Zaspany poranek, rozlana kawa, parująca owsianka. Kremowa, puszysta, o bardzo delikatnej strukturze, ale jednocześnie stawiających opór płatkach. Do tego gotująca się 10 minut, podczas których można skończyć makijaż lub wiązanie krawata. Brzmi to jak przepis perfekcyjny?
Pomimo mojej miłości do kulinarnych eksperymentów i wymyślnych śniadań, zawsze do niej wracam. Szczególnie w tygodniu, kiedy rano czas na zegarze nieubłaganie mija, a przecież trzeba jeszcze posprzątać. Gotowałem ją na wiele sposobów, aż wreszcie znalazłem ten jedyny – bijący na głowy poprzednie. Muszę was poprosić o zaciśnięcie zębów, gotowana jest na wodzie. Ale! Po jej wchłonięciu i zmięknięciu płatków, dodawane jest mleko kokosowe, które nadaje niesamowicie lekkiej oraz kremowej struktury. Nie jest też wcale tłusto, bo finalnie mieszamy je z wodą. Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest sól – tak właśnie, sól. Wydobywa ona z owsa jego smak oraz sprawia, że nic nie jest mdłe i bez wyrazu. W rezultacie otrzymujemy prawdopodobnie najlepszą owsiankę jaką możemy zjeść.
Podrzucam także garść pomysłów na wykończenie owsianki, ale czujcie się wolni w improwizowaniu/imprezowaniu. Będzie mi bardzo miło, jeśli zrobicie zdjęcie swojemu śniadaniu, wrzucicie na Insta lub Facebooka i oznaczcie #rozkoszny, aby mógł zobaczyć z czym zjedliście to poranne cudo. Do zobaczenia!
Owsianka idealna – przepis perfekcyjny
3 porcje
1 szklanka płatków owsianych
1 3/4 szklanki wody
spora szczypta soli
½ – ⅔ szklanki mleczka kokosowego*
1 łyżeczka miodu
dodatki:
a) coś wilgotnego lub kremowego: konfitura, lemon curd, kajmak, solony karmel
b) coś świeżego i soczystego: ulubione owoce, sprawdzą się każde
c) coś chrupiącego: granola, orzechy, pralina orzechowa, nasiona, pestki, płatki – najlepiej prażone
d) coś słodkiego (jeśli potrzeba): miód(!), syrop klonowy, brązowy cukier, melasa
e) coś pachnącego (opcjonalnie): woda różana, pomarańczowa, ekstrakt waniliowy, cynamon, kardamon, przyprawa do piernika
1. Płatki owsiane umieść w garnku z grubym dnem. Zalej wodą i dodaj sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia. Nie mieszaj i czekaj, aż płatki wchłoną wodę i napęcznieją. Potrwa to około 6- 8 minut.
2. Dodawaj mleczko kokosowe stopniowo, tak aby uzyskać preferowaną konsystencję – najlepiej dość płynną, bo owsianka jeszcze zgęstnieje. Dosłodź łyżeczką miodu dla równowagi smaku. Możesz w tym momencie dodać aromaty, jeśli ich używasz np. ekstrakt waniliowy, wodę różaną, cynamon lub kardamon – jednak owsianka jest dobra sama w sobie. Dobierz ulubione dodatki i rozkosznie pałaszuj.
* lub na innym mleku (krowim, migdałowym, ryżowym), ale nie będzie aż tak bardzo kremowa
Propozycje kombinacji
a) lemon curd + nektarynka + borówki + prażone płatki migdałowe
słodkie, kwaśne, niesamowicie satysfakcjonujące
b) woda różana + konfitura różana + maliny + borówki + nasiona konopii
rozkoszne, rozkoszne i jeszcze raz rozkoszne
c) kwaśne jabłko + cynamon + solony karmel + solone migdały
na długie dni
d) woda różana + gruszka + ziarenka z granatu + orzechy pekan + miód
zrobiona tysiące razy, za każdym razem inna, jeszcze lepsza
e) masło orzechowe + konfitura porzeczkowa + banan + sok z cytryny + orzeszki ziemne
energia, siła, amerykański styl
f) kleks zimnej śmietanki kokosowej + ziarenka z granatu + melasa z granatu lub syrop klonowy
gorąca owsianka, tłusta, zimna śmietanka, chrupiący granat
g) prażone płatki kokosa + gotowana żurawina*
soczysta, kwaśna, bardzo jesienna
* 1 szklankę żurawiny wymieszaj z 1-2 łyżkami cukru trzcinowego, zagotuj i gotuj około 2 minuty. Dodaj 4 łyżki syropu owocowego (najlepiej żurawinowego), gotuj jeszcze 2 minuty
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
46 komentarzy
Wypróbowane, faktycznie inna zupełnie. Dzięki!
#team <3
Robiona była – najlepsza. Dziękuję <3
bardzo mi miło, dzięki za komentarz ^^
Komentarz od @jagoda.szm: Zrobiłam dziś na śniadanie, to jest bardzo dobry pomysł żeby gotować w wodzie a dopiero na koniec dolać mleczko 👍 Pierwszy raz szarpnęłam się na mleko kokosowe bio i to też robi różnicę na plus w smaku.
Komentarz od @karzak2407 ugotowana, zjedzona, pyszna 😋😋😋
U mnie dzisiaj na podwieczorek😊 Pyszna!!! Z każdą łyżką smakuje lepiej😁
bardzo miło słyszeć ^^
Zrobiona! Pierwszy raz z mleki kokosowym, cudowna ❤ zwlaszcza z bananem, dżemem pożeczkowym i masłem orzechowym.
ktoś tu jest na bieżąco z moim instagramem <3
Najrozkoszniejszy instagram 😀
Czy mleczko kokosowe można zastąpić jakimś mlekiem sojowym lub migdałowym?
Można, choć nie będzie aż tak kremowa. Ja czasami gotuję na migdałowym 🙂
Rzeczywiście z mleczkiem kokosowym jest o niebo lepsza.
Dzięki
bardzo mi miło słyszeć, że trafiłem w gust z przepisem 🙂
Podchodziłam sceptycznie, jak do każdej owsianki… Ale to jest zupełnie NOWY poziom, smakuje bajecznie, wręcz rozkosznie… Dziękuję za ten przepis, piszę po 5 dniu z rzędu z rozkoszną owsianką 🙂
miód na moje serce <3
Co prawda moja wersja jest bardzo prosta – tylko kwaśne jabłko, gruszka, starty imbir, rzeczona owsianka i dużo cynamonu – nic słodkiego, bo robię sobie odwyk od cukru – ale to i tak najlepszy punkt poranka. Bywa, że zasypiając przypominam sobie, że przecież o poranku czeka mnie owsianka! I uśmiech sam pojawia się na twarzy. Rozkoszny, zmieniłeś moje życie, dziękuję 🙂
Bardzo się cieszę, własne takie emocje chcę wywoływać, pisząc tego bloga. Dziękuję za wiadomość, to bardzo motywujące 🙌
Przepyszna! Dziękuje za pomysł.
Przyjemność po mojej stronie!
wygląda bajecznie 🙂 czas wypróbować przepis 🙂
koniecznie, to stała pozycja w moim repertuarze 🙂
Chodzi o mleko czy mleczko kokosowe? 🤔
Gęste i tłuste: z puszki lub kartonu
Dziękuję za przepis, właśnie z niego korzystałem i jest smacznie, minimalnie zmienię proporcje następnym razem.
Miłego dnia 😉
Cieszę się, że smakowało. Dostosuj oczywiście pd swoje upodobania 🙂
Cudownie ! W końcu idealny przepis, gotowałam na mleku i ciagle ten kożuch 🙈 od dziś nie ma problemu !
Uwielbiam owsiankę z cynamonem, masłem orzechowym, miodem, bananem i borówkami. Serdecznie polecam 🙂
Dziękuję za przepis ❤️ To było właśnie to na co miałam ochotę. Owsianka była naprawdę cudowna.
Pozdrawiam 😘
bardzo się cieszę <3
Uwielbiam owsianki na ciepło! Wygląda to bardzo apetycznie 😉
Płatki owsiane mają być górskie lub zwykłe jak się domyślam, nie te błyskawiczne? 🙂
dokładnie!
Owsianka najlepsza jaka jadłam w życiu. Wspaniałą. Dziękuję Ci Michał. Jesteś The Best!
<3
Jutro spróbuję zrobić, wygląda pysznie! Jakbyś mógł jeszcze powiedzieć gdzie można znaleźć taką piękną drewnianą miskę? 😍
trudno powiedzieć, mam ją dosłownie od zawsze haha
Tak gotują tradycyjną, śniadaniową owsiankę brytyjczycy. Na wodzie,prawie do rozgotowania,na gęsto. A potem dodają z reguły zimne mleko lub śmietankę. I sól. Dodatki typu owoce, orzechy, granole i inne, to już nietradycyjne,nowomodne pomysły, raczej nie brytyjskie. Tak przynajmniej twierdziła moja sąsiadka, brytyjka.
A jakie płatki sprawdzają się najlepiej? Polecisz jakieś?
Zwykłe płatki owsiane
Po tylu latach prób z polubieniem owsianki… Nareszcie się udało! Dziękuję! Myślałam że nic nie przekona już tak zatwardziałego owsiankofoba jak ja
<3
PS nie miałam mleczka kokosowego, więc dałam śmietankę 36%- wyszło pysznie
Dzięki Twojemu przepisowi w końcu zasmakowała mi owsianka, dziękuję 🙂 odkryłam też, że nawet bez mleka kokosowego jest pyszna, a jeśli dodamy do niej pastę kokosową to nabiera takiej kokosowej kremowości, że sztos. Do tego podprażone jabłka i płatki migdałowe i mogłabym jeść codziennie
Trik z mlekiem genialny ! nie mogę się doczekać sezonu na mango to będzie sztos, bardzo Ci dziękuję młody człowieku 🙂
Hej, pytanie, może niemądre… Owsiankę gotuję z mlekiem kokosowym, dodając je pod koniec gotowania czy mleko dodaję po ugotowaniu i zdjęciu z gazu?
Z góry dziękuję za podpowiedź 🤗🤗