Jak smakuje słońce? Moim zdaniem jak ta tarta mango — promienia, rześka i tak pyszna, że mogłaby spokojnie zastąpić mazurka na wielkanocnym stole.
Musicie mi wybaczyć lekką monotematyczność, obsesję mango ostatnimi czasy. Od BSM po placuszki z karmelizowanym mango. Cóż poradzić? Smak mango, szczególnie gdy za oknem wciąż zimno, przenosi w tropikalne uczucie błogości. Proponuję więc wam kolejny mango deser – tym razem w formie tarty inspirowanej deserem Samin Nossrat z NYT. Na spodzie ciasteczka, ale można oczywiście samemu zrobić ciasto kruche. Jeśli chodzi o nadzienie, koniecznie sięgnijcie po pulpę mango z odmiany alphonso, które jest bardziej intensywna w swoim smaku. Oczywiście można też zblendować świeże owoce, ale będzie to bardziej czasochłonna i droższa opcja.

Tarta mango
forma 23 cm
Spód
200 g maślanych ciastek
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
90 g masła, roztopionego i przestudzonego
Masa
1 łyżka żelatyny lub 1 łyżeczka agaru (patrz Rady/porady)
⅓ szklanki (80 ml) wody
1 puszka (450 g) pulpy z mango alphonso
2 łyżki soku z limonki
200 g mascarpone
1 szklanka (120 g) cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej
1. Przełóż ciastka wraz z kardamonem i solą do blendera z ostrzem w kształcie “S”. Zblenduj na pył. Dodaj roztopione masło i połącz do powstania mokrej masy. Przełóż masę ciasteczkową do tarty z wyjmowanym dnem i uformuj spód, mocno go dociskając – zrób to solidnie, nie chcesz, aby spód zbytnio się kruszył.
2. Przełóż spód do zamrażarki na 10 minut lub lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Podpiecz spód, aż się zarumieni, 8 – 10 minut.
3. W średnim rondlu połącz żelatynę z wodą. Pozostaw ją do napęcznienie, na 10 – 15 minut. Roztop ją na małym ogniu, robiąc to bardzo subtelnie. Gdy tylko żelatyna się rozpuści, od razu zdejmij garnek z ognia, absolutnie nie dopuść do zagotowania. Zbyt mocno podgrzana żelatyna straci swoje właściwości wiążące.
4. Dodaj ⅓ szklanki (80 ml) pulpy mango. Wymieszaj, a następnie dodaj resztę wraz z sokiem z limonki.
5. Utrzyj mascarpone z cukrem pudrem. Dodaj ¼ masy mango z żelatyną i wymieszaj delikatnie. Następnie wlej resztę mango wraz z solą. Przelej masę na ciasteczkowy spód i przełóż do lodówki, aby tarta stężała, na minimum 3 – 4 godziny.
Rady/porady
1. Jeśli nie masz piekarnika, możesz pominąć podpiekanie spodu. Aczkolwiek podpieczony spód jest bardziej solidny i mniej się kruszy.
2. W przypadku agaru ważne jest, aby zagotować go i gotować dobre 3- 4 minuty, aż całkowicie się rozpuści.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


135 komentarzy
Co można użyć zamiast żelatyny, tak aby tarta była wegetariańska
Agaru – dodałem informację w przepisie co i jak
Hej, zrobiłam wersję z agarem 🤔 nie wyszło mi wcale. Lejące jak wlałam. Wszystko odmierzone. Nie wiem co zrobiłam nie tak🫣
zagotowałaś agar?
A czy z agarem się uda? 🥲
tak, zaktualizowałem przepis
Już znalazłam odpowiedź powyżej;)
1 łyżka żelatyny to ile gram będzie?
Czy bez upieczenia spód będzie się trzymać?
Czy jak zrobię na erytrytolu zamiast cukru pudru to wyjdzie ? Pozdrowionka:))
Myślę, że można próbować 🙂
Zrobiłaś na erytrolu? Ja myślę żeby go zmielić na puder 🙂
Czy można czymś zastąpić żelatynę?
agarem
A czy mascarpone można zastąpić np śmietanką taką do ubijania? Niestety nie mogę mascarpone a jego wersja roślinna jest nie do ujedzenia 🙈
Czy klasyczny kruchy spód mazurkowy też będzie dobry w tym połączeniu z mango?
Tutaj bardziej postawiłbym na klasyczny kruchy
A czy żelatynę można zastąpić albo ominąć?
można zastąpić go agarem
A żelatyna ile ma mieć bloom? I w gramach jak to wygląda w tym przepisie?
7/8 g
Czym zastąpić żelatynę
Czy da się zrobić w formie 24 cm? To by oznaczało, że będzie niższa?
Czy ciastka bezglutenowe też się nadają?
Tak – jeśli są dobre 🙂
Bardzo bym chciała zrobić na święta. Czy jest coś czym mogłabym (niestety :() zastąpić serek mascarpone?
ubitą śmietaną 36%
Czy pulpę z mango alphonso mogę zastąpić np pulpa z mango z Lidla, albo sama zrobić pulpe z mango z świeżego mango/ zamrożonego mango? Chce zrobić dzisiaj tą tartę, ale nie mam jak kupić tej konkretnej pulpy.
Można, ale alphonso da najbardziej intensywny smak i kolor
A z Lidla to mówisz o tej w woreczku? Bo ja też wczoraj taką kupiłam
Zrobiłam z Lidlowego… niestety koloru mango brak, a smak lekko wyczuwalny 😔
Wow! Wygląda pycha! Zrobię na sobotę. Masz fajna stronę z przepisami, będę odwiedzać 🙂 pozdrawiam
dziękuję!
Cześć,czy można zastąpić czymś żelatynę w przepisie?Dzięki!
Tak, dodałem info
A czy można zamiast żelatyny dodać agar?Ile go trzeba wtedy dodać?
1 łyżeczkę
Czy wyjdzie bez żelatyny ? Agar da radę ?
Czy można użyć naczynia ceramicznego do tarty bez wyjmowanego spodu?
Tak, ale trudniej będzie wyciągać tartę
Czym zastąpić mascarpone, żeby mogły zjeść również osoby, które nie jedzą nabiału?
proszę spróbować z gęstym kremem kokosowym (twarda część)
Czy można użyć świeże mango zblendowane nie z puszki
Tak, piszę o tym w przepisie
Wiecie w jakim sklepie znajdę pulpę z mango?
w każdym większym i online jak Frisco
Na jaki rozmiar formy do tarty jest podana ilość składników?
23 cm 🙂
Właśnie się chłodzi
Z czym polecasz podać? Nie żeby tarta nie była doskonałą bez dodatku! Ale na przykład lody vaniliowe? X
Lody waniliowe, ale jeszcze lepiej bita śmietana!
Ja bym do bitej śmietany dorzuciła jeszcze jakiś kwaskowaty owoc żeby fajnie kontrastował ze słodkim i aksamitnym wnętrzem tarty 🙂 Np maliny, granat
Świetny przepis! Ja dzisiaj go wypróbowałam, ale nie wyszło mi niestety i bardziej teraz jemy po prostu ala deser hehe. Chyba poległam na żelatynie… Może jakieś wskazówki, która jest najlepsza i na co tutaj zwrócić uwagę? Dziękuję! 🌸
a co nie wyszło dokładnie?
Mi też wyszedł lejący deser ;/ agar nie zadziałał i nie mam pojęcia dlaczego…?
Cześć! Dziękuję za odpowiedź 😊 Poległam na masie mango 🙁 Okazało sie, że moja puszka pulpy miała więcej gram + żelatyna nie rozpuściła się prawidłowo. Ale poza tym w smaku mega pycha i spróbuję ponownie 😊
Robiłam 4 razy, i z agarem, i z żelatyną; tylko raz w miarę się ścięła.
Czy można czymś zastąpić żelatynę?
Czy zamiast pulpy można użyć przecieru z mango Purena?
Dziś zrobiłam, jest obłędna!!! Na pewno będzie to jeden z moich ulubionych deserów❤️
<3
Czy mrożone mango też będzie ok?
Czy można dodać pulpę z marakui ?
Hej, mam pulpę z marakui, nada się zamiast mango? Dać do masy więcej cukru?
Uwielbiam twoje przepisy, pozdrawiam!
Podpinam się pod pytanie!
Dziewczyny, dodawajcie so smaku i sprawdzajcie w Trakcie:)
cześć, czy mascarpone może być prosto z lodówki czy musi być w temperaturze pokojowej?
Zrobiłam! kolor niestety nie wyszedł tak słoneczny, bo pulpa z marakuji jest ciemniejsza, a w połączeniu z mascarpone jest w kolorze jak ajerkoniak, ale smakuje obłędnie! Razem z spodem z kardamonem – sztos!
Aa, i dałam wiecej ok 50g cukru – mozna nawet wiecej, bo smak jest delikatnie słodki.
Jakiej marki ciastka polecasz na spod ?
Jaka konkretnie formę polecasz ?:)
Możesz proszę podać jaki jest bloom żelatyny, której użyłeś i ile gramów? 😊
Czy polecasz czymś ozdobić tartę? 🙂
nie, bez ozdobników wygląda jak słońce!
Czy może być przecier z mango zamiast pulpa?
przecier nie da takiego koloru
Proszę o pomoc:) średnica tarty 28cm, czy mógłbyś podpowiedzieć jak zwiększyć ilość składników żeby wyszła równie piękna 🙂 pozdrawiam 🤩
Wpisz w Google „przelicznik foremek”😀
Też chciałabym wiedzieć 🙂
ChatGPT jest w tym najlepszy 🙂
Hej! Czy mogę pulpę z mamgo zamienić na puree z marakui? 🙂 Zostało mi i żal wyrzucać. 🙁
Fajny i prosty przepis! Na spód użyłam Krakuski zbożowe, a wierzch udekorowałam bitą śmietaną i plasterkami mango. Rant mi wyszedł ciut za niski, ale dla smaku to bez znaczenia.
Jakiej firmy caisteczka będą najlepsze?
hej, jak długo tarta może stać w lodówce po zrobieniu?
Obłęd przedświąteczny w sklepach! Nigdzie nie ma pulpy w puszce! 🙈 czy mogę użyć mrożonego mango (rozmrozić, zblendować, odcedzić)? Dodać więcej żelatyny?
Hej, czy spod jak w „Tarta cytrynowa na palonym maśle” bedzie pasowal do tego nadzienia?
będzie!
Co zrobić jeśli po 8h tarta jest lejąca? Tj żelatyna nie zadziałała. Da się to uratować?
Trzeba zrobić dodać nową żelatynę i wymieszać z kremem
Hej, czy tarta wytrzyma podróż 2h poza lodówką?:)
Tak
Czy zamiast pulpy z mango można użyć przecieru 100%?
Czy można zamiast mascarpone użyć ricotty? Mam taką z 10% tłuszczu.
Nie
Ile gram zblendowanego mango użyć zamiast pulpy? Nigdzie nie mogę jej dostać, w sklepie udało mi sję tylko dorwać mango w puszce pokrojone w plastry. 🙁
Tak, ale kolor (i smak) może nie będzie tak intensywny
A czy jest różnicy jeśli zamiast ciastek maślanych dodam herbatniki maślane? ☺️
Bardziej sprawdzą się ciastka
Na Instagramie pokazane są herbatniki (Leibniz). Masa na bazie ciasteczek z taką ilością masła w moim przypadku wyszła dosyć płynna i ostatecznie straciła uformowaną formę w piekarniku 🙁
A jak możnaby przepis zmodyfikować, żeby uzyskać masę mango-kokosową? Czy wyjdzie jeśli zamiast mascarpone użyje się mleczko kokosowe i więcej żelatyny?
Czy można cukier zastąpić miodem?
Jeśli tak to w jakiej proporcji?
czy sól morską można zastąpić normalną solą kuchenną?
Tak, ale dodaj jej mniej
Czy można zamiast pulpy mango dodać pulpe marakuja?
Czy można zrobić z gotowym spodem do tart czy lepiej zrobić samemu ten z maślanych ciastek ?
Można!
Czy wyjdzie także z pulpy Kesar? Niestety nie zdążyłam zamówić tej z przepisu. Czy wtedy zwiększyć żelatynę?
Wszyscy stracili głowę na punkcie rozkosznej tarty ☺️Objechałam całe miasto w poszukiwaniu pulpy z mango, wszędzie wyprzedana, personel nie wie o co chodzi, że nagle wszyscy szukają pulpy.
Ostatecznie udało się dorwać ostatnią puszkę. Znaleziona na magazynie, przez uprzejmą panią ekspedientkę.
PS Tarta już w lodówce, nie mogę się doczekać
Dziękuję za przepis 🤗
haha, cieszę się!
Czy zamiast maskarpone mogę użyć ricotty? Nie wiem czy konsystencja będzie taka sama?
Mam mango w plastrach w syropie. Mogę zblendowac z syropem lub bez??
U mnie masa też, jest lejąca, pomimo żelatyny i 12 godzin chłodzenia. Całość jemy z miski 🙁
Smaczne, nie powiem, ale efekt jest tylko do pierwszego krojenia.
musiałaś zbytnio mocno podgrzać żelatynę, „zabijając” ją
Dupa.Dupa.Dupa.
Nic nie wyszło , masa się totalnie rozlewa . Koleżance i bratowej też nie wyszło . Wszystko wg przepisu . Spód się kruszy nieziemsko mimo , że podpiekany. Coś nie tak jest w proporcjach , niemożliwe żeby tyłu osobom nie wyszło . KOMUŚ WYSZŁO ???
Tak wyszło i jest pyszne. Pewnie przegotowałaś żelatynę i straciła swoje wiążące wartości
Ja zrobiłam przepis z agarem i niestety krem jest niestabilny. Gotowałam agar, jak należy, ale wg mnie trzeba go dać więcej, następnym razem dałabym 2 łyżeczki.
Niestety spód tarty przy dokładnie zachowanych proporcjach wyszedł płynny :(. Ciastka nat&vie z 20% masła, 200 gram i 80 gram masła rozpuszczonego. Co zrobiłam źle?
Mnie żelatyna z jakiegoś powodu nie zadziałała i masa mango się nie ścięła nawet po nocy w lodówce. Żeby tego nie marnować wrzuciłam do zamrażarki i wyszła mi lodowa tarta mango ☺️
Wyszło! Rodzinka zajadała. Dzięki.
Ja nie mam zielonego pojęcia co zrobiłam nie tak, szłam po koleji z przepisem, i spód wogóle mi się nie zapiekł, cały czas jest piaskowy, a mango z całą resztą nawet po dodoaniu żelatyny nie scieło się , a szkoda bo miałam wielką ochote na ten smak.
Wyszło super! Hit świątecznego stołu! Nie umiem i nie lubię piec ale przepis był tak dobrze opisany i prosty że nawet ja sobie z nim poradziłam 🙂 Wejdzie na stałe do mojego repertuaru. Jest wspaniała. Goście zjedli do końca a inne ciasta zostały 🙂
cieszę się!
Cudne 😉
Widziałam przypadkiem filmik z instrukcją do tej tarty. Jako miłośniczka mango nie mogłam przejść obok obojętnie.
Zrobiłam tartę na święta i wyszła tak dobra, że po świętach musiałam robić jeszcze raz, bo rodzina się dopominała (ja sama też) 😁
miód na moje serducho
Jest pyszna. Niestety na święta nie udało się zrobić, bo zakup pulpy graniczył z cudem, ale warto było czekać
Czy musi być formą na 23 cm? Bo ja mam 28 cm formę?
czy można wykorzystać tą masę w zwykłym torcie biszkoptowym? 🙂
ona jest bardzo płynna przed zastygnięciem
Nie umiem piec, nigdy mi nic nie wychodzi, ale przypadkiem wyświetlił mi się filmik z tą tartą i po prostu musiałam ją zrobić. W trakcie przygotowywania spodu zorientowałam się, że nie mam formy z wyjmowanym dnem, tylko zwykłą płytką formę na tartę. Trudno, zrobiłam w takiej. Tarta wyszła przeeeepyszna, dokładnie tak ją sobie wyobrażałam. I nawet dobrze się kroi z tej płytkiej formy. Bardzo dziękuję za ten przepis i pozdrawiam!
cieszę się!
Tarta jest obłędnie pyszna. Robiłam ją na świta i po świętach. Uwielbiam mango i tą tartę. Polecam wszystkim
<3
Mam pytanie apropo żelatyny i wody. Czy zostawiamy ja do napecznienia przed rozpuszczeniem w ciepłej wodzie czy już po rozpuszczeniu? I czy dopiero po napecznieniu dodajemy pulpe z mango? Pozdrawiam, miłego dnia!
Zgodnie z przepisem:
1. W średnim rondlu połącz żelatynę z wodą. (ja użyłam wody letniej, kranowej i wymieszałam).
2. Pozostaw ją do napęcznienie, na 10 – 15 minut.
3. Roztop ją na małym ogniu, robiąc to bardzo subtelnie. Gdy tylko żelatyna się rozpuści, od razu zdejmij garnek z ognia, absolutnie nie dopuść do zagotowania. Zbyt mocno podgrzana żelatyna straci swoje właściwości wiążące.
To była moja pierwsza przygoda z żelatyną i wyszło idealne ciasto! Świetny przepis!
Polecam nie używać pulpy z Lidla, bo faktycznie jest mało aromatyczna. Dobrze, że mascarpone jest pyszne, z elementem kwaśnego soku, wyszło obłędnie!!!
To ciasto jest wyśmienite! Łatwe, szybkie do zrobienia, a efekt – po prostu niebo w gębie! Do tej pory nie robiłam żadnych ciast, ale dzięki Rozkosznemu zaczęłam i… robię teraz jedno za drugim! Wszystkie są boskie, zawsze wychodzą, a każdy, kto spróbuje – zachwycony. Dziękuję za te cudowne przepisy! 💛