Owsianka idealna – przepis perfekcyjny

Owsianka idealna - przepis perfekcyjny 4

Zaspany poranek, rozlana kawa, parująca owsianka. Kremowa, puszysta, o bardzo delikatnej strukturze, ale jednocześnie stawiających opór płatkach. Do tego gotująca się 10 minut, podczas których można skończyć makijaż lub wiązanie krawata. Brzmi to jak przepis perfekcyjny?

Pomimo mojej miłości do kulinarnych eksperymentów i wymyślnych śniadań, zawsze do niej wracam. Szczególnie w tygodniu, kiedy rano czas na zegarze nieubłaganie mija, a przecież trzeba jeszcze posprzątać. Gotowałem ją na wiele sposobów, aż wreszcie znalazłem ten jedyny – bijący na głowy poprzednie. Muszę was poprosić o zaciśnięcie zębów, gotowana jest na wodzie. Ale! Po jej wchłonięciu i zmięknięciu płatków, dodawane jest mleko kokosowe, które nadaje niesamowicie lekkiej oraz kremowej struktury. Nie jest też wcale tłusto, bo finalnie mieszamy je z wodą. Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest sól – tak właśnie, sól. Wydobywa ona z owsa jego smak oraz sprawia, że nic nie jest mdłe i bez wyrazu. W rezultacie otrzymujemy prawdopodobnie najlepszą owsiankę jaką możemy zjeść.

Podrzucam także garść pomysłów na wykończenie owsianki, ale czujcie się wolni w improwizowaniu/imprezowaniu. Będzie mi bardzo miło, jeśli zrobicie zdjęcie swojemu śniadaniu, wrzucicie na Insta lub Facebooka i oznaczcie #rozkoszny, aby mógł zobaczyć z czym zjedliście to poranne cudo. Do zobaczenia!

Owsianka idealna - przepis perfekcyjny 5

Owsianka idealna – przepis perfekcyjny
3 porcje
1 szklanka płatków owsianych
1 3/4 szklanki wody
spora szczypta soli
½ – ⅔ szklanki mleczka kokosowego*
1 łyżeczka miodu

dodatki:
a) coś wilgotnego lub kremowego: konfitura, lemon curd, kajmak, solony karmel
b) coś świeżego i soczystego: ulubione owoce, sprawdzą się każde
c) coś chrupiącego: granola, orzechy, pralina orzechowa, nasiona, pestki, płatki – najlepiej prażone
d) coś słodkiego (jeśli potrzeba): miód(!), syrop klonowy, brązowy cukier, melasa
e) coś pachnącego (opcjonalnie): woda różana, pomarańczowa, ekstrakt waniliowy, cynamon, kardamon, przyprawa do piernika

1. Płatki owsiane umieść w garnku z grubym dnem. Zalej wodą i dodaj sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia. Nie mieszaj i czekaj, aż płatki wchłoną wodę i napęcznieją. Potrwa to około 6- 8 minut.

2. Dodawaj mleczko kokosowe stopniowo, tak aby uzyskać preferowaną konsystencję – najlepiej dość płynną, bo owsianka jeszcze zgęstnieje. Dosłodź łyżeczką miodu dla równowagi smaku. Możesz w tym momencie dodać aromaty, jeśli ich używasz np. ekstrakt waniliowy, wodę różaną, cynamon lub kardamon – jednak owsianka jest dobra sama w sobie. Dobierz ulubione dodatki i rozkosznie pałaszuj.

* lub na innym mleku (krowim, migdałowym, ryżowym), ale nie będzie aż tak bardzo kremowa

Owsianka idealna - przepis perfekcyjny 6

Propozycje kombinacji

a) lemon curd + nektarynka + borówki + prażone płatki migdałowe
słodkie, kwaśne, niesamowicie satysfakcjonujące
b) woda różana + konfitura różana + maliny + borówki + nasiona konopii
rozkoszne, rozkoszne i jeszcze raz rozkoszne
c) kwaśne jabłko + cynamon + solony karmel + solone migdały
na długie dni
d) woda różana + gruszka + ziarenka z granatu + orzechy pekan + miód
zrobiona tysiące razy, za każdym razem inna, jeszcze lepsza
e) masło orzechowe + konfitura porzeczkowa + banan + sok z cytryny + orzeszki ziemne
energia, siła, amerykański styl
f) kleks zimnej śmietanki kokosowej + ziarenka z granatu + melasa z granatu lub syrop klonowy
gorąca owsianka, tłusta, zimna śmietanka, chrupiący granat
g) prażone płatki kokosa + gotowana żurawina*
soczysta, kwaśna, bardzo jesienna

* 1 szklankę żurawiny wymieszaj z 1-2 łyżkami cukru trzcinowego, zagotuj i gotuj około 2 minuty. Dodaj 4 łyżki syropu owocowego (najlepiej żurawinowego), gotuj jeszcze 2 minuty

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Owsianka idealna - przepis perfekcyjny 7

lemon curd + nektarynka + borówki + prażone płatki migdałowe

Owsianka idealna - przepis perfekcyjny 8

woda różana + konfitura różana + maliny + borówki + nasiona konopii

Owsianka idealna - przepis perfekcyjny 9

brzoskwinia + borówki + pekany w cukrze

Owsianka idealna - przepis perfekcyjny 10

prażone płatki kokosa + gotowana żurawina

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

46 komentarzy

Jacek 27 października, 2017 - 3:30 pm

Wypróbowane, faktycznie inna zupełnie. Dzięki!

Reply
rozkoszny 28 października, 2017 - 8:39 pm

#team <3

Reply
Magda 27 października, 2017 - 3:49 pm

Robiona była – najlepsza. Dziękuję <3

Reply
rozkoszny 28 października, 2017 - 8:40 pm

bardzo mi miło, dzięki za komentarz ^^

Reply
rozkoszny 29 października, 2017 - 8:33 am

Komentarz od @jagoda.szm: Zrobiłam dziś na śniadanie, to jest bardzo dobry pomysł żeby gotować w wodzie a dopiero na koniec dolać mleczko 👍 Pierwszy raz szarpnęłam się na mleko kokosowe bio i to też robi różnicę na plus w smaku.

Reply
rozkoszny 4 listopada, 2017 - 11:07 pm

Komentarz od @karzak2407 ugotowana, zjedzona, pyszna 😋😋😋

Reply
Kasia 25 stycznia, 2018 - 5:05 pm

U mnie dzisiaj na podwieczorek😊 Pyszna!!! Z każdą łyżką smakuje lepiej😁

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2018 - 5:45 pm

bardzo miło słyszeć ^^

Reply
Jadzix 27 stycznia, 2018 - 3:14 pm

Zrobiona! Pierwszy raz z mleki kokosowym, cudowna ❤ zwlaszcza z bananem, dżemem pożeczkowym i masłem orzechowym.

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2018 - 2:11 pm

ktoś tu jest na bieżąco z moim instagramem <3

Reply
Jadzix 29 stycznia, 2018 - 12:58 am

Najrozkoszniejszy instagram 😀

Reply
Pozdrawiam 19 lutego, 2018 - 10:40 pm

Czy mleczko kokosowe można zastąpić jakimś mlekiem sojowym lub migdałowym?

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2018 - 10:46 pm

Można, choć nie będzie aż tak kremowa. Ja czasami gotuję na migdałowym 🙂

Reply
Pozdrawiam 21 lutego, 2018 - 8:22 am

Rzeczywiście z mleczkiem kokosowym jest o niebo lepsza.
Dzięki

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2018 - 10:03 am

bardzo mi miło słyszeć, że trafiłem w gust z przepisem 🙂

Reply
Ala 13 marca, 2019 - 9:40 am

Podchodziłam sceptycznie, jak do każdej owsianki… Ale to jest zupełnie NOWY poziom, smakuje bajecznie, wręcz rozkosznie… Dziękuję za ten przepis, piszę po 5 dniu z rzędu z rozkoszną owsianką 🙂

Reply
rozkoszny 13 marca, 2019 - 9:40 am

miód na moje serce <3

Reply
Julia 30 marca, 2019 - 12:51 pm

Co prawda moja wersja jest bardzo prosta – tylko kwaśne jabłko, gruszka, starty imbir, rzeczona owsianka i dużo cynamonu – nic słodkiego, bo robię sobie odwyk od cukru – ale to i tak najlepszy punkt poranka. Bywa, że zasypiając przypominam sobie, że przecież o poranku czeka mnie owsianka! I uśmiech sam pojawia się na twarzy. Rozkoszny, zmieniłeś moje życie, dziękuję 🙂

Reply
rozkoszny 30 marca, 2019 - 12:55 pm

Bardzo się cieszę, własne takie emocje chcę wywoływać, pisząc tego bloga. Dziękuję za wiadomość, to bardzo motywujące 🙌

Reply
Michał 11 kwietnia, 2019 - 9:33 am

Przepyszna! Dziękuje za pomysł.

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2019 - 9:35 am

Przyjemność po mojej stronie!

Reply
Ola 16 grudnia, 2019 - 1:16 pm

wygląda bajecznie 🙂 czas wypróbować przepis 🙂

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2019 - 6:35 pm

koniecznie, to stała pozycja w moim repertuarze 🙂

Reply
Nina 10 stycznia, 2020 - 3:00 pm

Chodzi o mleko czy mleczko kokosowe? 🤔

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2020 - 6:21 pm

Gęste i tłuste: z puszki lub kartonu

Reply
Konrad 21 lutego, 2020 - 1:12 pm

Dziękuję za przepis, właśnie z niego korzystałem i jest smacznie, minimalnie zmienię proporcje następnym razem.
Miłego dnia 😉

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2020 - 3:41 pm

Cieszę się, że smakowało. Dostosuj oczywiście pd swoje upodobania 🙂

Reply
Paula P. 18 września, 2020 - 12:28 pm

Cudownie ! W końcu idealny przepis, gotowałam na mleku i ciagle ten kożuch 🙈 od dziś nie ma problemu !
Uwielbiam owsiankę z cynamonem, masłem orzechowym, miodem, bananem i borówkami. Serdecznie polecam 🙂

Reply
Anna 22 października, 2020 - 6:36 pm

Dziękuję za przepis ❤️ To było właśnie to na co miałam ochotę. Owsianka była naprawdę cudowna.
Pozdrawiam 😘

Reply
rozkoszny 22 października, 2020 - 7:07 pm

bardzo się cieszę <3

Reply
Kobieca Strona Dietetyki 19 listopada, 2020 - 3:40 pm

Uwielbiam owsianki na ciepło! Wygląda to bardzo apetycznie 😉

Reply
Michalina 20 listopada, 2020 - 2:56 pm

Płatki owsiane mają być górskie lub zwykłe jak się domyślam, nie te błyskawiczne? 🙂

Reply
rozkoszny 21 listopada, 2020 - 1:24 pm

dokładnie!

Reply
Monika 17 lutego, 2021 - 9:07 am

Owsianka najlepsza jaka jadłam w życiu. Wspaniałą. Dziękuję Ci Michał. Jesteś The Best!

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 11:33 am

<3

Reply
Anna 19 lutego, 2021 - 4:13 am

Jutro spróbuję zrobić, wygląda pysznie! Jakbyś mógł jeszcze powiedzieć gdzie można znaleźć taką piękną drewnianą miskę? 😍

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2021 - 10:15 am

trudno powiedzieć, mam ją dosłownie od zawsze haha

Reply
eve 13 marca, 2021 - 9:18 pm

Tak gotują tradycyjną, śniadaniową owsiankę brytyjczycy. Na wodzie,prawie do rozgotowania,na gęsto. A potem dodają z reguły zimne mleko lub śmietankę. I sól. Dodatki typu owoce, orzechy, granole i inne, to już nietradycyjne,nowomodne pomysły, raczej nie brytyjskie. Tak przynajmniej twierdziła moja sąsiadka, brytyjka.

Reply
Anka 10 lutego, 2022 - 4:13 pm

A jakie płatki sprawdzają się najlepiej? Polecisz jakieś?

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2022 - 2:02 pm

Zwykłe płatki owsiane

Reply
Kasia 21 kwietnia, 2022 - 12:33 pm

Po tylu latach prób z polubieniem owsianki… Nareszcie się udało! Dziękuję! Myślałam że nic nie przekona już tak zatwardziałego owsiankofoba jak ja

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2022 - 11:01 am

<3

Reply
Kasia 21 kwietnia, 2022 - 12:34 pm

PS nie miałam mleczka kokosowego, więc dałam śmietankę 36%- wyszło pysznie

Reply
Agnieszka 1 lipca, 2024 - 12:15 pm

Dzięki Twojemu przepisowi w końcu zasmakowała mi owsianka, dziękuję 🙂 odkryłam też, że nawet bez mleka kokosowego jest pyszna, a jeśli dodamy do niej pastę kokosową to nabiera takiej kokosowej kremowości, że sztos. Do tego podprażone jabłka i płatki migdałowe i mogłabym jeść codziennie

Reply
Ula 4 lipca, 2024 - 12:24 pm

Trik z mlekiem genialny ! nie mogę się doczekać sezonu na mango to będzie sztos, bardzo Ci dziękuję młody człowieku 🙂

Reply
Maggie 6 lipca, 2024 - 11:28 pm

Hej, pytanie, może niemądre… Owsiankę gotuję z mlekiem kokosowym, dodając je pod koniec gotowania czy mleko dodaję po ugotowaniu i zdjęciu z gazu?
Z góry dziękuję za podpowiedź 🤗🤗

Reply

Leave a Comment