Słoneczne placuszki mango

Banalnie proste placuszki w kolorze i smaku słońca. Lekkie jak puch, z karmelizowanym mango.

To moje ulubione słodkie śniadanie ostatnimi czasy. Jest to oczywiście upgradowana wersja mojego wiralowego przepisu na placuszki bananowe. Te jednak są bardziej wyjatkowe. Mango, aż w trzech formach: roślinnego skyru nadającego lekkości masie, pulpy będącej sosem i świeżego owocu, który karmelizowany jest na patelni w placuszkach. Bardzo szybka akcja, a efekty zjawiskowe.

Słoneczne placuszki mango

Słoneczne placuszki mango
2 porcje
1 banan, dojrzały
2 duże jajka
3 łyżki roślinnego skyru o smaku mango (jak Alpro) + do podania
⅔ szklanki (90 g) mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki kurkumy
1 małe mango, dojrzałe
3 łyżki pulpy mango
olej do smażenia

1. W średniej misce rozgnieć banana widelcem. Dodaj jajka i roślinny skyr o smaku mango, wymieszaj. Wsyp mąkę, 1 łyżkę cukru, proszek do pieczenia i kurkumę. Wymieszaj jedynie do połączenia.

2. Obierz mango i pokrój je na cienkie plastry. Rozgrzej olej na dużej patelni na umiarkowanym ogniu.

3. Wykładaj na patelnię po 1 czubatą łyżkę ciasta, zachowując odstępy pomiędzy placuszkami. Ułóż na wierzchu po dwa plasterki mango. Posyp je cukrem. Smaż pod przykryciem, na umiarkowanym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 – 4 minuty). Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 – 3 minuty.

4. Podawaj z kleksem roślinnego skyru i pulpą mango. Tak smakuje słońce!

Rady/porady
Placuszki mango oczywiście najlepiej smakują wprost z patelni, ale na zimno też dają radę, więc można zabrać je do pracy, szkoły czy na drogę!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Słoneczne placuszki mango
Słoneczne placuszki mango
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

10 komentarzy

Ola 23 marca, 2025 - 1:47 pm

Super są!
Rozkoszny a możesz przekazać Alpro żeby nie dodawali cukru 🙈, równie pyszne beda ich produkty bez.

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:53 pm

dzięki!

Reply
Roksana 26 marca, 2025 - 11:20 pm

Da rade z zamiennikiem maki na mieszanke bezglutenowa? Drogi Rozkoszny czas pomyslec o uwzglednieniu tych co nie moga?!

Reply
rozkoszny 31 marca, 2025 - 3:41 pm

praktycznie w każdym przepisie, który nie jest ciastem drożdżowym, można po prostu sięgnąć po mieszankę mąk bezglutenowych do wypieków 🙂

Reply
Ania 13 kwietnia, 2025 - 11:36 am

Dokładnie. Robiłam na mieszance bezglutenowej i też były spoko.
A z kolei żeby były wegan zamiast jajek można dać więcej banana i nie dodaję cukru. Wiadomo będą miały więcej bananowego smaku, ale opcja też jest 🙂

Reply
Anna Sz 6 kwietnia, 2025 - 1:18 pm

Pyszne ! Mamy weekend z tymi plackami 🙂
Wczoraj zrobiłam ze skyrem mango a dziś już nie miałam mango więc dodałam wanilię, i też spoko!
Zostało mi natomiast mnóstwo pulpy z mango bo w sklepie było tylko opakowanie 1 kg haha i teraz nie wiem co mam z tym zrobić. Help podpowiedz coś 🙂

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2025 - 4:20 pm

jutro będzie przepis na tartę mango!

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:26 pm

Obczaj przepis na tartę mango!

Reply
Maja 12 kwietnia, 2025 - 1:07 pm

Ile kalorii ma taka jedna porcja ??😋😊

Reply
Paulina 26 kwietnia, 2025 - 7:14 pm

Testowałam ostatnio przepis na słoneczną tartę (najlepsza❤️) i miałam niedosyt mango. Przepis jakiś czas siedział mi w głowie, a że akurat miałam wszystkie składniki w lodówce to przyszedł czas na placuszki.
Wyszły tak boskie, że na pewno jeszcze kiedyś je zrobię, ale teraz czekają mnie następne przepisy, których jestem ciekawa😝

Reply

Leave a Comment