Pączki serowe z lukrem grejpfrutowym

Na te chrupiąco rumiane pączki nie trzeba czekać, aż drożdżowe wyrośnie, bo robi się je błyskawicznie z twarogu, dzięki któremu ciasto jest pulchniutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Moje pączki serowe lubię oblepiać lukrem grejpfrutowym, który nadaje lekkiej kwasowości i subtelnej goryczki smakującej tak szlachetnie w tym wydaniu.

Słowo daję, moje życie jest lepsze z każdym kęsem tych pączków serowych w lukrze grejpfrutowym. Przepis stary jak świat, z kajecika babci, ciotki czy mamy. Wprowadziłem jednak kilka ulepszeń. Po pierwsze sięgam po twaróg śmietankowy (u mnie ze Strzałkowa), a ciasto podlewam chlustem likieru pomarańczowego, dzięki któremu zyskuje dodatkowe nuty smakowe, ale i jest mniej tłuste po usmażeniu. Jeśli nie masz likieru Cointreau, możesz sięgnąć po Aperol albo ewentualnie po prostu wódkę i skórkę pomarańczową.

Jeśli chodzi o lukier grejpfrutowy, nie budźcie się. On wcale nie jest gorzki! Ma jedynie taką szlachetną nutkę, która bosko przełamuje słodycz pączków. Możecie ewentualnie pobawić się z mieszanką cytryny i pomarańczy dla równie rozkosznego efektu.

Pączki serowe z lukrem grejpfrutowym

Pączki serowe z lukrem grejpfrutowym
18 sztuk
Pączki
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
250 g twarogu śmietankowego
2 żółtka z dużych jajek
¼ szklanki (50 g) cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki likieru pomarańczowego jak Cointreau
1 łyżka ekstraktu waniliowego
olej do smażenia

Lukier
1 mały grejpfrut
2 szklanki (260 g) cukru pudru

1. Wlej olej na dużą patelnię o wysokich brzegach lub do garnka tak, aby było go co najmniej 5 cm wysokości. U mnie jest to 1 litr oleju. Ustaw ogień na umiarkowany i rozgrzewaj, aż termometr cukierniczy wskaże 180 stopni Celsjusza.

2. W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce połącz twaróg, żółtka, cukier, kwaśną śmietanę, likier pomarańczowy i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera lub trzepaczki utrzyj na jednolitą masę. Dodaj suche składniki i wymieszaj dużą łyżką do połączenia. Wyrabiaj przez chwilę, aby ciasto stało się gładkie.

3. Blat roboczy obsyp odrobiną mąki i wyłóż ciasto. Rozwałkuj na blat o grubości 1 ½ – 2 cm. Za pomocą wykrawacza lub miseczki wytnij okręgi o wielkości 8 cm, a następnie za pomocą kieliszka mniejsze okręgi w środku. Pozostałe ciasto z brzegów połącz, rozwałkuj i wytnij więcej pączków.

4. W partiach smaż pączki, aż się zarumienią, około 1 – 2 minuty na stronę. Nie może być ich zbyt dużo na patelni, muszą mieć przestrzeń, aby ładnie się usmażyć! Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obeschły z nadmiaru tłuszczu.

5. Zrób lukier, ścierając na tarte o drobnych oczkach skórkę grejpfruta. Pamiętaj, aby nie ścierać białej części skórki, bo gorysz będzie zbyt duża. Wyciśnij z owocu 6 łyżek soku i przełóż je do średniego garnka. Zagotuj na umiarkowanym ogniu i natychmiast zdejmij z ognia. Wsyp cukier puder i mieszaj, aż się rozpuści. Jeśli lukier jest zbyt luźny dosyp cukru, jeśli zbyt gęsty – dolej więcej soku grejpfrutowego. Dodaj otartą skórkę grejpfruta i wymieszaj.

6. Zanurz pączki serowe w lukrze z jednej strony i odstaw na kratkę, aby obeschły, a lukier lekko stężał. Jak to w przypadków pączków bywa, najlepiej smakują na ciepło, więc niech nic Cię nie powstrzymuje!

Rady/porady
Jeśli nie masz pod ręką twarogu śmietankowego lub sernikowego, a jedynie twaróg typu klinek, zblenduj go wraz z resztą mokrych składników, aby pozbyć się grudek.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pączki serowe z lukrem grejpfrutowym
Pączki serowe z lukrem grejpfrutowym
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

53 komentarze

Iza 25 stycznia, 2025 - 10:36 am

A czy można użyć zwykłego twarogu? 😊

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:18 pm

Tak, ale proszę dać mniej mąki

Reply
Anna 30 stycznia, 2025 - 11:02 am

Chodziło mi o likier Cointreau?
Dzięki

Reply
Kasia 1 lutego, 2025 - 12:52 pm

Też mam zwykły twaróg, ile wtedy mąki powinnam dać?

Reply
Ola 25 stycznia, 2025 - 10:53 am

Czy można zrobić z Maka kokosową ?

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:18 pm

Nie można

Reply
Katarzyna Kowalska 25 stycznia, 2025 - 12:07 pm

A czy jest opcja bezglutenowa? Próbowałeś he może z inną mąką?

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:19 pm

Nie próbowałem, ale myślę, że można

Reply
Mi 25 stycznia, 2025 - 5:37 pm

Czy one nadają się do zrobienia w opiekaczu?

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:19 pm

wtedy to nie będą pączki 🙂

Reply
Ola 25 stycznia, 2025 - 7:42 pm

Czy można je upiec w piekarniku?

Reply
Anna 26 stycznia, 2025 - 12:49 am

Na jakim oleju najlepiej smażyć? Czy można pominąć likier?

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2025 - 7:14 pm

Ja smażę na rzepakowym. Lukier sprawia, że te pączki smakują wyjątkowo 🙂

Reply
Asia 29 stycznia, 2025 - 11:15 pm

Cześć, podpowiedz proszę w jaki sposób utylizujesz olej po smażeniu pączków? Ja mam zawsze z tym zagwostkę…

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2025 - 5:42 pm

Po wystudzeniu wylewam

Reply
Karo 2 lutego, 2025 - 1:20 pm

Hej, ja po wystudzeniu zlewam do butelki. Taką butelkę można zawieźć do PSZOK-u (Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych) i zlać olej w odpowiednim miejscu.

Reply
Edyta 29 stycznia, 2025 - 10:25 pm

Czym zastąpić likier Cointreau?

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2025 - 5:42 pm

Innym alkoholem

Reply
Anna 30 stycznia, 2025 - 9:50 am

Czy można pominąć albo zastąpić alkohol?

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2025 - 5:43 pm

Można zastąpić nawet wódką

Reply
Justyna 30 stycznia, 2025 - 9:16 pm

A można zastąpić zamiast alkoholem wodą pomaranczową?

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2025 - 5:25 pm

Nie, bo dzięki alkoholowi pączki mnie wchłaniają tłuszczu

Reply
Karolina 30 stycznia, 2025 - 10:15 am

Ile oleju do smażenia jest potrzebne?

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2025 - 5:43 pm

Ja wykorzystałem 1 L

Reply
Iza 30 stycznia, 2025 - 12:36 pm

Przepyszne, delikatne i wyjątkowe, jednym słowem naprawdę rozkoszne 😊. Świetne połączenie z grejpfrutem , bo przełamuje słodycz.
U mnie jedyny kłopot był z ciastem, które z uporem maniaka się bardzo kleiło do rąk i blatu, i na początku nie dało się uformować pączkòw, więc dodałam dużo więcej mąki niż w przepisie. Może to kwestia twarogu (miałam twaróg sernikowi waniliowy, bo nie było innego w sklepie). Ale na koniec wyszło wszystko super, każdy zajadał ze smakiem, więc na pewno powtórzę nie raz 😃

Reply
Lena Magdalena 31 stycznia, 2025 - 9:36 pm

Są przepyszne, zblenfowalam twaróg i dodałam oprócz likieru wszystko jak w przepisie 😀 mniammm pierwszy raz wyszły mi oponki – tak się na nie mówiło w moim domu rodzinnym i u babci. Zrobiłam je już drugi raz- bardzo wszystkim smakują 🥰

Reply
Grzegorz 1 lutego, 2025 - 7:09 am

A co zamiast likieru Cointreau? Może starta skórka pomarańczy? Czy chodzi właśnie o alkohol? To może wódka plus skórka pomarańczy? 😅

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2025 - 8:36 pm

O alkohol głownie

Reply
Aga 1 lutego, 2025 - 4:18 pm

Są przepyszne! Nie zastanawiajcie się tylko róbcie koniecznie z lukrem grejpfrutowym 🙂

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2025 - 8:37 pm

<3

Reply
Dagmara 2 lutego, 2025 - 12:23 pm

Przepyszneeeeee. Nie miałam likieru ale dodałam aromat pomarańczowy. Posypałam cukrem pudrem. Polecam

Reply
Karolina 2 lutego, 2025 - 11:16 pm

Oponki są świetne ALE TEN LUKIER! To jest inny poziom przyjemności. Pamiętam smak oponek twarogowych z dzieciństwa ale no tym to połączenie – dla mnie PETARDA!!! To aż nielegalne żeby tak podkręcać smak!🔥

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2025 - 9:55 am

<3

Reply
Dominika 3 lutego, 2025 - 7:46 pm

Zrobiłam z mąki bezglutenowej, z połowy porcji i wyszły nieziemskie. Leciutkie i pyszne. Ciasto wyrabiane w Thermomixie. I mały protip: brakowało mi troszkę cukru pudru do lukru, to zastąpiłam kokosem 😉

Reply
Magda 12 lutego, 2025 - 11:55 pm

A jakiej mąki bezglutenowej użyłaś?

Reply
Nat 6 lutego, 2025 - 7:37 am

Co zamiast likieru lub innego alkoholu? Nie mogę dodać alkoholu.

Reply
Magda 10 lutego, 2025 - 2:25 pm

Cudowne 🤩 niesamowity smak!

Reply
Paula 10 lutego, 2025 - 9:44 pm

Czym najlepiej mogę zastąpić żółtka jaj? Źródła podają na przykład mielone siemię lniane z wodą 🙂

Reply
Aneta 14 lutego, 2025 - 7:14 pm

Zrobiłam z serka ricotty i bez alkoholu ale z sokiem z pomarańczy i też super wyszło

Reply
Wiktoria 19 lutego, 2025 - 2:20 pm

Hej, czy ktoś z Was próbował ich na drugi dzień? Dużo tracą? 🙂

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:34 pm

Wiadomo, że w dzień smażenia najlepsze, ale na drugi też dają radę!

Reply
Maja 21 lutego, 2025 - 9:54 am

Czy można użyć serka homogenizowanego zamiast twarogu? Jeśli tak, czy należy coś zmodyfikować w przepisie?

Reply
Natalia 21 lutego, 2025 - 7:07 pm

Czy polecasz jakiś termometr do tłuszczu? Myślę, żeby zainwestować przed robieniem oponek

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:39 pm

używam tego z Ikei

Reply
Tina 24 lutego, 2025 - 7:37 pm

Cześć 🙂 czy mogę przygotować ciasto dzień wcześniej?

Reply
Monika Majerczak 25 lutego, 2025 - 11:23 am

Gdzienkupi kwaśną śmietanę ???? Albo jak zastąpić kwaśną śmietanę 🙂

Reply
N 1 marca, 2025 - 11:27 pm

W każdym sklepie w kubkach w lodówce je znajdziesz. W biedronce czy zwykłym spożywczaku

Reply
Magda 26 lutego, 2025 - 8:03 pm

Można użyć jogurtu greckiego zamiast kwaśnej śmietany ?

Reply
rozkoszny 27 lutego, 2025 - 9:40 am

Tak

Reply
Kasia 3 marca, 2025 - 7:20 pm

Przepyszne! Nie przepadałam za opiniami, ale z przepisu Rozkosznego są fantastyczne. Zrobiliśmy z lukrem pomarańczowo-cytrynowym, świetnie się komponował:) dzięki za kolejny udany przepis

Reply
Anna 4 marca, 2025 - 4:30 pm

Czy można czymś zastąpić twaróg? Niestety nie ma tego rodzaju sera, tu gdzie mieszkam (Włochy).

Reply
Natalia 1 kwietnia, 2025 - 4:35 pm

Boże, robię już 6 raz odkąd dodałeś ten przepis 🫠🫠🫠 uwielbiam te pączki!

P.s jak nie macie śmietany to jogurt grecki też się nada 😅

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2025 - 4:36 pm

<3

Reply

Leave a Comment