Chrupiący placek z dynią i fetą, co wygląda jak kwiat. Tylko posłuchajcie, jak się kruszy pod językiem.
Wytrawne placki z ciasta filo to klasyka Bliskiego Wschodu. Poszedłem tym tropem i przygotowałem takowych z dynią pieczoną w harrisie, ziołami i fetą. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej. To świetny pomysł na niedzielny obiad czy kolację ze znajomymi, na których trzeba zrobić wrażenie. Najlepiej podawać placek dyniowy w towarzystwie sałaty w kwaśnym winegrecie musztardowym lub cytrusowym.
Chrupiący placek z dynią, harissą i fetą
4 porcji
1 mała dynia piżmowa (800 g)
3 łyżki pasty harissa
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
3 łyżki oliwy extra virgin
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
300 g ciasta filo (7 arkuszy)
5 łyżek masła, roztopionego
1 duża kostka (200 g) fety
1 szklanka (15 g) posiekanych ziół takich jak natka pietruszki, kolendra czy mięta
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Obierz dynię i odpestkuj ją. Pokrój w 3-cm kawałki, przełóż na blachę. W małej miseczce wymieszaj harrisę z syropem klonowym, oliwą i solą. Obtocz w marynacie dynię i piecz, aż dynia będzie miękka, około 30 minut.
3. Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Spód tortownicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj boki masłem.
4. Posmaruj pierwszy arkusz ciasta filo masłem i wyłóż nim spód tortownicy pozostawiając brzegi tak, aby wychodziły poza brzegi formy. Powtórz z kolejnymi 3 arkuszami, nieznacznie obracając je wzdłuż rantu formy tak, aby brzegi kolejnych arkuszy wystawały poza tortownicę w różnych miejscach. Przełóż połowę pieczonej dyni, pokrusz ser feta i posyp ziołami. Przykryj resztą dyni.
5. Posmaruj resztę arkuszy pozostałymi masłem i zgnieć je w rękach jak karki papieru, tworząc kule. Wyłóż je na środek placka. Wystające ciasto poza ranty zawiń do środka, gniotąc je w nieregularny sposób.
6. Przykryj placek folią aluminiową i piecz, aż się wysuszy, około 40 minut. Delikatnie zdejmij obręcz tortownicy i pozbądź się folii, Piecz jeszcze, aż ciasto filo się zarumieni, 15 – 20 minut.
7. Placek podawaj z sałata w winegrecie i chrup, jakby świata miało nie być!
Rady/porady
Placek można upiec w cieście francuskim, aczkolwiek nie będzie, aż tak majestatycznie chrupiący.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
4 komentarze
Och co to była za uczta dla oczu i brzucha. Warto przygotować się do tego przepisu dużo wcześniej niż tuż przed porą jedzenia obiadu, do proces suszenia jest dla cierpliwych
cieszę się, że smakowało!
Myślisz że mogę przygotować to dzień wcześniej, włożyć do lodówki i upiec następnego dnia czy ciasto mi się rozmoczy?
Myślę, że będzie ok