Chrupiące, maślane, intensywnie smakujące przyprawami korzennymi i lekko szczypiące język pieprzem, który uzupełnia zimowe, korzenne smaki.
Wszyscy pierniczą. Aniołki, renifery, bałwany czy inne serduszka. Lukrują i zdobią, a potem odstawiają na spoczynek, czasami wręcz wieczny. Dziś proponuję Wam ciastka takie, których nie będziecie mieć ochoty ani zdobić, ani odstawiać. Po prostu od razu je zjecie, gwarantuję.
Robi się je szybko, szczególnie w parze. Ucieranie masła z cukrem trzcinowym wykona mikser, a potem wymiesza z resztą składników. Pomocnicy wytną ciastka (mogą być te bałwanki). Zostaje jedynie upiec i zjeść. Nie zrażajcie się do wódki pieprzowej, którą można zastąpić klasyczną wódka z dodatkiem mielonego pieprzu, nada ona ciasteczkom lekkiego pazura, ale daleko im będzie do ekscentryczności. Dodatkowo alkohol zwilży ciasto i sprawi, że będzie elastyczne i łatwiejsze do pracy.
Niech żyje bal!
Ciasteczka korzenne z pieprzem:
(wódką pieprzową)
20 – 22 ciastka
125 g masła, miękkiego
150 g cukru trzcinowego
30 ml wódki pieprzowej (albo 30ml wódki + 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu)
230 g mąki pszennej
½ łyżki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
½ łyżeczki soli
białko zblendowane na pianę + migdały
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i solą. Odstaw.
Masło i cukier utrzyj na jasną, puszystą masę. Wlej wódkę pieprzową, zmikuj. Następnie dodaj sypkie składniki i mieszaj na małych obrotach, aż masa będzie sucha i oporna. Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 min do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Na blat oprószony mąką wyłóż ciasto, które rozwałkuj na około ½ cm. Wycinaj ciastka o średnicy 8 cm, Resztę ciasta zagnieć, ponownie rozwałkuj i wytnij ciastka. Na blaszkę wyłożoną papierem połóż ciasta, tak aby miały między sobą około 2 cm odstępu (będzie trzeba piec na dwa razy). Ciastka posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp migdałami. Piecz przez 11 minut, a następnie studź na blaszce.
Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki, smacznego i do zobaczenia!
Wasz,
Rozkoszny
19 komentarzy
Wiem jak to bywa z Twoimi wypiekami… Zjadają się od razu… Ale gdyby tak je przechować, to na jaki czas maksymalnie myślisz? Można upiec juz, a zjeść w święta? Pozdrawiam 🙂
Spokojnie można je schować do pudełka, wytrzymają do świąt. Albo i nie jak wszystkie zjecie 😃
Hej,
Chciałabym zrobić te ciastka, jednak zastanawiam się czy one mają być bez jajek? Uda się połączyć te składniki bez tego elementu? 🙂
Pozdrawiam 🙂
Cześć, bez obaw, ciastka bez jajka 🙂
hej, rozumiem. że alkohol wyparuje i dzieciaczki male mogą je jeść ♡?
Tak!
Cześć, mam pytanie o przyprawę korzenną – to chyba mieszanka? Z jakich składników? Zapewne cynamon, kardamon, może goździki, gałka muszkatołowa?
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
jeszcze pieprz i anyż! 🙂
Wszystkim, którzy podobnie jak ja na codzień nie jedzą dużo słodkiego polecam zmniejszyć ilość cukru brązowego 🙂 ciastka mają super posmak, godnie zastąpią w tym roku klasyczne pierniczki 🙂
Jakie chrupiące !! ☺️ pyszne i proste
<3
Dzięki za super przepis! Ciasteczka są (były :D) OBŁĘDNE!
Piekłam zmniejszając o 1/3 sugerowana ilość cukru i wciąż były baaardzo słodkie.
<3
Robiłam dwa razy, podwójną porcję. Goście byli zachwyceni – z resztą, ja też. Ciastka są przepyszne. Zamierzam zrobić je na wigilię ze znajomymi!!!
cieszę się <3
Zaczynam produkcję. Jest sierpień. Nie wytrzymam do Świąt.
Zrobiłam ciasteczka i mam kilka uwag do przepisu:
– nie udało mi się utrzeć masła i cukru na jasną i puszystą masę, mimo że miksowałam naprawdę dlugo. Masa była dość zwarta i zdecydowanie nie puszysta i
-po dodaniu suchych składników próbowałam osiągnąć stan opisany przez ciebie jako „masa sucha i oporna” ale nie do końca jestem pewna, co to znaczy
– pieczenie przez 11 minut w moim piekarniku zaowocowało nieco przypalonymi ciastkami
– ciasteczka wyszły dość smaczne, ale zdecydowanie za słodkie. To zresztą przypadłość wielu Twoich przepisów – za dużo cukru!
– ogólnie, byloby super, gdybys swoje przepisy trochę precyzyjniej opisywał
– doceniam kreatywność i wyrafinowanie wielu Twoich przepisów
Pozdrawiam
Roksolana
Czy piekarnik góra-dół? 🙂
tak