– Ale jaja!
Odrzekła widząc jego diabelskie jaja z czerwoną obwódką i hojnym, kremowym nadzieniem.
Zazwyczaj nie faszeruję jajek, ale te są wyjątkowo urzekające. Wywołują niedowierzanie, ciekawość i trochę zachwytu, a na wielkanocnym stole są niczym Lady Gagą na czerwonym dywanie. Diabelskie, co nie oznacza, że ostre. Faszerowane jajka marynowane w burakach!
Diabelskie faszerowane jajka
24 sztuk
1 szklanka octu, najlepiej jabłkowego
3 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
2 średniej wielkości buraki, obrane i pokrojone na plasterki
12 ugotowanych na twardo jajek “zerówek”
¼ szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
¼ szklanki majonezu
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ skórki z cytryny
½ łyżeczki miodu
sól morska, pieprz
Ocet, wodę, sól, cukier, buraki zagotuj w garnku. Następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, aż buraki staną się miękkie. Przelej wraz z burakami do dużego słoika lub miski. Wystudź.
Do zaprawy dodaj obrane jajka, miskę lub słoik przykryj i wstaw do lodówki. Mocz przez 3 godziny, przemieszaj dwa, trzy razy.
Jajka odcedź i osusz, a marynowane buraki możesz przełożyć do słoika i jeść np. w sałatce lub na kanapce. Z jajek wydłub żółtka, umieść je w misce wraz z majonezem, śmietaną, musztardą, natką pietruszki, papryką, skórką z cytryny, miodem. Zmiksuj na gładki krem, dopraw odrobiną soli i pieprzu, do smaku.
Jajka wypełnij farszem, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka śniadaniowego z odciętym jednym rogiem. Udekoruj dodatkową natką pietruszki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
rozkoszny
17 komentarzy
Niesamowicie wyglądają i tak też smakują 🙂
a do tego proste w przygotowaniu, można lepiej?
Gdy to pokazałam mojej mamie, zachwyciła się.Pewniak na wielkanocnym stole. Dziękuję (:
wszyscy przy wielkanocnym stole będą się zachwycać 😀
Czy jeśli zamiast octu jabłkowego, użyję zwykłego (spirytusowego), to bardzo stracą na smaku?:)
Nie, będą po prostu bardziej ostre – diabelskie 🙂
dzięki za odpowiedź 🙂
Można jajka marynować w zalewie całą noc, czy 3 godziny to max? 😀
Można, jak najbardziej!
A czy przy dłuższym marynowaniu w zalewie będzie taki efekt, że więcej białka przejdzie kolorem, czy nadal będzie taka obwódka?
więcej białka przejdzie kolorem, ale wiąż będzie obwódka
[…] Diabelskie faszerowane jajka […]
Cześć,
Czy 24 szt. odnosi się do całych jajek czy do połówek?
Ciekawa jestem, czy podobny efekt odniesieny marynując jajka w zakwasie buraczanym?
Właśnie dziś tak zrobiłam na te święta 😉 polecam bo ten sam efekt 👍🤪
Czy można zmniejszyć ilość octu, tak żeby został kolor, ale nie były bardzo kwaśne w smaku? Chce je zrobić na imprezę klasową dla ośmiolatka, który nie przepada za octowym smakiem.
Właśnie dziś tak zrobiłam na te święta 😉 polecam bo ten sam efekt 👍🤪