Tarta mango (słońce)

Jak smakuje słońce? Moim zdaniem jak ta tarta mango — promienia, rześka i tak pyszna, że mogłaby spokojnie zastąpić mazurka na wielkanocnym stole.

Musicie mi wybaczyć lekką monotematyczność, obsesję mango ostatnimi czasy. Od BSM po placuszki z karmelizowanym mango. Cóż poradzić? Smak mango, szczególnie gdy za oknem wciąż zimno, przenosi w tropikalne uczucie błogości. Proponuję więc wam kolejny mango deser – tym razem w formie tarty inspirowanej deserem Samin Nossrat z NYT. Na spodzie ciasteczka, ale można oczywiście samemu zrobić ciasto kruche. Jeśli chodzi o nadzienie, koniecznie sięgnijcie po pulpę mango z odmiany alphonso, które jest bardziej intensywna w swoim smaku. Oczywiście można też zblendować świeże owoce, ale będzie to bardziej czasochłonna i droższa opcja.

Tarta mango

Tarta mango
forma 23 cm
Spód
200 g maślanych ciastek
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
90 g masła, roztopionego i przestudzonego

Masa
1 łyżka żelatyny lub 1 łyżeczka agaru (patrz Rady/porady)
⅓ szklanki (80 ml) wody
1 puszka (450 g) pulpy z mango alphonso
2 łyżki soku z limonki
200 g mascarpone
1 szklanka (120 g) cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej

1. Przełóż ciastka wraz z kardamonem i solą do blendera z ostrzem w kształcie “S”. Zblenduj na pył. Dodaj roztopione masło i połącz do powstania mokrej masy. Przełóż masę ciasteczkową do tarty z wyjmowanym dnem i uformuj spód, mocno go dociskając – zrób to solidnie, nie chcesz, aby spód zbytnio się kruszył.

2. Przełóż spód do zamrażarki na 10 minut lub lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Podpiecz spód, aż się zarumieni, 8 – 10 minut.

3. W średnim rondlu połącz żelatynę z wodą. Pozostaw ją do napęcznienie, na 10 – 15 minut. Roztop ją na małym ogniu, robiąc to bardzo subtelnie. Gdy tylko żelatyna się rozpuści, od razu zdejmij garnek z ognia, absolutnie nie dopuść do zagotowania. Zbyt mocno podgrzana żelatyna straci swoje właściwości wiążące.

4. Dodaj ⅓ szklanki (80 ml) pulpy mango. Wymieszaj, a następnie dodaj resztę wraz z sokiem z limonki.

5. Utrzyj mascarpone z cukrem pudrem. Dodaj ¼ masy mango z żelatyną i wymieszaj delikatnie. Następnie wlej resztę mango wraz z solą. Przelej masę na ciasteczkowy spód i przełóż do lodówki, aby tarta stężała, na minimum 3 – 4 godziny.

Rady/porady
1. Jeśli nie masz piekarnika, możesz pominąć podpiekanie spodu. Aczkolwiek podpieczony spód jest bardziej solidny i mniej się kruszy.
2. W przypadku agaru ważne jest, aby zagotować go i gotować dobre 3- 4 minuty, aż całkowicie się rozpuści.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tarta mango
Tarta mango
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

135 komentarzy

Karolina 10 kwietnia, 2025 - 10:01 am

Co można użyć zamiast żelatyny, tak aby tarta była wegetariańska

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:31 pm

Agaru – dodałem informację w przepisie co i jak

Reply
Magda 17 kwietnia, 2025 - 7:41 pm

Hej, zrobiłam wersję z agarem 🤔 nie wyszło mi wcale. Lejące jak wlałam. Wszystko odmierzone. Nie wiem co zrobiłam nie tak🫣

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2025 - 3:57 pm

zagotowałaś agar?

Reply
Ania 10 kwietnia, 2025 - 10:12 am

A czy z agarem się uda? 🥲

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:31 pm

tak, zaktualizowałem przepis

Reply
Maria 19 kwietnia, 2025 - 9:48 pm

Już znalazłam odpowiedź powyżej;)

Reply
Anna 30 kwietnia, 2025 - 3:46 pm

1 łyżka żelatyny to ile gram będzie?

Reply
Maria 19 kwietnia, 2025 - 9:46 pm

Czy bez upieczenia spód będzie się trzymać?

Reply
Natalia 10 kwietnia, 2025 - 10:27 am

Czy jak zrobię na erytrytolu zamiast cukru pudru to wyjdzie ? Pozdrowionka:))

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:32 pm

Myślę, że można próbować 🙂

Reply
Alicja 12 kwietnia, 2025 - 11:36 am

Zrobiłaś na erytrolu? Ja myślę żeby go zmielić na puder 🙂

Reply
Kasia 10 kwietnia, 2025 - 10:27 am

Czy można czymś zastąpić żelatynę?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:32 pm

agarem

Reply
Weronika 19 kwietnia, 2025 - 2:46 pm

A czy mascarpone można zastąpić np śmietanką taką do ubijania? Niestety nie mogę mascarpone a jego wersja roślinna jest nie do ujedzenia 🙈

Reply
Grzegorz 10 kwietnia, 2025 - 10:54 am

Czy klasyczny kruchy spód mazurkowy też będzie dobry w tym połączeniu z mango?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:32 pm

Tutaj bardziej postawiłbym na klasyczny kruchy

Reply
IJ 10 kwietnia, 2025 - 11:11 am

A czy żelatynę można zastąpić albo ominąć?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:32 pm

można zastąpić go agarem

Reply
Natalia 10 kwietnia, 2025 - 12:17 pm

A żelatyna ile ma mieć bloom? I w gramach jak to wygląda w tym przepisie?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:33 pm

7/8 g

Reply
Julia 10 kwietnia, 2025 - 12:42 pm

Czym zastąpić żelatynę

Reply
Magdalena 14 kwietnia, 2025 - 8:25 pm

Czy da się zrobić w formie 24 cm? To by oznaczało, że będzie niższa?

Reply
Dominika 10 kwietnia, 2025 - 12:48 pm

Czy ciastka bezglutenowe też się nadają?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:33 pm

Tak – jeśli są dobre 🙂

Reply
Monika 10 kwietnia, 2025 - 12:58 pm

Bardzo bym chciała zrobić na święta. Czy jest coś czym mogłabym (niestety :() zastąpić serek mascarpone?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:34 pm

ubitą śmietaną 36%

Reply
Ola 17 kwietnia, 2025 - 12:04 pm

Czy pulpę z mango alphonso mogę zastąpić np pulpa z mango z Lidla, albo sama zrobić pulpe z mango z świeżego mango/ zamrożonego mango? Chce zrobić dzisiaj tą tartę, ale nie mam jak kupić tej konkretnej pulpy.

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2025 - 2:22 pm

Można, ale alphonso da najbardziej intensywny smak i kolor

Reply
Ania 18 kwietnia, 2025 - 2:03 pm

A z Lidla to mówisz o tej w woreczku? Bo ja też wczoraj taką kupiłam

Reply
Agata 19 kwietnia, 2025 - 3:46 pm

Zrobiłam z Lidlowego… niestety koloru mango brak, a smak lekko wyczuwalny 😔

Reply
Paulina 10 kwietnia, 2025 - 1:05 pm

Wow! Wygląda pycha! Zrobię na sobotę. Masz fajna stronę z przepisami, będę odwiedzać 🙂 pozdrawiam

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:34 pm

dziękuję!

Reply
Kaja 10 kwietnia, 2025 - 2:39 pm

Cześć,czy można zastąpić czymś żelatynę w przepisie?Dzięki!

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:34 pm

Tak, dodałem info

Reply
Nadzieja 10 kwietnia, 2025 - 3:06 pm

A czy można zamiast żelatyny dodać agar?Ile go trzeba wtedy dodać?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:34 pm

1 łyżeczkę

Reply
Ewa 10 kwietnia, 2025 - 3:46 pm

Czy wyjdzie bez żelatyny ? Agar da radę ?

Reply
Ania 10 kwietnia, 2025 - 5:15 pm

Czy można użyć naczynia ceramicznego do tarty bez wyjmowanego spodu?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:35 pm

Tak, ale trudniej będzie wyciągać tartę

Reply
Justyna 10 kwietnia, 2025 - 6:02 pm

Czym zastąpić mascarpone, żeby mogły zjeść również osoby, które nie jedzą nabiału?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:35 pm

proszę spróbować z gęstym kremem kokosowym (twarda część)

Reply
Anna Rogowska 10 kwietnia, 2025 - 7:45 pm

Czy można użyć świeże mango zblendowane nie z puszki

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:36 pm

Tak, piszę o tym w przepisie

Reply
Martyna 10 kwietnia, 2025 - 10:13 pm

Wiecie w jakim sklepie znajdę pulpę z mango?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:36 pm

w każdym większym i online jak Frisco

Reply
Kasia 11 kwietnia, 2025 - 10:50 am

Na jaki rozmiar formy do tarty jest podana ilość składników?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:36 pm

23 cm 🙂

Reply
Marysia 11 kwietnia, 2025 - 1:45 pm

Właśnie się chłodzi

Reply
Ms Demko 11 kwietnia, 2025 - 2:19 pm

Z czym polecasz podać? Nie żeby tarta nie była doskonałą bez dodatku! Ale na przykład lody vaniliowe? X

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 2:43 pm

Lody waniliowe, ale jeszcze lepiej bita śmietana!

Reply
Laura 12 kwietnia, 2025 - 5:14 pm

Ja bym do bitej śmietany dorzuciła jeszcze jakiś kwaskowaty owoc żeby fajnie kontrastował ze słodkim i aksamitnym wnętrzem tarty 🙂 Np maliny, granat

Reply
Karolina 11 kwietnia, 2025 - 8:51 pm

Świetny przepis! Ja dzisiaj go wypróbowałam, ale nie wyszło mi niestety i bardziej teraz jemy po prostu ala deser hehe. Chyba poległam na żelatynie… Może jakieś wskazówki, która jest najlepsza i na co tutaj zwrócić uwagę? Dziękuję! 🌸

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:48 pm

a co nie wyszło dokładnie?

Reply
Magda 18 kwietnia, 2025 - 7:49 pm

Mi też wyszedł lejący deser ;/ agar nie zadziałał i nie mam pojęcia dlaczego…?

Reply
Karo 21 kwietnia, 2025 - 7:24 pm

Cześć! Dziękuję za odpowiedź 😊 Poległam na masie mango 🙁 Okazało sie, że moja puszka pulpy miała więcej gram + żelatyna nie rozpuściła się prawidłowo. Ale poza tym w smaku mega pycha i spróbuję ponownie 😊

Reply
Ewa 28 kwietnia, 2025 - 9:39 pm

Robiłam 4 razy, i z agarem, i z żelatyną; tylko raz w miarę się ścięła.

Reply
Maria 12 kwietnia, 2025 - 4:46 pm

Czy można czymś zastąpić żelatynę?

Reply
Elwira 12 kwietnia, 2025 - 6:10 pm

Czy zamiast pulpy można użyć przecieru z mango Purena?

Reply
Aga 12 kwietnia, 2025 - 8:24 pm

Dziś zrobiłam, jest obłędna!!! Na pewno będzie to jeden z moich ulubionych deserów❤️

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:51 pm

<3

Reply
Kejt 13 kwietnia, 2025 - 9:18 am

Czy mrożone mango też będzie ok?

Reply
Martyna 13 kwietnia, 2025 - 9:55 am

Czy można dodać pulpę z marakui ?

Reply
Ola 13 kwietnia, 2025 - 4:59 pm

Hej, mam pulpę z marakui, nada się zamiast mango? Dać do masy więcej cukru?
Uwielbiam twoje przepisy, pozdrawiam!

Reply
Hania 14 kwietnia, 2025 - 6:35 pm

Podpinam się pod pytanie!

Reply
magda 15 kwietnia, 2025 - 9:06 pm

Dziewczyny, dodawajcie so smaku i sprawdzajcie w Trakcie:)

Reply
Maja 30 kwietnia, 2025 - 4:34 pm

cześć, czy mascarpone może być prosto z lodówki czy musi być w temperaturze pokojowej?

Reply
Ola 19 kwietnia, 2025 - 1:14 pm

Zrobiłam! kolor niestety nie wyszedł tak słoneczny, bo pulpa z marakuji jest ciemniejsza, a w połączeniu z mascarpone jest w kolorze jak ajerkoniak, ale smakuje obłędnie! Razem z spodem z kardamonem – sztos!
Aa, i dałam wiecej ok 50g cukru – mozna nawet wiecej, bo smak jest delikatnie słodki.

Reply
Ewa 13 kwietnia, 2025 - 8:42 pm

Jakiej marki ciastka polecasz na spod ?

Reply
Gabi 14 kwietnia, 2025 - 10:23 am

Jaka konkretnie formę polecasz ?:)

Reply
Kinga 14 kwietnia, 2025 - 11:26 am

Możesz proszę podać jaki jest bloom żelatyny, której użyłeś i ile gramów? 😊

Reply
Kasia 14 kwietnia, 2025 - 2:08 pm

Czy polecasz czymś ozdobić tartę? 🙂

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:52 pm

nie, bez ozdobników wygląda jak słońce!

Reply
Zuzia 14 kwietnia, 2025 - 3:32 pm

Czy może być przecier z mango zamiast pulpa?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:53 pm

przecier nie da takiego koloru

Reply
Ada 17 kwietnia, 2025 - 9:38 am

Proszę o pomoc:) średnica tarty 28cm, czy mógłbyś podpowiedzieć jak zwiększyć ilość składników żeby wyszła równie piękna 🙂 pozdrawiam 🤩

Reply
Joanna 18 kwietnia, 2025 - 6:25 pm

Wpisz w Google „przelicznik foremek”😀

Reply
Emilia 20 kwietnia, 2025 - 9:05 pm

Też chciałabym wiedzieć 🙂

Reply
Klaudia 26 kwietnia, 2025 - 9:08 am

ChatGPT jest w tym najlepszy 🙂

Hania 14 kwietnia, 2025 - 5:44 pm

Hej! Czy mogę pulpę z mamgo zamienić na puree z marakui? 🙂 Zostało mi i żal wyrzucać. 🙁

Reply
AniaZet 14 kwietnia, 2025 - 7:50 pm

Fajny i prosty przepis! Na spód użyłam Krakuski zbożowe, a wierzch udekorowałam bitą śmietaną i plasterkami mango. Rant mi wyszedł ciut za niski, ale dla smaku to bez znaczenia.

Reply
Werka 15 kwietnia, 2025 - 6:56 pm

Jakiej firmy caisteczka będą najlepsze?

Reply
marika 16 kwietnia, 2025 - 12:20 am

hej, jak długo tarta może stać w lodówce po zrobieniu?

Reply
Aga 18 kwietnia, 2025 - 10:54 am

Obłęd przedświąteczny w sklepach! Nigdzie nie ma pulpy w puszce! 🙈 czy mogę użyć mrożonego mango (rozmrozić, zblendować, odcedzić)? Dodać więcej żelatyny?

Reply
Irena 16 kwietnia, 2025 - 11:24 am

Hej, czy spod jak w „Tarta cytrynowa na palonym maśle” bedzie pasowal do tego nadzienia?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2025 - 3:09 pm

będzie!

Reply
Klaudia 16 kwietnia, 2025 - 7:05 pm

Co zrobić jeśli po 8h tarta jest lejąca? Tj żelatyna nie zadziałała. Da się to uratować?

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2025 - 2:20 pm

Trzeba zrobić dodać nową żelatynę i wymieszać z kremem

Reply
Martyna 16 kwietnia, 2025 - 9:07 pm

Hej, czy tarta wytrzyma podróż 2h poza lodówką?:)

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2025 - 2:21 pm

Tak

Reply
Karolina 16 kwietnia, 2025 - 9:14 pm

Czy zamiast pulpy z mango można użyć przecieru 100%?

Reply
Konishiko 17 kwietnia, 2025 - 9:36 am

Czy można zamiast mascarpone użyć ricotty? Mam taką z 10% tłuszczu.

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2025 - 2:21 pm

Nie

Reply
Agnieszka 17 kwietnia, 2025 - 12:30 pm

Ile gram zblendowanego mango użyć zamiast pulpy? Nigdzie nie mogę jej dostać, w sklepie udało mi sję tylko dorwać mango w puszce pokrojone w plastry. 🙁

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2025 - 2:23 pm

Tak, ale kolor (i smak) może nie będzie tak intensywny

Reply
Olga 17 kwietnia, 2025 - 12:52 pm

A czy jest różnicy jeśli zamiast ciastek maślanych dodam herbatniki maślane? ☺️

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2025 - 2:23 pm

Bardziej sprawdzą się ciastka

Reply
Aneta 20 kwietnia, 2025 - 10:19 pm

Na Instagramie pokazane są herbatniki (Leibniz). Masa na bazie ciasteczek z taką ilością masła w moim przypadku wyszła dosyć płynna i ostatecznie straciła uformowaną formę w piekarniku 🙁

Reply
julia 17 kwietnia, 2025 - 2:28 pm

A jak możnaby przepis zmodyfikować, żeby uzyskać masę mango-kokosową? Czy wyjdzie jeśli zamiast mascarpone użyje się mleczko kokosowe i więcej żelatyny?

Reply
Angelika 18 kwietnia, 2025 - 6:31 am

Czy można cukier zastąpić miodem?
Jeśli tak to w jakiej proporcji?

Reply
Edyta 18 kwietnia, 2025 - 10:02 am

czy sól morską można zastąpić normalną solą kuchenną?

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2025 - 3:59 pm

Tak, ale dodaj jej mniej

Reply
Ola 18 kwietnia, 2025 - 3:14 pm

Czy można zamiast pulpy mango dodać pulpe marakuja?

Reply
Paulinaaaa 18 kwietnia, 2025 - 3:20 pm

Czy można zrobić z gotowym spodem do tart czy lepiej zrobić samemu ten z maślanych ciastek ?

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2025 - 4:11 pm

Można!

Reply
Karo 18 kwietnia, 2025 - 10:11 pm

Czy wyjdzie także z pulpy Kesar? Niestety nie zdążyłam zamówić tej z przepisu. Czy wtedy zwiększyć żelatynę?

Reply
Kasia 19 kwietnia, 2025 - 12:31 pm

Wszyscy stracili głowę na punkcie rozkosznej tarty ☺️Objechałam całe miasto w poszukiwaniu pulpy z mango, wszędzie wyprzedana, personel nie wie o co chodzi, że nagle wszyscy szukają pulpy.
Ostatecznie udało się dorwać ostatnią puszkę. Znaleziona na magazynie, przez uprzejmą panią ekspedientkę.
PS Tarta już w lodówce, nie mogę się doczekać
Dziękuję za przepis 🤗

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2025 - 4:03 pm

haha, cieszę się!

Reply
Magdalena 19 kwietnia, 2025 - 2:31 pm

Czy zamiast maskarpone mogę użyć ricotty? Nie wiem czy konsystencja będzie taka sama?

Reply
Adam 19 kwietnia, 2025 - 6:19 pm

Mam mango w plastrach w syropie. Mogę zblendowac z syropem lub bez??

Reply
Klaudia 19 kwietnia, 2025 - 8:17 pm

U mnie masa też, jest lejąca, pomimo żelatyny i 12 godzin chłodzenia. Całość jemy z miski 🙁
Smaczne, nie powiem, ale efekt jest tylko do pierwszego krojenia.

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2025 - 4:07 pm

musiałaś zbytnio mocno podgrzać żelatynę, „zabijając” ją

Reply
Ewela 20 kwietnia, 2025 - 11:04 am

Dupa.Dupa.Dupa.
Nic nie wyszło , masa się totalnie rozlewa . Koleżance i bratowej też nie wyszło . Wszystko wg przepisu . Spód się kruszy nieziemsko mimo , że podpiekany. Coś nie tak jest w proporcjach , niemożliwe żeby tyłu osobom nie wyszło . KOMUŚ WYSZŁO ???

Reply
Magda 28 kwietnia, 2025 - 10:10 pm

Tak wyszło i jest pyszne. Pewnie przegotowałaś żelatynę i straciła swoje wiążące wartości

Reply
Asia 20 kwietnia, 2025 - 12:12 pm

Ja zrobiłam przepis z agarem i niestety krem jest niestabilny. Gotowałam agar, jak należy, ale wg mnie trzeba go dać więcej, następnym razem dałabym 2 łyżeczki.

Reply
Just. 20 kwietnia, 2025 - 11:22 pm

Niestety spód tarty przy dokładnie zachowanych proporcjach wyszedł płynny :(. Ciastka nat&vie z 20% masła, 200 gram i 80 gram masła rozpuszczonego. Co zrobiłam źle?

Reply
Dorota 21 kwietnia, 2025 - 10:49 am

Mnie żelatyna z jakiegoś powodu nie zadziałała i masa mango się nie ścięła nawet po nocy w lodówce. Żeby tego nie marnować wrzuciłam do zamrażarki i wyszła mi lodowa tarta mango ☺️

Reply
Pit 21 kwietnia, 2025 - 5:58 pm

Wyszło! Rodzinka zajadała. Dzięki.

Reply
Magda 22 kwietnia, 2025 - 9:08 am

Ja nie mam zielonego pojęcia co zrobiłam nie tak, szłam po koleji z przepisem, i spód wogóle mi się nie zapiekł, cały czas jest piaskowy, a mango z całą resztą nawet po dodoaniu żelatyny nie scieło się , a szkoda bo miałam wielką ochote na ten smak.

Reply
Ania 22 kwietnia, 2025 - 9:37 am

Wyszło super! Hit świątecznego stołu! Nie umiem i nie lubię piec ale przepis był tak dobrze opisany i prosty że nawet ja sobie z nim poradziłam 🙂 Wejdzie na stałe do mojego repertuaru. Jest wspaniała. Goście zjedli do końca a inne ciasta zostały 🙂

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2025 - 4:10 pm

cieszę się!

Reply
Kasia 26 kwietnia, 2025 - 10:30 am

Cudne 😉

Reply
Paulina 26 kwietnia, 2025 - 7:09 pm

Widziałam przypadkiem filmik z instrukcją do tej tarty. Jako miłośniczka mango nie mogłam przejść obok obojętnie.
Zrobiłam tartę na święta i wyszła tak dobra, że po świętach musiałam robić jeszcze raz, bo rodzina się dopominała (ja sama też) 😁

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2025 - 6:44 pm

miód na moje serducho

Reply
Magda 28 kwietnia, 2025 - 10:12 pm

Jest pyszna. Niestety na święta nie udało się zrobić, bo zakup pulpy graniczył z cudem, ale warto było czekać

Reply
Katarzyna 28 kwietnia, 2025 - 10:18 pm

Czy musi być formą na 23 cm? Bo ja mam 28 cm formę?

Reply
Kowalska 29 kwietnia, 2025 - 11:41 am

czy można wykorzystać tą masę w zwykłym torcie biszkoptowym? 🙂

Reply
rozkoszny 6 maja, 2025 - 1:39 pm

ona jest bardzo płynna przed zastygnięciem

Reply
Katarzyna 1 maja, 2025 - 7:28 pm

Nie umiem piec, nigdy mi nic nie wychodzi, ale przypadkiem wyświetlił mi się filmik z tą tartą i po prostu musiałam ją zrobić. W trakcie przygotowywania spodu zorientowałam się, że nie mam formy z wyjmowanym dnem, tylko zwykłą płytką formę na tartę. Trudno, zrobiłam w takiej. Tarta wyszła przeeeepyszna, dokładnie tak ją sobie wyobrażałam. I nawet dobrze się kroi z tej płytkiej formy. Bardzo dziękuję za ten przepis i pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 6 maja, 2025 - 1:41 pm

cieszę się!

Reply
Justyna 2 maja, 2025 - 6:51 am

Tarta jest obłędnie pyszna. Robiłam ją na świta i po świętach. Uwielbiam mango i tą tartę. Polecam wszystkim

Reply
rozkoszny 6 maja, 2025 - 1:41 pm

<3

Reply
Yula 7 maja, 2025 - 11:56 am

Mam pytanie apropo żelatyny i wody. Czy zostawiamy ja do napecznienia przed rozpuszczeniem w ciepłej wodzie czy już po rozpuszczeniu? I czy dopiero po napecznieniu dodajemy pulpe z mango? Pozdrawiam, miłego dnia!

Reply
Beata 8 maja, 2025 - 2:41 pm

Zgodnie z przepisem:
1. W średnim rondlu połącz żelatynę z wodą. (ja użyłam wody letniej, kranowej i wymieszałam).
2. Pozostaw ją do napęcznienie, na 10 – 15 minut.
3. Roztop ją na małym ogniu, robiąc to bardzo subtelnie. Gdy tylko żelatyna się rozpuści, od razu zdejmij garnek z ognia, absolutnie nie dopuść do zagotowania. Zbyt mocno podgrzana żelatyna straci swoje właściwości wiążące.

To była moja pierwsza przygoda z żelatyną i wyszło idealne ciasto! Świetny przepis!
Polecam nie używać pulpy z Lidla, bo faktycznie jest mało aromatyczna. Dobrze, że mascarpone jest pyszne, z elementem kwaśnego soku, wyszło obłędnie!!!

Reply
EDYTA 10 maja, 2025 - 8:43 am

To ciasto jest wyśmienite! Łatwe, szybkie do zrobienia, a efekt – po prostu niebo w gębie! Do tej pory nie robiłam żadnych ciast, ale dzięki Rozkosznemu zaczęłam i… robię teraz jedno za drugim! Wszystkie są boskie, zawsze wychodzą, a każdy, kto spróbuje – zachwycony. Dziękuję za te cudowne przepisy! 💛

Reply

Leave a Comment