Chrupiący placek z dynią, harissą i fetą

Chrupiący placek z dynią i fetą, co wygląda jak kwiat. Tylko posłuchajcie, jak się kruszy pod językiem.

Wytrawne placki z ciasta filo to klasyka Bliskiego Wschodu. Poszedłem tym tropem i przygotowałem takowych z dynią pieczoną w harrisie, ziołami i fetą. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej. To świetny pomysł na niedzielny obiad czy kolację ze znajomymi, na których trzeba zrobić wrażenie. Najlepiej podawać placek dyniowy w towarzystwie sałaty w kwaśnym winegrecie musztardowym lub cytrusowym.

Chrupiący placek z dyni z harissą i fetą

Chrupiący placek z dynią, harissą i fetą
4 porcji
1 mała dynia piżmowa (800 g)
3 łyżki pasty harissa
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
3 łyżki oliwy extra virgin
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
300 g ciasta filo (7 arkuszy)
5 łyżek masła, roztopionego
1 duża kostka (200 g) fety
1 szklanka (15 g) posiekanych ziół takich jak natka pietruszki, kolendra czy mięta

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Obierz dynię i odpestkuj ją. Pokrój w 3-cm kawałki, przełóż na blachę. W małej miseczce wymieszaj harrisę z syropem klonowym, oliwą i solą. Obtocz w marynacie dynię i piecz, aż dynia będzie miękka, około 30 minut.

3. Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Spód tortownicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj boki masłem.

4. Posmaruj pierwszy arkusz ciasta filo masłem i wyłóż nim spód tortownicy pozostawiając brzegi tak, aby wychodziły poza brzegi formy. Powtórz z kolejnymi 3 arkuszami, nieznacznie obracając je wzdłuż rantu formy tak, aby brzegi kolejnych arkuszy wystawały poza tortownicę w różnych miejscach. Przełóż połowę pieczonej dyni, pokrusz ser feta i posyp ziołami. Przykryj resztą dyni.

5. Posmaruj resztę arkuszy pozostałymi masłem i zgnieć je w rękach jak karki papieru, tworząc kule. Wyłóż je na środek placka. Wystające ciasto poza ranty zawiń do środka, gniotąc je w nieregularny sposób.

6. Przykryj placek folią aluminiową i piecz, aż się wysuszy, około 40 minut. Delikatnie zdejmij obręcz tortownicy i pozbądź się folii, Piecz jeszcze, aż ciasto filo się zarumieni, 15 – 20 minut.

7. Placek podawaj z sałata w winegrecie i chrup, jakby świata miało nie być!

Rady/porady
Placek można upiec w cieście francuskim, aczkolwiek nie będzie, aż tak majestatycznie chrupiący.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Chrupiący placek z dynią, harissą i fetą 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Katarzyna 6 listopada, 2024 - 4:37 pm

Och co to była za uczta dla oczu i brzucha. Warto przygotować się do tego przepisu dużo wcześniej niż tuż przed porą jedzenia obiadu, do proces suszenia jest dla cierpliwych

Reply
rozkoszny 6 listopada, 2024 - 5:00 pm

cieszę się, że smakowało!

Reply
Paulina Kosk 21 listopada, 2024 - 5:34 pm

Myślisz że mogę przygotować to dzień wcześniej, włożyć do lodówki i upiec następnego dnia czy ciasto mi się rozmoczy?

Reply
rozkoszny 21 listopada, 2024 - 7:03 pm

Myślę, że będzie ok

Reply

Leave a Comment