To nie byle jakie risotto, a bardzo pomidorowe. Podrasowane pieczonymi pomidorami, które podczas wysokotemperaturowej kuracji w piekarniku kondensują swoją słodycz i smak. Na wierzchu, dla kontrastu, starty zmrożony ser kozi, który podczas jedzenia topi się, zmieniając swoją teksturę, dostarczając dodatkowej dawki ekscytacji.
Znacie klasykę – risotto jak z Mediolanu – ale wspaniałe są też sezonowe wydania risotto o różnych odcieniach. Wiosenne risotto jest jaskrawozielone, późno letnie – krwiście czerwone od bogactwa sierpniowych pomidorów.
W przepisie polecam pomidory malinowe, ale można użyć tak naprawdę każdych, które będą słodkie i niezbyt wodniste. Poza sezonem można przygotować to danie z pomidorami koktajlowymi – czas pieczenia będzie znacznie krótszy, około 15 minut.
Proponuję, aby risotto podać z koprem kojarzącym mi się z pomidorową, ale odnajdzie się tutaj też natka pietruszki, bazylia i tymianek.
Bardzo pomidorowe risotto ze zmrożonym serem kozim
4 porcje
Pieczone pomidory
4 duże (1.2 kg) pomidory malinowe, pokrojone w poprzek
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
4 łyżki oliwy extra virgin
Risotto
½ rolady (75 g) sera koziego
1 średnia biała cebula, pokrojona w drobną kostkę
4 ząbki czosnku, pokrojone drobno
3 łyżki oliwy extra virgin
200 g krótkoziarnistego ryżu do risotto jak arborio lub carnaroli
½ szklanki (125 ml) białego wytrawnego wina
3 szklanki (750 ml) warzywnego bulionu lub osolonej wody
⅔ szklanki (60 g) startego parmezanu
3 łyżki zimnego masła
koper, do podania
uprażony sezam, do podania
1. Przełóż roladę kozią do zamarażarki. Schładzaj, aż będzie twarda jak kamień, do momentu podania, min. 1 godzinę.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
3. W miseczce wymieszaj miód, sól i oliwę. Natrzyj nimi pomidory i ułóż rozcięciem do góry na blasze. Piecz, aż zmiękną i skoncentrują swój smak, około 50 minut. Dwa upieczone pomidory (4 połówki) zblenduj wraz z sokami na puree.
4. Na dużą patelnię przełóż cebulę, czosnek, pozostałe 3 łyżki oliwy i ½ łyżeczki soli morskiej. Ustaw moc na umiarkowanym i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli, około 10 minut.
5. Zagotuj warzywny bulion w średnim garnku. Zmniejsz ogień do minimum i utrzymuj w takiej temperaturze, aby cały czas lekko bulgotał.
6. Gdy cebula się zeszkli, dodaj ryż i smaż, aż się zeszkli, 2 – 3 minuty. Wlej wino i odparuj. Wlej pierwszą chochelkę przygotowanego bulionu, około ⅓ szklanki (80 ml). Przemieszaj, gotuj 2 – 3 minut, aż ryż wchłonie niemal cały bulion. Przemieszaj, dodaj następną porcję bulionu. Powtarzaj proces, aż ryż utyje kilkukrotnie, będzie ugotowany, ale wciąż al dente. Może nie wykorzystasz całego bulionu, ale masa powinna być płynna (bardziej niż podpowiada ci intuicja). Zajmie to około 18 minut.
7. Dodaj zblendowane pomidory, parmezan i zimne masło. Wyłącz palnik, przykryj patelnię i poczekaj 3 minuty. Po tym czasie przemieszaj risotto -stanie się pięknie czerwone i kremowe. Dopraw solą oraz pieprzem.
8. Wyłóż risotto na talerze. Na środku każdego talerza ułóż po połówce pomidora. Zetrzyj zmrożoną roladę kozią, posyp sezamem i udekoruj koprem. Ciesz się smakiem pomidorów, bo teraz smakują najlepiej!
Rady/porady
Poza sezonem można przygotować to danie z pomidorami koktajlowymi. Ich czas pieczenia będzie znacznie krótszy, około 15 minut.
Koper możesz zastąpić innymi ziołami, np. pietruszką.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
22 komentarze
Hej można czymś zastąpić miód,np syropem klonowym? Mam alergie :/
Tak, można!
Czym zastąpić ser kozi?
Parmezanem, ale wtedy już nie zmrażamy
A w jakiej temperaturze piec pomidory?
Tak jak mówi punkt 2 – 200 stopniach 🙂
Czy można dać twaróg zamiast sera koziego?
Tak, ale wędzony – będzie mieć więcej smaku
Hej! Czy można bez koziego? Nie przepadam… Ewentualnie, czym zastąpić?
Według mnie feta też fajnie pasuje <3
bardzo dziękuje za przepis, danie wygląda przepysznie
służę!
Jakiś obłęd, robię drugi raz w tym tygodniu i coś tak czuję, że to nie jest moje ostatnie słowo 😀 Jedyna wada tego dania jest taka, że niesamowicie uzależnia, a sezon na najlepsze pomidory trwa tak krótko. Wspaniałe. Rozkosznie jak zwykle – a może nawet trochę powyżej normy.
Dziękuję!
Czy można zamiast sera koziego użyć camembert? Super Przepis!
Tak!
Jestem fanką risotto jak z Mediolanu, ale tutaj zrozumiałam, że blendujemy surowe pomidory, a te zapiekane kładziemy na górze na gotowe danie. Finalnie risotto smakuje teraz surowymi pomidorami, czy da się to jakoś uratować? 🙁
Oh, raczej nie :/ ale może będzie smakowało lepiej na zimno?
Ja bym dolała trochę rosołu i próbowała to jeszcze raz grzać. Ewentualnie podpiec pod folią w piekarniku. To nie to samo, ale przynajmniej nie byłoby tak na surowo 😊
Została mi Bio passata. Czy można ją dodać? Odjąć od wagi pomidorów? Pozdrawiam!
Nie, passata się tutaj nie nada
Smak mega ! Pyszne danie.
Niestety wyszła mi trochę zupa 🙁 za dużo pomidorów dałam