Brownie bez czekolady. No tak jakby, bo z kakao. Nie wiem, dlaczego całe życie żyłem w przekonaniu, że do upieczenia dobrego brownie potrzeba kilka tabliczek czekolady. Nie trzeba ich wcale. Samo niesłodzone kakao to esencja tego, co w brownie lubimy najbardziej: rozkoszną intensywność i wilgotność okruszków pozostających w kącikach ust.
Kilka lat temu brownie piekłem na co drugie spotkanie ze znajomymi. Na blogu więc znajdziecie kilka moich wariacji na ten temat. To przygotowane z michałków (cukierków, nie moich imienników) i to z fasoli, które swego czasu było niezłym hitem rozkoszny.pl. Jednak zawsze, aby przygotować brownie topiłem czekoladę. Okazuje się jednak, że wersja kakaowa jest bardziej przyjazna domowym cukiernikom. Bo prostsza, tańsza i lżejsza.
Nie koniec kontrowersji. Ja, największy miłośnik masełka na świecie, proszę was, abyście jego część w przepisie zastąpili olejem. Dzięki niemu brownie jest bardziej wilgotne, a przecież to tak bardzo lubimy w tej czekoladowej przyjemności. Dodatkowo podkręcam ją garścią soczystych malin przełamujących monopol czekolady. Wpasowują się one w baśniowy śpiew kardamonu, który jeszcze długo będą nucić wasze usta.
Kakaowe brownie bez czekolady (ale z malinami i kardamonem)
forma 20 x 30
200 g masła
¼ szklanki (60 ml) oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
1 ½ szklanki (150 g) kakao niesłodzonego
1 ½ szklanki (300 g) cukru
4 duże jajka “zerówki”
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g malin, świeżych lub mrożonych
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza (góra-dół). Formę 20 x 30 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Rozpuść masło w garnuszku. Dodaj olej i przelej do dużej miski z kakao. Wymieszaj do połączenia. Odstaw na 5 minut, aby kakako całkowicie się rozpuściło i uwolniło swoje wszystkie aromaty. Wsyp cukier, zmiksuj (możesz też to robić ręcznie, jeśli nie chcesz brudzić dodatkowego sprzętu).
3. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Masa w tym momencie zacznie podejrzanie gęstnieć. Nie przejmuj się, tak ma być. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Dodaj ją do masy czekoladowej. Wymieszaj do połączenia.
4. Gęstą masę przełóż do formy, energicznie rozmasowując ją po całej powierzchni.Wyłóż maliny, delikatnie wciśnij je w ciasto. Piecz około 30 minut, do momentu kiedy wierzch będzie już całkowicie ścięty, ale brownie wciąż będzie bardzo miękkie. Wystudź całkowicie brownie. Nie zjedz wszystkiego sam. Wiem, że jest taka pokusa.
Rady/porady
Lubię przełamywać intensywność brownie kwaśnymi malinami, ale możesz też spróbować wersję z innymi owocami jagodowymi lub z orzechami #kontrast.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
57 komentarzy
Przy mrożonych owocach poczekać aż się rozmrożą, czy włożyć do ciasta zamrożone? Wygląda zacnie 🙂
Leć z zamrożonymi od razu!
A co z kawą żeby uwolnić smak czekolady w kakao?
Można dodać łyżeczkę kawy instant
Dzisiaj zrobione, jest absolutnie rozkoszne! <3
cieszę się <3
A czy można masło zastąpić olejem?
można, ale nie będzie, aż tak smaczne 🙂
Wygląda obłędnie z tymi malinami na ciemnym tle! Można prosić o zamiennik dla mąki pszennej? 😉
spokojnie można użyć mieszanki mąk bezglutenowych
Już widzę, będzie robione! 🙂
Co sądzisz o dodaniu soli i karmelków fudge?
Zrobiony i idealnie rozkoszny, malinowy kwaśny dodatek rzeczywiście wspanialnie komponuje się ze słodkim ciastek…. Mega poleca… Pierwsze w życiu upieczone ciasto i jest idealnie rozkoszne…
bardzo się cieszę <3
U mnie z braku malin wskoczyły jeżyny, smakuje obłędnie 😋🙂
cieszę się <3
Lubię piec ciasta, ale męczy mnie długość samego procesu, nie przepadam też za samym wyrabianiem ciasta. Podobno bardzo fajnie sprawdza się przy tym Thermomix – ktoś z Was ma, używa? Widziałam sporo ciekawych przepisów i pozytywnych opinii na supergarnek.pl ale wciąż się waham…
polecam zaopatrzyć się po prostu w dobry robot planetarny 🙂
A jaki polecasz?
Mówiąc szczerze jestem rozczarowana. Klasyczne brownie (z czekoladą) jest znacznie pyszniejsze. To jest po prostu Ok. Raczej nie powtórzę tego wypieku.
Właśnie ciasto wyładowało w piekarniku…
Ale po dodaniu cukru ta masa zrobiła się dość twarda..a po dodaniu jajek płynniejsza. Czy to ze dodałam cukru pudru mogło spowodować to ze sie wszystko ze sobą skleiło :>
tak ma być, masło tężeje po prostu 🙂
Wyszło przepyszne ! Twoje przepisy są genialne 😍
Czy erytrol zamiast cukru Twoim zdaniem będzie okej ?:) Wiem, ze to może profanacja , ale wszystko mam oprócz cukru !
myślę, że można próbować, cukier nie wpływa w tym przepisie na strukturę
Zrobiłam z erytrytolem. Dałam 1 szklankę… i ciasto jest za słodkieee, o wiele za słodkie. Żeby je zjeść, muszę je obsmarować serkiem Philadelphia 😉
Słowem jeśli ktoś chce zastąpić cukier erytrytolem, to proponuje dać tylko 3/4 lub 2/3 szklanki.
Rozkoszny ratuj!
Właśnie robię drugi raz ten przepis, ale zostawiłam je po upieczeniuna 10min jeszcze w piekarniku (tak jak za pierwszym razem, bo chyba mamy inne piekarniki i potrzebuje u mnie więcej czasu), i przysnelam 😱
Spróbowałam po 2h leżenia w piekarniku i jest suche :/ załamka na maksa, da się odratować? Jakieś skórki cytryny czy jabłek do formy na noc?
o kurczę, raczej nic z tego, może zrób z niego tiramisu (brownie zamiast biszkoptów?)
Jeśli wybiorę mniejszą blachę to brownie będzie wyższe, czy nie ryzykować? Bo pewnie trzeba będzie trzymać go dłużej…
troszkę dużej, ale wyższe brownie to lepsze brownie!
Czy można zastąpić masło masłem palonym? Np. dodać olej do już gotowego gorącego palonego masła a wierzch ciasta posypać płatkami soli?
Nie polecam tu tego rozwiązania
Wyszło totalnie suche w środu :(( piekłam 28 minut, jestem zdeterminowana, żeby piec do skutku 🙈zmniejszyć temperaturę nastepnym razem poniżej 160? Co mogłam zrobić źle?
piecz proszę 20 minut, masz bardzo mocny piekarnik! + pamiętaj, że pieczemy z ustawieniem góra-dół
Czy można zrobić w formie muffinkow?
można, ale trzeba odpowiednio skrócić czas pieczenia
Rozkoszny przepis! Robię ciasto za każdym razem na różne okazje i zawsze wychodziło idealne! Drugi raz z kolei przy pieczeniu jakby olej się wytrąca i jest wartswa na wierzchu ciasta (przy pieczeniu około 30min), ostatnio wydłużyłam pieczenie, ale wyszło już za twarde w środku, tym razem około 30min i zobaczę co wyjdzie. Próbuję odlać te warstwę oleju, ale nie rozumiem dlaczego nagle się tak robi. Może to być kwestia innego kakao? Przychodzi Ci jakiś pomysł do głowy?
Pozdrawiam
olej się wytrąca podczas pieczenia i na wierzchu zostaje tłusta warstwa, dobrze rozumiem?
Tak! Ja tak miałam właśnie dzisiaj i ciasto było przez to zdecydowanie za miękkie na środku
Olej wytrąca się podczas pieczenia, zostaje na górze oraz wylewa się bokami. Czego to może być wina? Jak temu zapobiec?
podejrzewam, że masa była niedokładnie połączona
Czy możena dać zamiast masła margaryne
Nie można
najlepsze ciasto jakie jadłam <3
cieszę się <3
A mango?
Czy mąkę można zastąpić jakąś bezglutenową? To w zasadzie ogólne pytanie do wypieków. Niestety dowiedziałam się, że nie mogę jeść glutenu i zastanawiam się, na ile w przepisach z mąką pszenną mogę używac zamienników, a na ile powinnam szukać zupełnie nowych przepisów.
Trzeba korzystać z mieszanki do wypieków 🙂
TO JEST IDEALNE. To brownie mógłby robić za pierścionek podczas oświadczyn. Warto dodać kardamon 🖤 dodałam mieszankę mąki pełnoziarnistej i jaglanej, bo skończyła mi się zwykła i wyszło tak samo pyyyyyszne
Hej, brownie wielkanocne … poradź do ilu minut skrócić czas pieczenia przy wersji muffinkowej?
Czy jeśli zamiast cukru użyłabym miodu, to by zadziałało?
Nie, efekt będzie inny
U mnie niestety nie wyszło 🙁 dałam mrożone czerwone porzeczki, ciasto w ogóle się nie upiekło, po pół godzinie nadal jest luźne. Zastanawiam się gdzie popełniłam błąd.
może zapomniałaś jakiegoś składnika? tak to brzmi
A propos zbierania się tłuszczu na powierzchni ciasta: zdecydowanie odradzam odlewanie! Moje wylądowało na podłodze przy próbie zlania masełka:)))
Wyszło rewelacyjnie. Dzięki:)
Dodałam margarynę zamiast masła bo mi zalegała, teraz czekam z niecierpliwością i nadzieją, że nie wszystko stracone i mimo wszystko wyjdzie zjadliwe (tak to jest jak człowiek kombinuje, całe życie na krawędzi xd), pożyjemy i zobaczymy po wyjęciu z piekarnika, ale robiło się ekspresem i wyglądało nieziemsko nawet przed włożeniem w piekarnik 😀