Sernik baskijski (ale jeszcze lepszy)

Jeśli zapytasz jakąkolwiek osobę z branży kulinarnej o najlepszy sernik pod słońcem, prawie zawsze usłyszysz, że to ten z San Sebastian – baskijski antysernik. Przypalony na karmelowo, o konsystencji bardziej przypominającej jadalne chmury niż ser. Ja usadziłem go na chrupiącym, maślanym spodzie, aby smakował jeszcze lepiej.

Od razu zacznę, że nie jest to kopia sernika baskijskiego. Poczyniłem dość drastyczne zmiany, aby jeszcze bardziej spotęgować jego smak. Ale od początku…

San Sebastian, 1990, Santiago Rivera przejmuje stery rodzinnej knajpki La Viña. Jedną z jego pierwszych decyzji jest nowa pozycja deserowa. Ma być to tarta de queso, sernik. Głównym celem Santiago jest kremowa konsystencja, nie zważa na inne czynniki: na kolor, na kształt, czy na ogólna aparycję. Tak rodzi się ciemny jak smoła, koślawy sernik bez spodu, skrywający nieprzyzwoicie kremowe wnętrze. Jest trochę jak dojrzały camembert, z intensywną w smaku skórką i rozpływający się środkiem.

Kilkanaście lat później sernik zaczyna pojawiać się w menu nowojorskich restauracji prowadzonych przez szefów kuchni, zachłyśniętych swoimi kulinarnymi podróżami do Hiszpanii. Dla Amerykanów jest to niemała kontrowersja. To wręcz antysernik. Za oceanem serniki zawsze były białe jak śnieg i równe jak stół (patrz sernik nowojorski). Ten jest jego zaprzeczeniem.

Szefowie kuchni i autorzy książek kulinarnych prześcigają się w otworzeniu jego receptury. Sam Santiago Rivera nie zdradza oryginalnego przepisu, jednocześnie mówiąc, że nie ma tu żadnego sekretu. Postanowiłem do wyścigu dołączyć i ja.

Już pierwszy sernik był spektakularnie pyszny, zupełnie jak chmurka. Ale wtedy uderzył mnie wpływ madryckiej gastronomii. W Madrycie sernik to nieśmiertelny deser modnych restauracji (tak jak fondant czekoladowy w Polsce). Inaczej niż w San Sebastian, tutaj zawsze usadzony jest on na kontrastującym ciasteczkowym spodzie, a jego wnętrze (w tych najbardziej modnych knajpkach) pozostaje półsurowe, wylewające się na talerzyk niczym gęste mleko. Moja wersja jest kompromisem pomiędzy tymi dwoma podejściami.

Z kolejnych przestępstw, oddalających mój przepis od oryginału, a zbliżając go do miana najlepszego sernika, jaki jadł świat (to są POWAŻNE oświadczenia), jest dodatek soli, wanilii oraz jogurtu greckiego. Sól i wanilia wydobywają smak, sprawiając, że sernik nie jest mdły. Ponadto trzeba mieć na uwadze, że oryginał wypiekany jest na hiszpańskim serku kremowym San Millan, dwa razy bardziej słonym niż powszechnie dostępna Philadelphia. Jogurt grecki rozluźnia konsystencję sernika, uzupełniając go o kwaśności, której zawsze mi brakuje w sernikach nie bazujących na twarogu.

Zrezygnowałem też z mąki, podwyższyłem temperaturę piekarnika i skróciłem czas pieczenia, tak aby szybko uzyskać skarmelizowany wierzch i ultrakremowe wnętrze. Rezultaty są zachwycające.

Sernik baskijski (ale jeszcze lepszy) 1

Sernik baskijski (ale jeszcze lepszy)
tortownica 24-26 cm
180 g ulubionych ciasteczek, u mnie z gorzką czekoladą
3 łyżki masła
750 g serka kremowego typu Philadelphia lub ewentualnie twarogu sernikowego
250 g gęstego jogurtu greckiego
1 ¼ (250 g) szklanki cukru
6 jajek “zerówek”
1 ½ (400 ml) szklanki śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1. Rozgrzej piekarnik wraz z blachą do 200 stopni (góra-dół). Tortownicę wysmaruj masłem, spód i boki wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka zblenduj na pył, wymieszaj z roztopionym masłem. Przełóż do tortownicy, dokładnie dociskając masę. Piecz przez około 6 minut, do “wysuszenia” masy. Wystudź. Podnieś temperaturę piekarnika do 220 stopni Celsjusza. Przypilnuj, aby piekarnik był mocno nagrzany.

2. Ser, jogurt i cukier utrzyj mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Wlej śmietanę, sól i wanilię, zmiksuj. Masa będzie bardzo płynna.

3. Masę serową wylej bardzo powoli na wystudzony spód. Piecz przez około 35 minut, aż wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy, a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku (zetnie się podczas studzenia). Uwaga: sernik zawsze karemlizuje się inaczej w wysokich temperaturach, możliwe, że w Twoim piekarniku będzie musiał piec się dłużej, aby osiągnąć kolor. Sernik wystudź w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin (po tym czasie zyska odpowiednią, wymarzoną konsystencję).

4. Serwuj schłodzony, bez żadnych dodatków odwracających uwagi od jego perfekcyjnej perfekcji.

Rady/porady
1. Do sernika baskijskiego – jako stosunkowo nowego wynalazku – używa się serka kremowego typu philadelphia. Jest on odpowiednio tłusty, słony i maziasty – i to jest właśnie zasadnicza różnica od serników na polskim twarogu, który w tym przepisie także się sprawdzi, dając po prostu inny (także pyszny) efekt.
2. Ciekawy jesteś oryginalnej wersji? Pomiń spód, a sernik piecz 30 minut w 220 stopniach Celsjusza. Smakuje jak serowy suflet z karmelową skorupką. Nie da się go nałożyć nienaruszonego na talerzyk.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Sernik baskijski (ale jeszcze lepszy) 2
Sernik baskijski (ale jeszcze lepszy) 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

158 komentarzy

Tomek 16 grudnia, 2019 - 6:39 pm

Zapowiadał się pysznie (opis…), ale przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Podejrzanie prosty, a efekty są rozkoszne 🙂 Rodzina mówi, że to najlepszy sernik, jaki zrobiłem. I chyba się zgadzam. Będzie na święta. 🙂

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2019 - 6:43 pm

Bardzo dziękuję za komentarz, długo nad tym sernikiem pracowałem 🙂

Reply
Marta 27 marca, 2020 - 1:36 pm

Genialnie rozkoszny:)

Reply
rozkoszny 27 marca, 2020 - 2:37 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Patrycja 17 grudnia, 2019 - 8:19 am

Ciasteczka w stylu pieguski? 🤔🤔

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2019 - 9:53 am

myślę, że będą ok, chociaż ja najczęściej sięgam po ciasteczka w stylu digestives/holenderskich

Reply
Patrycja 17 grudnia, 2019 - 11:17 am

Dzięki ! Użyłam w koncu owsianych bo akurat znalazłam w szafce ☺️ Jak długo sernik jest dobry? Chciałabym zrobić 23go wieczorem, czy 25go będzie Ok? 😉

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2019 - 8:36 am

Będzie ok, ale zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, po leżakowaniu w lodówce 🙌

Reply
Agnieszka 19 grudnia, 2019 - 1:02 pm

Oh wow! Wygląda przepięknie, na pewno jest niesamowicie smaczny! Uwielbiam serniki, ale w takim wydaniu to chyba kulinarne spełnienie marzeń dla mojego podniebienia 🙂

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2019 - 6:41 pm

koniecznie spróbuj!

Reply
Magdalena 19 grudnia, 2019 - 3:03 pm

Sernik zrobiłam na przyjęcia urodzinowe. Użyłam ciastek w stylu pieguski, ale zamiast kruchego spodu zrobiła mi się czekoladowa polewa, która dodała smaku.
Wracając do sernika to najlepszy sernik jaki jadłam w życiu, ostatnio zachwycałam się nad sernikiem z poznańskiej restauracji La Ruina, ale to nic w porównaniu do tego przepisu…
A goście, piszą do mnie, że przypomina im się smak sernika i są zakochani! Po prostu szal, a do tego tak cholernie prosty!
Dziękuję Ci za ten przepis będę go powtarzać 🥰

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2019 - 6:43 pm

Bardzo się cieszę, że tak smakował!
Masz na myśli, że spód namókł?

Reply
Magdalena 1 stycznia, 2020 - 3:56 pm

Tak i wyleciało baardzo dużo tłuszczu 😉

Reply
rozkoszny 1 stycznia, 2020 - 10:01 pm

Hm, bardzo to dziwne. 3 łyżki masła na 180 g to nie jest dużo.
Zaleciłbym użyć innych ciastek następnym razem 🙂

Reply
Maria 17 stycznia, 2020 - 5:31 pm

Polecam zamienić Philadelphia na Mój Ulubiony. Świetny skład, znacznie lepdzy niz Philadelphia , Polska produkcja i co najważniejsze sernik wyszedł idealnie z nim!! :))

rozkoszny 18 stycznia, 2020 - 12:41 pm

Dzięki za info!

Sara 16 lutego, 2020 - 10:25 pm

Ja użyłam ciasteczek owsianych i tez spód był bardzo płynny. Ręcznikiem papierowym udało mi się zebrać trochę tłuszczu ale następnym razem dodam 1 łyżkę masła zamiast 3 i będzie idealnie.

rozkoszny 17 lutego, 2020 - 7:12 pm

Pamiętajmy, że łyżka masła jest płaska 🙂

Marta 20 grudnia, 2019 - 7:58 am

W La ruinie są jedne z najlepszych serników jakie jadłam, więc jeśli ten jest przynajmniej tak dobry, to piekę na Święta;))

Reply
Marta 20 grudnia, 2019 - 7:58 am

W La ruinie są jedne z najlepszych serników jakie jadłam, więc jeśli ten jest przynajmniej tak dobry, to piekę na Święta;))

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2019 - 3:56 pm

trzeba się przekonać! 😀

Reply
Martini 20 grudnia, 2019 - 7:54 pm

A piekarnik jakie ma mieć ustawienie :)? Gòra dół czy termoobieg ?

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2019 - 3:55 pm

Zawsze góra-dół

Reply
Magda 21 grudnia, 2019 - 3:20 pm

Czy jajka, śmietana i serki maja być w temperaturze pokojowej czy nie ma znaczenia? 🙂

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2019 - 3:58 pm

Najlepiej, żeby były w temperaturze pokojowej, ale jeśli nie będą to świat się nie zawali 🙂

Reply
Aleksandra 21 grudnia, 2019 - 7:41 pm

Czy w zamian serka Philadelphia polecasz któryś konkretny twaróg sernikowy? Czy trzeba go odcisnac z nadmiaru wody? Obawiam się, że serka Philadelphia w najbliższej okolicy nie dostanę…

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2019 - 10:26 pm

Jeśli będzie zbyt rzadki, należy odcisnąć z nadmiaru – to niestety często się zdarza. Serek kremowy/śmietankowy typu Philadelphia może kryć się pod innymi nazwami, jak np. Łaciaty czy Twój Smak. Z twarogów sernikowych lubię Piątnicę.

Reply
Iga 22 grudnia, 2019 - 7:20 pm

Czy zwykły twaróg półtłusty po zblendowaniu się nada?

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2019 - 11:42 pm

Hmm obawiam, że nie będzie wystarczająco kremowy/tłusty, aby nadać tę rozkoszną konsystencję — choć sernik wyjdzie

Reply
Ola 23 grudnia, 2019 - 1:25 pm

Rozkoszny, gdzie kupujesz/jakiej marki używasz ekstraktu waniliowego? Pasty z wanilii? Może jest coś nie aż tak drogiego? 😉

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2019 - 2:17 pm

Używam domowego, czyli wódka/spiritus + laski wanilii. Po wyjęciu ziarenek z laski wzbogacam flakonik o kolejną i tak cały czas napędzam smak. Wanilię kupuję przez internet, trzeba polować na korzystne ceny, widełki są spore

Reply
Ada 23 grudnia, 2019 - 2:48 pm

A czy da radę w gazowym piekarniku? Boję się, że nie przypali się tak ładnie od góry 🙁

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2019 - 4:26 pm

Jeśli nie grzeje mocno to niestety może być problem, aczkolwiek i tak na pewno wyjdzie pyszny 🙂

Reply
Magdalena 30 grudnia, 2019 - 2:04 pm

Śmietana 30%? 36%?
Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 30 grudnia, 2019 - 5:15 pm

36%

Reply
Magda 27 stycznia, 2020 - 11:42 am

Rozgrzej piekarnik (wraz z blachą) do 200 stopni.
Czy blacha to tortownica? Czy rozumiana jako wkład piekarnika? 😁 Wolę upewnić się przed własną głupotą 😁

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2020 - 6:00 pm

Cześć, przepraszam za brak szybkiej odpowiedzi. Blacha jako wkład piekarnika

Reply
Zuza 3 stycznia, 2020 - 6:25 pm

Chciałam zostawić komentarz, żeby napisać, że jest to sernik nie do zepsucia – zawsze wychodzi przepyszny! Dostosowałam przepis do tego, co miałam w lodówce (użyłam śmietanki 30%, twarogu sernikowego z mascarpone zamiast serka śmietankowego i cukru brązowego w ilości równej połowie tej z przepisu) i udało mi się upiec ciasto, które zniknęło z lodówki w niecałe 2 dni – tak bardzo wszystkim smakowało. To już drugi sernik, który upiekłam na bazie Twoich przepisów i jestem zachwycona.

Reply
rozkoszny 3 stycznia, 2020 - 8:34 pm

Bardzo się cieszę! Który był pierwszym?

Reply
Aga 16 stycznia, 2020 - 2:02 am

Wyjdzie na blasze prostokątnej?

Reply
rozkoszny 18 stycznia, 2020 - 12:40 pm

wyjdzie, ale ze względu na konsystencję zalecałbym tortownicę

Reply
Magda 3 stycznia, 2020 - 8:48 pm

Sprawa wygląda tak, że ja nie lubię sernika i nie wiem jak to się stało, ale ten do mnie przemówił i kazał mi się upiec. Upiekłam i o-ra-ny! Jest cudowny!
Dzięki Ci za ten przepis!

Reply
rozkoszny 3 stycznia, 2020 - 9:11 pm

Toż to sernikowa rewolucja!

Reply
Kasia 7 stycznia, 2020 - 6:42 pm

Jajka całe czy tylko żółtka?

Reply
rozkoszny 7 stycznia, 2020 - 8:20 pm

Całe

Reply
Sernikojad zaawansowany 12 stycznia, 2020 - 9:36 pm

Philadelphia ma około 20% tłuszczu, podczas gdy polskie twarogi sernikowe mają go 3-8%. Jeśli ktoś chce uzyskać efekt kremowej philadelphi przy użyciu twarogu może go zmiksować z masłem, czekoladą lub bita śmietaną, ale tylko w przypadku wypieków na zimno. Na ciepło to jednak zawsze będą różne wypieki, choć niekoniecznie lepsze lub gorsze.

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2020 - 10:14 am

Philadelphia ma zupełnie inną strukturę, jest znacznie bardziej kremowa i maziasta (nawet porównując do trzykrotnie zmielonego twarogu), a przede wszystkim ma zupełnie inny smak: jest słona i brak jej kwasowości.
Twaróg sernikowy powinien mieć powyżej 15% tłuszczu, polecam sięgać po te śmietankowe. 🙂

Reply
Karla 26 kwietnia, 2020 - 4:51 pm

Dzien dobry , mam takie może głupiutkie pytanie: czy opada? Pytam bo wszystkie serniki które pieklam w życiu sie nie udały , opadały i robił sie bez smaku zakalec :/ chciałabym spróbować czegoś prostego (jak tu:)) bez mielenia sera i bez niepowodzeń 😀

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2020 - 5:42 pm

Cześć, tak, opada, tego typu sernik zawsze opadają, ale tak ma być 🙂

Reply
Marta 15 stycznia, 2020 - 6:32 pm

kupić tyle serka Philadelphia wychodzi dosyć drogo, czy można go zamienić innym serkiem śmietankowym, np. z Piątnicy?

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2020 - 11:07 pm

Tak, może być typu Philadelphia

Reply
Sernikomaniak 26 maja, 2020 - 12:41 pm

Dla czytelników z Krakowa- w sklepach serowarni Magdalenka, można kupić „serek kremowy”. To to samo co Philadelphia a wychodzi taniej. PS sernik rozpusta.

Reply
Dominika 16 stycznia, 2020 - 11:05 am

Nie przepadam za polskimi sernikami, myślisz, że powinnam pominąć jogurt, żeby nie wyszedł kwaskowy, czy zastąpić go śmietaną?

Reply
rozkoszny 18 stycznia, 2020 - 12:41 pm

sernik nie wychodzi kwaskowy, ale dla jeszcze delikatniejszego smaku proszę sięgnąć po śmietanę homogenizowaną 18%

Reply
Beata 18 stycznia, 2020 - 1:28 pm

Czy na pewno pieczemy 30 40 min w temp 220 stopni .
Góra sie faktycznie skarmeluzuje a czy dół sernika się nie przypali ??

Reply
rozkoszny 18 stycznia, 2020 - 3:50 pm

Nie podawałbym takiego przepisu, gdyby było inaczej 😉

Reply
Beata 18 stycznia, 2020 - 3:36 pm

Czy na pewnoo pieczemy w tak wysokiej temp. Przez 30 -40 min.
Cxy nie fodajemy mąki ?

Reply
rozkoszny 18 stycznia, 2020 - 3:50 pm

Tak jak w przepisie

Reply
Kasia 18 stycznia, 2020 - 9:02 pm

Wlasnie upiekłam Twoj sernik wraz z moim synkiem. Wyglada oblednie. Wlasnie bedzie sie studzic. Jutro ocenimy walory smakowe, natomiast dom pachnie juz niesamowicie. 😍😍😍

Reply
rozkoszny 18 stycznia, 2020 - 10:02 pm

<3

Reply
Ida 19 stycznia, 2020 - 8:01 am

Dzień dobry,
Czy można upiec ten sernik w niższej temperaturze? Trochę się poprzypalał. Ale generalnie w smaku przepyszny.

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2020 - 8:39 am

Dzień dobry, ten sernik na się „poprzypalać” — ale oczywiście wszystko można.

Reply
Justyna 24 stycznia, 2020 - 1:29 pm

Dzień dobry, czy można użyć całej laski wanilii?czy jednak ekstrakt na spirytusie lepszy?
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2020 - 1:30 pm

Dzień dobry,
laska wanilii zawsze lepsza 🙌

Reply
Nina 31 stycznia, 2020 - 5:31 pm

chciałam zapytać czy sernik pieczemy w kąpieli wodnej? Bo nie do końca rozumiem co znaczy rozgrzanie piekarnika wraz z blacha 🙁

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2020 - 6:01 pm

Nie, blacha to część piekarnika, która można wyjąć. Pieczesz na niej też ciasteczka. Dzięki rozgrzaniu jej sernik będzie miał chrupiący spód

Reply
Jola 1 lutego, 2020 - 2:09 pm

Właśnie go pieje i jestem bardzo ciekawa bo 1. Użyłam ciastek z czekolada. 2. Nie miałam miksera wszystko ręcznie zrobiłam. 3. Spróbowałam masy serowej – chylę czoło jest👌👌👌👌👌👌👌. Teraz tylko czekam na efekt końcowy. Na razie widzę ze coś się dzieje😉a pieje go bo mi się urodziny rozłożyły w czasie.😘

Reply
rozkoszny 1 lutego, 2020 - 7:45 pm

Bardzo mi miło ^^

Reply
Klaudia 7 lutego, 2020 - 5:33 pm

Czy śmietana 36% gęsta z kubeczka, czy płynna w kartoniku?

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2020 - 5:40 pm

W kubeczku też bywa płynna – śmietana ma być słodka, nie ukwaszona

Reply
Karolina 11 lutego, 2020 - 10:58 am

Czy można do sernika przemycić malinki?

Reply
rozkoszny 11 lutego, 2020 - 6:31 pm

Tak, jak najbardziej!

Reply
Ola 11 kwietnia, 2020 - 2:17 pm

Ten sernik to ZŁOTO! Dla wszystkich rozważających inne rodzaje sera – pożałowałam na philadelphie i zrobilam na twarogu sernikowym z wielunia. Dalej pycha! Następnym razem testuję wydanie oryginalne 🙂

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2020 - 9:10 pm

<3

Reply
Gabriela 14 lutego, 2020 - 8:25 am

Czy do sernika nada się ser zrobiony na wsi i trzykrotnie zmielony? Czy może lepiej kupić?

Reply
rozkoszny 15 lutego, 2020 - 12:26 pm

Cześć, to zależy od sera, musi być perfekcyjnie kremowy

Reply
Ania 16 lutego, 2020 - 1:19 am

Rozkoszny, myślisz że jak użyję zwykłego jogurtu i smietankę 30% to sernik wyjdzie równie pyszny?

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2020 - 11:39 am

Upewnij się tylko, że jogurt jest gęsty i działaj

Reply
Justyna 18 marca, 2020 - 7:31 pm

Chciałabym upiec ten sernik znacznie mniejszy w tortownicy 16-18cm, wystarczy że użyje przelicznika foremek?czas na pewno będzie trzeba skrócić,myślisz że dużo? W ogóle czy widzisz szanse, że sernik wykdZie tak jak powinien?:)

Reply
rozkoszny 18 marca, 2020 - 7:46 pm

jak najbardziej, może będzie trzeba skrócić jedynie odrobinę czas pieczenia

Reply
Weronika 9 marca, 2020 - 4:42 pm

Chciałabym upiec ten sernik w kokilkach (zależy mi na tym, żeby uzyskać większą ilość małych deserków, które mogę rozdać) . Czy powinnam w takiej sytuacji skrócić czas pieczenia?

Reply
rozkoszny 12 marca, 2020 - 5:14 pm

tak, proszę monitorować sytuację-myślę, że będzie to 20-30 minut

Reply
Aga 14 marca, 2020 - 7:05 pm

czy ten sernik można zamrozić? 🙂

Reply
rozkoszny 15 marca, 2020 - 11:38 am

nie mam pojęcią, ale dlaczego nie?

Reply
Agnieszka 19 marca, 2020 - 7:45 pm

Piekłam ponad 40 min w 200st. a mimo to sernik nie ma spalonego wierzchu. Jaka może być przyczyna? za mało cukru (użyłam poł na poł kokosowego z erytrolem)? Czy to może kwestia samego piekarnika? Jeszcze nie wiem jak smakuje, bo czeka w lodówce 🙂

Reply
rozkoszny 19 marca, 2020 - 9:57 pm

często winą może być sam piekarnik, ale jeśli nie użyłaś cukru to mamy winowajcę – erytol

Reply
aniela 20 marca, 2020 - 2:44 pm

czy sernik można polać gorzką czekoladą ? nie zepsuje smaku ? pozdrawiam ;D

Reply
rozkoszny 20 marca, 2020 - 6:06 pm

śmiało, dlaczego by nie!

Reply
Katarzyna 21 marca, 2020 - 12:30 am

Hejka! Piszę z pytankiem – na chwilę obecną jestem posiadaczką tortownicy o średnicy 28 cm: czy przy niezmienionych ilościach składników jest sens piec sernik czy wyjdzie za niski i lepiej zwiększyć ich ilość?
Pozdrawiam! 🙂

Reply
rozkoszny 21 marca, 2020 - 3:53 pm

Cześć, piekłbym przy tych samych proporcjach, odrobinę krócej!

Reply
Justyna 24 marca, 2020 - 1:50 pm

Hej, tu gdzie mieszkam nie ma śmietany 36%, jest tylko 18% lub 48%. Myslisz, ze będzie ok jeżeli użyje 48%?
Dzięki i pozdrawiam😊

Reply
rozkoszny 24 marca, 2020 - 2:15 pm

Cześć, 48% będzie jak najbardziej ok!

Reply
Kasia 27 marca, 2020 - 4:10 pm

Szukałam śmietany 36% w kilku sklepach, ale niestety bezskutecznie:( czy z 30% też się uda? 🙂

Reply
rozkoszny 27 marca, 2020 - 5:18 pm

Też się uda, ale przypilnuj, żeby jogurt był gęsty!

Reply
aga 27 marca, 2020 - 11:03 pm

Hej! Czaję się na ten sernik od bardzo dawna i w końcu się odważę, ale mam pytanie – czy składniki (jajka, serek, śmietanka, jogurt) powinny być w temperaturze pokojowej, czy mogą być prosto wyciągnięte z lodówki?

Reply
rozkoszny 28 marca, 2020 - 9:35 am

Cześć, nie muszą być temperaturze pokojowej, ale lepiej zawsze choć trochę je ocieplić

Reply
Marysia 29 marca, 2020 - 12:05 pm

Ależ ze mnie gapa.. miałam przygotowane wszystkie składniki, ale jakoś w popłochu zapomniałam dodać jedno opakowanie (200g) serka.. a sernik już w piekarniku 🤷🏽‍♀️ Nic, czekam aż się upiecze, zobaczymy co z tego wyrośnie 🙈

Reply
rozkoszny 29 marca, 2020 - 2:11 pm

coś na pewno, będzie pysznie!

Reply
Marysia 29 marca, 2020 - 6:22 pm

Update – wyszło wyyyyybornie!!!! Sernik jest taki puszysty, kremowy, aksamitny w smaku!!! Dziękuję i wracam do mojego kawałka <3

Reply
Edyta 1 kwietnia, 2020 - 2:28 pm

Dzień dobry, gdzie państwo kupują serek Philadelphia? Czy to chodzi o tą wersje Oryginal?
Bardzo bym chciała zrobić wreszcie sernik na tym serze ale jak wpisuje cream cheese to zawsze wyskakuje mi taka Philadelphia w kostce, nie dostępna w Polsce 🙁

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2020 - 2:38 pm

W Polsce Philadelphia sprzedawana jest w plastikowych opakowaniach, w większości supermarketów – można też sięgnąć po inny serek śmietankowy

Reply
Marlena 21 kwietnia, 2020 - 5:46 pm

Czy zamiast śmietany mogę dodać mleczko kokosowe? Albo pół śmietany pół mleczka?

Reply
rozkoszny 21 kwietnia, 2020 - 6:41 pm

Tak, można, ważne, żeby było gęste

Reply
Paula 7 kwietnia, 2020 - 3:23 pm

Hej! Mam nadmiar mascarpone, czy mogę go dać zamiast philadelphi? Reszta składników bez zmian? Od dłuższego czasu czaję się na niego i planuję upiec na święta, wyglada wspaniale!

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2020 - 3:29 pm

Wyjdzie na pewno pyszny sernik ale nie baskijski! 🙂

Reply
Ewa 8 kwietnia, 2020 - 1:22 pm

Cześć 🙂 Mój mąż kupił serki philadephia ale z dodatkiem jogurtu greckiego. Taka nowość tutaj w Niemczech 🙁 Czy nadadzą się? Mam też jogurt grecki i zwykły naturalny jogurt. Żal mi go jeszcze raz do sklepu wysyłać, bo naprawdę się starał, a teraz nie chodzimy za często na zakupy…

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2020 - 2:33 pm

Cześć, jeśli ma konsystencję jak klasyczna philadelphia, to próbowałbym. Nie ma co się narażać

Reply
Patrycja 9 kwietnia, 2020 - 3:18 pm

Też mieszkam w Niemczech i znam oba rodzaje. Ten z dodatkiem jogurtu ma identyczną konsystencję jak ta oryginalna Philadelphia, jest może odrobinę mniej słony, ale znaczącej różnicy nie ma.

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2020 - 4:22 pm

Dzięki, mamy więc odpowiedź!

Reply
Werka 10 kwietnia, 2020 - 3:01 am

Cześć! Czy używając serka z piątnicy wyjdzie taka galareta? 🙂

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2020 - 12:41 pm

Cześć, z „Twój smak”? to odpowiednik philadelphi, więc jak najbardziej tak

Reply
Natalia 10 kwietnia, 2020 - 2:37 pm

Czy można użyć serku mascarpone zamiast philadelphia?

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2020 - 3:05 pm

Hmm, można spróbować

Reply
Ula 10 kwietnia, 2020 - 3:21 pm

Mam pytanie, bo właśnie skończyłam piec sernik. Kiedy wyjąc go z piekarnika? Czy zaraz po wyłączeniu grzałek czy też odczekać aź się piekarnik przestudzić.

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2020 - 4:50 pm

Wyjmij z piekarnika po upieczeniu i wystudź. Opadnie, ale tak ma być 🙂

Reply
Magda 11 kwietnia, 2020 - 8:17 pm

Po 15 min pieczenia góra zrobila sie czarna i wyjelam, bo by cała góra była czarna zamiast brazowa, więc w środku pewnie będzie surowy.. Jutro się okaże. To kwestia piekarnika czy z serem twarogowym szybciej się piecze?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2020 - 9:08 pm

Niestety to wina piekarnika (wiem, bo piekłem go na trzech). Na pocieszenie powiem, że niektóre metody właśnie takie pieczenie sugerują, a baskijski nie zna takiego słowa jak surowy 🙂

Reply
Agnieszka Bochowicz 12 kwietnia, 2020 - 9:34 am

Cześć Rozkoszny, Twój sernik jest wprost cudowny. Nie wiedziałam o czym mówisz pisząc, że jest jak chmurka. Teraz wszystko jasne. Spód trochę się przypalił więc następnym razem zrobię bez ciasteczek. Od dzisiaj, a Twoją stronę poznałam dopiero 3 dni temu, jestem Twoją zagorzałą fanką. Wszystko mi się podoba i napewno wiele przepisów wykorzystam, choćby diabelskie jajka, które dzisiaj wraz z sernikiem będą gościć na naszym stole. Spokojnych świąt dla Ciebie i Twoich bliskich. 🐣

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2020 - 1:30 pm

Zapraszam do wspólnego gotowania. Wesołych świąt <3

Reply
Karolina 13 kwietnia, 2020 - 4:17 pm

Do zrobienia sernika użyłam dwóch chudych i jednego półtłustego twarogu klinek. Z uwagi na ograniczone możliwości w sklepach i brak pewnych produktów przez koronawirus, zamiast jogurtu greckiego, użyłam serka mascarpone. Sernik jest mega prosty, genialny w swoim smaku! Najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Dzięki! 🙂

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2020 - 5:02 pm

Potrzeba matką wynalazku. Bardzo miło mi to słyszeć! 🙂

Reply
Angelika 13 kwietnia, 2020 - 7:06 pm

Dla wszystkich tych którzy przez przypadek dodadzą 250 gr serka a nie 750gr, tak jak jest w przepisie…świat się nie zawali. Sernik wyszedł, smakuje serem i jest pycha. Jednak dla porównania zrobię jeszcze raz z odpowiednimi proporcjami 😅 niech żyje Świąteczne zamieszanie.

Reply
Justyna 18 kwietnia, 2020 - 5:07 pm

Przepyszny 🥰 dziękuję za przepis.

Reply
Marzena 19 kwietnia, 2020 - 9:21 pm

Pyszny! Jak zawsze 🙂 Bardzo podobny do nowojorskiego z Prostej Historii z Warszawy. A na drugi raz myślisz że mogę dorzucić tabliczke białej czekolady zmniejszając o 1/3 ilość cukru?

Reply
Anna 23 kwietnia, 2020 - 11:26 am

Cześć, po upieczeniu z sernika wyciekło strasznie dużo płynu (serwatki?). Używałam twarogu sernikowego Piątnica, reszta według przepisu. Masz jakiś pomysł co zrobiłam nie tak?

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2020 - 11:35 am

Czy ser był rzadki? Piątnica zazwyczaj jest gęsta. Na przyszłość można odsączyć ser wcześniej

Reply
Anna 23 kwietnia, 2020 - 11:50 am

Właśnie nie, był bardzo gęsty, stąd moje dziwienie… Na bokach sernika zrobiły się małe grudki, wygląda tak jakby powstał mi twaróg z tej całej masy 😀

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2020 - 1:09 pm

To bardzo dziwne hmmm

Reply
Saoirse 24 kwietnia, 2020 - 7:50 pm

Czy sernik można zrobic dwa dni wczesniej przed degustacją? Będzie smakował tak samo? Pozdrawiam

Reply
Saoirse 24 kwietnia, 2020 - 7:55 pm

Ok. Doczytalam juz w komentarzach..zrobię dzień przed. 🙂

Reply
Justyna 25 kwietnia, 2020 - 9:00 pm

o jaaaaa do tej pory najlepszy sernik jadłam w La Viña! Nie mogłam wyjść z tamtąd 😅 Jak ja się cieszę z tego przepisu <3 Zabieram się do pieczenia 😁

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2020 - 9:01 pm

daj znać, jak ci smakuje <3

Reply
Justyna 26 kwietnia, 2020 - 5:55 pm

obłędny! 🙌🏼
i uzależniający 😁

Reply
Justyna 25 kwietnia, 2020 - 9:02 pm

*stamtąd 😱
to przez te emocje sernikowe

Reply
Ols 29 kwietnia, 2020 - 7:03 pm

W końcu kupiłam produkty na sernik który już tyle razy widziałam u znajomych na instagramie i zabieram się za pieczenie 😉
Czy można zamiast tradycyjnego miksera zmieszać składniki w Thermomixie? *Myślę też, że w zamieszczonym przepisie warto wspomnieć o nagrzanej blaszce z piekarnika. Ja większość ciast piekę bez blachy na kratce i często spody do serników wychodzą niezbyt chrupkie. Jeśli tajemnica tkwi w pieczeniu na gorącej blasze to warto o tym wspomniec 😉 ja prześledziłam komentarze i zauważyłam w jednym wzmiankę o tym
Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2020 - 2:32 pm

Tak, można 🙂
Tak właśnie pieczemy ten sernik!

Reply
Kasia 30 kwietnia, 2020 - 5:46 pm

To jest najlepszy sernik everrrrr jaki jadłam!!! Nie sądzę że coś może przebić tę serową rozpustę na talerzu 💛 mam tylko pytanie, zaraz biorę się za pieczenie, ale mam zagwozdkę – mój dość wysłużony piekarnik za każdym razem za bardzo wypieka spód (który robię z podwójnej ilości ciasteczek, lubię jak jest ich trochę więcej 🙊), próbowałam już podkładać kilka warstw papieru, folii, a nawet podkładki silikonowej i za każdym razem jest to samo 🤷🏽‍♀️ Czy masz jakiś pomysł co by mogło pomóc w tym przypadku? Czy np. powinnam obniżyć temperaturę piekarnika i wydłużyć czas pieczenia? Z góry dziękuję za wskazówki! 💋

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2020 - 9:59 pm

Może mocniej grzeje od dołu. Zrezygnowałbym z nagrzewania blachy wraz z piekarnikiem lub ewentualnie obniżył temperaturę do 200 C (ale wtedy będzie trzeba piec z 50-60m)

Reply
Asia 8 maja, 2020 - 11:09 pm

Czy dodanie śmietanki na koncu ma bardzo duży wpływ? Zagapiłam się i dodałam ją na początku wraz z serkami cukrem i jogurtem 🙁

Reply
rozkoszny 9 maja, 2020 - 12:27 pm

Wyjdzie OK. Sernik może być bardziej zbity

Reply
Weronika 18 maja, 2020 - 12:25 pm

W drugim podejściu zastapiliśmy Philadelpię serkiem Mascarpone – to jest dopiero niebo w gębie! Jeszcze bardziej kremowy!

Reply
rozkoszny 18 maja, 2020 - 12:28 pm

totalna nieprzyzwoitość!

Reply
Agnieszka 22 maja, 2020 - 7:15 pm

Ja zrobiłam sernik bez ciasteczkiwego spodu. Woda, która wycieka nie jest ze zbyt dużej ilości masła tylko z masy serowej. Mnie wylało się tego bardzo dużo chyba pół szklanki. Zobaczymy jaki będzie jutro. Nie wiem skąd ta woda ostatnio zrobiłam z ciastkami i tez miałam całe namokłe dlatego tym razem chciałam zrobić bez spodu jednak woda tez jest.

Reply
rozkoszny 22 maja, 2020 - 9:33 pm

Z jakiego sera użyłaś?

Reply
Pola 11 czerwca, 2020 - 7:21 am

Miałam to samo! Drugi raz robiłam sernik i wyciekło znów bardzo dużo wody. Cały spód zamókł 🙁
Używałam serków Twój smak i nie mogę znaleźć przyczyny. Wydaje mi się że robiłam wszystko zgodnie z przepisem 🙁

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2020 - 10:00 am

Odsącz ser, a przede wszystkim jogurt na sitku przed przygotowaniem — będzie lepiej 🙌

Reply
Wika 23 maja, 2020 - 2:28 pm

Chciałabym złożyć reklamację. Sernik robiłam dla rodziny, gdyż sama nie do końca toleruję nadmiar nabiału, a wyszedł tak cudnie kremowy i pociągający, że wygrał nad moją silną wolą. Teraz odkrywam przez niego ukryte dotąd pokłady masochizmu.

Reply
rozkoszny 23 maja, 2020 - 5:23 pm

Haha, faktycznie nie można mu odmówić!

Reply
Klaudia 3 czerwca, 2020 - 6:05 am

Śmietana 36% ma być taka gęsta z kubeczka czy taka lejącą z kartonika?

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2020 - 10:49 am

lepsza byłaby z kubeczka, ale w kartoniku też jest dość gęsta

Reply
Lotka 10 czerwca, 2020 - 7:58 am

Wyszedł obłędny, super przepis, dziekuje:) jednak mam pytanie odnośnie jego „wodnistości”. Po nocy w lodowce na blaszce zebrała się woda? To możliwe? Dodam, ze robiłam go w tortownicy o średnicy 22 cm, wyszła cala blacha, aż po jej kokardy. Czy to może byc przyczyna, ze miał za mało miejsca? Czy to problem z lodówka? Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Pozdrawiam:)

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2020 - 11:04 am

Wydaje mi się, że to wina sera – jakiego użyłaś?

Reply
Lotka 5 lipca, 2020 - 12:20 am

Użyłam 50% oryginalnego Philadelhia i 50% tego typu. Chyba, ze mieszanka serów jest powodem, następnym razem użyje jednego typu. Mimo tego najlepszy sernik pod sloncem 🙂

Reply
Caro 12 czerwca, 2020 - 10:44 pm

Nigdy nie byłam fanką serników, ale to tylko dlatego, że nie „spotkałam” tego jedynego. Teraz już jest i zostanę mu wierna na zawsze ;)) Sernik jest absolutnie fenomenalny! Brawo!

Reply
rozkoszny 13 czerwca, 2020 - 12:39 pm

Miód na moje serce! <3

Reply
Joanna 30 czerwca, 2020 - 10:29 am

Ten sernik bije na głowę wszystkie inne! Rozpływa się w ustach i szybko znika z foremki. Nie miałam co prawda śmietany 36%, ale za to bardzo gęstą i kremową o mniejszej zawartości tłuszczu, a i tak wyszedł rewelacyjnie. Dzięki za podzielenie się tym przepisem 🙂

Reply
Rysia Wojtiuk 30 czerwca, 2020 - 7:46 pm

Hej, czy sernik wyjdzie lub jak powinno się zmanipulować czasem pieczenia jeśli posiadamy piekarnik tylko z termoobiegiem lub termoobieg plus grill z góry.

Reply
rozkoszny 30 czerwca, 2020 - 7:53 pm

Cześć, niestety nie wiem, jak się zachowa na termoobiegu – piekłbym go do osiągnięcia przypieczonej góry po prostu

Reply

Leave a Comment