzie pysznie!
Update – wyszło wyyyyybornie!!!! Sernik jest taki puszysty, kremowy, aksamitny w smaku!!! Dziękuję i wracam do mojego kawałka <3
Dzień dobry, gdzie państwo kupują serek Philadelphia? Czy to chodzi o tą wersje Oryginal?
Bardzo bym chciała zrobić wreszcie sernik na tym serze ale jak wpisuje cream cheese to zawsze wyskakuje mi taka Philadelphia w kostce, nie dostępna w Polsce 🙁
W Polsce Philadelphia sprzedawana jest w plastikowych opakowaniach, w większości supermarketów – można też sięgnąć po inny serek śmietankowy
Czy zamiast śmietany mogę dodać mleczko kokosowe? Albo pół śmietany pół mleczka?
Tak, można, ważne, żeby było gęste
250g twarogu zamiast jogurtu? Jakiego twarogu tłustego? Zwykła kostka?
Hej! Mam nadmiar mascarpone, czy mogę go dać zamiast philadelphi? Reszta składników bez zmian? Od dłuższego czasu czaję się na niego i planuję upiec na święta, wyglada wspaniale!
Wyjdzie na pewno pyszny sernik ale nie baskijski! 🙂
Cześć 🙂 Mój mąż kupił serki philadephia ale z dodatkiem jogurtu greckiego. Taka nowość tutaj w Niemczech 🙁 Czy nadadzą się? Mam też jogurt grecki i zwykły naturalny jogurt. Żal mi go jeszcze raz do sklepu wysyłać, bo naprawdę się starał, a teraz nie chodzimy za często na zakupy…
Cześć, jeśli ma konsystencję jak klasyczna philadelphia, to próbowałbym. Nie ma co się narażać
Też mieszkam w Niemczech i znam oba rodzaje. Ten z dodatkiem jogurtu ma identyczną konsystencję jak ta oryginalna Philadelphia, jest może odrobinę mniej słony, ale znaczącej różnicy nie ma.
Dzięki, mamy więc odpowiedź!
Cześć! Czy używając serka z piątnicy wyjdzie taka galareta? 🙂
Cześć, z „Twój smak”? to odpowiednik philadelphi, więc jak najbardziej tak
Zrobi nam sernik (twaróg Piątnica +mascsrp9ne), wyszedł przepyszny. Kolejny zrobię z Philadelphia.
Jedyne co, to ciasteczka na środku sa dość mokre, a tylko na brzegach spod jest chrupki. Czy podpowiesz co mogło się do tego przyczynić?
proszę odcedzić na drobnym sitku ser; ale z czasem sernik i tak będzie „moknąć”
Czy można użyć serku mascarpone zamiast philadelphia?
Hmm, można spróbować
Mam pytanie, bo właśnie skończyłam piec sernik. Kiedy wyjąc go z piekarnika? Czy zaraz po wyłączeniu grzałek czy też odczekać aź się piekarnik przestudzić.
Wyjmij z piekarnika po upieczeniu i wystudź. Opadnie, ale tak ma być 🙂
Po 15 min pieczenia góra zrobila sie czarna i wyjelam, bo by cała góra była czarna zamiast brazowa, więc w środku pewnie będzie surowy.. Jutro się okaże. To kwestia piekarnika czy z serem twarogowym szybciej się piecze?
Niestety to wina piekarnika (wiem, bo piekłem go na trzech). Na pocieszenie powiem, że niektóre metody właśnie takie pieczenie sugerują, a baskijski nie zna takiego słowa jak surowy 🙂
Cześć Rozkoszny, Twój sernik jest wprost cudowny. Nie wiedziałam o czym mówisz pisząc, że jest jak chmurka. Teraz wszystko jasne. Spód trochę się przypalił więc następnym razem zrobię bez ciasteczek. Od dzisiaj, a Twoją stronę poznałam dopiero 3 dni temu, jestem Twoją zagorzałą fanką. Wszystko mi się podoba i napewno wiele przepisów wykorzystam, choćby diabelskie jajka, które dzisiaj wraz z sernikiem będą gościć na naszym stole. Spokojnych świąt dla Ciebie i Twoich bliskich. 🐣
Zapraszam do wspólnego gotowania. Wesołych świąt <3
Do zrobienia sernika użyłam dwóch chudych i jednego półtłustego twarogu klinek. Z uwagi na ograniczone możliwości w sklepach i brak pewnych produktów przez koronawirus, zamiast jogurtu greckiego, użyłam serka mascarpone. Sernik jest mega prosty, genialny w swoim smaku! Najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Dzięki! 🙂
Potrzeba matką wynalazku. Bardzo miło mi to słyszeć! 🙂
Dla wszystkich tych którzy przez przypadek dodadzą 250 gr serka a nie 750gr, tak jak jest w przepisie…świat się nie zawali. Sernik wyszedł, smakuje serem i jest pycha. Jednak dla porównania zrobię jeszcze raz z odpowiednimi proporcjami 😅 niech żyje Świąteczne zamieszanie.
Przepyszny 🥰 dziękuję za przepis.
Pyszny! Jak zawsze 🙂 Bardzo podobny do nowojorskiego z Prostej Historii z Warszawy. A na drugi raz myślisz że mogę dorzucić tabliczke białej czekolady zmniejszając o 1/3 ilość cukru?
Cześć, po upieczeniu z sernika wyciekło strasznie dużo płynu (serwatki?). Używałam twarogu sernikowego Piątnica, reszta według przepisu. Masz jakiś pomysł co zrobiłam nie tak?
Czy ser był rzadki? Piątnica zazwyczaj jest gęsta. Na przyszłość można odsączyć ser wcześniej
Właśnie nie, był bardzo gęsty, stąd moje dziwienie… Na bokach sernika zrobiły się małe grudki, wygląda tak jakby powstał mi twaróg z tej całej masy 😀
To bardzo dziwne hmmm
Czy sernik można zrobic dwa dni wczesniej przed degustacją? Będzie smakował tak samo? Pozdrawiam
Ok. Doczytalam juz w komentarzach..zrobię dzień przed. 🙂
o jaaaaa do tej pory najlepszy sernik jadłam w La Viña! Nie mogłam wyjść z tamtąd 😅 Jak ja się cieszę z tego przepisu <3 Zabieram się do pieczenia 😁
daj znać, jak ci smakuje <3
obłędny! 🙌🏼
i uzależniający 😁
*stamtąd 😱
to przez te emocje sernikowe
W końcu kupiłam produkty na sernik który już tyle razy widziałam u znajomych na instagramie i zabieram się za pieczenie 😉
Czy można zamiast tradycyjnego miksera zmieszać składniki w Thermomixie? *Myślę też, że w zamieszczonym przepisie warto wspomnieć o nagrzanej blaszce z piekarnika. Ja większość ciast piekę bez blachy na kratce i często spody do serników wychodzą niezbyt chrupkie. Jeśli tajemnica tkwi w pieczeniu na gorącej blasze to warto o tym wspomniec 😉 ja prześledziłam komentarze i zauważyłam w jednym wzmiankę o tym
Pozdrawiam 🙂
Tak, można 🙂
Tak właśnie pieczemy ten sernik!
To jest najlepszy sernik everrrrr jaki jadłam!!! Nie sądzę że coś może przebić tę serową rozpustę na talerzu 💛 mam tylko pytanie, zaraz biorę się za pieczenie, ale mam zagwozdkę – mój dość wysłużony piekarnik za każdym razem za bardzo wypieka spód (który robię z podwójnej ilości ciasteczek, lubię jak jest ich trochę więcej 🙊), próbowałam już podkładać kilka warstw papieru, folii, a nawet podkładki silikonowej i za każdym razem jest to samo 🤷🏽♀️ Czy masz jakiś pomysł co by mogło pomóc w tym przypadku? Czy np. powinnam obniżyć temperaturę piekarnika i wydłużyć czas pieczenia? Z góry dziękuję za wskazówki! 💋
Może mocniej grzeje od dołu. Zrezygnowałbym z nagrzewania blachy wraz z piekarnikiem lub ewentualnie obniżył temperaturę do 200 C (ale wtedy będzie trzeba piec z 50-60m)
Czy dodanie śmietanki na koncu ma bardzo duży wpływ? Zagapiłam się i dodałam ją na początku wraz z serkami cukrem i jogurtem 🙁
Wyjdzie OK. Sernik może być bardziej zbity
W drugim podejściu zastapiliśmy Philadelpię serkiem Mascarpone – to jest dopiero niebo w gębie! Jeszcze bardziej kremowy!
totalna nieprzyzwoitość!
Ja zrobiłam sernik bez ciasteczkiwego spodu. Woda, która wycieka nie jest ze zbyt dużej ilości masła tylko z masy serowej. Mnie wylało się tego bardzo dużo chyba pół szklanki. Zobaczymy jaki będzie jutro. Nie wiem skąd ta woda ostatnio zrobiłam z ciastkami i tez miałam całe namokłe dlatego tym razem chciałam zrobić bez spodu jednak woda tez jest.
Z jakiego sera użyłaś?
Miałam to samo! Drugi raz robiłam sernik i wyciekło znów bardzo dużo wody. Cały spód zamókł 🙁
Używałam serków Twój smak i nie mogę znaleźć przyczyny. Wydaje mi się że robiłam wszystko zgodnie z przepisem 🙁
Odsącz ser, a przede wszystkim jogurt na sitku przed przygotowaniem — będzie lepiej 🙌
Chciałabym złożyć reklamację. Sernik robiłam dla rodziny, gdyż sama nie do końca toleruję nadmiar nabiału, a wyszedł tak cudnie kremowy i pociągający, że wygrał nad moją silną wolą. Teraz odkrywam przez niego ukryte dotąd pokłady masochizmu.
Haha, faktycznie nie można mu odmówić!
Śmietana 36% ma być taka gęsta z kubeczka czy taka lejącą z kartonika?
lepsza byłaby z kubeczka, ale w kartoniku też jest dość gęsta
Wyszedł obłędny, super przepis, dziekuje:) jednak mam pytanie odnośnie jego „wodnistości”. Po nocy w lodowce na blaszce zebrała się woda? To możliwe? Dodam, ze robiłam go w tortownicy o średnicy 22 cm, wyszła cala blacha, aż po jej kokardy. Czy to może byc przyczyna, ze miał za mało miejsca? Czy to problem z lodówka? Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Pozdrawiam:)
Wydaje mi się, że to wina sera – jakiego użyłaś?
Użyłam 50% oryginalnego Philadelhia i 50% tego typu. Chyba, ze mieszanka serów jest powodem, następnym razem użyje jednego typu. Mimo tego najlepszy sernik pod sloncem 🙂
Dodaj mąki do masy serowej ok.50g
Z mąką sernik już nie będzie taki lekki
Nigdy nie byłam fanką serników, ale to tylko dlatego, że nie „spotkałam” tego jedynego. Teraz już jest i zostanę mu wierna na zawsze ;)) Sernik jest absolutnie fenomenalny! Brawo!
Miód na moje serce! <3
Dzień dobry, mam śmietankę 30 %. Czy będzie ok?
Tak
Ten sernik bije na głowę wszystkie inne! Rozpływa się w ustach i szybko znika z foremki. Nie miałam co prawda śmietany 36%, ale za to bardzo gęstą i kremową o mniejszej zawartości tłuszczu, a i tak wyszedł rewelacyjnie. Dzięki za podzielenie się tym przepisem 🙂
Hej, czy sernik wyjdzie lub jak powinno się zmanipulować czasem pieczenia jeśli posiadamy piekarnik tylko z termoobiegiem lub termoobieg plus grill z góry.
Cześć, niestety nie wiem, jak się zachowa na termoobiegu – piekłbym go do osiągnięcia przypieczonej góry po prostu
A mi niestety wyszedł surowy i zbyt słony, mimo że dałam jeszcze mniej soli.
Struktura części, która się ścięła też mnie nie przekonała…
Są różne gusta, ale może komuś też nie wyjdzie i na tle wszystkich komentarzy poczuje się zawiedziony, stąd uznałam że napiszę komentarz ku pokrzepieniu, że się zdarza…
Jasne, że zawsze się znajdzie jeden na milion! 🙂
Cześć! Spróbowałam ponownie… O rany, teraz rozumiem ten zachwyt.
Ściskam najcieplej!
Ratunku, kupiłam ser prezydent, zamiast philadelphia i teraz córka płacze, (bo to miał być sernik na jej 18 urodziny), że to nie wyjdzie taki sernik, jak trzeba, czy można jeszcze coś zrobić
wyjdzie na pewno pyszny, aczkolwiek nie będzie „tej” kresowości 🙁
czy mogę dodać rozpuszczoną białą czekoladę do masy?
Sernik jest obłedny! Jednak w w środku wyszedł mi płynny (po nocy w lodówce) czy jest sens jeszcze raz wsadzić go do piekarnika?
Pozdrawiam
Nie, raczej serwowałbym go w takiej formie – w Madrycie poddaje się go we właśnie takiej lekko płynnej formie, więc nie jest to jakies faux pas 😉
Upiekłam ten sernik z okazji pół roczku mojego synka, to jest jakiś obłęd 😊 jest PRZEPYSZNY ❤
to jest mój 1 komentarz przepisu w internecie, ale nie mogłam się powstrzymać żeby go nie napisać;)
Dziekuje Ci za ten przepis 🙂 przygotowanie wymaga minimum wysiłku i czasu ( co u mnie jest ostatnio w deficycie ) a efekt jest wspaniały 🙂
<3 <3 <3 <3 <3
Ten sernik jest PRZEPYSZNY ❤
Wymaga minimum nakładu pracy i czasu ( co przy 6 miesięcznym synku ostatnio w deficycie) a efekt jest zniewalający. Piekłam już wiele serników ale ten jest number 1 🙂 polecam wszystkim 🙂
Dziekuje Ci za ten przepis 😊
W końcu się za niego wzięłam, zapowiadał się idealnie, konsystencja, kolor, smak… upiekł się, ostudził, rozlał… 🙁
Dawno nie byłam tak smutna..
On może mieć konsystencję rozlangoe camambert jak tutaj. Ile piekłaś? Użyłaś gęstej śmietany kremówki 36%?
chciałam tylko podzielić się taką informacją, że zrobiłam ten sernik już chyba 20 razy, oraz conajmniej 10 osób które nim wykarmiłam, zrobiło go także już naście razy i to tak pączkuje i pączkuje dalej :D.
niech ta rozkosz idzie wświat <3
Cześć 🙂
Upiekłam mój sernik w 220 st przez 35 minut i wyszedł pyszny, ale niestety nie jest ani skarmelizowany na wierzchu ani luźny w środku – bardziej przypomina konsystencją i kolorem sernik nowojorski. Czy w takim razie lepiej upiec go krócej w wyższej temp? np. 30 min 250 stopni?
Cześć, lepiej krócej w wyższej temperaturze
Koleżanka upiekła sernik z okazji swoich urodzin, przyniosła do pracy abyśmy spróbowali do porannej kawki. Wyglądał niepozornie próbuję kawałek i….i umarłam. Tak pysznego serniczka chyba nigdy nie jadłam. Oczywiście zaraz wpadłam na stronę. Zaskoczył mnie prosty przepis. W weekend robię. Pychota.
Cieszę się, że Cię tutaj zwabił 🙂
Czy zdradzisz jakiej firmy ciastek użyłeś do tego przepisu 🙂 ?
Mcvitie’s digestives
Przepyszny sernik! Chociaż bardziej przypomina kremowy serowy deser niż znane mi pod tą nazwą do tej pory ciasto 😉 Za pierwszym razem się udał, przepis bardzo prosty, czas pieczenia szybki, a efekty są powalające! Zwykły twaróg sernikowy jak najbardziej się nadał i dał radę 🙂 Poczułam się jakbym jadła ciasto z jakiejś burżujskiej cukierni a tutaj własnymi rękoma taki wypiek udało mi się sklecić 😀 Dzięki wielkie za przepis, na pewno będę do niego wracać!
A jak w piekarniku gazowym, gdzie grzanie jest tylko od dołu go upiec?😉 Pozdrawiam
Obawiam się, że nie będzie to możliwe
Witam, chcę jutro upiec ten sernik i mam pytanie – czy nie warto by trochę ubić śmietanę przed dodaniem do masy serowej ? Może będzie gęstsze ? bardziej puszyste ?
nie próbowałem, więc nie powiem, jakie będą tego rezultaty 🙂
Czy mogę upiec ciasto z serka mascarpone? Czy jest on wystarczająco kremowy i mazisty tak jak serek philadelphia?
można
Hej:)
Robię kolejny raz sernik, ale mam pytanie techniczne. Czy sam środek po ostudzeniu, powinien mieć taką samą zwarta konsystencję jak boki? Mój jest bo bokach bardziej ścięty, a środek jakby na pograniczu upieczony/ścięty, ale niedopieczony:)
Chciałam wstawić fotkę, ale się nie da;)
Dzięki za rozkoszny.pl pysznie tu:)!
cześć, tak, to jest właśnie ta konsystencja!
Najbardziej zaskakujący sernik na świecie, bo robiłem go już kilkanaście razy, a za każdym razem wychodzi delikatnie inna konsystencja 🙂 Co nie zmienia faktu, że jest to absolutnie wybitny przepis!
to przez tę wysoką temperaturę!
Myślisz że można użyć ksylitol zamiast cukru?
Niektórzy robili – sernik wychodzi, ale bez takiej pięknej karmelizacji
A jakiej końcówki używać do mieszania masy serowej 🙂 – mam robot Kenwooda Cooking Chief (podobny do Kitchenaid) i do wyboru jest trzepaczka ubijająca, ceramiczne mieszadło płaskie i mieszadło elastyczne, które służy lepszemu rozcieraniu bo ma dodatkową gumę na mieszadle która zbiera i rozciera. Czy trzepaczka zbyt nie ubije sernika czy tak raczej powinno być :)?
Teoretycznie najlepiej mieszadło płaskie, ale i robiłem zwykłym mikserem ręcznym i też wychodził – sernik i tak opadnie, więc nie ma znaczenia, czy się napowietrzy podczas przygotowywania
Czesc Rozkoszny ! Moj piekarnik niestety nie piecze bez termoobiegu bo zaczyna sie wtedy przypalac i musze wszystko robic z termoobiegiem. Czy w takim wypadku sernik wyjdzie? Jezeli tak to jak dlugo i w jakiej temperaturze piec? Pozdrawiam !
Cześć, spróbuj 200 st. C!
Rozkoszny, cześć!
Sernik wyszedł tak pyszny, że aż mnie wzruszył, naprawdę!
Mam tylko jedno pytanie – grzecznie upiekłam sernik w 220 stopniach (góra-dół), przy 35 minucie był tylko odrobinę zarumieniony po bokach, po kolejnych 8 minutach był już prawie zjarany przy brzegach, a środek pozostał blady. Czy masz jakieś rady, żeby góra karmelizowała się równomiernie? Piekarnik jest nowy, piecze zawsze super, zgodnie z przepisami.
Pozdrowienia,
Agnieszka
spróbuj piec w 240 st C!
Cześć!
Ja dopiero przed pieczeniem – mam pytanie, czy można go zrobić na innym spodzie? np takim, jak na tartę lub podobnym? Jeżeli tak, to spod z którego Twojego przepisu poleciłbyś?
Ślicznie dziękuje!
Ania
Cześć, spróbuj na tej, ale pewnie będziesz potrzebować połowy
https://www.rozkoszny.pl/tarta-cytrynowa-na-palonym-masle/
Rany, już chce mi sie tez ta tartę zrobić!:)
Dziękuje!
A jeszcze jedno pytanie, jak mogę:
– co proponujesz na ten sernik jako świąteczny akcent? Polewa czekoladowa z przepisu na sernik czekoladowy będzie OK? Czy to za ciężkie na ten sernik? Może jakaś inna byłaby lepsza?
– czy moż
Witam
Na którym poziomie (półce) piec sernik?
Czy jeśli mam ser twarogowy presudent (4 procent tłuszczu) i mascarpone to zawartość tłuszczu jest wystarczająca?
Ania
2 od dołu, proponuję wymieszać mascarpone i twaróg 50:50
Hej! Czy w przypadku wykorzystania spodu z tej tarty powinno się ją podpiec przed wylaniem sera czy nie ma takiej potrzeby?
Tak, lepiej podpiec i wystudzić
Przepis wydaje się być super, ale jaki ser(ek) byś użył jeżeli chciałbym mieć najbardziej zbliżóny efekt smakowy do Philadelphii ale bez stabilizatorów i niczego złego w składzie?
A co myślisz o połączeniu np Wielunia + mascarpone?
Możesz połączyć 500 s twarogu sernikowego z 250 g mascarpone
A może być almette? Bo znalazłam taki zamiennik dla philadelphi?
nie próbowałem, ale raczej nie, ma inną strukturę
No to ja się wyłamię… po pierwsze sernik jest potwornie słodki, po drugie ta słodkość w połączeniu z solą jest dla mnie mało atrakcyjna. Konsystencja jest przyjemna, ale smak nie.
Nie określiłbym go jako potwornie słodki, aczkolwiek to deser, nie śledź 😉
Lekko słony posmak przy skarmelizowanym wierzchu przywołuje na myśl solony karmel – jeśli te klimaty nie należą do twoich, to pewnie i ten sernik nie przypadnie do gustu
Czy zamiast smietanki 36 mozna uzyc mascarpone????
Można
Ile ma być serka mascarpone ? Chce zmierzać z twarogiem sernikiem bo nie mam Philadelphii.
250g
wyglada cudownie, ale kusi mnie uzycie twarogu ze Strzalkowa i dosolenie do smaku. Prosze, doradz czy jednak lepiej trzymac sie kremowego serka? Zawsze problem z decyzyjnoscia 😀
kocham Strzałkowski, ale tutaj najlepiej sprawdzi się serek kremowy
Czy można zamrozić ten sernik? Jeśli nie, to ile wcześniej mogę go zrobić?
Właśnie robię test z mrożeniem, więc dam znać później. Sernik smakuje najlepiej na dzień następny po przygotowaniu
To czekam z niecierpliwością na wyniki testu 🙂
Pozdrawiam ciepło, robisz super robotę 🙂
Sernik przepyszny! Naprawde wychodzi zawsze, ostatnio zapomnialam dodac smietanki 36% i tez wyszedl wspaniały! Noi do tego ta prostota wykonania:)
<3