Delikatne, z dużą ilością banana, który rozpływa się słodyczą w ustach. Przysmażone na złoto, lekko chrupiące i oblane miodem, do którego lepią się świeże owoce.
Banany w dojrzałym wieku nieśmiało uśmiechają się z parapetu. Gdyby było ich więcej na pewno zrobiłbym ciasto bananowe (vel chlebek) z gorzką czekoladą, ale z dwóch delikwentów zawsze powstają placuszki. Już niesłodzone, bo owoce dostarczą im wystarczającą ilość słodyczy. Ale za to z pełnoziarnistą mąką, która nada lekko orzechowy smak, a przy tym wcale nie zepsuje puszystego efektu. Lubię też czasami posypać jedną stronę (tę która będzie smażona w drugiej kolejności) już na patelni cukrem trzcinowym. Skarmelizuje się, a w połączeniu z bananem będzie rozkosznie i nieprzyzwoicie smacznie.
Pełnoziarniste placuszki bananowe:
1-2 porcje
2 banany, dojrzałe
¼ szklanki maślanki lub jogurtu pełnotłustego
1 jajko “zerówka”
⅓ szklanki mąki pszennej
⅓ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
⅓ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Jednego banana rozgnieć na puree, wymieszaj z jajkiem, a następnie maślanką.
Wymieszaj z mąkami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Połącz niedokładnie z masą bananową. Drugiego banana pokrój w kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj do połączenia.
Smaż na oleju lub maśle klarowanym rozgrzanym na patelni. Podawaj z świeżymi owocami i miodem. Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł.
Wasz,
Rozkoszny
4 komentarze
glupie pytanie, ale czy activia jest jogurtem pełno tłustym?? placuszki wyglądają przepysznie i mam zamiar zrobić je jak najszybciej
Nie mam pojęcia, musisz sprawdzić na opakowaniu, czy mają chociaż te 2g tłuszczu na 100g. Ale czym więcej, tym lepiej
Czy jeśli nie ma się akurat mąki pełnoziarnistej, to można zamiast niej dodać 1/3 szklanki mąki pszennej więcej?
Tak: https://rozkoszny.pl/najdelikatniejsze-placuszki-bananowe-z-maslano-cynamonowym-miodem/