Makaron z borowikami, pecorino i grzankami

– Zrobimy dziś na obiad makaron?

Takie pytanie często pojawia się po leniwym sobotnim śniadaniu, kiedy pierwsze myśli kierują się do następnego posiłku. Tu pojawia się problem, bo główna zainteresowana gustuje w sosach śmietanowych, a z kolei nie przepada za pomidorowymi – moimi faworytami. Po pertraktacjach zostaje zawarta ugoda. Nie będzie tego ani tego. Przecież w szafce borowiki, a w lodówce ładny kawałek pecorino. Rach ciach i aromatyczny makaron skapany w oliwie gotowy.

Zawsze gdy zostaję postawiony przed trywialnym pytaniem makaron czy pizza, mam ochotę wybrać podpłomyk, bo chrupiący. Chyba będę musiał zmienić jednak poglądy, w dzisiejszym wydaniu potrzeba intensywnego czucia pokarmu między zębami zostaje zaspokojona. Grzanki i makaron to na pewno nie niedorzeczność. Musicie spróbować!

Makaron z borowikami, pecorino i grzankami 4

Makaron z borowikami, pecorino i grzankami
2 porcje
20 g suszonych borowików
200 g spaghetti
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka rozmarynu
1 szklanka (70g) startej na grubych oczkach lub podartej na kawałki bułki, może być grahamka
4 łyżki startego pecorino
sól morska, grubo zmielony czarny pieprz
oliwa do pokropienia

Włóż borowiki do miski, zalej wrzątkiem i odstaw. Spaghetti ugotuj al dente w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź zachowując 3 łyżki wody i trzymaj w cieple. Postaw rondel na ogniu, wlej oliwę, rozmaryn oraz czosnek i smaż przez 2 minuty. Odsącz grzyby i grubo posiekaj. Wrzuć do rondla, dodaj bułkę i smaż 4 minuty mieszając, aż bułka się przyrumieni. Wrzuć makaron wraz z wodą do rondla, posyp solą, pieprzem oraz pecorino i dobrze wymieszaj. Wyłóż na talerze, posyp dodatkowym pecorino i skrop oliwą.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz pod postem co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Makaron z borowikami, pecorino i grzankami 5 Makaron z borowikami, pecorino i grzankami 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

Magdalena 8 lutego, 2017 - 7:53 pm

jaki pyszny obiad:)

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2017 - 10:25 pm

był bardzo pyszny ^^

Reply
julia 14 września, 2020 - 5:44 pm

cześć 🙂 czy w przepisie zamiast bułki tartej nie powinna być zwykła bułka? bo nie wiem gdzie te grzanki 🙂

Reply
rozkoszny 15 września, 2020 - 12:38 pm

Cześć, w przepisie nie ma ma bułki tartej tylko „1 szklanka (70g) świeżo startej bułki, może być grahamka” 🙂

Reply
Patryk 14 stycznia, 2021 - 12:06 pm

Nie rozumiem tego : „1 szklanka (70g) świeżo startej bułki, może być grahamka”. Przecież na zdjęciu ta bułka jest „porwana” i z niej robią się grzanki. Dobrze to rozumiem? 😉

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2021 - 1:05 pm

może być i starta na grubych oczkach, ten sam efekt

Reply

Leave a Comment