Sernik różany z marakują i figami na granolowym spodzie

Kremowy sernik z ricotty i mleka kokosowego o smaku różanym, na chrupiącym spodzie granolowym z płatków owsianych i orzechów, a na to kwaśna marakuja i słodkie figi. To jest chyba moje ulubione sernikowe połączenie. Coś chrupiącego, coś aksamitnego i coś egzotycznego. Nie może być lepiej.

Miesiąc i jeden dzień temu założyłem bloga. Mogę śmiało powiedzieć, że sprawia mi to wielką przyjemność i dostarcza niezwykłą satysfakcję. Jak ktoś skomentuje czy powie, że zrobił. to serce mi rośnie. Rozwijam siebie, swoje pomysły i umiejętności. Przez ten miesiąc uświadomiłem sobie czym w życiu powinienem się kierować i jaką drogą podążać. Z tej okazji coś wyjątkowego.

Sernik różany z marakują i figami na granolowym spodzie 4

Sernik różany z marakują i figami na granolowym spodzie
z ricottą i mlekiem kokosowym
tortownica 18 cm
Spód granolowy*:
100 g płatków owsianych
100 g orzechów włoskich lub migdałów
2 łyżki miodu
50 g roztopionego oleju kokosowego extra virgin lub masła

Piekarnik nagrzej na 160 stopni C. Przygotuj formę wykładając jej wyjmowany spód papierem do pieczenia, wyciągając jego nadmiar na zewnątrz rantu. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp równomiernie płatki owsiane i polej je wcześniej roztopionym miodem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj czy się nie przypaliły i przemieszaj je kilka razy. Po 15 minutach na blachę wysyp jeszcze orzechy włoskie i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika pilnując aby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjmij blachę, jej zawartość przestudź i zmiel na drobno. Do płatków z orzechami dodaj roztopiony olej kokosowy lub masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż masą dno tortownicy, a następnie na czas przygotowywania masy serowej wstaw do lodówki.

Masa serowa:
500 g sera ricotta (połowe sera zastąp mascarpone, jeśli lubisz bardzo kremowe serniki)
400 g mleka kokosowego (puszka)
3 duże jajka ze szczęśliwego chowu
2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
70 g cukru brzozowego lub zwykłego
2 łyżki wody różanej**

Temperaturę w piekarniku zwiększ do 180 stopni C. W misce umieść ricottę, mleko kokosowe,  cukier oraz wodę różaną. Całość wymieszaj za pomocą miksera po czym wbijaj po kolei jajka, miksując za każdym razem masę przez chwilę. Na koniec wmieszaj w całość mąkę ziemniaczaną i przelej do schłodzonej formy. Do nagrzanego piekarnika wstaw najpierw na dno blachę z gorącą wodą (uproszczona kąpiel wodna), następnie na półce wyżej umieść blachę z sernikiem i piecz w temperaturze 180 stopni 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 90 minut.

Wierzch:
120 g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
60 g serka Philadelphia
1 łyżka cukru pudru

W misce wymieszaj jogurt z serkiem Philadelphia i cukrem pudrem. Sernik wysuń z piekarnika, rozprowadź na powierzchni powstałą masę i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez 15 minut.Wyłącz piekarnik i studź sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieraj drzwiczki i stopniowo studź sernik. Wyjmij z piekarnika i ustaw na kratce, całkowicie ostudź. Wstaw na noc do lodówki.

Sernik różany z marakują i figami na granolowym spodzie 5

Polewa z marakui i figi w miodzie różanym
3 owoce marakui
2 g żelatyny
3 figi
3 łyżki miodu roztopionego z łyżeczką wody różanej***

Żelatynę zalej małą ilością zimnej wody, tylko do jej przykrycia, odstaw do napęcznienia. Marakuje przekrój i wydrąż wnętrze. Podgrzej w garnuszku, prawie do wrzenia, zdejmij z palnika. Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Przestudź i lekko schłodź, do jej zgęstnienia.

2016-09-15_23_31_02

* możesz użyć 200 g gotowej granolii wymieszanej z olejem kokosowym. Przepisy na granolę na blogu!
** wodę różaną można kupić w sklepach z żywnością ekologiczną, orientalną czy zielarniach. Ewentualnie można ją zastąpić wanilią lub skórką z połowy cytryny.
*** możesz użyć miodu waniliowo-cytrynowego

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda upichciłeś. Proszę zostaw komentarz na blogu, co myślisz. Będzie mi bardzo miło. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Sernik różany z marakują i figami na granolowym spodzie 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

3 komentarze

Ola 19 stycznia, 2022 - 10:00 am

Czy „polewę” z marakuja najlepiej nałożyć na sernik przed podaniem czy również poprzedniego dnia ? I czy powinna być ona zupełnie wystudzona przed nałożeniem?

Reply
Małgorzata 22 kwietnia, 2023 - 5:44 pm

Czy nie za mało sera do tej ilości mleka kokosowego?

Reply
Małgorzata 23 kwietnia, 2023 - 7:53 pm

Czy proporcje sera i mleka kokosowego są właściwe? Proszę o infpo.

Reply

Leave a Comment