Tarta dyniowa jak jesienna ekstaza. Pumpkin pie, ale w wersji szlachetniejszej. Spód uderza do głowy dzięki dodatkowi soli i palonego masła, a nadzienie dyniowe rozpływa się w ustach, pozostawiając po sobie rozgrzewający smak przypraw korzennych, pomarańczy i palonego miodu.
Palonego miodu, czyli takiego, który został zredukowany, by jego smak zintensyfikował się i spoważniał.
Mam skomplikowaną relację z pumpkin pie, amerykańską, dramatycznie wysoką tartą dyniową. Jak kocham dynię, to jest jej w tym deserze za wiele. Potrzebuje ona innych proporcji i bodźców, które nadadzą jej powabu. Tak zrodził się ten przepis. Spód powstał na palonym maśle, a w nadzieniu wylądowało wiele ekstra składników, których celem było wzniesienie pumokin pie na rozkoszne wyżyny. Szalenie istotny wydaje się dodatek skórki i soku z pomarańczy nadających świeżości i lekkości dyniowemu kremowi.
PS. Tarte dyniową koniecznie trzeba podać z kleksem ubitej śmietany i szczyptą cynamonu.

Tarta dyniowa pumpkin spice z palonym miodem i pomarańczą
forma 23 cm
Ciasto kruche
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (50 g) cukru pudru
½ łyżeczki soli
150 g masła
Masa dyniowa
200 g puree dyniowego
50 g masła
50 g miodu
⅓ szklanki kremówki 30%
2 duże jajka
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki otartej skórki z pomarańczy
¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki przyprawy do piernika
½ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
⅛ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół).
2. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudź palone masło.
3. Palone masło wlej do mąki. Połącz wszystko drewnianą łyżką. Powstanie lekko wilgotna masa; wylep nią formę. Ciasto obsyp odrobiną mąki. Możesz pomóc sobie szklanką, dociskając nią ciasto w formę. Schłodź spód w lodówce 30 – 40 minut lub zamrażarce 10 – 15 minut, do całkowitego stężenia.
4. Przygotuj nadzienie dyniowe. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 6 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Gdy masło będzie gotowe, momentalnie dodaj miód. Gotuj jeszcze 3 – 4 minuty, aż zgęstnieje i nabierze wytrawnego zapachu. Dodaj kremówkę i zdejmij z ognia.
5. Jajka ubij z cukrem trzcinowym za pomocą trzepaczki. Dodaj puree dyniowe, wymieszaj. Dodaj resztę składników wraz z przygotowanym palonym miodem. Wylej masę na schłodzony spód. Piecz przez około 40 minut, do momentu gdy masa będzie ścięta po bokach, ale wciąż będzie ruszać się na środku jak galaretka. Otwórz piekarnik i zostaw w nim tarte do wystudzenia. Stopniowe studzenie zapobiegnie pękaniu tarty.
Wystudź tarte dyniową całkowicie. Podawaj ją z kleksem ubitej śmietany i szczyptą cynamonu. Tak smakuje jesień!
Rady/porady
Mielony imbir, pieprz i gałkę muszkatołową możesz zastąpić większą ilością przyprawy do piernika – ¾ łyżeczki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


93 komentarze
czy w tej masie dyniowej czuć jeszcze tę dynię, gdy dodajemy do niej i pomarańczę i przyprawy? Pytam, bo uwielbiam smak dyni 🙂
czuć, ale w cudownie zbalansowany sposób 🙂
Głupie pytanie- ile to jest mniej więcej 200g pure dyniowego? Niecała szklanka? Nie mam wagi 🙈
myślę, że tak 3/4 szklanki
W przepisie jest 1,5 szkl. mąki czyli 200g-czy to jest prawidłowa waga? Ile pojemności ma u Ciebie szklanka?
Tak, to standardowa waga. Jedna Szklanka, czyli miarka kuchenna o pojemności 250 ml mieści w sobie 130 g mąki pszennej
Dziękuję za wyjaśnienie🙂
Jaka jest droga od dyni do pure dyniowego? Czy to jest zblendowana dynia czy jakiejs innej obrobce należy ją poddać? Do zupy często sie piecze żeby zmiękła 🤔
tak, trzeba upiec i zblendować – przepis pokazuję w filmie na YT
A jak zrobić to puree dyniowe? Blenderem? Z surowej dyni? Ile potrzeba dyni na te 3/4 szklanki puree ?
Czy mogę masło zastąpić olejem? I czy coś zastąpi kremówkę? Nie mogę jeść nabiału 🥺🥺🥺
oj spód niestety nie wyjdzie
Czy można byłoby zrobić ciasto dzień wcześniej i zostawić je w lodówce?
tak
Wyjdzie , polecam Ci spojrzeć na przepis Natchnionej na kruche ciasto, wystarczy ze zamiast masła użyjesz oleju, np kokosowego.
I czy na pewno nie możesz masła? Ja pomimo ze mam silna nietolerancję na nabiał mogę jeść masło, co potwierdziłam ze swoim dietetykiem klinicznym 🙂 a zamiast kremówki użyj mleczka kokosowego, mi wyszło:-) a na wierzch zamiast bitej śmietany możesz użyć jakiegoś serka sojowego waniliowego
Olej kokosowy i kremówka wegańska np. z Ramy 🙂
Pani Dominiko, wystarczy wstawić dynię (oczywiście wcześniej obraną i pokrojoną na kilka części) do rozgrzanego do 200 st. Celsjusza piekarnika na około 20-25 minut, a po wystudzeniu zmiksować.
Nie trzeba jej nawet obierac – wystarczy przkekroic na pol, wydobyc pestki i wasy i wstawic do rozgrzsnego piekarnika skorka do gory – po upieczeniu skorka bedzie odchodzic jak marzenie, zaczelam tak robic bo mialam dosc kaleczenia sie przy surowej dyni – polecam!
dokładnie tak!
A ja nawet nie kroję, prosto ze sklepu niosę do piekarnika, życie jest łatwiejsze!
Przymierzam się do tego ciasta, ale czy bez miodu dużo straci? Mogę spróbować go czymś zastąpić?
hmm, palony miód jest w tym przepisie składnikiem, który go wyróżnia na tle innych, nadaje mocniejszego karmelowego smaku. ale można zastąpić cukrem
Pycha pycha! Właśnie wylądowała w piekarniku 😋
Podajesz z ubitą kwaśna śmietaną?
tutaj z klasyczną, ale kwaszona byłaby boska!
mój drogi, a masz jakiś przepis na taką ubitą kwaśną śmietanę/ krem z kwaśnej śmietany? bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać, a czuję że tego potrzebuję
ubij po prostu crème fraiche, czyli ukwaszoną śmietanę 306%
Czy można czymś zastąpić sok z pomarańczy? Niestety w domu mam alergika.. . Czy np.mocna czarna herbata by pasowała?
mocna herbata + sok z cytryny powinni zadziałać 🙂
No to mam plan na dzisiaj! 🙂
I prośbę mam: czy mógłbyś dodać funkcje drukowania samego przepisu? Ładnie proszę! Mam w domu osobę namiętnie testująca Twoje przepisy, niestety owa osoba ma niecałe 13 lat i iPad nie zawsze wychodzi cały z tego towarzystwa maki, cukru czy palonego masła….. 😂
haha, czyli wypieki udane, jak tyle śladów zostawionych 😀
Czy mozna ją mrozic?
pewnie można, ale ja bym nie polecał
Czy można zastąpić śmietankę mascarpone? 🙂
nie, śmietanka musi być płynna
Czy ciasto dużo traci jeżeli zrobi się je dzień przed podaniem? I czy przechowywać je wtedy przez noc w lodowce?
nie, można przygotować dzień wcześniej
przechowujemy w lodówce
Czy mogę zastąpić dynię Hokkaido dynią Piżmową?
tak
Co zamiast kremówki? Jakieś podobne alternatywy? 🙂
Czy ten spód nie musi być najpierw upieczony? Zastanawiam się czy surowe kruche ciasto nie nasiąknie masą dyniową 🙂
Nie będzie różnicy. Testowałem 🙂
Czy pasują tutaj śliwki zamiast fig? Coś już się zaczął deficyt fig w pobliskich sklepach 😅
Dzięki za same wspaniałe przepisy!
ale tu nie ma fig 🙂
hahaha ups! ten komentarz miał być dodany do przepisu WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE Z FIGAMI
Nie jest napisane w ilu stopniach piec :/
Jest napisane w pierwszym punkcie – 190 stopni ☺️
Ojej! Moja tarta się wybrzuszyła i popękała 😮
Za bardzo wymieszałam czy za wysoka temperatura? Mam tymczasowy piekarnik więc mogło się zdarzyć że temperatura była wyższa niż w przepisie 😉
Dziękuję za jesienna inspirację.
Chyba mamy odpowiedź 🙂
Czy uda się w formie na tarte o srednicy 30cm? tylko taką mam 🙁
trzeba będzie dostosować ilość składników pod formę
Wyszło obłędnie! Dziękuję za przepis. Szczególnie jestem pod wrażeniem kruchego spodu z palonym masłem. Niezwykły! Zastanawiam się jakie jeszcze nadzienie by do niego pasowało? Szkoda go na jedną tylko odsłonę, stanowczo zasługuje na więcej!
Koniecznie spróbuj tej tarty cytrynowej! To ten rodzaj spodu, ale w wersji jeszcze wykwintniejszej, bo słonej!
Zamierzam właśnie upiec na wieczór, ale jakoś mnie kusi, żeby podać na ciepło z kulką lodów waniliowych – dobry pomysł? 🙂
jasne!
Po opisie i przeczytaniu przepisu myślałam, że trafiłam na naprawdę fajna tartę. Jednak jest jak dla mnie za dużo masła i mąki względem wielkości formy
Zbyt tłuste i mączyste w smaku – smak „orzechów” nie rekompensuje tej tlustosci. Ale to może kwestia indywidualnych upodobań, np ja nie lubię tego nieprzyjemnego uczucia w żołądku 😉
Masa dyniowa też potrzebowała drobnych zmian.
Także gdy drugi raz robiłam tą tartę zabrałam po 50g mąki i 60g masła, a do dyni dodałam odrobinę soku z cytryny i laskę wanilii zamiast ekstraktu i odejmując 10g masła 🙂 Jak dla mnie wyszło pysznie.
Natomiast wariacja z przyprawami jest obłędna. Korzenny smak dyni z pomarańczą jest naprawdę super.
Dzięki za komentarz! Oczywiście smak jest kwestią indywidualną, właśnie ktoś wyżej napisał, że jest zakochany w tym spodzie 🙂
Aczkolwiek spód może wyjść albo zbyt mączysty albo maślany – to są przeciwległe stany 😉
Dynie wkladamy do piekarnik nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, a juz prawie przygotwane ciasto do 190, tak? Czy szklana forma do ciasta da rade?
tak i tak 🙂
Czy szklana forma do ciasta sie sprawdzi?
tak
Czy można użyć masła klarowanego?
niestety nie, palone masło nie wyjdzie
Dziękuję za odpowiedź, lecę zatem po zwykłe masło!
Jaki mógł być powód skurczenia się nadzienia wystudzeniu? Ciasto zrobiłam krok po kroku wg przepisu i filmiku na yt, po upieczeniu było idealnie gładziutkie na górze a wystudzeniu w piekarniku okazało się, że nadzienie odeszło od brzegów i się skurczyło. Nie wiem gdzie popełniłam błąd. Będę wdzięczna za pomoc.
Mogłabyś wysłać mi zdjęcie na IG? Trudno mi sobie to zwizualizować
Jeny …no ja nie wiem. Czemu to masło nie chce mi się zrobić palone 😩 już z 15 min. je topie i wciąż ma taki sam kolor i nie pojawiają się te plamki 🙄 masło normalne 82 %, z biedry. I jak rozpoznać czy je spaliłam ?
Może za mały ogień? Na pewno rozpoznasz po koloru i zapachu. Oglądnij film z przygotowania tarty
Jaką śmietanę byś radził użyć bez dostępu do procentowej śmietanki? W UK mamy single cream, double cream, heavy cream, creme fraiche? 🙂
heavy cream
Wlasnie robie drugi raz i postanowilan dac znac, ze ta tarta jest przepyszna i stala sie moim ciastem nr 1 w jesienno-zimowych klimatach!
cieszę się!
Mam nietypowe pytanie, szukam prezentu dla siostry na święta która uwielbia Cię oglądać i kocha gotować. Chciałaby móc ładnie prezentować jej wypieki i inne dania na zdjęciach – stąd pytanie skąd jest talerz na ostatnim zdjęciu z kawałkiem tarty? 😀 Albo czy mógłbyś polecić jakieś sklepy, gdzie można kupić ładną zastawę/same talerze? Z góry dzięki za pomoc!
To FIKA ceramika 🙂
Czy można zastąpić przyprawę do piernika przyprawą do bigosu?
Nie znam
Czy moge najpierw upiec sam spod? Chcialabym zrobic tarte z bialej czekolady z tym spodem. Czy obciążyć wtedy czyms ciasto zanim włożę je do piekarnika?
Nie trzeba obciążać – wystarczy dobrze schłodzić
Można użyć dynii mrożonej? Odmrozić ją, a później upiec w piekarniku i zblendować?
Tak
Czy jajka ubijamy z cukrem tylko do wymieszania czy tworzymy pianę? Zrobiłam piankowe i wygląda inaczej niż na Twoich zdjeciach;-).
Ciasto nie jest za słodkie, więc nam smakuje z dodatkiem domowego sosu toffi. Fajny pomysł z palonym masłem. Dziękuję
Tylko do połączenia 🙂
Ciasto obłędne 😍 świetny przepis, wyszło przepyszne
<3
Jaka jest średnica formy? Wyszła mi bardzo pyszna ale mega cieniutka, wydaje mi się że mam za dużą formę.
23 cm
Jaką śmietanę byś radził użyć bez dostępu do procentowej śmietanki? W UK mamy single cream, double cream, heavy cream, creme fraiche? 🙂
heavy cream
Nie wierzyłam, a jednak..palone masło to game changer! Pycha!! jedyna modyfikacja z mojej strony to kleks kwaśnej śmietany, który super wykończył tartę!
<3
Puree z surowej (niepieczonej) dyni się nada?
nie nada się
Przepyszne ciasto, które rozpływa się w ustach. Smak bardzo nietypowy
Czy można zastąpić mąkę pszenną? Chciałabym zrobić wersję bezglutenową 🙂