Pełnoziarniste placuszki bananowe

Delikatne, z dużą ilością banana, który rozpływa się słodyczą w ustach. Przysmażone na złoto, lekko chrupiące i oblane miodem, do którego lepią się świeże owoce.

Banany w dojrzałym wieku nieśmiało uśmiechają się z parapetu. Gdyby było ich więcej na pewno zrobiłbym ciasto bananowe (vel chlebek) z gorzką czekoladą, ale z dwóch delikwentów zawsze powstają placuszki. Już niesłodzone, bo owoce dostarczą im wystarczającą ilość słodyczy. Ale za to z pełnoziarnistą mąką, która nada lekko orzechowy smak, a przy tym wcale nie zepsuje puszystego efektu. Lubię też czasami posypać jedną stronę (tę która będzie smażona w drugiej kolejności) już na patelni cukrem trzcinowym. Skarmelizuje się, a w połączeniu z bananem będzie rozkosznie i nieprzyzwoicie smacznie.

Pełnoziarniste placuszki bananowe 3

Pełnoziarniste placuszki bananowe:
1-2 porcje
2 banany, dojrzałe
¼ szklanki maślanki lub jogurtu pełnotłustego
1 jajko “zerówka”
⅓ szklanki mąki pszennej
⅓ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
⅓ łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Jednego banana rozgnieć na puree, wymieszaj z jajkiem, a następnie maślanką.

Wymieszaj z mąkami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Połącz niedokładnie z masą bananową. Drugiego banana pokrój w kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj do połączenia.

Smaż na oleju lub maśle klarowanym rozgrzanym na patelni. Podawaj z świeżymi owocami i miodem. Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł.

Wasz,
Rozkoszny

Pełnoziarniste placuszki bananowe 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Zuzia 7 grudnia, 2018 - 9:20 am

glupie pytanie, ale czy activia jest jogurtem pełno tłustym?? placuszki wyglądają przepysznie i mam zamiar zrobić je jak najszybciej

Reply
rozkoszny 7 grudnia, 2018 - 9:23 am

Nie mam pojęcia, musisz sprawdzić na opakowaniu, czy mają chociaż te 2g tłuszczu na 100g. Ale czym więcej, tym lepiej

Reply
Kasia 20 kwietnia, 2020 - 11:39 pm

Czy jeśli nie ma się akurat mąki pełnoziarnistej, to można zamiast niej dodać 1/3 szklanki mąki pszennej więcej?

Reply

Leave a Comment