Kakaowe brownie bez czekolady (ale z malinami i kardamonem)

Brownie bez czekolady. No tak jakby, bo z kakao. Nie wiem, dlaczego całe życie żyłem w przekonaniu, że do upieczenia dobrego brownie potrzeba kilka tabliczek czekolady. Nie trzeba ich wcale. Samo niesłodzone kakao to esencja tego, co w brownie lubimy najbardziej: rozkoszną intensywność i wilgotność okruszków pozostających w kącikach ust.

Kilka lat temu brownie piekłem na co drugie spotkanie ze znajomymi. Na blogu więc znajdziecie kilka moich wariacji na ten temat. To przygotowane z michałków (cukierków, nie moich imienników) i to z fasoli, które swego czasu było niezłym hitem rozkoszny.pl. Jednak zawsze, aby przygotować brownie topiłem czekoladę. Okazuje się jednak, że wersja kakaowa jest bardziej przyjazna domowym cukiernikom. Bo prostsza, tańsza i lżejsza.

Nie koniec kontrowersji. Ja, największy miłośnik masełka na świecie, proszę was, abyście jego część w przepisie zastąpili olejem. Dzięki niemu brownie jest bardziej wilgotne, a przecież to tak bardzo lubimy w tej czekoladowej przyjemności. Dodatkowo podkręcam ją garścią soczystych malin przełamujących monopol czekolady. Wpasowują się one w baśniowy śpiew kardamonu, który jeszcze długo będą nucić wasze usta.

brownie

Kakaowe brownie bez czekolady (ale z malinami i kardamonem)
forma 20 x 30
200 g masła
¼ szklanki (60 ml) oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
1 ½ szklanki (150 g) kakao niesłodzonego
1 ½ szklanki (300 g) cukru
4 duże jajka “zerówki”
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g malin, świeżych lub mrożonych

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza (góra-dół). Formę 20 x 30 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

2. Rozpuść masło w garnuszku. Dodaj olej i przelej do dużej miski z kakao. Wymieszaj do połączenia. Odstaw na 5 minut, aby kakako całkowicie się rozpuściło i uwolniło swoje wszystkie aromaty. Wsyp cukier, zmiksuj (możesz też to robić ręcznie, jeśli nie chcesz brudzić dodatkowego sprzętu).

3. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Masa w tym momencie zacznie podejrzanie gęstnieć. Nie przejmuj się, tak ma być. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Dodaj ją do masy czekoladowej. Wymieszaj do połączenia.

4. Gęstą masę przełóż do formy, energicznie rozmasowując ją po całej powierzchni.Wyłóż maliny, delikatnie wciśnij je w ciasto. Piecz około 30 minut, do momentu kiedy wierzch będzie już całkowicie ścięty, ale brownie wciąż będzie bardzo miękkie. Wystudź całkowicie brownie. Nie zjedz wszystkiego sam. Wiem, że jest taka pokusa.

Rady/porady
Lubię przełamywać intensywność brownie kwaśnymi malinami, ale możesz też spróbować wersję z innymi owocami jagodowymi lub z orzechami #kontrast.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

brownie idealne – tutorial
Kakaowe brownie bez czekolady (ale z malinami i kardamonem) 1
Kakaowe brownie bez czekolady (ale z malinami i kardamonem) 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

57 komentarzy

Daga 20 sierpnia, 2021 - 9:34 am

Przy mrożonych owocach poczekać aż się rozmrożą, czy włożyć do ciasta zamrożone? Wygląda zacnie 🙂

Reply
rozkoszny 20 sierpnia, 2021 - 8:14 pm

Leć z zamrożonymi od razu!

Reply
Mateusz 20 sierpnia, 2021 - 10:58 am

A co z kawą żeby uwolnić smak czekolady w kakao?

Reply
rozkoszny 20 sierpnia, 2021 - 8:14 pm

Można dodać łyżeczkę kawy instant

Reply
Basia 20 sierpnia, 2021 - 2:22 pm

Dzisiaj zrobione, jest absolutnie rozkoszne! <3

Reply
rozkoszny 20 sierpnia, 2021 - 8:14 pm

cieszę się <3

Reply
Dorota 22 sierpnia, 2021 - 9:35 am

A czy można masło zastąpić olejem?

Reply
rozkoszny 22 sierpnia, 2021 - 11:49 am

można, ale nie będzie, aż tak smaczne 🙂

Reply
Kobieca Strona Dietetyki 22 sierpnia, 2021 - 3:01 pm

Wygląda obłędnie z tymi malinami na ciemnym tle! Można prosić o zamiennik dla mąki pszennej? 😉

Reply
rozkoszny 22 sierpnia, 2021 - 9:25 pm

spokojnie można użyć mieszanki mąk bezglutenowych

Reply
Filip 24 sierpnia, 2021 - 10:13 am

Już widzę, będzie robione! 🙂

Reply
Pauli 24 sierpnia, 2021 - 12:07 pm

Co sądzisz o dodaniu soli i karmelków fudge?

Reply
Luiza 24 sierpnia, 2021 - 6:33 pm

Zrobiony i idealnie rozkoszny, malinowy kwaśny dodatek rzeczywiście wspanialnie komponuje się ze słodkim ciastek…. Mega poleca… Pierwsze w życiu upieczone ciasto i jest idealnie rozkoszne…

Reply
rozkoszny 25 sierpnia, 2021 - 7:41 pm

bardzo się cieszę <3

Reply
Ewa 24 sierpnia, 2021 - 11:01 pm

U mnie z braku malin wskoczyły jeżyny, smakuje obłędnie 😋🙂

Reply
rozkoszny 25 sierpnia, 2021 - 7:42 pm

cieszę się <3

Reply
SandraES 29 sierpnia, 2021 - 10:51 pm

Lubię piec ciasta, ale męczy mnie długość samego procesu, nie przepadam też za samym wyrabianiem ciasta. Podobno bardzo fajnie sprawdza się przy tym Thermomix – ktoś z Was ma, używa? Widziałam sporo ciekawych przepisów i pozytywnych opinii na supergarnek.pl ale wciąż się waham…

Reply
rozkoszny 30 sierpnia, 2021 - 11:17 am

polecam zaopatrzyć się po prostu w dobry robot planetarny 🙂

Reply
Aga 7 września, 2021 - 1:06 pm

A jaki polecasz?

Reply
Anna 24 marca, 2024 - 2:55 pm

Mówiąc szczerze jestem rozczarowana. Klasyczne brownie (z czekoladą) jest znacznie pyszniejsze. To jest po prostu Ok. Raczej nie powtórzę tego wypieku.

Reply
Misia 31 sierpnia, 2021 - 6:44 pm

Właśnie ciasto wyładowało w piekarniku…
Ale po dodaniu cukru ta masa zrobiła się dość twarda..a po dodaniu jajek płynniejsza. Czy to ze dodałam cukru pudru mogło spowodować to ze sie wszystko ze sobą skleiło :>

Reply
rozkoszny 1 września, 2021 - 4:25 pm

tak ma być, masło tężeje po prostu 🙂

Reply
Misia 2 września, 2021 - 2:06 pm

Wyszło przepyszne ! Twoje przepisy są genialne 😍

Reply
Ewa 1 września, 2021 - 10:22 am

Czy erytrol zamiast cukru Twoim zdaniem będzie okej ?:) Wiem, ze to może profanacja , ale wszystko mam oprócz cukru !

Reply
rozkoszny 1 września, 2021 - 4:25 pm

myślę, że można próbować, cukier nie wpływa w tym przepisie na strukturę

Reply
Ania 15 września, 2021 - 7:01 am

Zrobiłam z erytrytolem. Dałam 1 szklankę… i ciasto jest za słodkieee, o wiele za słodkie. Żeby je zjeść, muszę je obsmarować serkiem Philadelphia 😉
Słowem jeśli ktoś chce zastąpić cukier erytrytolem, to proponuje dać tylko 3/4 lub 2/3 szklanki.

Reply
Ewaa 4 września, 2021 - 1:00 am

Rozkoszny ratuj!
Właśnie robię drugi raz ten przepis, ale zostawiłam je po upieczeniuna 10min jeszcze w piekarniku (tak jak za pierwszym razem, bo chyba mamy inne piekarniki i potrzebuje u mnie więcej czasu), i przysnelam 😱
Spróbowałam po 2h leżenia w piekarniku i jest suche :/ załamka na maksa, da się odratować? Jakieś skórki cytryny czy jabłek do formy na noc?

Reply
rozkoszny 7 września, 2021 - 3:35 pm

o kurczę, raczej nic z tego, może zrób z niego tiramisu (brownie zamiast biszkoptów?)

Reply
Just_cooking 17 września, 2021 - 11:33 am

Jeśli wybiorę mniejszą blachę to brownie będzie wyższe, czy nie ryzykować? Bo pewnie trzeba będzie trzymać go dłużej…

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:21 pm

troszkę dużej, ale wyższe brownie to lepsze brownie!

Reply
Karolina 18 września, 2021 - 11:23 pm

Czy można zastąpić masło masłem palonym? Np. dodać olej do już gotowego gorącego palonego masła a wierzch ciasta posypać płatkami soli?

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:23 pm

Nie polecam tu tego rozwiązania

Reply
Keiti 10 października, 2021 - 8:57 pm

Wyszło totalnie suche w środu :(( piekłam 28 minut, jestem zdeterminowana, żeby piec do skutku 🙈zmniejszyć temperaturę nastepnym razem poniżej 160? Co mogłam zrobić źle?

Reply
rozkoszny 11 października, 2021 - 4:05 pm

piecz proszę 20 minut, masz bardzo mocny piekarnik! + pamiętaj, że pieczemy z ustawieniem góra-dół

Reply
M. 18 października, 2021 - 10:27 am

Czy można zrobić w formie muffinkow?

Reply
rozkoszny 18 października, 2021 - 12:03 pm

można, ale trzeba odpowiednio skrócić czas pieczenia

Reply
Natalia 23 października, 2021 - 1:25 pm

Rozkoszny przepis! Robię ciasto za każdym razem na różne okazje i zawsze wychodziło idealne! Drugi raz z kolei przy pieczeniu jakby olej się wytrąca i jest wartswa na wierzchu ciasta (przy pieczeniu około 30min), ostatnio wydłużyłam pieczenie, ale wyszło już za twarde w środku, tym razem około 30min i zobaczę co wyjdzie. Próbuję odlać te warstwę oleju, ale nie rozumiem dlaczego nagle się tak robi. Może to być kwestia innego kakao? Przychodzi Ci jakiś pomysł do głowy?
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 23 października, 2021 - 4:24 pm

olej się wytrąca podczas pieczenia i na wierzchu zostaje tłusta warstwa, dobrze rozumiem?

Reply
Edyta 23 stycznia, 2022 - 12:14 pm

Tak! Ja tak miałam właśnie dzisiaj i ciasto było przez to zdecydowanie za miękkie na środku

Reply
Natalia 10 listopada, 2021 - 3:10 pm

Olej wytrąca się podczas pieczenia, zostaje na górze oraz wylewa się bokami. Czego to może być wina? Jak temu zapobiec?

Reply
rozkoszny 10 listopada, 2021 - 4:28 pm

podejrzewam, że masa była niedokładnie połączona

Reply
Ola 27 grudnia, 2021 - 10:53 pm

Czy możena dać zamiast masła margaryne

Reply
rozkoszny 28 grudnia, 2021 - 11:31 am

Nie można

Reply
wika 9 stycznia, 2022 - 3:52 pm

najlepsze ciasto jakie jadłam <3

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2022 - 8:27 pm

cieszę się <3

Reply
Dominika 28 stycznia, 2022 - 2:13 pm

A mango?

Reply
JULKA 3 marca, 2022 - 10:48 am

Czy mąkę można zastąpić jakąś bezglutenową? To w zasadzie ogólne pytanie do wypieków. Niestety dowiedziałam się, że nie mogę jeść glutenu i zastanawiam się, na ile w przepisach z mąką pszenną mogę używac zamienników, a na ile powinnam szukać zupełnie nowych przepisów.

Reply
rozkoszny 4 marca, 2022 - 12:37 pm

Trzeba korzystać z mieszanki do wypieków 🙂

Reply
Marta 5 marca, 2022 - 6:57 pm

TO JEST IDEALNE. To brownie mógłby robić za pierścionek podczas oświadczyn. Warto dodać kardamon 🖤 dodałam mieszankę mąki pełnoziarnistej i jaglanej, bo skończyła mi się zwykła i wyszło tak samo pyyyyyszne

Reply
Tomasz 14 kwietnia, 2022 - 9:35 pm

Hej, brownie wielkanocne … poradź do ilu minut skrócić czas pieczenia przy wersji muffinkowej?

Reply
Anna 21 kwietnia, 2023 - 8:51 pm

Czy jeśli zamiast cukru użyłabym miodu, to by zadziałało?

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2023 - 4:45 pm

Nie, efekt będzie inny

Reply
Dorota 23 sierpnia, 2023 - 7:15 pm

U mnie niestety nie wyszło 🙁 dałam mrożone czerwone porzeczki, ciasto w ogóle się nie upiekło, po pół godzinie nadal jest luźne. Zastanawiam się gdzie popełniłam błąd.

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2023 - 5:33 pm

może zapomniałaś jakiegoś składnika? tak to brzmi

Reply
Andzia 31 sierpnia, 2023 - 12:04 am

A propos zbierania się tłuszczu na powierzchni ciasta: zdecydowanie odradzam odlewanie! Moje wylądowało na podłodze przy próbie zlania masełka:)))

Reply
Malwina 24 kwietnia, 2024 - 9:06 am

Wyszło rewelacyjnie. Dzięki:)

Reply
Diana 18 maja, 2024 - 4:58 pm

Dodałam margarynę zamiast masła bo mi zalegała, teraz czekam z niecierpliwością i nadzieją, że nie wszystko stracone i mimo wszystko wyjdzie zjadliwe (tak to jest jak człowiek kombinuje, całe życie na krawędzi xd), pożyjemy i zobaczymy po wyjęciu z piekarnika, ale robiło się ekspresem i wyglądało nieziemsko nawet przed włożeniem w piekarnik 😀

Reply

Leave a Comment