Na te chrupiąco rumiane pączki nie trzeba czekać, aż drożdżowe wyrośnie, bo robi się je błyskawicznie z twarogu, dzięki któremu ciasto jest pulchniutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Moje pączki serowe lubię oblepiać lukrem grejpfrutowym, który nadaje lekkiej kwasowości i subtelnej goryczki smakującej tak szlachetnie w tym wydaniu.
Słowo daję, moje życie jest lepsze z każdym kęsem tych pączków serowych w lukrze grejpfrutowym. Przepis stary jak świat, z kajecika babci, ciotki czy mamy. Wprowadziłem jednak kilka ulepszeń. Po pierwsze sięgam po twaróg śmietankowy (u mnie ze Strzałkowa), a ciasto podlewam chlustem likieru pomarańczowego, dzięki któremu zyskuje dodatkowe nuty smakowe, ale i jest mniej tłuste po usmażeniu. Jeśli nie masz likieru Cointreau, możesz sięgnąć po Aperol albo ewentualnie po prostu wódkę i skórkę pomarańczową.
Jeśli chodzi o lukier grejpfrutowy, nie budźcie się. On wcale nie jest gorzki! Ma jedynie taką szlachetną nutkę, która bosko przełamuje słodycz pączków. Możecie ewentualnie pobawić się z mieszanką cytryny i pomarańczy dla równie rozkosznego efektu.

Pączki serowe z lukrem grejpfrutowym
18 sztuk
Pączki
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
250 g twarogu śmietankowego
2 żółtka z dużych jajek
¼ szklanki (50 g) cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki likieru pomarańczowego jak Cointreau
1 łyżka ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
Lukier
1 mały grejpfrut
2 szklanki (260 g) cukru pudru
1. Wlej olej na dużą patelnię o wysokich brzegach lub do garnka tak, aby było go co najmniej 5 cm wysokości. U mnie jest to 1 litr oleju. Ustaw ogień na umiarkowany i rozgrzewaj, aż termometr cukierniczy wskaże 180 stopni Celsjusza.
2. W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce połącz twaróg, żółtka, cukier, kwaśną śmietanę, likier pomarańczowy i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera lub trzepaczki utrzyj na jednolitą masę. Dodaj suche składniki i wymieszaj dużą łyżką do połączenia. Wyrabiaj przez chwilę, aby ciasto stało się gładkie.
3. Blat roboczy obsyp odrobiną mąki i wyłóż ciasto. Rozwałkuj na blat o grubości 1 ½ – 2 cm. Za pomocą wykrawacza lub miseczki wytnij okręgi o wielkości 8 cm, a następnie za pomocą kieliszka mniejsze okręgi w środku. Pozostałe ciasto z brzegów połącz, rozwałkuj i wytnij więcej pączków.
4. W partiach smaż pączki, aż się zarumienią, około 1 – 2 minuty na stronę. Nie może być ich zbyt dużo na patelni, muszą mieć przestrzeń, aby ładnie się usmażyć! Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obeschły z nadmiaru tłuszczu.
5. Zrób lukier, ścierając na tarte o drobnych oczkach skórkę grejpfruta. Pamiętaj, aby nie ścierać białej części skórki, bo gorysz będzie zbyt duża. Wyciśnij z owocu 6 łyżek soku i przełóż je do średniego garnka. Zagotuj na umiarkowanym ogniu i natychmiast zdejmij z ognia. Wsyp cukier puder i mieszaj, aż się rozpuści. Jeśli lukier jest zbyt luźny dosyp cukru, jeśli zbyt gęsty – dolej więcej soku grejpfrutowego. Dodaj otartą skórkę grejpfruta i wymieszaj.
6. Zanurz pączki serowe w lukrze z jednej strony i odstaw na kratkę, aby obeschły, a lukier lekko stężał. Jak to w przypadków pączków bywa, najlepiej smakują na ciepło, więc niech nic Cię nie powstrzymuje!
Rady/porady
Jeśli nie masz pod ręką twarogu śmietankowego lub sernikowego, a jedynie twaróg typu klinek, zblenduj go wraz z resztą mokrych składników, aby pozbyć się grudek.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


53 komentarze
A czy można użyć zwykłego twarogu? 😊
Tak, ale proszę dać mniej mąki
Chodziło mi o likier Cointreau?
Dzięki
Też mam zwykły twaróg, ile wtedy mąki powinnam dać?
Czy można zrobić z Maka kokosową ?
Nie można
A czy jest opcja bezglutenowa? Próbowałeś he może z inną mąką?
Nie próbowałem, ale myślę, że można
Czy one nadają się do zrobienia w opiekaczu?
wtedy to nie będą pączki 🙂
Czy można je upiec w piekarniku?
Na jakim oleju najlepiej smażyć? Czy można pominąć likier?
Ja smażę na rzepakowym. Lukier sprawia, że te pączki smakują wyjątkowo 🙂
Cześć, podpowiedz proszę w jaki sposób utylizujesz olej po smażeniu pączków? Ja mam zawsze z tym zagwostkę…
Po wystudzeniu wylewam
Hej, ja po wystudzeniu zlewam do butelki. Taką butelkę można zawieźć do PSZOK-u (Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych) i zlać olej w odpowiednim miejscu.
Czym zastąpić likier Cointreau?
Innym alkoholem
Czy można pominąć albo zastąpić alkohol?
Można zastąpić nawet wódką
A można zastąpić zamiast alkoholem wodą pomaranczową?
Nie, bo dzięki alkoholowi pączki mnie wchłaniają tłuszczu
Ile oleju do smażenia jest potrzebne?
Ja wykorzystałem 1 L
Przepyszne, delikatne i wyjątkowe, jednym słowem naprawdę rozkoszne 😊. Świetne połączenie z grejpfrutem , bo przełamuje słodycz.
U mnie jedyny kłopot był z ciastem, które z uporem maniaka się bardzo kleiło do rąk i blatu, i na początku nie dało się uformować pączkòw, więc dodałam dużo więcej mąki niż w przepisie. Może to kwestia twarogu (miałam twaróg sernikowi waniliowy, bo nie było innego w sklepie). Ale na koniec wyszło wszystko super, każdy zajadał ze smakiem, więc na pewno powtórzę nie raz 😃
Są przepyszne, zblenfowalam twaróg i dodałam oprócz likieru wszystko jak w przepisie 😀 mniammm pierwszy raz wyszły mi oponki – tak się na nie mówiło w moim domu rodzinnym i u babci. Zrobiłam je już drugi raz- bardzo wszystkim smakują 🥰
A co zamiast likieru Cointreau? Może starta skórka pomarańczy? Czy chodzi właśnie o alkohol? To może wódka plus skórka pomarańczy? 😅
O alkohol głownie
Są przepyszne! Nie zastanawiajcie się tylko róbcie koniecznie z lukrem grejpfrutowym 🙂
<3
Przepyszneeeeee. Nie miałam likieru ale dodałam aromat pomarańczowy. Posypałam cukrem pudrem. Polecam
Oponki są świetne ALE TEN LUKIER! To jest inny poziom przyjemności. Pamiętam smak oponek twarogowych z dzieciństwa ale no tym to połączenie – dla mnie PETARDA!!! To aż nielegalne żeby tak podkręcać smak!🔥
<3
Zrobiłam z mąki bezglutenowej, z połowy porcji i wyszły nieziemskie. Leciutkie i pyszne. Ciasto wyrabiane w Thermomixie. I mały protip: brakowało mi troszkę cukru pudru do lukru, to zastąpiłam kokosem 😉
A jakiej mąki bezglutenowej użyłaś?
Co zamiast likieru lub innego alkoholu? Nie mogę dodać alkoholu.
Cudowne 🤩 niesamowity smak!
Czym najlepiej mogę zastąpić żółtka jaj? Źródła podają na przykład mielone siemię lniane z wodą 🙂
Zrobiłam z serka ricotty i bez alkoholu ale z sokiem z pomarańczy i też super wyszło
Hej, czy ktoś z Was próbował ich na drugi dzień? Dużo tracą? 🙂
Wiadomo, że w dzień smażenia najlepsze, ale na drugi też dają radę!
Czy można użyć serka homogenizowanego zamiast twarogu? Jeśli tak, czy należy coś zmodyfikować w przepisie?
Czy polecasz jakiś termometr do tłuszczu? Myślę, żeby zainwestować przed robieniem oponek
używam tego z Ikei
Cześć 🙂 czy mogę przygotować ciasto dzień wcześniej?
Gdzienkupi kwaśną śmietanę ???? Albo jak zastąpić kwaśną śmietanę 🙂
W każdym sklepie w kubkach w lodówce je znajdziesz. W biedronce czy zwykłym spożywczaku
Można użyć jogurtu greckiego zamiast kwaśnej śmietany ?
Tak
Przepyszne! Nie przepadałam za opiniami, ale z przepisu Rozkosznego są fantastyczne. Zrobiliśmy z lukrem pomarańczowo-cytrynowym, świetnie się komponował:) dzięki za kolejny udany przepis
Czy można czymś zastąpić twaróg? Niestety nie ma tego rodzaju sera, tu gdzie mieszkam (Włochy).
Boże, robię już 6 raz odkąd dodałeś ten przepis 🫠🫠🫠 uwielbiam te pączki!
P.s jak nie macie śmietany to jogurt grecki też się nada 😅
<3