Tarta dyniowa pumpkin spice z palonym miodem i pomarańczą

Tarta dyniowa jak jesienna ekstaza. Pumpkin pie, ale w wersji szlachetniejszej. Spód uderza do głowy dzięki dodatkowi soli i palonego masła, a nadzienie dyniowe rozpływa się w ustach, pozostawiając po sobie rozgrzewający smak przypraw korzennych, pomarańczy i palonego miodu.

Palonego miodu, czyli takiego, który został zredukowany, by jego smak zintensyfikował się i spoważniał.

Mam skomplikowaną relację z pumpkin pie, amerykańską, dramatycznie wysoką tartą dyniową. Jak kocham dynię, to jest jej w tym deserze za wiele. Potrzebuje ona innych proporcji i bodźców, które nadadzą jej powabu. Tak zrodził się ten przepis. Spód powstał na palonym maśle, a w nadzieniu wylądowało wiele ekstra składników, których celem było wzniesienie pumokin pie na rozkoszne wyżyny. Szalenie istotny wydaje się dodatek skórki i soku z pomarańczy nadających świeżości i lekkości dyniowemu kremowi.

PS. Tarte dyniową koniecznie trzeba podać z kleksem ubitej śmietany i szczyptą cynamonu.

Tarta dyniowa pumpkin spice z palonym miodem i pomarańczą 1

Tarta dyniowa pumpkin spice z palonym miodem i pomarańczą
forma 23 cm
Ciasto kruche
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (50 g) cukru pudru
½ łyżeczki soli
150 g masła

Masa dyniowa
200 g puree dyniowego
50 g masła
50 g miodu
⅓ szklanki kremówki 30%
2 duże jajka
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki otartej skórki z pomarańczy
¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki przyprawy do piernika
½ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
⅛ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół).

2. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudź palone masło.

3. Palone masło wlej do mąki. Połącz wszystko drewnianą łyżką. Powstanie lekko wilgotna masa; wylep nią formę. Ciasto obsyp odrobiną mąki. Możesz pomóc sobie szklanką, dociskając nią ciasto w formę. Schłodź spód w lodówce 30 – 40 minut lub zamrażarce 10 – 15 minut, do całkowitego stężenia.

4. Przygotuj nadzienie dyniowe. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 6 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Gdy masło będzie gotowe, momentalnie dodaj miód. Gotuj jeszcze 3 – 4 minuty, aż zgęstnieje i nabierze wytrawnego zapachu. Dodaj kremówkę i zdejmij z ognia.

5. Jajka ubij z cukrem trzcinowym za pomocą trzepaczki. Dodaj puree dyniowe, wymieszaj. Dodaj resztę składników wraz z przygotowanym palonym miodem. Wylej masę na schłodzony spód. Piecz przez około 40 minut, do momentu gdy masa będzie ścięta po bokach, ale wciąż będzie ruszać się na środku jak galaretka. Otwórz piekarnik i zostaw w nim tarte do wystudzenia. Stopniowe studzenie zapobiegnie pękaniu tarty.
Wystudź tarte dyniową całkowicie. Podawaj ją z kleksem ubitej śmietany i szczyptą cynamonu. Tak smakuje jesień!

Rady/porady
Mielony imbir, pieprz i gałkę muszkatołową możesz zastąpić większą ilością przyprawy do piernika – ¾ łyżeczki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tarta dyniowa pumpkin spice z palonym miodem i pomarańczą 2
Tarta dyniowa pumpkin spice z palonym miodem i pomarańczą 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

66 komentarzy

Julka 19 października, 2021 - 8:47 pm

czy w tej masie dyniowej czuć jeszcze tę dynię, gdy dodajemy do niej i pomarańczę i przyprawy? Pytam, bo uwielbiam smak dyni 🙂

Reply
rozkoszny 20 października, 2021 - 2:15 pm

czuć, ale w cudownie zbalansowany sposób 🙂

Reply
Natalia 20 października, 2021 - 6:26 pm

Głupie pytanie- ile to jest mniej więcej 200g pure dyniowego? Niecała szklanka? Nie mam wagi 🙈

Reply
rozkoszny 20 października, 2021 - 6:52 pm

myślę, że tak 3/4 szklanki

Reply
Justyna 12 listopada, 2021 - 10:25 pm

W przepisie jest 1,5 szkl. mąki czyli 200g-czy to jest prawidłowa waga? Ile pojemności ma u Ciebie szklanka?

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2021 - 11:12 am

Tak, to standardowa waga. Jedna Szklanka, czyli miarka kuchenna o pojemności 250 ml mieści w sobie 130 g mąki pszennej

Reply
Justyna 13 listopada, 2021 - 1:07 pm

Dziękuję za wyjaśnienie🙂

Marta 20 października, 2021 - 8:45 pm

Jaka jest droga od dyni do pure dyniowego? Czy to jest zblendowana dynia czy jakiejs innej obrobce należy ją poddać? Do zupy często sie piecze żeby zmiękła 🤔

Reply
rozkoszny 20 października, 2021 - 9:48 pm

tak, trzeba upiec i zblendować – przepis pokazuję w filmie na YT

Reply
Dominika 20 października, 2021 - 8:50 pm

A jak zrobić to puree dyniowe? Blenderem? Z surowej dyni? Ile potrzeba dyni na te 3/4 szklanki puree ?

Reply
Zuzia 20 października, 2021 - 9:29 pm

Czy mogę masło zastąpić olejem? I czy coś zastąpi kremówkę? Nie mogę jeść nabiału 🥺🥺🥺

Reply
rozkoszny 20 października, 2021 - 9:48 pm

oj spód niestety nie wyjdzie

Reply
Kasia 29 października, 2021 - 11:47 am

Czy można byłoby zrobić ciasto dzień wcześniej i zostawić je w lodówce?

Reply
rozkoszny 29 października, 2021 - 1:32 pm

tak

Reply
Di 28 października, 2021 - 2:09 pm

Wyjdzie , polecam Ci spojrzeć na przepis Natchnionej na kruche ciasto, wystarczy ze zamiast masła użyjesz oleju, np kokosowego.
I czy na pewno nie możesz masła? Ja pomimo ze mam silna nietolerancję na nabiał mogę jeść masło, co potwierdziłam ze swoim dietetykiem klinicznym 🙂 a zamiast kremówki użyj mleczka kokosowego, mi wyszło:-) a na wierzch zamiast bitej śmietany możesz użyć jakiegoś serka sojowego waniliowego

Reply
Ania 20 października, 2021 - 9:29 pm

Pani Dominiko, wystarczy wstawić dynię (oczywiście wcześniej obraną i pokrojoną na kilka części) do rozgrzanego do 200 st. Celsjusza piekarnika na około 20-25 minut, a po wystudzeniu zmiksować.

Reply
Weronika 21 października, 2021 - 10:27 am

Nie trzeba jej nawet obierac – wystarczy przkekroic na pol, wydobyc pestki i wasy i wstawic do rozgrzsnego piekarnika skorka do gory – po upieczeniu skorka bedzie odchodzic jak marzenie, zaczelam tak robic bo mialam dosc kaleczenia sie przy surowej dyni – polecam!

Reply
rozkoszny 21 października, 2021 - 10:29 am

dokładnie tak!

Reply
Marla 17 listopada, 2021 - 9:55 am

A ja nawet nie kroję, prosto ze sklepu niosę do piekarnika, życie jest łatwiejsze!

Reply
Ania 21 października, 2021 - 10:16 am

Przymierzam się do tego ciasta, ale czy bez miodu dużo straci? Mogę spróbować go czymś zastąpić?

Reply
rozkoszny 21 października, 2021 - 10:28 am

hmm, palony miód jest w tym przepisie składnikiem, który go wyróżnia na tle innych, nadaje mocniejszego karmelowego smaku. ale można zastąpić cukrem

Reply
Matylda 21 października, 2021 - 10:57 am

Pycha pycha! Właśnie wylądowała w piekarniku 😋
Podajesz z ubitą kwaśna śmietaną?

Reply
rozkoszny 21 października, 2021 - 12:11 pm

tutaj z klasyczną, ale kwaszona byłaby boska!

Reply
Justyna 28 października, 2021 - 9:31 am

mój drogi, a masz jakiś przepis na taką ubitą kwaśną śmietanę/ krem z kwaśnej śmietany? bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać, a czuję że tego potrzebuję

Reply
rozkoszny 28 października, 2021 - 5:49 pm

ubij po prostu crème fraiche, czyli ukwaszoną śmietanę 306%

Reply
Paulina 21 października, 2021 - 5:51 pm

Czy można czymś zastąpić sok z pomarańczy? Niestety w domu mam alergika.. . Czy np.mocna czarna herbata by pasowała?

Reply
rozkoszny 21 października, 2021 - 7:40 pm

mocna herbata + sok z cytryny powinni zadziałać 🙂

Reply
Marta 24 października, 2021 - 8:53 am

No to mam plan na dzisiaj! 🙂
I prośbę mam: czy mógłbyś dodać funkcje drukowania samego przepisu? Ładnie proszę! Mam w domu osobę namiętnie testująca Twoje przepisy, niestety owa osoba ma niecałe 13 lat i iPad nie zawsze wychodzi cały z tego towarzystwa maki, cukru czy palonego masła….. 😂

Reply
rozkoszny 24 października, 2021 - 1:48 pm

haha, czyli wypieki udane, jak tyle śladów zostawionych 😀

Reply
Ewelina 24 października, 2021 - 10:40 pm

Czy mozna ją mrozic?

Reply
rozkoszny 25 października, 2021 - 12:13 pm

pewnie można, ale ja bym nie polecał

Reply
Marta 25 października, 2021 - 9:44 am

Czy można zastąpić śmietankę mascarpone? 🙂

Reply
rozkoszny 25 października, 2021 - 12:13 pm

nie, śmietanka musi być płynna

Reply
Monika Kubiaczyk 25 października, 2021 - 2:49 pm

Czy ciasto dużo traci jeżeli zrobi się je dzień przed podaniem? I czy przechowywać je wtedy przez noc w lodowce?

Reply
rozkoszny 25 października, 2021 - 6:27 pm

nie, można przygotować dzień wcześniej
przechowujemy w lodówce

Reply
Mateusz 25 października, 2021 - 7:40 pm

Czy mogę zastąpić dynię Hokkaido dynią Piżmową?

Reply
rozkoszny 25 października, 2021 - 8:14 pm

tak

Reply
Monika 11 listopada, 2021 - 7:09 pm

Co zamiast kremówki? Jakieś podobne alternatywy? 🙂

Reply
Asia 28 października, 2021 - 3:28 pm

Czy ten spód nie musi być najpierw upieczony? Zastanawiam się czy surowe kruche ciasto nie nasiąknie masą dyniową 🙂

Reply
rozkoszny 28 października, 2021 - 5:47 pm

Nie będzie różnicy. Testowałem 🙂

Reply
Weronika 30 października, 2021 - 10:48 am

Czy pasują tutaj śliwki zamiast fig? Coś już się zaczął deficyt fig w pobliskich sklepach 😅

Dzięki za same wspaniałe przepisy!

Reply
rozkoszny 30 października, 2021 - 7:56 pm

ale tu nie ma fig 🙂

Reply
Weronika 31 października, 2021 - 12:00 am

hahaha ups! ten komentarz miał być dodany do przepisu WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE Z FIGAMI

Reply
Justyna 30 października, 2021 - 2:33 pm

Nie jest napisane w ilu stopniach piec :/

Reply
Ania 30 października, 2021 - 5:03 pm

Jest napisane w pierwszym punkcie – 190 stopni ☺️

Reply
Anna 30 października, 2021 - 9:17 pm

Ojej! Moja tarta się wybrzuszyła i popękała 😮
Za bardzo wymieszałam czy za wysoka temperatura? Mam tymczasowy piekarnik więc mogło się zdarzyć że temperatura była wyższa niż w przepisie 😉

Dziękuję za jesienna inspirację.

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2021 - 11:15 am

Chyba mamy odpowiedź 🙂

Reply
Magda 31 października, 2021 - 12:11 am

Czy uda się w formie na tarte o srednicy 30cm? tylko taką mam 🙁

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2021 - 11:11 am

trzeba będzie dostosować ilość składników pod formę

Reply
Magdalena 31 października, 2021 - 11:38 am

Wyszło obłędnie! Dziękuję za przepis. Szczególnie jestem pod wrażeniem kruchego spodu z palonym masłem. Niezwykły! Zastanawiam się jakie jeszcze nadzienie by do niego pasowało? Szkoda go na jedną tylko odsłonę, stanowczo zasługuje na więcej!

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2021 - 11:12 am

Koniecznie spróbuj tej tarty cytrynowej! To ten rodzaj spodu, ale w wersji jeszcze wykwintniejszej, bo słonej!

Reply
Anna 31 października, 2021 - 3:46 pm

Zamierzam właśnie upiec na wieczór, ale jakoś mnie kusi, żeby podać na ciepło z kulką lodów waniliowych – dobry pomysł? 🙂

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2021 - 11:13 am

jasne!

Reply
Magda 31 października, 2021 - 11:15 pm

Po opisie i przeczytaniu przepisu myślałam, że trafiłam na naprawdę fajna tartę. Jednak jest jak dla mnie za dużo masła i mąki względem wielkości formy
Zbyt tłuste i mączyste w smaku – smak „orzechów” nie rekompensuje tej tlustosci. Ale to może kwestia indywidualnych upodobań, np ja nie lubię tego nieprzyjemnego uczucia w żołądku 😉
Masa dyniowa też potrzebowała drobnych zmian.
Także gdy drugi raz robiłam tą tartę zabrałam po 50g mąki i 60g masła, a do dyni dodałam odrobinę soku z cytryny i laskę wanilii zamiast ekstraktu i odejmując 10g masła 🙂 Jak dla mnie wyszło pysznie.

Natomiast wariacja z przyprawami jest obłędna. Korzenny smak dyni z pomarańczą jest naprawdę super.

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2021 - 11:14 am

Dzięki za komentarz! Oczywiście smak jest kwestią indywidualną, właśnie ktoś wyżej napisał, że jest zakochany w tym spodzie 🙂
Aczkolwiek spód może wyjść albo zbyt mączysty albo maślany – to są przeciwległe stany 😉

Reply
Magda 4 listopada, 2021 - 2:02 pm

Dynie wkladamy do piekarnik nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, a juz prawie przygotwane ciasto do 190, tak? Czy szklana forma do ciasta da rade?

Reply
rozkoszny 5 listopada, 2021 - 12:09 pm

tak i tak 🙂

Reply
Ania 4 listopada, 2021 - 2:04 pm

Czy szklana forma do ciasta sie sprawdzi?

Reply
rozkoszny 5 listopada, 2021 - 12:09 pm

tak

Reply
Karola 5 listopada, 2021 - 8:19 pm

Czy można użyć masła klarowanego?

Reply
rozkoszny 6 listopada, 2021 - 11:08 am

niestety nie, palone masło nie wyjdzie

Reply
Karola 6 listopada, 2021 - 11:19 am

Dziękuję za odpowiedź, lecę zatem po zwykłe masło!

Reply
Paula 7 listopada, 2021 - 2:18 pm

Jaki mógł być powód skurczenia się nadzienia wystudzeniu? Ciasto zrobiłam krok po kroku wg przepisu i filmiku na yt, po upieczeniu było idealnie gładziutkie na górze a wystudzeniu w piekarniku okazało się, że nadzienie odeszło od brzegów i się skurczyło. Nie wiem gdzie popełniłam błąd. Będę wdzięczna za pomoc.

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2021 - 8:23 pm

Mogłabyś wysłać mi zdjęcie na IG? Trudno mi sobie to zwizualizować

Reply
Es 27 listopada, 2021 - 1:16 pm

Jeny …no ja nie wiem. Czemu to masło nie chce mi się zrobić palone 😩 już z 15 min. je topie i wciąż ma taki sam kolor i nie pojawiają się te plamki 🙄 masło normalne 82 %, z biedry. I jak rozpoznać czy je spaliłam ?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2021 - 5:26 pm

Może za mały ogień? Na pewno rozpoznasz po koloru i zapachu. Oglądnij film z przygotowania tarty

Reply

Leave a Comment